Skocz do zawartości

Marin Rift Zone Carbon 2 - model 2021

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widać poniżej Marin jest używany zgodnie z przeznaczeniem. Dzisiaj wpadły Dolinki Krakowskie. Lekko nie było, bo po czwartkowych burzach właściwie trudno było znaleźć inną nawierzchnię niż mlaskające błotko i mocno wypłukany żwirek. 

IMG_20210717_172415.jpg IMG_20210717_172436.jpg IMG_20210717_172430.jpg IMG_20210717_120831.jpg IMG_20210717_160017.jpg IMG_20210717_112047.jpg
  • Lubię to! 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Marian był na Babia Góra Trail i zaliczył glebę. Uszkodziłem chwyt Egona więc właśnie wpadł nowy. Tym razem Ergon GA2 w wersji FAT => https://www.ergonbike.com/en/article-ga2-fat.html Same chwyty są grubsze i wygląda na to, że lepiej pasują do moich dłoni. Zobaczymy, jak to będzie po pierwszej jeździe. 

I jeszcze kilak fotek z Babiej Góry, którą bardzo polecam.

42410089_detail_1.jpg 05e634f0ed99473d49f90f37f55146b3.0.jpg IMG_20210725_111319-01.jpg IMG_20210725_161414.jpg
Opublikowano

Ten sezon jest taki sobie. Jakoś nie mogę złapać regularności i z tego powodu jakieś dłuższe trasy to rzadkość. Mimo to w ostatnio weekend udało się zaliczyć 155 km w jendym kawałku na Marinie. Byłoby może i 200 km ale zbliżający się deszcz spowodował, że motywacja siadła.

To pierwsza dłuższa trasa na fullu i ażny test, bo Marian u mnie jest jedynym rowerem. Ma zapewnić zabawę w górach, ale i wygodę na jakiś dłuższych tripach po lasach, polach i szutrach. Poniżej kilka wniosków z weekendu:

1. Gdyby nie kondycja spokojnie i wygodnie da się robić całodniowe trasy po 200 km, 
2. Po 155 km nie czułem się wytrzepany i obity, 
3. Vittoria Barzo to bardzo dobra opona. Daje radę na dłużsyzch tripach i całkiem dobrze sprawdziła się podczas wypadów w góry przy ładnej pogodzie. 
4. 14 kg Mariana nie robi odczuwanej różnicy na trasie. Bałem się, że przesiadka z 11 kg na 14 (fabrycznie było ponad 15kg) będzie koszmarem. Na szczęście tak nie jest. 

Jednym słowem jest dobrze!  Jak poprawię formę to będzie bardzo dobrze. 

Przy okazji testowane były nowe chwyty. Poprzednie Ergony nie przeżyły gleby. Kupiłem więc nowe Ergon GA2 w wersji FAT (grubsze) i są genialne. Totalnie zero problemu z rękoma na trasie. 

PS
Skoro pogoda siadła to szykuje się dłubanie w Marianie. Wpadły nowe klucze do suportu FSA MegaEVO i do racheta w piaście DT Swiss. Oba produkty od sprawdzonego Bitula. 

IMG_20210824_145032.jpg
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wygląda na to, że dawno nic nie napisałem w tym wątku. Marian ma się dobrze, cały czas jest ze mną i jest jeżdżony. W załączniku kilka fotek z zimowej odsłony wypadów rowerowych.

Istotnych modyfikacji nie było. Właściwie to zmieniałem to co się zużyło. Za to chciałem podzielić się kilkoma obserwacjami serwisowymi. 

1. Wkład suportu 

Odkręcenia fabrycznie dokręconego wkładu FSA MegaEVO nie jest łatwe. Próbowałem kluczem BITULA (https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-DO-SUPORTU-FSA-MEGAEVO-386 BB034/144) i nie dałem radę. Kupiłem drugi klucz (https://allegro.pl/oferta/klucz-do-suportu-hollowtech-44-39mm-fsa-mega-evo-11284970115) i pierwsze podejście zakończyło się porażką. Klasyczna grzechotka ok 40 cm nie dała rady. Za drugim razem użyłem większego klucza wreszcie się udało. 

Wnioski:

• znalazłem ślady kleju do gwintów, 
  • łożyska były suche! Smaru prawie wcale!
  • miski wkręcone z momentem 45 Nm bez problemu dają się okręcić kluczem Bitula, 

Zalecenia:

• bezwzględnie w nowym rowerze warto wykręcić i wkręcić z właściwym momentem, 
  • warto otworzyć nowe łożyska i uzupełnić smar, 

2. Lakier 

Przy okazji innych prac serwisowych okazało się, że lakier na tylnym trójkącie (jest z aluminium) jest tak słaby, że od samego patrzenia pojawiają się odpryski. 

3. Zawieszenie

Zrobiłem serwis zawieszenia. Rok jazdy. Przebieg nie za duży, bo jakoś 2021 rok nie sprzyjał.  

• Łożyska pracowały praktycznie bez smaru. 
  • Uzupełniłem co się dało, łożyska pracują poprawnie, 
  • Zamówiłem nowy zestaw łożysk, 

4. Stery

W Marianie są stery zintegrowane i łożyska maszynowe. 

