Skocz do zawartości

Hamulce Tektro HD-M285?

MrJack

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Planuję zakup pierwszego roweru z hamulcem hydraulicznym. Szukałem w internecie informacji, na temat ww hamulców, ale niestety nic godnego uwagi nie znalazłem 😕

Stąd pytanie .. Czy hamulce Tektro HD-M285 są w porządku, czy raczej kiepskie bądź awaryjnye?

Nie jest to rower z górnej półki, ale nie chciał bym musieć za kilka miesięcy, wymieniać hamulców na inne, bo te nie spełnią moich oczekiwań. Może serwisowanie ich będzie nie lada problemem? 

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Edytowane przez MrJack
Opublikowano

Wiem z praktyki, że będziesz chciał je wymienić.

Opublikowano

To spowalniacze, zahamują pewnie lżejszego rowerzystę :) Za wiele się po nich nie spodziewaj :)

Opublikowano

Sądzę że za cenę 300 zł kupisz np shimano M615 z których powinieneś być zadowolony

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu ‎29‎.‎04‎.‎2019 o 17:11, User56sz napisał:

Wiem z praktyki, że będziesz chciał je wymienić.

O tak... I to szybko.

BR-M615 lub BR-M6000 i będziesz zadowolony.

Opublikowano

Dokładnie hehehe i kupisz je, pojeździsz i zaraz w dziale giełda będzie że oferta sprzedaży tych hebli :D 

Opublikowano

Wszystko zależy od tego gdzie i jak jeździsz. Wiadomo że nie są to hamulce do zjazdów, ale do normalnej jazdy się nadają. Ja mam Shimano BR-M315, czyli też hamulce z niskiej półki, a mimo to przy mojej wadze ( 90kg ) bez problemu jestem w stanie zablokować zarówno przednie jak i tylne koło. A i serwisowanie jest banalne. 

Powiem Ci tak, jak rower Ci się podoba, jest rozwojowy, i odpowiada Ci geometria to kup. Jak zajeździsz jakiś element to wtedy wymienisz na lepszy. 

I zawsze bierz poprawkę na wszystkie opinie, bo jak by kierować się tylko tym co piszą inni, to by wyszło na to że rower za mniej niż 4000 ,-  jest niebezpieczny i nie nadaje się do jazdy. 

Pozdrawiam. :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nikt nie twierdzi że tanie hydrauliki są niebezpieczne a słabe, niebezpieczne stają się wtedy gdy się je użytkuje niezgodnie z ich przeznaczeniem. Każdy dobrze zalany, odpowietrzony i wyregulowany hamulec hydrauliczny zatrzyma a nawet postawi na kole, pytanie jak długo wytrzyma takie próby sił :)

Jeśli jeździ się turystycznie i rekreacyjnie to nie ma problemu z takimi hamulcami. Do innych zastosowań daje się inne hamulce.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Chciałbym się podpiąć do tematu. Czy do tych hamulców jest sens wkładać klocki ceramiczne  czy lepiej wymienić  przód na Shimano Deore BR-M6000 + BL-M6000  .Dodam ze chodzi o e-bike użytkowanego na dość stromych zjazdach po ok 4 km długości. Czy takie zestawienie  ze starym tylem będzie miało jakiś sens? 

Opublikowano

Jak masz e bike'a to nie bawiłbym się i kupił Deorki i to najlepiej dokupił dobre heble.Jak nie chcesz zmieniać tyłu, to kup lepsze klocki do tylnego hamulca.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Jeszcze ma pytanie  jak zmienie na Deorki to jakie klocki będą  go tego najlepsze ,ceramiki czy metaliczne spiekane, biorąc pod uwagę ze mam dość długie i ostre zjazdy  ? i jakie będę a najlepsze na tyl ?

Opublikowano

Metaliki lepiej wytracają ciepło z siebie i lepiej hamują jak się rozgrzeją, zaś Ceramiki od początku bardzo dobrze hamują nie mniej na pewno ciut ciut gorzej wytrzymają długie hamowanie niż metalik.

Opublikowano

Super. Dzięki  za odpowiedz. Myślę ze zdecyduje się na ceramiki jeśli jest to nie duża  różnica. 

Opublikowano

Wiesz, jak na serio dłuuugo zjeżdżasz to weź sobie metaliki z radiatorami, one wtedy pomogą w studzeniu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hamulce przod zmienione  na SLX M7000 z metalikami , tylko jest problem ze na tarczach tektro 180mmm strasznie wyja i się zastanawiam nad zmiana  i przejście na 203 mm a 180 dac na tył.Tylko nie wiem czy to będzie to miało wpyw na wytrzymalosc ramy czy widelca, bo nie chce przegiąć. czy lepiej zostać przy 180 ? Jakies konkretne tarcze możecie polecić? bo jakby nie wycie to hamowanie się poprawilo a dodam ze tak odtłuściłem tarcze  i zero mokrego w ostatnim czasie, także te dwie przyczyny wykluczam.

Opublikowano

Zobacz jaki masz widelec i upewnij się czy możesz mieć 203 mm
Wyczysciłeś tarcze przed założeniem nowego hamulca?

Opublikowano

Ja bym te dziadowskie tarcze tektro wymienił na coś sensownego.

Opublikowano (edytowane)

tak odtłuściłem jakimś spiritem ale  wyja ze ludzie zatrzymywali się i pytali czy wszystko ok ( i to zone pytali a ona chodzi w innej wadze).Mam na oku Shimano Deore SM-RT66 lub Shimano SM-RT70  chyba oprócz tego central locku to będzie to samo..Czy to  już będzie razem wspolgralo?. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez przem
Opublikowano

Hamulce mogą wyć z kilku powodów:

-zatłuszczone klocki

-zatłuszczona tarcza

-krzywo ustawiony zacisk

-nieodpowiednia klocki do tarcz