Skocz do zawartości

Drugi, szosowy komplet kół do gravela. Jaki i czy ma to sens?

zibijz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem od kilku miesięcy roweru gravelowego jakim jest Marin Four Corners. Jazda na nim po leśnych duktach, szutrowych drogach, polnych ścieżkach to czysta przyjemność. Największą radość sprawia uniwersalność tego roweru- jadę tam gdzie chcę, kiedy chcę. Jednak po ostatniej trasie ok 60 km po asfaltowych drogach, dało się odczuć ociężałość tego roweru szczególnie na podjazdach. Czuć było opory jakie rower stawia podczas jazdy, zapewne spowodowane oponami 40c. Stąd też pojawia się mój temat z zapytaniem o dodatkowy komplet kół do jazdy typowo asfaltowej. Chodzi mi tutaj o cały komplet czyli: obręcze wraz z piastami na szybko-zamykacz, tarczami i kasetą z tyłu, wraz z oponami szosowymi 25c. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy ma to sens? Jeśli tak to jaki zestaw skompletować i na jaki koszt się przygotować. Czy takie rozwiązanie będzie miało sens z ekonomicznego punktu widzenia, czy lepiej może dozbierać i kupić używaną szosówkę? Pytam o komplet kół a nie opony, bo chodzi mi o ewentualny szybki czas podmiany przed jazdą. Liczę, że znajdzie się ktoś, kto doradzi i rozwieje moje wątpliwości, oraz odpowie na zadane przeze mnie pytania. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Edytowane przez zibijz
Opublikowano

A nie lepiej jeździć na tej samej kasecie? Jeden łańcuch na dwóch kasetach,źle to brzmi,tym bardziej że na szosie są mniejsze opory niż w terenie.

Opublikowano

Będę obserwował ten wątek. W swoim przełaju podmieniłem tylko opony na szosowe 28c, bo i tak głównie jeżdżę po asfalcie, a opony nawet dobrze sobie radzą na szutrze. No i nie mam na razie gdzie trzymać drugiego kompletu kół.

Opublikowano

A nie lepiej po prostu mienić opony na węższe? 40c to już klocek, ja używam 38c a i tak uważam że to sporo. 

@Zalas u siebie ma opony 32c i ta szerokość wg mnie jest bardzo dobrym kompromisem między asfaltem i szutrem. Do tego symboliczny bieżnik dać i cieszyć się jazdą. Ja mam dwa kompletu opon, Panaracer Comet HardPack 700x38c i Vittoria Zafiro 700x25c. Zdarzało mi się na wąskich oponach jeździć po lasach i szutrach, problem pojawiał się na drobnym piasku lub błocie.

Moja propozycja to np. Panaracer GravelKing 700x32c

PanaracerGravelking2015-1-700x310.jpg

Opublikowano

Zdarzało mi się na wąskich oponach jeździć po lasach i szutrach, problem pojawiał się na drobnym piasku lub błocie.

No i to jest właśnie ten moment dyskwalifikacji niniejszych opon. Jeżdżę w terenie który często lokalnie jest wykorzystywany na maratony mtb cxyli błoto, piaski, podjazdy itp. Jedne opony do jazdy w pół terenie mam. Na asfalt nie chcę półśrodków. Chcę szosowe. Przeważnie trasy planuję godzinę przed ruszeniem więc..

Opublikowano

To może w pierwszej kolejności zainwestuj w opony szosowe, przełóż z gravelowych i pojeździć. Wtedy, jeżeli stwierdzisz, że drugi komplet to jest to - kup. Sam o tym myślę, póki co przekładam opony :)

Opublikowano

Ok. To w takim razie jakie opony szosowe kupić, jaki rozmiar i  czy będą dopasowane do obręczy które teraz posiadam? Obecnie są na nich Schwalbe Silento Active Line KGuard 700x40c. Myślę że szosowe wybrałbym 25 lub 28 mm z naciskiem na te drugie. Tylko czy podejdą do tych obręczy?

Opublikowano

Musisz zmierzyć wewnętrzną szerokość obręczy. Jeżeli ma 17mm to minimum 25c. Takiej właśnie szerokości kupiłem, model Vitorria Zefiro. Ze skrajności w skrajność :)

Opublikowano

Sam nie mierzyłem, ale skontaktowałem się ze sklepem gdzie kupowałem rower i dostałem informację że minimalna szerokość opony jaką można założyć to 32c. Obręcz jest przystosowana pod grubsze opony.  Jakie oponki w takim razie polecacie w tym rozmiarze, czyli 700x32c? Zależy mi na szosowych slickach lub semi slickach.

Opublikowano (edytowane)

Z tańszych. Vittoria zaffiro pro lub continental ultra sport II. Z droższych Vittoria voyager hyper.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Obserwuję temat. W moim rowerze też są nieco ociężałe koła. Ale prawdę mówiąc zabawa z wymianami to nie potrzebne kombinatorstwo. Mój pomysł na gravela jest taki. Jedyny słaby element mojego roweru to są właśnie koła. Za jakiś czas planuję ich podmiankę i złożenie kół specjalnie pod niego. Nowe koła to koszt pewnie ok 1500 zł za naprawdę kozacki komplet. Do tego nowe opony, pewnie panaracery. Opony założę już oczywiście bez dętki. Opony węższe, powiedzmy 35 - 38. Do jazdy po asfalcie ciśnienie ponad 5 atm na szutry 3 atm i będzie to dobry kompromis. Myślę, że nie po to kupuje się gravela aby przekładać koła. Uważam, że jak założymy jakiś kozacki komplet, do tego dobrą oponę bez dętki to nie odczujemy żadnego mulenia na asfalcie a z wagą zejdziemy z 1,5 kilo spokojnie. Do tego na takich kołach po upuszczeniu powietrza pojedziemy poza asfaltem. Szedł bym w kierunku jednego dobrego kompletu kół, pozbycia się dętki i regulowania wszystkiego ciśnieniem w oponie. Uważam, że to zakończy temat.

• 2 lata później...
Opublikowano
Obserwuję temat. W moim rowerze też są nieco ociężałe koła. Ale prawdę mówiąc zabawa z wymianami to nie potrzebne kombinatorstwo. Mój pomysł na gravela jest taki. Jedyny słaby element mojego roweru to są właśnie koła. Za jakiś czas planuję ich podmiankę i złożenie kół specjalnie pod niego. Nowe koła to koszt pewnie ok 1500 zł za naprawdę kozacki komplet. Do tego nowe opony, pewnie panaracery. Opony założę już oczywiście bez dętki. Opony węższe, powiedzmy 35 - 38. Do jazdy po asfalcie ciśnienie ponad 5 atm na szutry 3 atm i będzie to dobry kompromis. Myślę, że nie po to kupuje się gravela aby przekładać koła. Uważam, że jak założymy jakiś kozacki komplet, do tego dobrą oponę bez dętki to nie odczujemy żadnego mulenia na asfalcie a z wagą zejdziemy z 1,5 kilo spokojnie. Do tego na takich kołach po upuszczeniu powietrza pojedziemy poza asfaltem. Szedł bym w kierunku jednego dobrego kompletu kół, pozbycia się dętki i regulowania wszystkiego ciśnieniem w oponie. Uważam, że to zakończy temat.
Jaki dobry komplet kół do gravela masz na myśli? Na co zwrócić uwagę?

Mam Meridę Silex 400 i generalnie okazuje się że jeżdżę dużo po asfalcie. Chcę zainwestować w kozacki komplet kół (niestety poradniki dot. rodzaju kół tyczą się tylko rowerów szosowych).