Skocz do zawartości

SHIMANO DEORE XT RD-M8000 Obijający się łańcuch o płytkę ograniczającą

Wojche87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to mój pierwszy temat na tej grupie i z góry przepraszam jeśli coś źle zrobiłem z dodaniem tematu. A wracając do mojej tylnej przerzutki to problem uderzania łańcucha o płytkę powstrzymującą łańcuch przed zaciągnięciem mam w nowym rowerze bo pojawił się on już po ok 600 kilometrach i w pierwszej chwili poszedł trop w stronę łańcucha który w moich rękach czasami dostawał trochę za mocnej chemii do czyszczenia i faktycznie po wymianie łańcucha problem ustał na kolejne 1,5 miesiąca i tym razem postanowiłem wymienić kółeczka  przerzutki myśląc że może one jakoś dziwnie się wytarły od piachu, ale i to okazało się nieskuteczne i brzęczący łańcuch dalej gra mi na nerwach 😢 a jedynym plusem jest to że znalazłem odpowiednie preparaty do pielęgnacji napędu......

Przy równym pedałowaniu nic nie słuchać jednak wystarczy zmienić tempo i muzyka z przerzutki wraca. Filmiku nie udało mi się dodać ale na zdjęciu złapałem moment gdy łańcuch ma kontakt z tą płytką. Jeśli ktoś umie mi pomóc z góry dziękuje 

30AF2D5D-74D8-428B-A1CF-F59BA404B528.jpeg
Opublikowano

A to zdjęcie to suszarką robiłeś? 😀 Dobrze masz przełożony łańcuch w wózku?

Opublikowano

Tak

Sorki za jakość ale ciemności mam w moim małym piekiełku a zdjęcie zostało wycięte z filmiku....;( 

Opublikowano

To musisz dać film, bo inaczej to wróżenie z fusów.

Opublikowano

Ogólnie łańcuch pomiędzy kółeczkami wpada w drgania przy przyspieszaniu a podczas płynnej jazdy jest cicho. 

A co do filmiku to się zastanawiam jak dodać bo mi formatu nie chce przyjąć jak dodaje 

Opublikowano (edytowane)

Dźwięk traktora to nowe kółeczka tokena a młoteczek to właśnie łańcuch uderzający o płytkę 

Edytowane przez Wojche87
Opublikowano

A dobre Ty masz kółeczka założone? Oba wyglądają na takie same.

Opublikowano

Nie patrz na nie bo pięć minut wcześniej były oryginalne i łańcuch tak samo wpadał w drgania 

TOKEN TK1722X Kółeczka Przerzutki SHIMANO SRAM 11S

Opublikowano

Kurde, przecież tu nie ma skomplikowanego ustrojstwa... Kółeczka, łańcuch.

Opublikowano

No właśnie wiem i dla tego pisze o pomoc bo mnie się pomysły skończyły 😢 bo jedyne co po wymianie łańcucha i kółeczek przychodzi mi do głowy to jakaś wada fabryczna w samych łańcuchach 

Shimano CN-HG601

Opublikowano

Wiem, że już sprawdzałeś, ale przyjrzyj się jeszcze kółeczkom - popatrz w necie jak powinny wyglądać.

Opublikowano

Kołeczka oryginalne posiadam i na nich był wymieniany łańcuch gdy pierwszy raz pojawił się problem, a co do tych kołeczek to fakt są dziwne ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu bo oba są tej samej wielkości ale porównując ich budowę - chodzi o same zęby plus luzy na boki to jest przepaść do shimano na plus tokena, przełożenia wchodzą lepiej a raczej płynniej bo nie ma ugiąć na prowadzącym.... a i dodam tylko że wysokość zębów jest podobna jeśli chodzi o oryginalne prowadzące kółeczko a dolne wydaje mi się że tylko zyskało bo lepiej opasa łańcuch.

Ale idąc Twoim tropem dodam że właśnie dla tego je kupiłem bo myślałem że zwiększy się odległość od płytki jednak i tu nie wiele się zmieniło bo dźwięk dalej jest 

A i jeszcze jedno nad czym myślałem to że hak lub wózek mam krzywy ale jakoś to mi się nie układa w jedną całość bo wymiana łańcucha pomogła na 1,5 miesiąca, ale i tu mogę się mylić bo raczej mechanikiem rowerowym jestem z pasji i tu brak doświadczenia w takich tematach może być kluczowy, ale jeśli ktoś ma pomysł co mogę sprawdzić to proszę o podpowiedzi a ja jutro po pracy wszystko jeszcze raz sprawdzę 

Opublikowano

lol, dziwne

a nie masz czasem górnego kółeczka za blisko kasety? reguluje się to śrubką przy haku ramy

Opublikowano

Bawiłem się regulacjami przy pierwszym podejściu z problemem i nic nie pomagało, a problem występuje najbardziej od połowy przełożeń do najtwardszego bo i siły działające na łańcuch rosną.

