Tina Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W dniu 9.06.2018 o 02:02, el_stachu napisał: Token Ninja... bo o tym napiszę. Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Mój model BB841T-41. Masz klucz dynamometryczny? Nie? To odpowiednia pora żeby się w niego wyposażyć. Ogólnie rozwiązanie zajebiste - bez prasek, druciarstwa i ogólnie różnego rodzaju rozwiązań można mieć na prawdę dobry suport za nie wygórowane pieniążki. Problem jeden - masz parę w łapach? Tak? Nie dokręcajcie na ŚLEPO! Osobiście dokreciłem tak mocno że wygiąłem część zewnętrzną. Nie ma to co prawda znaczącego wpływu na pracę łożysk ale o wybiciu owych łożysk nie ma mowy. Prawda taka - podają 25-30nm. Ile to? Nie będę pisał bzdur. Każdy ma inne wyczucie. KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY! el_stachu, jaki support miałeś wcześniej? Czy ten Tokena cały chowa się w mufie czy coś z niej wystaje? Dysponujesz jakimiś zdjęciami po montażu (przed założeniem korby?) Mam ramę carbonową i będę w najbliższym czasie wymieniał na Ninję, a ten typ jest chyba najbezpieczniejszy dla takich ram 🙄
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Tina napisał: el_stachu, jaki support miałeś wcześniej? Czy ten Tokena cały chowa się w mufie czy coś z niej wystaje? Wystaje część którą się wkręca z 1 mm może 1,5 tutaj znajdziesz foty Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2018 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Dokładnie ta część przylega do mufy Jutro po południu mogę dodać foto i zmierzyć dokładnie ile wystaje
Kruk Opublikowano 18 Grudnia 2018 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Mam tokena i sobie chwalę i polecam, prosta instalacja, koniec z trzaskami, tylko dobrać odpowiedni bod swoją ramę i korbę i jest miodzio.
Tina Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 W dniu 18.12.2018 o 20:39, piter614 napisał: Dokładnie ta część przylega do mufy Jutro po południu mogę dodać foto i zmierzyć dokładnie ile wystaje Dzisiaj odebrałem mój suport Tokena (taki jak kilka wpisów wyżej) i zrobił się problem z nasadką do jego przykręcenia. Oryginalne plastikowe po 20zł /kpl. (niedostępne w sklepie Token Polska) mają symbol TF24. Czy na rynku można dostać ich metalowy odpowiednik?Jaki mają symbol i cenę? Pozdrawiam
Kruk Opublikowano 16 Stycznia 2019 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zwykły klucz HT2 ale to już w innym poście Ci odpowiedzieli Koledzy z forum.
Tomek_Leszno Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Witam, jestem tu nowy. Mam Cube Agree. Własnie mam problem z supportem, głośno szumi. Rama karbonowa. Już wyczyściłem, przesmarowałem, nie pomogło, ma już dość. Mam założonego Press Fit SHIMANO / SM-BB 91-41 / JAPAN / KF / >PA + GF < Problem w tym że nie mogę takiego znaleźć/dostać. Rower pracuje na napędzie Tiagra FC 4650 stary model. Czy jest opcja żeby założyć innego, żeby to wszystko zagrało jak należy?
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Oczywiście że możesz sobie założyć inny suport, weź Token Ninja i po sprawie z hałasami. Napisz do Nich to na pewno podpowie Ci jaki suport będzie pasował do ramy jak i korby. Szczerze? Wole wydać 200 złotych raz na suport i mieć z głowy trzaski i skrzypienia. 1
Tomek_Leszno Opublikowano 7 Lutego 2019 Opublikowano 7 Lutego 2019 Kruk dziękuję za pomoc, napisałem i pomogli. Posłuchałem Twojej rady i zdecydowałem się od razu na wyższą półkę. Dzięki :-)
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2019 Opublikowano 7 Lutego 2019 Mówiłem I żeby nie było że ja im naganiam ludzi co to to nie, tylko wiem jak Tokeny działają i polecam każdemu komu mogę.
HUN Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 W dniu 11.12.2017 o 21:55, piter614 napisał: O presfit wystarczy tylko trochę zadbać samemu u będzie całkiem dobrze się sprawował ja swój czyścilem juz raz bo dochodziły z niego jak wszyscy piszą trzaski podczas kręcenia korbą Wyciągnięcie wyczyszczenie i ponowny montaż dobrze poprawił jego prace Narzędzia do demontażu i montażu są drogie ale można je wykonać za dużo niższą cenę Ja tak zrobiłem mam ściągacz własnej roboty oraz prasę do montażu Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Widziałeś jak Vegereagge praktycznie jedną ręką zdemontował i wyczyścił presfit na jednym z ostatnich filmów?
