Skocz do zawartości

Stukanie łańcucha o ramę

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Nurek_ napisał:

Jest stara metoda obliczania długości łańcucha - oplatasz łańcuch na największej tarczy z przodu i z tyłu (bez przerzutki) i dokładasz dwa ogniwa

Najmniejsza na kasecie i najmniejsza na korbie + przerzutka. Skracasz łańcuch tak by przerzutka była poziomo ;)

Opublikowano

Metodę matematyczną uwzględniajacą długość dolnych widełek tylnego trójąta opisuje Łukasz z Rowerowych Porad:

"Trzeci sposób to metoda matematyczna. Możesz z ciekawości sprawdzić, czy wyjdzie Ci taki sam wynik co w pierwszej metodzie. Długość łańcucha liczymy w następujący sposób:
Liczbę zębów na dużej tarczy w korbie dodaj do liczby zębów na największej zębatce w kasecie, a powstały wynik podziel na dwa i zapamiętaj. Następnie zmierz odległość w centymetrach od środka suportu do środka tylnej piasty i podziel go przez 0,635. To co otrzymałeś dodaj do poprzedniego wyniku, a na koniec do całości dodaj jeszcze liczbę 2. Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden."

Sprawdzałem. Działa.

Opublikowano

co nie zmienia faktu, że słaba przerzutka nie utrzyma łańcucha. W x-calibrze mam z tyłu jakąś acerę czy alivio, nawet nie pamiętam - owinąłem dolną rurkę dętką i zapomniałem o obijaniu. W fuelu jest XT M8000 ale przez obojczyk nie miałem okazji jej sprawdzić w terenie - za to widzę ile siły trzeba przyłożyć do każdej z przerzutek żeby ją odciągnąć do przodu

Opublikowano

Tak powinno być. Możesz wymienić przerzutkę na taką z Shadow Plus

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, zastanawiam się co zrobić aby łańcuch że tak powiem nie latał, zakupiłem osłone na rame od łańcucha, ona usuneła głośnie stukanie łańcuhca ob rame lecz łańcuch nadal jest abrdzo głośny gdy wjade na jakiś korzeń lub inną przeszkodę, czy mogę z tym coś zrobić? Zastanawiam się na kupnem napinacza nie wiem czy to pomorze. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Napinacz montowany przy korbie ma za zadanie prowadzić łańcuch na zębatkę, tylko nazwę ma taką :P Jeżeli nie masz przerzutki ze sprzęgłem, a długość łańcucha jest dobrze dobrana, to możesz spróbować takiego patentu. 

20170622_122936.thumb.jpg.c2fda220bd09ec10d43a4a93a4f069e4.jpg

Jeżeli to się sprawdzi, możesz kupić coś bardziej estetycznego jak  Bionicon C-Guide.

p5pb7724163.jpg

Opublikowano

A w jakim rowerze to ci doskwiera? Może pomyśl nad przerzutka że sprzęgłem jest to dobry kompromis by nie montować napinaczy np w rowerach mtb

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rower to romet mustang 27,5, na początku miałem mieć przerzutkę wyposażoną w szprzęgło lecz niestety stało się inaczej i z tyłu siedzi deore bez sprzęgła.

Opublikowano

To proponuję Ci zmienić sobie jednak ze sprzęgłem i będziesz mieć święty spokój teraz nie są aż tak drogie a jeśli tym bardziej jak będziesz użytkować rower przez dłuższy czas nawet na YouTube szajkbajk testował i było pokazane była to chyba shimano zee i zobaczysz jaki jest efekt

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka