Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, HAZAK napisał:

Witam, posiadam licznik ROX 11, od pewnego czasu mam problem z wczytywaniem aktywności przez blutootha. Licznik jest sparowany z telefonem, na aplikacji bieżąca aktualizacja i niestety bez powodzenia. Czy ma ktoś sposób na ten problem?

Miałem dokładnie to samo. Zmieniłem telefon na iPhona i wszystkie problemy z łącznością się skończyły.... 😜

Opublikowano

Witam. 

Mam pytanie czy jak kupię osobno rox 11 to później mogę dokupić kadencję jako osobne urządzenie czy muszę zamienić miernik prędkości jako osobną część na połączenie go z kadencja?? Czyli tzw. 2 w 1 inaczej się to nazywa ale zapomniałem nazwy.

Opublikowano

@kolo300 oczywiście że możesz. Polecam firmę z Chin Magene. Czujniki tej firmy są dobre jakościowo i cenowo bardzo przystępne.

Opublikowano

witam,

a czy zdarzyło się Wam, że SC gubił wasze rekordy?

po treningu (w czasie jednej jazdy robię kilka zapisów dla uproszczenia sobie życia). po treningu/jeździe zrzucam dane do telefonu przez BT (Huawei P40 Lite - bez googla) i dalej przenoszę do SC. następnie gdy chcę udostępnić jeden z rekordów ściągam z SC na telefon z googlem i udostępniam wybranej grupie statystyki.

wiem, że to trochę na około, ale dzięki temu w kilku miejscach mam zapisy i w przypadku braku dostepu do jednego mogę korzystać z innego.

zdarzyło mi się co najmniej 2 razy, że nie wszystkie rekordy z SC zostały przesłane na telefon z googlem, mimo, że na SC w PC są i na telefonie bez googla też są.

o ile jeden z rekordów po kilku/kilkunastu dniach został ściągnięty na telefon z googlem, o tyle drugiego nie mam do tej pory , czyli około 3 tygodni.

oprogramowanie w liczniku i w PC aktualne (tego pilnuję).

jakieś pomysły?

Opublikowano

@Marcin_W od momentu kiedy użytkuję tego licznika nie miałem takiej sytuacji. Nigdy nie został pominięty żaden plik z treningiem.

Opublikowano

do tej pory też, przez ponad rok używania licznika, wszystko było OK.

dopuszczam możliwość "zagubienia podczas przesyłu danych"... ale faktem jest, że w jednym telefonie statystyki ilościowe są inne niż w drugim...

6 godzin temu, craroce napisał:

@kolo300 oczywiście że możesz. Polecam firmę z Chin Magene. Czujniki tej firmy są dobre jakościowo i cenowo bardzo przystępne.

też zaopatrzyłem się w taki czujnik jednorazową umową kupna/sprzedaży i jestem pozytywnie zaskoczony.

od razu złapał sygnał, nie gubi sygnału. przejechałem już około 500 km i nie zauważyłem, że coś jest nie tak. na test długo dystansowy przyjdzie poczekać, ale na te kilkadziesiąt kilometrów dziennie w rożnym terenie wystarcza.

Opublikowano
Godzinę temu, Marcin_W napisał:

też zaopatrzyłem się w taki czujnik jednorazową umową kupna/sprzedaży i jestem pozytywnie zaskoczony.

od razu złapał sygnał, nie gubi sygnału. przejechałem już około 500 km i nie zauważyłem, że coś jest nie tak. na test długo dystansowy przyjdzie poczekać, ale na te kilkadziesiąt kilometrów dziennie w rożnym terenie wystarcza.

Ja w sobotę jechałem trasę >270 km i pas telemetryczny ani razu nie zgubił sygnału. Do zastosowań amatorskich jest to jakość wystarczająca.

Opublikowano

Mam pytanie czy do Rox 7.0 też można podłączyć kadencję i pulsometr ??

Opublikowano
18 godzin temu, kolo300 napisał:

A czytałeś opis urządzenia??

