Pomidorczyk Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witajcie, chciałbym poruszyć może odrobine kontrowersyjny temat jakim są wciskane wkłady supportu typu Pressfit. Obecnie chyba w większości rowerów ze średniej półki i chyba już we wszystkich rowerach z półki wyższej dominuje takie właśnie rozwiązanie. Chciałbym poznać wasze zdanie na ich temat. Przede wszystkim jak z trwałością? Czy nie pojawiają się luzy? Może jakieś irytujące dzwięki? Jak taki wkład może oddziaływać na mufe w ramie zarówno aluminiowej jak i carbonowej zwłaszcza po paru wymianach? Jak z wagą? Sztywnością? Ja osobiście jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takiego kawałka tworzywa poprostu wciskanego w mufe i myśle że pod względem trwałości jak również prostoty w serwisowaniu nie mogą się one równać z zewnętrznymi łożyskami BSA wkręcanymi w mufe na gwincie. Co Wy o tym sądzicie?? 1
Wiktor00863 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Nie miałem do czynienia z takim wkładem suportu lecz wiele osób zachwala więc chyba nie jest tak źle
ze4lot Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Z tego co się orientuję Pressfit to całkiem dobre rozwiązanie choć wymaga częstszego czyszczenia, a proces sam w sobie jest bardzo prosty. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez ze4lot
norbert Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mam pressfita w swoim rowerze i nic się z nim nie dzieje. Rower posiadam od 2 lat i suport nie był wymieniany ani razu a rower jeździł w różnych warunkach przez ten czas. Znajomi i na innych forach mówili i pisali ze trzeszczy, strzela i po kilku miesiącach jest do wymiany ale z moim nic się nie dzieje a kręci się jak nowy
pawel2208 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Też mam pressfita i po sezonie padły łożyska, zaczęło się strzelanie przy pedałowaniu. Po wymianie łożysk jest ok. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez pawel2208
MadOnion Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Trwałość press-fit'ów Shimano była by większa jak by stosowali łożyska podwójnie uszczelniane a tak dają pojedyncze uszczelnienie i to na dodatek łożysko jest tak wprasowane do tworzywa że po założeniu na mufę suportu uszczelnienie jest od wew. ; ) chyba specjalnie. Jak będę zmieniał kolejny press-fit to najpierw wycisnę łożyska i założę je odwrotnie tak żeby uszczelnienia były od zewnątrz Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez MadOnion 1
arturo0220 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Z tego co czytałem ludzie bardzo na nie narzekają głównie przez to, że powinno się je wciskać w ramę bez smarowania i po jakimś czasie zaczynają trzeszczeć ale widziałem, że istnieją już sposoby na ominięcie jednorazowych łożysk np: https://www.endurobearings.com/technology/torqtite/ Gdzie kupuje się tuleje w które można wkładać tylko nowe łożyska a adapter pozostaje w ramie nie narażając jej na potencjalne "wytarcie" od częstej wymiany a przez to powstawanie luzów - o ile jest to możliwe.
MadOnion Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ja swoje miski press-fit wciskam na klej Loctite 638. Przed założeniem można w miskach zrobić po dwa nacięcia które pozwolą później na bezproblemowe wybicie samego łożyska. Amen.
artfal Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Mój press-fit jest niekiedy delikatnie słychać co może denerwować ucho ale generalnie z samego działania jestem zadowolony.
pawel2208 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Można bez problemu wyciskać same łożyska, bez misek, ale w przypadku suportu Accenta, bo tam, są typowe łożyska 6805. Zrobiłem sobie takie narzędzie do wyciskania łożysk. Miski zostają na miejscu.
arturo0220 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 @pawel2208 pokaż jakieś inne zdjęcia tej praski do łożysk bo wygląda ciekawie a jakiś markowy produkt to wydatek ponad 100zł na coś co używa się raz na rok
MadOnion Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Praska - kawałek pręta z gwintem, dwie nakrętki, dwie większe podkładki.
pitmax Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 no właśnie mi się kończy pressfit po jakiś 6k km, niby pracuje normalnie bez luzów, ale zaczął hałasować, czy wystarczy wymiana samych łożysk, jak myślicie?
