kwadrat200 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Hej! Na początku roku sprzedałem poprzedni rower z myślą o zmianie sprzętu - niedługo później przyszła pandemia, zmieniły się priorytety, kasa gdzieś się rozeszła i cały sezon pomykałem na szosie nie mając xc.. Niedawno zacząłem szukać mtb, ale większość rowerów albo nie miała sztywnych osi, albo napęd 2x10, albo były zajechane.. Trafiły się dwa nad którymi się zastanawiałem i nie mogłem się zdecydować. Z opresji wybawił mnie znajomy, który miał do sprzedania Accenta, prawie nówka, przejechane 500km, na gwarancji. Pojechałem do niego i wróciłem z rowerem. Seryjny Accent Peak Carbon 2019, rozmiar M, Reba, GX Eagle, sztywne osie, katalogowo 10.3kg Dzisiaj objazd, 40km, niecały 1000 w pionie i banan na twarzy. W tym momencie wszystko seryjne, w najbliższej przyszłości muszę wyrzucić dętki i zalać koła mlekiem, pokombinować z wrzuceniem hamulca i manetki na jedną obejmę i ustawić sobie trochę lepiej pozycję. Rower fajnie jeździ, jest sztywny, chociaż trochę narowisty i nerwowy. Może to też kwestia pracy z ustawieniem i dopasowaniem. Jedyną rzeczą która mnie smuci jest sama zmiana roweru i porównanie go z poprzednim - miałem xc alu 27.5” bez sztywnych osi, na Rebie i XT M8000 2x11 który z małym przebiegiem sprzedałem za mniej niż połowę ceny Peaka, a różnica w jeździe nie jest tak zauważalna jak sądziłem, że będzie po zmianie na lżejsze 29”, z napędem 1x12 i sztywnymi osiami.. Rower wczoraj nabyty, dzisiaj objeżdżony i po prawie roku bez roweru górskiego (nie licząc jakichś małych epizodów) dał mnóstwo frajdy Edytowane 28 Grudnia 2020 przez kwadrat200 3
Krystiano Opublikowano 4 Lutego 2021 Opublikowano 4 Lutego 2021 W dniu 27.12.2020 o 19:25, kwadrat200 napisał: ...., a różnica w jeździe nie jest tak zauważalna jak sądziłem, że będzie po zmianie na lżejsze 29”, z napędem 1x12 i sztywnymi osiami.. Niestety sporo zamieszania powstało na rynku poprzez agresywny marketing producentów oraz komentarze osób pod filmami ukazującymi nowe rowery. Teraz mam wrażenie, że każdy oczekuje 29" (które tak na prawdę są 28" znanymi od lat z szosy czy trekingu), sztywnych osi, napędu 1x oraz powietrznego amora. Największa krzywda jest dla osób, które zaczynają wchodzić do rowerowego świata, bo wtedy okazuje się, że bez 6-7 tyś nie ma co wchodzić. A tu trochę jest tak jak zauważyłeś - przepaści jakościowej nie ma, bo to i tak łyda musi być Szkoda, że odrzucałeś napędy 2x10, bo to świetna sprawa w MTB, a można wyrwać rower w dobrej cenie tłumacząc sprzedającemu że to archaizm. Ja akurat jestem ogromnym zwolennikiem napędów 2x ale należę do typowego ściganta XC więc mi taki napęd pomaga. A maszyna piękna, sam kiedyś zastanawiałem się nad zakupem samej ramy i złożeniu roweru typowo pod siebie, bo po tylu latach w siodle wiem już doskonale co potrzebuję. Waga piękna, wyposażenie świetne, będzie Ci służył długo:)
rrowerr Opublikowano 5 Lutego 2021 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Cześć Bardzo fajny rower i fajna waga😉 Ja również jestem posiadaczem 29-era od niedawna, przesiadałem się z roweru 26 calii, też niestety nie widzę większych różnic a wręcz bym powiedział,że jestem zawiedziony i trochę żałuje wydanej kasy. W zasadzie nie miałem zamiaru się jeszcze przenosić na wieksze koło, bo skoro mam dobry rower to po co? Niestety po to aby mieć dostęp do części. Choć ten rok i tak to weryfikuje. Jednak do mojej dwudziestkiszóstki zanim coś znalazłem to mijało od tygodnia do miesiąca a nie uśmiechało mi się już za każdym razem biegać po całym mieście i szukać, dlatego zdecydowałem,że kupie nowy rower z nowymi standardami, tj sztywne osie, boost, naped 1x12 29 cali i co tam tylko dawali. 😄 Po przesiadce nie czuje prawie żadnej różnicy tyle,że się wyżej siedzi a najbardziej zawiodłem się na hamulcach które miały być takie och i ach, pisze o tarczówkach a są jak poprzednie vbrake. Może to dlatego,że nie ważę bardzo dużo ale jedyna różnica jaką odczuwam to nie siła hamowania a siła naciakania na klamki, w hydraulikach da się jednym palcem. Chociaż mogłem się tego spodziewać bo jak lud się nad czymś zachwyca to zazwyczaj jest to przereklamowane tak wynika z moich doświadczeń. Wiele razy czytałem, czy słyszałem,że jak ja mogę jeździć na vbrake?Przecież to nie hamuje! A ja z powodzeniem od lat jeżdże po górach i nie narzekam ani nie mam problemów z hamowaniem także tegoo...😄 Sztwne osie co za cudo, tylko takie którego się nie odczuwa w porównianiu do szykozamykaczy, żadne koło nigdy mi nie pływało ani nie gięło się w żadną ze stron a i na górskich zjazdach po kamieniach bez problemów dawało radę o booscie nie wspominam. Samo koło 29 cali jakoś też się lepiej nie prowadzi. Czy lepiej przejeżdża przez przeszkody? Te w moich rejonach nie, w górach jeszcze nim nie byłem,okaże się latem. Pamietam też podobna sytuacje z spd na które przeszdłem dopiero rok temu mimo,że od 10 lat startuje również w maratonach, mityczne ciągniecie, lepsze podparcie itd. Spd-ów nie żałuje ale też nie był to jakiś kosmos i przejscie o 7 poziomów wyżej, najbardziej doceniam sztywność i większe przeniesienie mocy na pedały. Zwłaszcza jak ostatnie kilometry maratonu jadę już na koncówce sił, wtedy jakby jest łatwiej ale bez przesady. Do dziś jeżdzę zamiennie w spdach i platformachna, na 29 cali i na 26 cali i tak naprawdę w jednym i drugim jezdzi mi się dobrze i pojade wszędzie. Nie neguje rozwoju, wiadomo,że wszystko się zmienia i rozwija i z czasem trzeba zmienić pewne rzeczy na bardziej dopracowane rozwiązania ale trzeba mieć świadomość,że to nie są milowe kroki tylko drobne kroczki, lekka ewolucja a nie wielka rewolucja. Nie można wierzyć i poddawać się marketingowi, bo producent ma w tym interes więc zawsze bedzie twierdził,że nowa technologia w jego sprzecie to zmiana o 180 stopni. Rozumiem to, producenci i sprzedawcy są od zarabiania, sam prowadząc firmę robie to dla pieniedzy tak jak i wielu innych. Tylko wydaje mi się,że dopisywanie ideologii nie ma sensu, znam takich co tak uwierzyli w teorie najnowszych technologii,że potem bali się przegrywać z kimś kto miał stary rower więc nie jechali na zawody. A jak wiadomo, każdy sprawny rower to dobry rower. pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2021 przez rrowerr
Rekomendowane odpowiedzi