Skocz do zawartości

Stojak do roweru

NIEDZIELNY ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten na allegro to stojak z Lidla. Sprzedawcy wykupują je z Lidla i sprzedają później na Allegro.
Oba są równie dobre, kup który Ci się bardziej podoba.

Opublikowano (edytowane)

dzięki za odpowiedź, na samym końcu zwróciłem jeszcze uwagę, że faktycznie tych stojaków nie da się postawić bezpośrednio przy ścianie więc jeszcze rozważę wymieniony wcześniej
https://toya24.pl/product-pol-10009584-STOJAK-SERWISOWY-DO-OBSLUGI-ROWEROW.html?gclid=CjwKCAjw8e7mBRBsEiwAPVxxiKnUH-YJwRNo096XsPGq2QfTtnQxUWqeuYLIXtJHuqERCNrPw_394xoC0ZgQAvD_BwE
lub Rose (choć trochę ponad budżet, tak za 50€ byłoby ok)
https://www.rosebikes.pl/xtreme-s-3000-workstand-23226?product_shape=standard
jutro pomierzę dokładniej czy ten lidlowy zmieściłby się w pokoju.

Edytowane przez Mr. M
Opublikowano

Toya: nogi chyba nie są składane.
Rose wygląda na bardzo solidny. Metalowe przeguby, ale 2x droższy: 307 zł z przesyłką.

Opublikowano

Toya: nogi chyba nie są składane.

Nie są składane, ale można je zdemontować. Chociaż klasycznie rozkladane nogi bardziej sprawdzą się w czasie przechowywania.
Sam stojak Toyi jest bardzo solidny i pozwala na pracę w pomieszczeniu, w którym jest mało miejsca.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jakbym teraz kupował to wziąłbym jednak Rose. Podoba mi się.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzięki za odpowiedź, na samym końcu zwróciłem jeszcze uwagę, że faktycznie tych stojaków nie da się postawić bezpośrednio przy ścianie więc jeszcze rozważę wymieniony wcześniej
https://toya24.pl/product-pol-10009584-STOJAK-SERWISOWY-DO-OBSLUGI-ROWEROW.html?gclid=CjwKCAjw8e7mBRBsEiwAPVxxiKnUH-YJwRNo096XsPGq2QfTtnQxUWqeuYLIXtJHuqERCNrPw_394xoC0ZgQAvD_BwE
lub Rose (choć trochę ponad budżet, tak za 50€ byłoby ok)
https://www.rosebikes.pl/xtreme-s-3000-workstand-23226?product_shape=standard
jutro pomierzę dokładniej czy ten lidlowy zmieściłby się w pokoju.
Hejka,
Polowałem na stojak z Lidla ale jak podeslales ten z rose to zmieniłem zdanie.
Głównym powodem jest możliwość stawiana go pod ścianą i prostsze składnie. Podczas zimowych wieczorow w piwnicy będzie to bardzo pożądana opcja.
Rose daje kupon 10 euro za zapisanie się do newslettera, prosty sposób na obniżenie ceny.
W tym tygodniu powinienem go mieć, nie oczekuje cudów bo ma 3/5 gwiazdek w opiniach na stronie producenta.

Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
[mention=11706]garcinex[/mention] i jak ten stojak?

Kilka godzin już przy nim spędziłem i jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Ciekawa zabawa przy składaniu, ponieważ każda śrubkę trzeba zmontować samodzielnie. Na szczęście jest kilka woreczków, w których części są powiązane ze sobą.

Większość elementów jest metalowych co zdecydowanie na plus. Wygodnie i szybko się składa, złożony pod ścianą stoi pewnie.

Przy wieszaniu roweru stawiam noge na jednej z podstaw, ponieważ łatwo można go przewrócić. Jak rower już wisi to jest bardzo stabilne gdyż jest delikatnie pochylony do przodu (na operatora;).

Z mojej strony polecam.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Godzinę temu, Rowerowa Szajba napisał:

A co sadzicie o takim stojaku :

Nie do końca podobają mi się te zaciski jak wszybkozamykaczu (wajha) i chyba małym zakresie.

W Jula masz za 139 całkiem porządny. Można zarówno złapać cienką rurkę jak i dość grubą. Mam taki i nie narzekam.
https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/czesci-zamienne-i konserwacja/narzedzia/stojak-serwisowy-639447/

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Motke napisał:

Nie do końca podobają mi się te zaciski jak wszybkozamykaczu (wajha) i chyba małym zakresie.

W Jula masz za 139 całkiem porządny. Można zarówno złapać cienką rurkę jak i dość grubą. Mam taki i nie narzekam.
https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/czesci-zamienne-i konserwacja/narzedzia/stojak-serwisowy-639447/

Nie rozumiem o co z zaciskami jest nie tak?? Raczej powinien byc uniwersalny zakres. A sama głowica jest obrotowa w tym z JULI 360 stopni??? Nie zawsze na allegro jest taniej to wiem. I co najwazniejsze jak bardzo mozna po przykładowym serwisie go złozyć??

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano
2 minuty temu, Rowerowa Szajba napisał:

Nie rozumiem o co z zaciskami jest nie tak?? Raczej powinien byc uniwersalny zakres

Może i tak. Trochę trudno ocenić wyłącznie na podstawie zdjęć.

W tym z Jula jest pokrętło. Odkręca/zakręcasz prosta sprawa.
W tamtym odkręcasz/zakręcasz + zaciskasz wajchę.
Dość upierdliwe.