Administrator SzajBajk Opublikowano 14 Lipca 2017 Administrator Opublikowano 14 Lipca 2017 Press Fit to moim zdaniem głównie problem ram. Same łożyska są oczywiście projektowane przez księgowych, ale te przynajmniej można wymienić. Przy zakupie roweru z takim suportem zawsze zasięgnąłbym opinii użytkowników, którzy jeżdżą NA DANEJ RAMIE, i to jeżdżą mocno. Press Fit wymaga olbrzymiej precyzji i nie każdy producent dobrze sobie z tym radzi, zwłaszcza starając się wypuszczać prawie co roku nowy model.
Adanio Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 Cześć Szajbajki Mam do was małe pytanie.Czy posiadając suport typu pressfit mogę go zmienić na hollowtech 2?Korbe mam hollowtech 2 i taki sam chciałbym mieć Suport aby serwisowanie tego było możliwe.Sam nie chce go wyciskać bo boje się ze uszkodze ramę a strasznie zgrzyta wiec przydałby się mu zrobić serwis.Pozdrawiam
Red Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 Dnia 8.04.2017 o 22:53, Pomidorczyk napisał: Ja osobiście jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takiego kawałka tworzywa poprostu wciskanego w mufe A to czemu. W rowerze masz wiele elementów wyciskanych w ramę i nie są to złe rozwiązania. Nagle ktoś wprowadza wciskany wkład suportu i wszystkim odwala 15 minut temu, Adanio napisał: Czy posiadając suport typu pressfit mogę go zmienić na hollowtech 2?Korbe mam hollowtech 2 i taki sam chciałbym mieć Suport aby serwisowanie tego było możliwe. Nie ma możliwości wkręcenia misek HT2 w mufę Pressfit ale... Istnieją skręcane wkłady suportu pod mufę pressfit.
Adanio Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 Możesz mnie bardziej nakierować bo ja jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o suporty.Bylbym wdzięczny jakbyś podał jakaś nazwę
Paweł1984 Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 Witam, jeżdżę na krossie vento 5.0, rower jest na suporcie PF, zdarzyło mi się jeździć w deszczu, irytujące są dźwięki dobiegające z tego właśnie PF, trzeszczy i zgrzyta, tak dzieje się jedynie w deszczu a tak poza tym jest ok, czytając odnośnie PF dowiedziałem się że większość narzeka na PF. Na portalu bikeworld.pl pisali że jest mniej żywotny od suportu który jest wkręcany w mufę, gdzie indziej odpisali że do tego PF stosuje się smar grafitowy, w profesionalnym sklepie rowerowym będą i tak zachęcać i przekonywać do kupna na takim rozwiązaniu, zawodowcy nie muszą tym się przejmować bo mają swoich mechaników :-) z doświadczenia już wiem że serwis PF jest znacznie utrudniony i samemu raczej trudniej wymienić, jestem ciekaw czy ma też negatywny wpływ na mufę, czy się wyciera, przeglądam szosówki i przy kolejnym zakupie byłby kłopot z zakupem, mały wybór i dostępność na mufie gwintowanej, obejrzałem filmik na youtube autora szajbajk "rodzaje wkładów suportu" i zgadzam się że PF jest do dupy a nie mam wiedzy mechanika i rower używam aby mieć lepsze samopoczucie :-), wg mnie powinni dawno już wycofać PF, ktoś to wymyślił i na tym zarabia a my za to płacimy, jak wszystko w przyrodzie ma swoje + i -.
pitmax Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 problem jest w tym że w warunkach domowych bez odpowiednich narzędzi nie zrobisz serwisu PF, Miałem podobne doświadczenie jak ty, pomogło wyciągnięcie, przeczyszczeni i zmontowanie na nowo, problem z głowy od pół roku śmigam aż miło.
