grzegorz75jan Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) revolta1 dzięki za pośrednie wsparcie. Czyli razem czy osobno nawet jedno złe zamocowanie koła, krzywe, słabe do tego zatłuszczenie i zbyt późna reakcja użytkownika na pierwsze oznaki problemu i kibel gotowy. Przy okazji też pomyślę profilaktycznie o czyszczeniu tych miejsc bo przeważnie też zakładam na łapu capu ale sprawdzam czy jest równo i jazda. Co do tych blaszek czy innego lepszego czy gorszego druciarstwa (na innym forum jest wątek o rowerowym druciarstwie nawet całkiem fajny) to teraz można by je zastosować po przygodach s4ni7y jeżeli nie przewiduje wymiany widelca i by uniknąć powtórki bo gniazdo z trzeciego zdjęcia ma wżery i może warto dać tam jakąś cienką podkładkę np. z mosiądzu albo typowo żelazną a na czwartym zdjęciu nie widać dobrze, przeszkadzają opiłki i nie jestem pewien ale wewnętrzna część gniazda mam na myśli powierzchnie pionowe i poziome tam gdzie wchodzi oś piasty też wyglądają na naruszone co sumarycznie teraz osłabi skuteczność każdego zacisku a same uszkodzenia mogą powodować jeszcze niepotwierdzoną krzywiznę osadzenia koła lub ją powiększyć za jakiś czas. Niby zacisk ma być skuteczny jednak jak widziałem na filmach to bywają przypadki, że QR przy ludziach z mocną nogą, mocnym hamulcem nie daje rady a jak dodamy koło 29 to pozostaje sztywna oś. ahaja podlinkował fajne zdjęcie które dobrze pasuje do obecnego stanu a przedstawia raczej większe uszkodzenia. s4ni7y widzi to na miejscu i do niego należy ocena i decyzja. 7 godzin temu, s4ni7y napisał: Problem jest teraz taki że okazało się że mam zwichrowaną tarczę Ale tylko trochę i ociera w jednym lub dwóch miejscach Musiało do tego dojść a mogło być gorzej przy takim przekrzywianiu koła. Warto sprawdzić też szprychy oraz pionowe i poziome wycentrowanie koła. Niedawno widziałem filmik gdzie ktoś chałupniczo, partyzanckimi samodzielnie wykonanymi narzędziami sam prostował tarczę. To był nacięty płaskownik czy rurka i tym prostował. Jeżeli to odszukam to podlinkuję ale ciężko będzie bo raczej był to fragment dłuższego filmiku a tu są lepsze. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez grzegorz75jan
s4ni7y Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, grzegorz75jan napisał: revolta1 dzięki za pośrednie wsparcie. Czyli razem czy osobno nawet jedno złe zamocowanie koła, krzywe, słabe do tego zatłuszczenie i zbyt późna reakcja użytkownika na pierwsze oznaki problemu i kibel gotowy. Przy okazji też pomyślę profilaktycznie o czyszczeniu tych miejsc bo przeważnie też zakładam na łapu capu ale sprawdzam czy jest równo i jazda. Co do tych blaszek czy innego lepszego czy gorszego druciarstwa (na innym forum jest wątek o rowerowym druciarstwie nawet całkiem fajny) to teraz można by je zastosować po przygodach s4ni7y jeżeli nie przewiduje wymiany widelca i by uniknąć powtórki bo gniazdo z trzeciego zdjęcia ma wżery i może warto dać tam jakąś cienką podkładkę np. z mosiądzu albo typowo żelazną a na czwartym zdjęciu nie widać dobrze, przeszkadzają opiłki i nie jestem pewien ale wewnętrzna część gniazda mam na myśli powierzchnie pionowe i poziome tam gdzie wchodzi oś piasty też wyglądają na naruszone co sumarycznie teraz osłabi skuteczność każdego zacisku a same uszkodzenia mogą powodować jeszcze niepotwierdzoną krzywiznę osadzenia koła lub ją powiększyć za jakiś czas. Niby zacisk ma być skuteczny jednak jak widziałem na filmach to bywają przypadki, że QR przy ludziach z mocną nogą, mocnym hamulcem nie daje rady a jak dodamy koło 29 to pozostaje sztywna oś. ahaja podlinkował fajne zdjęcie które dobrze pasuje do obecnego stanu a przedstawia raczej większe uszkodzenia. s4ni7y widzi to na miejscu i do niego należy ocena i