Tomasz1978 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam. Kupiłem w Anglii rower z hydraulicznymi hamulcami. Problem tylko w tym, że prawa klamka hamulca powinna być od tylnego koła a jest od przedniego. I po lewej stronie odwrotnie. Czy gdybym chciał teraz odwrócić kolejność hamulców to czy muszę wymienić klamki i całe przewody. Czy da się to jakoś inaczej załatwić? I czy jeśli wymienię klamki to czy muszę też wymienić cały komplet hamulców, tzn. tarcze, zaciski itd. jestem w tym zielony więc bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytat Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Tomasz1978
grzegorz75jan Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie podałeś modelu, rocznika roweru i jego specyfikacji więc to tak trochę w ciemno. Znalazłem twój inny temat gdzie model jest podany ale w zależności od roku produkcji wyposażenie mogło się różnić. Wystarczy zmienić albo przełożyć przewody jeżeli ich długość będzie wystarczająca. Jeżeli to ten rower to masz takie hamulce albo podobne bo ta specyfikacja jest jakaś nie do końca dla mnie jasna. Pytanie czy warto to robić. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez grzegorz75jan 1
Tomasz1978 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, grzegorz75jan napisał: Nie podałeś modelu, rocznika roweru i jego specyfikacji więc to tak trochę w ciemno. Znalazłem twój inny temat gdzie model jest podany ale w zależności od roku produkcji wyposażenie mogło się różnić. Wystarczy zmienić albo przełożyć przewody jeżeli ich długość będzie wystarczająca. Jeżeli to ten rower to masz takie hamulce Pytanie czy warto to robić. Tak, to ten rower , 2021. Dzięki za odpowiedź. Czyli wychodzi na to, że mogę po prostu wymienić same przewody? Co znaczy od prawejj klamki pociągnąć przewód do tylnego hamulca a przy lewej do przedniego? Przepraszam za takie pytania ale na tarczowych hamulcach hydraulicznych kompletnie się nie znam. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Tomasz1978
grzegorz75jan Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Tak ale sam tego jeszcze nie zrobisz bo narobisz szkód, więc warto sprawdzić koszt tej operacji i nabyć chociaż podstawowej wiedzy. Koszt w serwisie może przekroczyć lub zbliżyć się do wartości tych hamulców. Przewody muszą mieć odpowiednią długość i być sensownie poprowadzone. Może zaistnieć potrzeba odpięcia ich od zacisku i klamki, odpowietrzenia oraz w większości przypadków wymiany trzpieni i oliwek czyli uszczelnień na połączeniach. 1
raven Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 można się po prostu przyzwyczaić, bez kombinowania
vdcmike Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) 15 min roboty - zamiana przewodów przy klamkach. Zwykle wymaga przeprowadzenia przewodu hamulcowego drugą stroną główki. Jak zrobi to ktoś wprawiony to nawet nie trzeba odpowietrzać po operacji. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez vdcmike
grzegorz75jan Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Przeczytaj jeszcze raz jego pierwszy post oraz ten i powiedz czy zrobi to w 15 min i co narobi. Nie piszesz tu do ogółu tylko konkretnej osoby która jest kompletnie zielona. Długość przewodów przy zmianie spasi a może nie więc trzeba będzie skracać i lub coś dokupić, do tego ponowne napełnienie czasem trzpień, oliwka powie sikam a dla hecy na okładziny. Przecież on prawdopodobnie nigdy nie odpowietrzał układu czy wymieniał płyn, klocki. Jeśli poczyta, poogląda to za pierwszym razem zrobi to w kilka dni po 15min.
vdcmike Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Jak autor nie czuje się na siłach niech zaprowadzi do byle serwisu. Nie trzeba zmieniać ani oliwek ani pinów. Zwykle nawet przewód przedniego hamulca nie wymaga skracania. 1
Frost Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 3 godziny temu, grzegorz75jan napisał: Przeczytaj jeszcze raz jego pierwszy post oraz ten i powiedz czy zrobi to w 15 min i co narobi. Nie piszesz tu do ogółu tylko konkretnej osoby która jest kompletnie zielona. Długość przewodów przy zmianie spasi a może nie więc trzeba będzie skracać i lub coś dokupić, do tego ponowne napełnienie czasem trzpień, oliwka powie sikam a dla hecy na okładziny. Przecież on prawdopodobnie nigdy nie odpowietrzał układu czy wymieniał płyn, klocki. Jeśli poczyta, poogląda to za pierwszym razem zrobi to w kilka dni po 15min. Przestań dramatyzować. Ja też nigdy nie odpowietrzałem i nie było problemu za pierwszym razem. Jest masa tutoriali i jeśli ktoś sam chce to zrobić to zrobi to bez problemu i nie w kilka dni.
Rekomendowane odpowiedzi