Kruk Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Właśnie oglądam i pierwsze sekundy filmiku i potwierdza to moją tezę o krzywych śrubach montażowych do zacisków hamulca. Nie w temacie ale widać jak krzywo jest starty klocek hamulca. Adekwatnie koleś ma krzywy adapter lub miejsce na zacisk krzywo, bardzo ładnie to jest zobrazowane i też dowodzi czemu wielu ludziom trze hamulec mimo dobrego ustawienia. P.S. Sorki za mały OffTop
Gość Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Oglądałem jednak zmieniłem na ninja TokenWiem co pisałem wyżej ale ciągle trzaski wracał więc go wywaliłem założyłem ninja Token i problem znikł
Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Po prostu niektóre ramy Karbonowe czy też aluminiowe są "skazane" na trzaski co by człowiek nie zrobił. Tokenowe suporty o tyle są lepsze od innych że są skręcane i prawe z lewym łożyskiem są zawsze równo prostopadle do siebie i nie ma tu mowy o mikro przesunięcia jak w zwykłych suportach. Wina może być mufa suportowa za luźna o 0,2 mm i już przy naciskaniu jest możliwy trzask. Temat jest stary jak sam pressfit, jednemu nie trzaska a drugiemu trzaska jak karabin. Problem w tym że odsetek % trzasków nie jest marginalny a spotyka się dość często ten problem stąd taka opinia o pressfitach.
Nemrod Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Skręcane supporty robi też Rotor. Plus jeszcze taki, że pasuje do nich klucz od supportów shimano.
trollu Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 19 minut temu, Kruk napisał: 0,2 mm nie wiem skąd wziąłeś ta wartość ale gdyby było 0.2 mm luzu to PF kręciłby się w mufie razem z łożyskami. Nigdy nie mierzyłem muf ani wkładów ale przy 3-4 setnych mm luzu PF wpadałby gładko a jak wiadomo - jest na wcisk
Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Przykładowo dałem, nie zmienia to faktu że mufy suportowe w różnych ramach mają odchylenia od normy a 0,2 mm to grubość gdzieś z 3 kartek. Nie ma nic idealnego w naszym świecie to też suporty nie są robione perfekcyjnie. Same suporty są też ciut grubsze aby właśnie tą niedogodność niwelować.
elmatte Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 hej, probowalem wyciagnac suport press fit skrecany (wlasnie marki Token) z mojej ramy. O ile lewą część udało mi się wykręcić uzywajac klucza do HT2 (nie polecam - nie pasuje dokladnie, krawędzie się niszczą), to prawa część została w ramie. Jak ją wyciągnąć? Wybijać od środka? Troche boje się uszkodzić ramę (karbon). Moje doświadczenie ze skręcanym Tokenem - po 2.5 tys km jazdy raczej w suchych warunkach zaczęły się trzaski, lewe łożysko szumi.
Kruk Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Spróbuj lekko wkręcić lewą stronę suportu i gumowym młotkiem lub zwykłym przez deskę uderzyć lekko, może puści. Niestety w dobie oszczędności widać wszędzie dają mało smaru
Gość Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Skręć go kilka zwoi i lekko puknij że strony która bardziej wystajePowinna druga która jest wprasowana wyskoczyć z mufy
elmatte Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 dzieki, mam jeszcze jedno pytanie. Skoro jedna strona się wkręca w drugą, to do skęcenia obu używacie dwóch kluczy (jednym dokręcam jedna stronę - drugim trzymam drugą)? Nie bardzo wiem w jaki sposób skręcić z siłą 25Nm support kiedy w pewnym momencie używając jednego klucza całość obraca się razem...
eathan Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 @elmatte jednym kluczem trzymasz. Drugim - dynamometrycznym, kręcisz.
pawel2208 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Trzaski w pressfitach prawdopodobnie powstają przez piasek ,który wlatuje pod miski suportu przez rurę podsiodłową. Ja smaruję smarem górną część tej tulejki, która łączy obie miski i samą mufę od środka tak aby piasek, który się tam dostanie, przykleił się i szybko nie zawędrował w okolice misek. 1
Rekomendowane odpowiedzi