Skocz do zawartości

Podnoszenie przedniego koła a predkość.

andy939

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jestem tu nowy więc witam wszystkich.

Nurtuje mnie jedne pytanie. Uczy się jeździć na rowerze górskim, i ćwiczę sobie podnoszenie przedniego koła.

I jak techniki maja się do prędkości jazdy?

Wiem że są 3 techniki, klasycznie taki przykurcz nad kierownica i wyprostowanie się. Z pedałami jak do jazdy na tylnim kole wheelie, uderzyć mocniej w pedały. I manual którego na razie nie ogarniam nic a nic.

Osobiście zauważyłem że przy szybkiej prędkości ani klasyk ani wheelie mi nie idzie. Klasycznie coś tam podrzucę ale nie za wysoko, przy niskiej prędkości jest nawet ok.

więc jak to się ma do prędkości? im szybciej jadę tym trudniej zrobić to klasycznie? Czy prędkość sama w sobie powoduje że tego koła nie da się podnieść za wysoko?

Opublikowano (edytowane)

Sam tego nie umiem i nie ćwiczę ale sporo oglądałem z ciekawości. Bez urazy. Wpisz w YT Jak jeździć na jednym kole. Goście się natrudzili w tym i dla ciebie więc obejrzyj kilka tych filmów. Nie ma jedynej słusznej reguły oprócz podstawowych prawideł bo każdy jest inny. Na początku nauki raczej nie będziesz tego robił z prędkością 20 km/h a początki wymagają cierpliwości. Podstawa to bardzo dobre opanowanie równowagi tzw. stójka a potem dopiero jazda na jednym kole.

Edytowane przez grzegorz75jan
Opublikowano

No właśnie ćwiczę z poradników z YT. Ale na to jedno pytanie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Wiec się zastanawiam czy szybka prędkość w podrywaniu przednie koła powoduje że robię ni niżej niż na wolnej. Czy to niema znaczenia i cienki bolek zemnie puki co :)

Opublikowano

Wysłałem ci PV.

Może umknęło ci parę filmików albo część przekazu tych które obejrzałeś. Zapewne masz jeszcze mało umiejętności i doświadczenia. Gdy już podniesiesz koło odpowiednio i będziesz potrafił przyśpieszyć oraz kontrolować prędkość to przy większej prędkości będziesz stabilniejszy. Nie jestem tu praktykiem ale w filmach z których jeden daję tu a drugi na PV wydaje mi się że jest powiedziane wszystko o co pytasz. I bądź miły na tyle by pisać poprawniej bo niektórych wyrazów nie da się czytać płynnie. Czytając to mam odczucie jakby pisał obcokrajowiec.