Jak masz koła na szybkozamykacz to chyba wiesz, że to bywa upierdliwe.
Albo za dużo albo za mało się przykręci (parę prób) zanim zaciśnie się wajchę.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście wezme i ten stojak pod uwagę, Mam szybkozamykacze wiem jak to jest a tym bardziej teraz gdzie jeszcze mam tarcze hamulcowe. Wole napisac i wyłapac co moze byc upierdliwe z którymś stojaku. :)

Opublikowano (edytowane)

Stojak serwisowy zakupiony😁. Teraz to wygląda praca przy rowerze dużo lepiej. Jakaś regulacja, czyszczenie, mycie to teraz sama przyjemność. Szkoda że wcześniej nie kupiłem takiego stojaka.

Opublikowano

Miałem ten stojak z Lidla...koleboce się jak stara ....... mała sztywność,a uchwyt słabo trzyma sztyce...i te nogi pająka o które wiele razy się potykałem Niedługo zamawiam ParkToola PCS-9.2 ...nie jest tani, ale tańszy niż jego poprzednik przed laty...mam w sumie pięć rowerów do serwisu i wąsko w pomieszczeniu ...oglądałem kiedyś 9.0 w lokalnym serwisie rowerowym i sprzęt mimo zużycia dawał radę...

Opublikowano

Na moje kilka rowerów w zupełności wystarczy. Nie zauważyłem jakiegoś patologicznego kolebania się, które by mi przeszkadzało w serwisowaniu. Rury i połączenia są sztywne. 450zł to wolę wsadzić w np nowe hample MT4 niż dokładać do stojaka ... ;-).

• Lubię to! 1
Opublikowano
Na moje kilka rowerów w zupełności wystarczy. Nie zauważyłem jakiegoś patologicznego kolebania się, które by mi przeszkadzało w serwisowaniu. Rury i połączenia są sztywne. 450zł to wolę wsadzić w np nowe hample MT4 niż dokładać do stojaka ... ;-).
Ano każdy na inne wymagania i cele w życiu...ja lubię kupić raz i na lata widzę, że masz sporo miejsca na nogi stojaka...ja w kantorku jeździłem ciągle plecami po betonie przez te nogi
Opublikowano

Też mam stojak kupiłem już nie pamiętam jaki salem ze 180 zł ale stojak już się powoli kończy, więc sądzę że lepiej dać więcej kasy by stojak dłużej wytrzymał

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ahaja napisał:

Za 145 dukacików żal było nie brać ...

ahaj coś podobnego mam teraz. I tak szczerze nawet spoko. Nogi w nim rozłożone na max. W porównaniu z wczesniejszym serwisem. To stojak pod tylko tylny trójkąt się nadaje ale do czyszczenia łańcucha. Robiąc serwis to ciągle szukanie narzędzi zwłaszcza imbusów. Co najważniejsze nie muszę cały czas kucać i to jest zbawienne właśnie z takim stojakiem.

PS. Gdybym posiadał więcej gotówki w ciemno bym brał droższy model i nawet taki pod 1000 zl. Cena nie bierze się z nikąd. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, czytałem porównanie ktos opisał własnie porównanie modeli Juli i z Lidla. Ten z Lidla wygrywał minimalnie. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam stojak Jula ponad rok, sprawdza się przy dwóch rowerach i jest bardzo solidny. To, który lepszy/gorszy to już kwestia własnych preferencji.

Na pewno klamra w Lidlowym jest wygodniejsza do chwytania za rurę, niż kręcenie kółkiem trzymając drugą ręką rower w powietrzu. To jedyna rzecz, którą bym w swoim wymienił.

Jula ma szczęki ustawione w poziomie, więc można łapać poziome i skośnie rury pod którymi idą linki na wierzchu bez ich gniecenia ale jeśli ktoś ma ramę bez linek na zewnątrz to mu to bez różnicy.

Stopki w Juli są również lepsze i bardziej logicznie zaprojektowane.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, zastanawiam sie nad stojakiem serwisowym, budzet do 1100zl. Co polecacie? Z dostawa do tygodnia maks.

Czy ponizsze stojaki warte sa swojej ceny? Co jeszcze ciekawego czy nawet lepszego mozna dorwac w sklepach do tej kwoty?

https://www.parktool.com/product/deluxe-home-mechanic-repair-stand-pcs-10-2   850zl

https://www.topeak.com/global/en/products/repair-stands/259-prepstand--elite     900zl  lub pro 1150zl

Pomimo takich cen, dalej duzo elementow plastikowych, troche mnie to odstrasza. Czy serio trzeba wydac 1500-2000zl na stojak zeby wyzbyc sie plastiku? Slyszalem, z opinii, ze ten pcs-10.2 potrafi sie zaczac skladac przy zawieszonym rowerze, nie wiem czy to kwestia tego jak dociagniety byl QR  na dole stojaka(plastik na laczeniach 🐵 ) u tych uzytkownikow, od ktorych wyszly takie komentarze , czy moze ten typ tak ma.

Ciekaw jestem opinii odnosnie stojakow w takim budzecie.

Edit: Stojak bedzie uzywany do roweru mtb ~14kg oraz innych, ktore sa w domu(miejskie, wygladaja na ciezkie :D). Nie mam zadnego ebike'a.

Edytowane przez cooller