Skocz do zawartości

Stojak do roweru

NIEDZIELNY ROWERZYSTA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Az poszedlem sprawdzic swoj stojak z netto dla mnie podstawa stojaka na plus z netto przez to ze jest plasko , nogi nie odstaja po skosie wzgledem podlogi zmierzylem rozstaw nog to 115 cm . uchwyt na szybko zamykacz bardzo podobny do tego co w randonie , obrotowa glowka no a cena 66 zl .....

Jezdze rekaracyjnie tak wiec naprawy , serwis tez jest na pewno rzadszy niz u chlopakow ktorzy sie scigaja itd 

Opublikowano
13 godzin temu, Jakbog napisał:

Tak, też tak pomyślałem. Akurat nogi w Radonie i w tym stojaku z Lidla wydają się dość podobne (w Radonie odległość między przeciwległymi nogami wynosi około 140cm przy pełnym rozłożeniu), natomiast te z Netto jakoś mnie nie przekonują. I ogólnie trzeba pamiętać, że stojak z Netto nie jest składany - dla mnie byłby to spory minus. Z tego, co widzę, Radon dalej kosztuje około 240 złotych, więc niezbyt wiem, o czym piszesz. 

Rzeczywiście, teraz wyskakuje mi cena 239 zł, wczoraj pojawiała mi się cena bez rabatu. Albo coś zmieniali, albo jakiś błąd systemu, dziwne.

Opublikowano

Dotarł do mnie stojak Radon, oczywiście od razu rozpakowałem i na szybko przetestowałem...

Sam stojak bardzo stabilny i wykonany z dość grubych rur, z solidnymi szybkozamykaczami. W pierwszej chwili trochę się przeraziłem rozstawem nóg, bo w najniższej pozycji zajmują naprawdę sporo miejsca, ale na szczęście można je ustawić w dowolnym położeniu - oczywiście im wyżej, tym jest trochę mniej stabilnie, ale spokojnie można to dopasować do własnych warunków i potrzeb.

Trochę gorzej jest z samym uchwytem (szczękami), bo ten podoba mi się już trochę mniej. Same szczęki mają oczywiście w środku materiał zapobiegający rysowaniu ramy/sztycy i choć na pierwszy rzut oka jest to bardziej plastik niż guma, to póki co się sprawdził - nie zauważyłem żadnych rys. Nie podoba mi się sama konstrukcja szczęk, bo działa to w ten sposób, że jedna ich część jest nieruchoma, a tylko druga się do nich domyka. Z jednej strony jest to wygodne przy wieszaniu roweru za ramę, bo można spokojnie rower położyć na dolnej części szczęk i leży on na tyle stabilnie nawet bez przypięcia, że spokojnie można operować drugą częścią szczęk. Gorzej jest przy wieszaniu roweru za sztycę lub obracaniu powieszonego na ramie roweru - ta ruchoma część zacisku ma delikatny luz. Nie przeszkadza to może jakoś bardzo, ale jednak przy pracach serwisowych rower może się przez to delikatnie ruszać. Może byłoby lepiej gdyby cały zacisk był metalowy, tu jest niestety plastik.

Generalnie jak na moje potrzeby stojak w zupełności wystarczy, pewnie poradziłbym sobie i bez niego, ale jednak ze stojakiem wygodniej :)
Zobaczymy jak sprawdzi się "w praniu".

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Dla zainteresowanych, od poniedziałku 12.03. w Lidlu stojak w cenie 139 zł.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Ja zakuplem stojak w JULI za 149zl. Mam w domu 4 rowery i szczerze polecam. Stabilny .... daje 😉 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

(Nie pasował mi ten temat do żadnego działu, ale w razie czego prośba do moda o przeniesienie)

Szukam stojaka w celu trzymania roweru w mieszkaniu. Niestety szukanie w Google daje niewiele - znajduję tylko wyrwikółka, haki na rower i designerskie wieszaki na ścianę. Tymczasem szukam:

• Stojaka (dosłownie, ma stać, bez żadnego wiercenia ani podwieszania)
  • Do mieszkania (czyli nie wyrwikółko na podwórko, wymagające przykręcenia)
  • Na 1 rower
  • Jakby jeszcze w miarę wyglądał to byłoby super, bo będzie stał w salonie
  • Stabilny
  • Powiedzmy że do 100zł

Jedyna w miarę sensowna opcja, jaką znalazłem, to coś takiego. Pytanie tylko jak ze stabilnością. Wygląda średnio, ale mógłby być.

http://www.stojaknarower.pl/397-large_default/stojak-serwisowy.jpg

Doradzicie coś? :)

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie, jeśli wygląd ma spore znaczenie, to:

albo po taniości: http://allegro.pl/pp66-stojak-na-rower-latwy-serwisowy-rowerowy-i6886901157.html - tylko tutaj nie wiem, czy każde koło przyjmie

albo na grubo: http://www.bikecenter.pl/p15663,tacx-t3125-gem-bike-stand-stojak-rowerowy.html

A jeśli ma być tanio i praktycznie, coś takiego jak wyżej zalinkowałeś. Widziałem też podobne w innych kolorach.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

a jaki rower? 