Opublikowano
19 godzin temu, kolo300 napisał:

obawiam sie, ze nie, ale jak zaznaczył @Mwawe zajrzyj do instrukcji

Opublikowano

Witam ponownie,

od jakiegoś czasu próbuję sprawdzić czy mam aktualne oprogramowanie w liczniku i pokazuje SDC pokazuje mi, że nie mam połączenia z internetem, mimo, że połączenie jest.w załączeniu zdjęcie z komunikatem. dla pewności zainstalowałem najnowsze SDC i to nic nie pomogło.

może są jakieś wewnętrzne ustawienia, których nie mogę znaleźć i przez to wyświetla taki błąd. dodam, że Sigma Could na bieżąco aktualizuje zrzucane do telefonu zapisy i nie informuje o błędach.

o robię źle lub czego nie widzę w ustawieniach. na zdjęciu widać także numer oprogramowania SDC.

SCD kłopot z internetem.jpg
Opublikowano

pobierz nową wersję 5.7.40 na win, przy instalacji wyłącz na chwilę antywira (może potraktować instalkę jako plik niebezpieczny).
nowa ver działa sprawdzone na 2 kompach pod win10 2004.

Opublikowano
9 godzin temu, Marcin_W napisał:

od jakiegoś czasu próbuję sprawdzić czy mam aktualne oprogramowanie w liczniku 

Przełącz SDC na angielski lub niemiecki bo na polskim i tak nie sprawdzisz firmware licznika.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, MaciekM napisał:

pobierz nową wersję 5.7.40 na win, przy instalacji wyłącz na chwilę antywira (może potraktować instalkę jako plik niebezpieczny).
nowa ver działa sprawdzone na 2 kompach pod win10 2004.

dzięki.

tą wersję pobrałem i zainstalowałem nie dalej jak w zeszłym tygodniu. najpierw musiałem zainstalować tą wersję, później przenieść wszystkie dane między wersjami i dopiero odinstalować wersję 5.6. troch ę to dziwne, ze program nie zaktualizował się sam tylko zainstalował jako nowy.

dodatkowo program nowy (5.7.39) wyświetla brak połączenia z internetem w miejscu informacji z Sigma Could, natomiast dane pobiera bez przeszkód i kolorowe słupki statystyk są aktualizowane na bieżąco.

zastanawiam się czy Win 7 może powodować takie kłopoty - wcześniej ich nie było. zauważyłem ten błąd jakieś dwa tygodnie temu, bo większość robię przez telefon po BT.

spróbuję zainstalować jeszcze raz z wyłączeniem antywirusa.

dzięki za pomoc. dam znać czy zadziałało

2 godziny temu, Motke napisał:

Przełącz SDC na angielski lub niemiecki bo na polskim i tak nie sprawdzisz firmware licznika.

do tej pory na polskim nie miałem z tym żadnych problemów wszystko działało pod Win 7 i SDC 5.6. po około 1,5 roku uzytkowania przestało działać co widać na załączonym wyżej zrzucie z ekranu.

Edytowane przez Marcin_W
Opublikowano
35 minut temu, Marcin_W napisał:

do tej pory na polskim nie miałem z tym żadnych problemów wszystko działało pod Win 7 i SDC 5.6. po około 1,5 roku uzytkowania przestało działać co widać na załączonym wyżej zrzucie z ekranu.

Ale skąd wiesz, że działało poprawnie skoro czy masz czy nie aktualny firmware w SDC w polskiej wersji pokazywał, że jest zawsze OK.

Na czas sprawdzenia przełącz w konfiguracji na angielski, sprawdz firmware a potem sobie wróć na polski. Ostatni firmware to 18 coś tam i raczej zerowe szanse by wypuścili nowszy.

Opublikowano
3 minuty temu, Motke napisał:

Ale skąd wiesz, że działało poprawnie skoro czy masz czy nie aktualny firmware w SDC w polskiej wersji pokazywał, że jest zawsze OK.

Na czas sprawdzenia przełącz w konfiguracji na angielski, sprawdz firmware a potem sobie wróć na polski. Ostatni firmware to 18 coś tam i raczej zerowe szanse by wypuścili nowszy.

oczywiście zrobię jak radzisz, natomiast wiem, że było OK, ponieważ sprawdzał wersję licznika i wyświetlał informację o wersji na zielono lub zaraz po zakupie informował o starszej wersji firmware w liczniku i konieczności aktualizacji oraz pokazywał rekordy z SC. teraz w tym miejscu (w obi miejscach) pojawia się informacja o braku połączenia z internetem, mimo, że połączenie jest

Opublikowano
W dniu 9.06.2020 o 18:17, kolo300 napisał:

Do Roxa 7 nie podłączysz ŻADNYCH czujników, nie ma takiej opcji technicznej.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Motke napisał:

To nic nie da. Coś jest pokopane w programie i nie można sprawdzić wersji. 