Paweł1984 Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Dnia 14.07.2017 o 09:42, SzajBajk napisał: Press Fit to moim zdaniem głównie problem ram. Same łożyska są oczywiście projektowane przez księgowych, ale te przynajmniej można wymienić. Przy zakupie roweru z takim suportem zawsze zasięgnąłbym opinii użytkowników, którzy jeżdżą NA DANEJ RAMIE, i to jeżdżą mocno. Press Fit wymaga olbrzymiej precyzji i nie każdy producent dobrze sobie z tym radzi, zwłaszcza starając się wypuszczać prawie co roku nowy model. to jak z tym pressfitem ? w deszczu zdarzyło mi się że suport zgrzytał, trzeszczał, a tak to śmigam i nic czy PF ma wpływ na żywotność mufy ? czy się wyciera ? może lepiej jak wycofają PF skoro wkoło jest tak różnych opinii co do niego
Administrator SzajBajk Opublikowano 26 Października 2017 Administrator Opublikowano 26 Października 2017 Jak napisałem wcześniej jedne marki radzą sobie z tym tematem nieźle, inne gorzej. Ogólnie jednak wiodący producenci opanowali już sztukę tworzenia precyzyjnych muf pod PF.
Fenthin Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Precyzyjne wykonanie mufy pod łożyska wciskane (o ile jest metalowa) to mniej roboty niż mufa gwintowana. To nie jest żadna magiczna technologia. Problem tkwi w innym miejscu. Nie bez przyczyny najlepszym rozwiązaniem są miski z metalową tuleją, dodatkowo skręcane wewnątrz.
pasieczkin Opublikowano 28 Listopada 2017 Opublikowano 28 Listopada 2017 Oj press-fity dają czasem czadu. Zwłaszcza jak rama jest niedokładnie zrobiona albo po prostu obrobiona np. z powodu częstej wymiany suportu lub znam skrajny przypadek że łożysko tak się zapiekło na korbie że cała miska zaczęła się obracać w ramie :-). Sorki za reklamę (orgi wybaczą ;-) ale podsunę Wam link do mojej stronki gdzie znajdziecie kilka info na temat skręcanych press-fity (akurat TOKEN). http://sklep.token-polska.pl/ninja-najlepszy-skrecany-press-fit-na-rynku-n-20.html
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 O presfit wystarczy tylko trochę zadbać samemu u będzie całkiem dobrze się sprawował ja swój czyścilem juz raz bo dochodziły z niego jak wszyscy piszą trzaski podczas kręcenia korbąWyciągnięcie wyczyszczenie i ponowny montaż dobrze poprawił jego prace Narzędzia do demontażu i montażu są drogie ale można je wykonać za dużo niższą cenę Ja tak zrobiłem mam ściągacz własnej roboty oraz prasę do montażu Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
el_stachu Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Token Ninja... bo o tym napiszę. Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Mój model BB841T-41. Masz klucz dynamometryczny? Nie? To odpowiednia pora żeby się w niego wyposażyć. Ogólnie rozwiązanie zajebiste - bez prasek, druciarstwa i ogólnie różnego rodzaju rozwiązań można mieć na prawdę dobry suport za nie wygórowane pieniążki. Problem jeden - masz parę w łapach? Tak? Nie dokręcajcie na ŚLEPO! Osobiście dokreciłem tak mocno że wygiąłem część zewnętrzną. Nie ma to co prawda znaczącego wpływu na pracę łożysk ale o wybiciu owych łożysk nie ma mowy. Prawda taka - podają 25-30nm. Ile to? Nie będę pisał bzdur. Każdy ma inne wyczucie. KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY!
Rekomendowane odpowiedzi