Jeśli korba jest HT2 to brałbym stojak który wchodzi w korbę, za ok 100zł coś kupisz

6977-thickbox_default.jpg

taki stojak można samemu wykombinować jak się ma dojście np do tokarki i spawarki :P

albo coś w ten deseń - od roku się zbieram, może jak będę miał urlop to znajdę 30 min czasu bo więcej to nie powinno zająć

Opublikowano
8 godzin temu, RadS napisał:

(Nie pasował mi ten temat do żadnego działu, ale w razie czego prośba do moda o przeniesienie)

Szukam stojaka w celu trzymania roweru w mieszkaniu. Niestety szukanie w Google daje niewiele - znajduję tylko wyrwikółka, haki na rower i designerskie wieszaki na ścianę. Tymczasem szukam:

• Stojaka (dosłownie, ma stać, bez żadnego wiercenia ani podwieszania)
  • Do mieszkania (czyli nie wyrwikółko na podwórko, wymagające przykręcenia)
  • Na 1 rower
  • Jakby jeszcze w miarę wyglądał to byłoby super, bo będzie stał w salonie
  • Stabilny
  • Powiedzmy że do 100zł

Jedyna w miarę sensowna opcja, jaką znalazłem, to coś takiego. Pytanie tylko jak ze stabilnością. Wygląda średnio, ale mógłby być.

http://www.stojaknarower.pl/397-large_default/stojak-serwisowy.jpg

Doradzicie coś? :)

Jedna uwaga... To raczej nie właściwy dział...

:P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ten Hollowtech nie pasuje do mojego roweru, a te proste z prętów wyglądają średnio... Więc ostatecznie zamówiłem takie oto coś:

https://www.hebie.de/parken/hinterbau-fahrradstaender/turrix/698/

Wygląda niebanalnie, jak z drukarki 3D. 108zł wraz z przesyłką. Jak ktoś jest zainteresowany, to podzielę się wrażeniami jak go dostanę.

0698_turrix_hinten.jpg

Edytowane przez RadS
Opublikowano
22 godziny temu, decode napisał:

A co powiecie o uchwycie montowanym do ściany? 

https://ctbike.pl/bike-hand-yc-116-stojak-do-serwisowania-rowerow-mocowany-do-scianyia-rowerow-mocowany-do-sciany.html

Albo może ktoś z was robił taki uchwyt samemu.

Ponieważ się nad tym zastanawiam, jak by go zrobić ze stali na pewno byłby bardziej stabilny 

Może do szosy bo mojego Big Hita na pewno by nie przeżył. Chyba, że bym go wstrzelił w ścianę metrowym kołkiem albo kotwą xD 

Opublikowano
8 godzin temu, Zalas napisał:

Może do szosy bo mojego Big Hita na pewno by nie przeżył. Chyba, że bym go wstrzelił w ścianę metrowym kołkiem albo kotwą xD 

Kwestia gdzie on miałby być przymocowany. U mnie w piwnicy mogą być długie a nawet na wylot. Z drugiej strony ściany podkładki i śruba.

Stwierdziłem, że jednak sam wykonam ten uchwyt, nie będzie on piękny, ale rurki stalowe + spawy powinny lepiej wytrzymać.

Jak skończę postaram się tutaj fotkę wrzucić 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak jak w temacie.

Poszukuje stojaka rowerowego do 400 złotych, zależy mi aby miał jak największą możliwość regulacji, musi być na statywie, żadne rozwiązania za koło czy korbę, najlepiej jak największy udział stali w konstrukcji.

Wiem że temat był wałkowany ale nic z takich tematów nie wynikało. Może ktoś jakiś fajny stojak używa to też niech się pochwali, nie ma nic lepszego jak zadowolony klient. :)

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc. 

Opublikowano

Bylem w jula dzisiaj po stojak - i niema - beda we wrześniu :(

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
radosław_paprocki
Opublikowano

Witam. wpadła mi oferta firmy Unior dotycząca profesjonalnych stojaków do rowerów. osprzęt profesjonalny i dedykowany serwisom i pewnie też amatorom. czy ktoś z forumowiczów posiada stojak tej firmy i mógłby sie wypowiedzieć na ten temat? z góry dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam.

Opublikowano

cześć. nie posiadam akurat stojaka tej firmy, ale z tego, co mi wiadomo, to firma Unior produkuje dużo klamotów dedykowanych dla rowerzystów, a konkretnie do napraw i konserwacji rowerów. i tak na chłopski rozum to nie może być żaden szrot. pozdrawiam.

Opublikowano

witaj! ja kilka tygodni zakupiłem multitoola do rowerów z tej firmy i nie mogę powiedzieć złego słowa, a wręcz przeciwnie. To jedne z najlepszych narzędzi z jakich kiedykolwiek korzystałem, teraz przymierzam się do większego zakupu na ich stronce.

Pozdrawiam.