Opublikowano

Moze sprobowac skrocic łancuch, np o jedno ogniwo... Łańcuch lata góra dół jakby był za luźny. Nie wiem szczerze mowiac, ale rzucam taki pomysł.

Opublikowano

Pomysł jest do wykonania bo w końcu mam 2 łańcuchy przez to wszystko, a szczerze to różnica w porównaniu do oryginału jest taka że na obu łańcuchach zakładałem spinki i o ile na pierwszym często był ściągany do czyszczenia to przy tym obecnym jeszcze łańcuch nie był ściągany i najgorsze jest to że nie pamietam po jakim czasie zaczęły się problemy jak pierwszy raz użyłem spinki bo na tamtej był luz przód tył duży a na tej oryginalnej co dostałem z łańcuchem też się już pojawia, sprawdzę czy na ogniwach jest taki sam i jak będzie taki sam to skracam a jak nie to pomyśle nad pinem a spinka aut

Opublikowano

Kiedyś spotkałem coś podobnego. Wózek był krzywy i łańcuch nie wchodził prosto na kółko prowadzące.

• Pomógł 1
Opublikowano

Możesz mieć rację! 😉 W długości łańcucha nie szukałbym problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Wózek był krzywy

Też to obstawiam.

13 godzin temu, Wojche87 napisał:

chodzi o same zęby plus luzy na boki

Jak masz mniejsze luzy boczne i stąd ten efekt.

Lepiej przerzuca, ale tak jak napisał Mike 

2 godziny temu, vdcmike napisał:

łańcuch nie wchodził prosto na kółko prowadzące.

13 godzin temu, Wojche87 napisał:

TOKEN TK1722X

Teraz jeszcze kuknąłem na te kółeczka. One są NW. Może łańcuch źle wszedł w zęby i zamiast szerokim na szerokie, jest na odwrót.

Opublikowano

Na oryginalnych było tak samo i nie ma możliwości źle założenia na te nowe kółka łańcucha bo tak to ktoś wymyślił że szerokie na szerokie itd ale sprawdzę wózek, trochę go powyginam kręcąc korbą oczywiście z wyczuciem 😂

Dam znać ok 17-18 jak coś zrobię przy tej deorce😡

Opublikowano

Tyle, że nie chodziło mi o krzywy wózek w stosunku do kasety tylko brak równoległości kółek wózka względem siebie.

Opublikowano
57 minut temu, Wojche87 napisał:

nie są w linii 😰

Jak nie są, jak są O.o

Bez tytułu.jpg

Ps.Spróbuj  może jeszcze z innym łańcuchem

Porządnie wyczyść łańcuch i go nasmaruj, skoro zdało to egzamin na 1,5k ;). Wygląda to jakby kółko do samego końca nie puszczało łańcucha. Zobacz jeszcze czy jest jakaś różnica pomiędzy górnym i dolnym kółkiem. Zauważ że przy oryginalnym masz narysowane strzałki w którą stronę kółko powinno się kręcić.

650x650.thumb.jpg.2d1d486252c859b3cd767955141fe877.jpg

Jeszcze jedną rzecz którą zauważyłem, to Token ma 12T, więc łańcuch będzie bliżej ogranicznika

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje wszystkim za aktywność i pomoc ale mnie już ręce opadają przy tym wszystkim co zrobiłem a rezultatu brak, ogólnie zabawa  wózkiem nic nie dała a i nawet skróciłem łańcuch do momentu że był już za krótki 😂😂😂ale liczyłem się z tym więc jest luzzz 

a co do czystości napędu to wszystko było robione po myciu i nawet stary łańcuch umyłem i nasmarowałem choć był czysty, kusi mnie zmiana firmy łańcucha bo dziwi mnie że na nowym jest chwila oddechu bez żadnej pomocy w jego działanie 

57 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Jak nie są, jak są O.o

Bez tytułu.jpg

Ps.Spróbuj  może jeszcze z innym łańcuchem

Porządnie wyczyść łańcuch i go nasmaruj, skoro zdało to egzamin na 1,5k ;). Wygląda to jakby kółko do samego końca nie puszczało łańcucha. Zobacz jeszcze czy jest jakaś różnica pomiędzy górnym i dolnym kółkiem. Zauważ że przy oryginalnym masz narysowane strzałki w którą stronę kółko powinno się kręcić.

650x650.thumb.jpg.2d1d486252c859b3cd767955141fe877.jpg

Jeszcze jedną rzecz którą zauważyłem, to Token ma 12T, więc łańcuch będzie bliżej ogranicznika

Dolne masz pod kątem ono nie jest rownolegle do podłoża i one tylko w osi się spotykają ale zęby  względem siebie są odchylone przynajmniej ja to tak widzę na tym zdjęciu 

Edytowane przez Wojche87