• łożyska osadzone na sucho - na obudowie widać ślady korozji, 
  • w środku łożysk znalazłem smar! 
  • chcę kupić nowy zestaw łożyska,

Odnośnie nowych łożysk może ktoś z Was podpowie. Fabrycznie są tam stery:

FSA No 42/47, Sealed Cartridge Bearings, 1 1/8" x 1 1/2”

Łożyska są pościnane pod kątem. Nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę i czego szukać. 

5. Rachet w piaście DT Swiss

Nie dałem rady wykręcić. Klucz Bitula jest ok, ale:

• w modelu z kluczem w imadle rozwaliłem imadło.
  • w modelu z kluczem nastawnym zabrakło pary w łapach, 

Szukam innych sposobów na odkręcenie. 

6. Wentyle Milkit

Pomysł Milkita jest bardzo fajny i uważam, że to świetny kierunek. Niestety podczas używania pojawiają się problemy, które wymagają dopracowania. 

• zaworek ma specjalną plastikową rurkę, która wchodzi do środka wentyla i dalej do koła - niestety rurka ta lubi wypadać do środka koła. Dzieje się tak ponieważ mleko potrafi zakleić otwory w rurce i próba pompowania wstrzeliwuje rurkę do środka, 
  • pomiędzy nakrętką mocującą a obręczą jest uszczelka - zbyt mocne dokręcenie powoduje, że uszczelka jest zgniatana i wyskakuje spod nakrętki. Zbyt lekkie dokręcenia nakrętki powoduje, że wentyl puszcza na łączeniu i dzieje się tak np. podczas zapinania głowicy pompki, 

Sama strzykawka z rurkami działa bez zarzutu i pomysł jest doskonały. 

7. Awarie 

Właściwie to nie było poważniejszych awarii. Musiałem zmienić zacisk tylnego hamulce. Ukruszył się tłoczek, ale to typowy problem w Schimano. Warto zwrócić uwagę, że w modelach dwutłoczkowych mamy 2 rozmiary tłoczków. 

IMG_20211212_104416.jpg IMG_20220107_113824.jpg IMG_20220107_120645.jpg IMG_20210829_111516.jpg IMG_20210614_182009.jpg IMG_20210620_092013.jpg IMG_20210711_181235.jpg
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Dawno nie było informacji na temat zmian i modyfikacji. Cisza nie oznacza, że nic się nie działo. Zmian jest kilka i robią istotną różnicę. 

1) Rachet 36 

Wymieniłem raczet w piaście DT Swiss. Fabrycznie było 18 i zmiana na 36 to przepaść. Zdecydowanie czuję różnicę podczas pedałowania.

2) nowa korba - XT M8100 + blat XT SM-CRM85 FC-M8100 32T

Na wymianie korby udało się urwać 0,3 kg. Jestem w szoku, bo nie przypuszczałem, że fabryczna FSA jest tak ciężka. 

3) nowa korba to nowy suport - wpadł Token TK878EX

Jak zwykle Token robi robotę. 

20220805_183030.jpg 20220805_183039.jpg
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dla potomnych kilka nowych wieści:

1) Sprzedawany przez Motor Land zestaw łożysk do zawieszenia jest zły. 
Chodzi o ten zestaw https://www.motor-land.pl/products/zestaw_lozysk_zawieszenia_marin_bearing_kit_e_8szt_

Zestaw zawiera:

• 6 x łożysko 6902 RS 
  • 2 x łożysko 6901 RS

Natomiast w rowerze użyto:

• 2 x łożysko 6902 RS - mocowanie dolnego wahacza obok suportu, 
  • 6 x łożysko 6901 RS - w linku po 2 na każdą stronę, mocowanie górnych rurek tylnego trójkąta do wahacza. 

Jednym słowem zestaw jest mało przydatny w pełnym serwisie. 

Łożyska w samym Marinie, jak i te oferowane przez Motor Land to TAKINO. W rowerze z czerwoną uszczelką w Motor Landzie z niebieską. Do znalezienia na Ali więc dziadostwo. 

Wymieniłem na NTN z uszczelnieniem LLU.

2) Łożyska sterów 

• Góra (IS42) – 41.8 x 30.5 x 8 – 45/45 
  • Dół (IS52) – 51.9 x 40 x 8 – 45/45
  • Pomógł 1
Opublikowano

Szybka aktualizacja. Po kontakcie z Motor Land:

• poprawiono zestaw na stronie - teraz jest OK, 
  • firma wysłała do mnie brakujące łożyska (mimo, że kupiłem ten zestaw 11 miesięcy temu i czekaj na swój czas), 

Tak, że pozostaje POCHWALIĆ Motor Land za postawę! 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jak spisują się te łożyska ntn? jakieś problemy czy działają bezproblemowo?

Opublikowano
2 minuty temu, Rafal87xc napisał:

jak spisują się te łożyska ntn? jakieś problemy czy działają bezproblemowo?

Bez problemów.