13 godzin temu, Marcin_W napisał:

Witam ponownie,

od jakiegoś czasu próbuję sprawdzić czy mam aktualne oprogramowanie w liczniku i pokazuje SDC pokazuje mi, że nie mam połączenia z internetem, mimo, że połączenie jest.w załączeniu zdjęcie z komunikatem. dla pewności zainstalowałem najnowsze SDC i to nic nie pomogło.

może są jakieś wewnętrzne ustawienia, których nie mogę znaleźć i przez to wyświetla taki błąd. dodam, że Sigma Could na bieżąco aktualizuje zrzucane do telefonu zapisy i nie informuje o błędach.

o robię źle lub czego nie widzę w ustawieniach. na zdjęciu widać także numer oprogramowania SDC.

SCD kłopot z internetem.jpg

Błąd poprawiony. Jest już nowsza wersja SDC - 5.7.40

Edytowane przez Mwawe
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Mwawe napisał:

To nic nie da. Coś jest pokopane w programie i nie można sprawdzić wersji. 

Ok. czyli szukam wersji 5.7.40

Edytowane przez Marcin_W
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin_W napisał:

Ok. czyli szukam wersji 5.7.40

Dla potwierdzenie że 5.7.40 działa i nie trzeba robić porzekładki językowej.
Aha, odinstalowałem wszystkie wersje SDC z PC, czyszczenie rejestru i dysku. 
czysta instalacja SDC 5.7.40 ze strony Sigmy, jako administrator i wyłączonym antyvirem.

sdc5740.jpg
Opublikowano
49 minut temu, MaciekM napisał:

czysta instalacja SDC 5.7.40 ze strony Sigmy, jako administrator i wyłączonym antyvirem.

sdc5740.jpg

Przekładkę i tak trzeba robić w celu sprawdzenia najnowszego oprogramowania samego licznika. W języku angielskim lub niemieckim są robione częściej niż w polskim. 
chociaż już od jakiego dłuższego czasu nie było żadnej aktualizacji i myśle ze już raczej żadnej nie będzie. 

Opublikowano
42 minuty temu, MaciekM napisał:

To że w prawym górnym rogu masz na zielonym tle komunikat, że masz najnowszy firmware o niczym nie świadczy. I w tym problem.

Tak było i chyba wciąż jest dla ROX11 że najniwszy firmware to 16xxxx czyli z 2016 roku.

Opublikowano

A jaki był problem zadany w pytaniu? Chodziło o  brak połączenia z netem przy podłączonym sprzęcie przy aplecie  z wersją softa, 

podałem rozwiązanie problemu i nic na temat sprawdzania jego wersji.

Co do softa, przekładka na en lub ger potrzebna.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.06.2020 o 17:00, MaciekM napisał:

sdc5740.jpg

więc w moim przypadku zainstalowałem v.5.7.40 bez odinstalowywania 5.7.39 w tym samym katalogu.

zainstalował się bez problemu, wszystkie dane widoczne, zniknął też błąd z połączeniem w internetem. wszystkie dane są dostępne zarówno z SC jak i z licznika. SDC pokazuje także aktualną wersję oprogramowania zainstalowaną w liczniku. oczywiście odinstalowałem antywira i po instalacji SDC ponownie go zainstalowałem (nie znalazłem opcji wyłączenia antywira).

nie zmieniałem wersji językowych.

jedyna różnica to wygląd prawego górnego rogu (patrz: zdjęcie MaciekM). jak wrócę do domu to postaram się przesłać zrzut ekranu z SDC.

Edytowane przez Marcin_W
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wgrałem do Roxa zdefiniowany trening z interwałami. Gdy odpalam trening na wyświetlaczu mam odliczanie czasu danej części treningu i nad tym czasem wyświetlana jest prędkość. Czy można na tym ekranie zmienić wyświetlanie prędkości na moc ? Bazuję na mierniku mocy.