Skocz do zawartości

zima - marznące palce u nóg, co polecacie

Łza Włóczynutka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje buty dały radę przy -14 , poza tym jak jeździ się po śniegu czy lodzie to lepiej i bezpieczniej jest na zwykłych platformach niż na SPD

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak dla mnie zależy też od stylu. Generalnie jestem Panią z biura, więc do pracy kozaki, botki itp. Moje mają już swoje lata i są że skóry. Ale typowo sportowe marki mają też kolekcje miejskie jak np The north face lub patagonia jeśli buty mają gore też to oddychają, nieprzemakają i nie są wykonane że skóry. Skórzane ale bardziej Eko polecam aku mam i jestem zachwycona

Zastanawiam się w tym roku nad jakimiś wygodnymi sniegowcami

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

@Pawel78 Zacznę trochę inaczej. Ponad rok temu kupiłem Shimano SH-MW501. Buty które można nazwać wszelako, ale na pewno nie zimowymi. W temperaturze od 5 do 3 stopni stopa po jakimś czasie (przeważnie 1.5-2h) się pociła, a wiadomo - mokra stopa i skarpeta = zimno. Poniżej 3 stopni - po 1.5h palce zaczynały marznąć - problem musiał leżeć w za słabej ochronie przed wiatrem czubów butów. Kiedy jechałem z wiatrem, nawet i 2h, wszystko było ok. Nawrót o 180 - wracam do domu, po 10-15 minutach - pojawia się coraz większy chłód w palcach. Standardem dla mnie było zeszłej zimy 2020/2021 jeżdżenie w zestawie: ogrzewacz chemiczny przyklejony bezpośrednio do skóry na palcach stóp ( nie dawajcie ogrzewaczy pod stopy, to nie ma sensu - większość żył, naczyń krwionośnych na stopach znajduje się na ich grzbiecie, zresztą stopa posiada grubą skórę, która sama w sobie jest izolacją), na to skarpety narciarskie X-Socks'y i to do MW501. Czy od tego było mi gorąco? Nie, po 2h jazdy zaczynałem czuć mróz w palcach, po powrocie do domu po 3h kiedyś zmierzyłem temperaturę palcy u stóp: 16C 😄 To oczywiście skóry z wierzchu, ale daje pogląd jak super gorąco jest w tych 501. Po około 3mc jazdy na sznurówkach zaciskowych pojawiły się "purchle" które przeszkadzały dość znacznie luzować zacisk sznurówki. Jakoś z tym przetrwałem do końca zimy. W okresie letnim zareklamowałem buty z w/w problemu z sznurówkami. Shimano odesłało zestaw naprawczy - nowe sznurówki, zaciski, zaczep-rzep na koniec sznurówki. Nie ruszałem tego aż do zimy. Uwaga, będzie hit 😄 Wyciągnąłem najpierw jedną, porównuje ją z tą z zestawu naprawczego - krótsza o jakieś 4cm. Na dodatek nowe sznurówki mają zalaminowany w plastiku koniec - kolejne 1.5cm stracone. Po ich założeniu ( zalaminowaną część musiałem odciąć żeby móc w ogóle na końcu zawiązać supełek dla rzepa) poluzowana sznurówka nie wiem czy miała z 4cm - zakładanie buta było wyzwaniem. Po powrocie do domu okazało się, że na dodatek zacisk na nowej sznurówce w ogóle się nie trzyma - był na je końcu, rzepa też nie mogłem skutecznie założyć - było za mało sznurówki by zawiązać na tyle gruby supeł by ten nie przelatywał przez niego. Ponowna reklamacja. Shimano rozpatruje ją pozytywnie dla mnie, sklep zwraca pieniądze za buty. W MW501 przejechałem ponad 5200km - był czas na wyrobienie sobie opinii ;)

Zastanawiałem się co wziąć w zamian. Byłem dość bliski kupna Northwave X-Magma, a potem X-Celcius - niestety w opiniach na amazonie/kilku innych niepolskich sklepach trafiały się komentarze, że przy zerowej temperaturze po jakimś czasie marzną palce. Ten czas był krótszy niż 3h. Do tego dochodziło brak wiedzy odnośnie dopasowania butów do stóp i w ten sposób, znając przynajmniej dopasowanie butów stałem się posiadaczem SH-MW701. Prawdę mówiąc nie oczekiwałem cudów po nich - cieszyło mnie to że mają boa zamiast głupich sznurówek z zaciskiem. Dziś byłem pierwszy raz w nich - trasa 3h w temperaturze spadającej od 3 do 1 stopnia i ...... brak zmarźniętych stóp. Byłem naprawdę zaskoczony - tym razem na plus - nie spodziewałem się po nich tego, tak jak nie wierzyłem, że ta część buta wykonana z gore-tex'u zrobi jakąś wielką różnice :)

Odpowiadając na Twoje pytanie @Pawel78 - jeśli masz brać coś z shimano na zimę to tylko i wyłącznie 701. MW501 to buty które nie chronią przed zimnem, oraz sznurówki które po 3mc łapią defekt a shimano nie ma do nich takiego samego fabrycznego zestawu naprawczego ( naprawdę - pożałować 5cm żyłki to jakaś farsa )

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@Charvel Dzięki za wyczerpujące porównanie. Ja do tej pory radziłem sobie ze zwykłymi butami i ochraniaczami od lat. Niestety tej zimy odmroziłem sobie palce (5h przy -13). Przyczyna było zbyt mało miejsca w bucie (dwie pary skarpetek), kiepskie krążenie i nieszczęsna folia, przez która nie odprowadziłem wilgoci :( Nie stosowałem do tej pory butów zimowych ale zaczynam się do nich przekonywać :) 

Edytowane przez Pawel78
Opublikowano

Ochraniacze są dobre na krótsze jazdy - 1 do 1.5h. Większość zapomina, że ochraniacze zostawiają spód butów nie chroniony - zimno ciągnie przez pedał i blok do środka buta. Znalezienie dobrych butów zimowych spd jest wyzwaniem, bo z tego co się zorientowałem większość tych co wystawiają takowym dobre opinie jeżdżą w nich góra ...... godzinę/półtorej. Tyle to ja mogę robić i w swoich letnich z ochraniaczami. Problem się pojawia gdy trzeba pojeździć kilka godzin. Dzisiaj byłem drugi raz w 701 - ciut dłuższa jazda, mniejsza temperatura - bliska zeru - jest o niebo lepiej niż było z 501. Wróciłem do domu bez zmarźniętych palcy. 

Opublikowano

Pierwsza rada to kupić buty zimowe w rozmiarze większym niż letnie. 

Skarpetki też nie powinny być zbyt obcisłe a buty zbyt mocno zaciągnięte. W tym roku najdłuższa jazda na mrozie ( było akurat -7) to 4 godzinki w Northwave GTX. Pod koniec nie nazwałbym tego pełnym komfortem cieplnym ale dało radę.

• Pomógł 1
Opublikowano

@Nemrod właśnie ja zrobiłem ten błąd, zbyt mało miejsca miałem a do tego brak odprowadzenia wilgoci. Później już nie czułem, ze miałem lód pod palcami. Shit happens

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Załóż dobre buty trekkingowe i zwykle platformy oraz skarpety snowboardowe, u mnie działa do -17 .

• 1 rok później...
Opublikowano

Ale pytasz się co nosimy na codzień chodząc czy jak jeździmy rowerem? Jeśli chodzi Ci o jazdę rowerem to możesz spróbować z trekkingami za kostkę w jakiejś zimowej wersji np. z goretexu plus skarpety zimowe z merynosów, a najlepiej 2 pary skarpet