decyzja. Musiało do tego dojść a mogło być gorzej przy takim przekrzywianiu koła. Warto sprawdzić też szprychy oraz pionowe i poziome wycentrowanie koła. Niedawno widziałem filmik gdzie ktoś chałupniczo, partyzanckimi samodzielnie wykonanymi narzędziami sam prostował tarczę. To był nacięty płaskownik czy rurka i tym prostował. Jeżeli to odszukam to podlinkuję ale ciężko będzie bo raczej był to fragment dłuższego filmiku a tu są lepsze. Tak drop od strony tarczy jest lekko uszkodzony od wewnętrznej strony(zdjęcie 4) ale na zdjęciu 3(przeciwna strona niż tarcza) gniazdo jest w dobrym stanie, bo jako gniazdo rozumiesz to "U" w które koło? Dzięki za dodatkowe linki odnośnie tarczy, moja nie jest aż tak krzywa jak ta na pierwszym filmiku ale zajmę się tym mam nadzieję że nie wyjdzie gorzej. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez s4ni7y
grzegorz75jan Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Dobrze sobie sprawdź czy koło jest prosto czy jednak krzywo. Tak na szybko. Jako gniazdo(a) rozumiem cały obszar czyli tam gdzie widelec ma styczność z piastą (kołem) i gdzie styka zacisk. W to "U" wchodzi oś a z boku mamy nakrętki kontrowania piasty i zacisku czyli jest to całość tego połączenia koła z widelcem. Powiększyłem sobie te zdjęcia na ile się da. Na trzecim zdjęciu w tym "U" wydaje się ok ale tam gdzie przychodzi nakrętka zacisku (z boku) widać spore schodki, ranty, wżery. To z czasem może się poddać i dać początkowo minimalny luz który się powiększy więc proponuję przynajmniej przez jakiś czas delikatniej jeździć, hamować a za jakiś czas zdjąć koło, sprawdzić, przeczyścić. W rzeczywistości może faktycznie nie wygląda tak źle jak na zdjęciu. Czwarte zdjęcie tym razem w "U" widać, że ośka tam poskakała z przytupem i to "U" może mieć inne wymiary niż w drugiej ladze co samo z siebie już daje przechył a jako, że rant wydaje się tam być trochę ścięty a stanowi on (pionowy) punkt oparcia dla osi piasty to to "U" może się pogłębić. Jedynie ty masz możliwość oceny rzeczywistego stanu i kontroli tego w przyszłości. 13 godzin temu, s4ni7y napisał: w które koło? Nie rozumiem. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez grzegorz75jan
s4ni7y Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Godzinę temu, grzegorz75jan napisał: 14 godzin temu, s4ni7y napisał: w które koło? Nie rozumiem Tak to jest jak człowiek nie przeczyta tego co napisał chodziło o "bo jako gniazdo rozumiesz to "U" w które koło wchodzi?" Ale rozwiałeś już wszystkie moje wątpliwości. Czyli jak dobrze rozumiem na razie jeździć obserwować czy się nie pogarsza ewentualnie dołożyć te "wypełniacze" tak? Ubytek jest minimalny na tyle że mam wrażenie że to jest wytarta farba pod palcem prawie tego nie czuć choć domyślam się że nawet ułamek milimetra potrafi zrobić różnicę.
grzegorz75jan Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Bywa. Myślałem, że zdezorientowało cię koło 29. 23 godziny temu, grzegorz75jan napisał: Niby zacisk ma być skuteczny jednak jak widziałem na filmach to bywają przypadki, że QR przy ludziach z mocną nogą, mocnym hamulcem nie daje rady a jak dodamy koło 29 to pozostaje sztywna oś. Reszta tak jak piszesz. Każdy kto chce pomóc a jeszcze na odległość, może źle doradzić. Dobrze jest mieć kilka opinii. Parę osób też tu coś dodało. Ułamek milimetra to w promach kosmicznych i zegarkach mechanicznych, czasem tarczach hamulcowych 😀. Blaszki wedle uznania. Ich obecność raczej nic nie zepsuje a może pomóc. Po prostu dopilnuj tego. Z całej sprawy może coś się przyda innym na przyszłość.
s4ni7y Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Super dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję że drugi raz takiej gafy nie popełnię.
Rekomendowane odpowiedzi