imadlop Opublikowano 10 Marca 2021 Opublikowano 10 Marca 2021 Witam, chciałbym zmienić koła na coś szerszego, ale nie mam pojęcia jak dopasować koło do reszty roweru, na co zwrócić uwagę? Jak dopasować do ramy oraz do przerzutek?
Greyo Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Chodzi Ci o szerszą oponę? Czy o szerszą obręcz plus szersza opona? No i najważniejsze, do jakiego roweru ma być to koło.
imadlop Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Greyo napisał: Chodzi Ci o szerszą oponę? Czy o szerszą obręcz plus szersza opona? No i najważniejsze, do jakiego roweru ma być to koło. Koła mam 23mm, chciałbym wrzucić coś w okolicy 35-40 więc obręcz + koło. Rama od szosy, rower chce zrobić na coś w stylu gravela. Edytowane 11 Marca 2021 przez imadlop
Greyo Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 Jeżeli masz ramę szosową, to raczej nie wpakujesz tam opony 40mm. Musisz sam obczaić ile jest miejsca (luzu) przy obecnych oponach, bo rozumiem , że masz założone opony 23C. Pomierz prześwity na przednim widelcu i tylnym trójkącie i wtedy będziesz wiedział jaka opona wejdzie ( z bezpiecznym luzem). A co do opon, to poczytaj te tematy: 1 , 2 , 3
imadlop Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Opublikowano 19 Marca 2021 W dniu 12.03.2021 o 11:01, Greyo napisał: Jeżeli masz ramę szosową, to raczej nie wpakujesz tam opony 40mm. Musisz sam obczaić ile jest miejsca (luzu) przy obecnych oponach, bo rozumiem , że masz założone opony 23C. Pomierz prześwity na przednim widelcu i tylnym trójkącie i wtedy będziesz wiedział jaka opona wejdzie ( z bezpiecznym luzem). A co do opon, to poczytaj te tematy: 1 , 2 , 3 Około 35c wejdzie do ramy, ale głównie chodziło mi o dopasowanie nowej obręczy do przerzutek. Muszę zwrócić ma coś uwagę żeby zamontować poprzednia kasetę czy powinno wejść bez żadnego problemu?
Greyo Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Przy zmianie samej obręczy bez piasty, nie musisz nic zmieniać przy napędzie i przerzutkach. Pozostaje tylko sprawa z hamulcami szczękowymi, bo nie wiem jaki jest tam zakres regulacji. Ale to możesz sam sprawdzić. Nie wiem co kombinujesz, ale na początek może zmień sobie same opony. Wyjdzie taniej a jak trochę pojeździsz, to będziesz wiedział czy czy chcesz dalej iść stronę gravela.
imadlop Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Opublikowano 20 Marca 2021 Rower nie będzie dla mnie, ale pisze post za znajomego, chce wymienić całe kola, obręcz, Piasta oraz opony.
Rekomendowane odpowiedzi