Łza Włóczynutka Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jak w temacie, Bardzo lubię się przewietrzyć zimą po śniegu, Nawet jak jest mroźno. Niestety po kilkudziesięciu minutach strasznie marzną mi place u nóg boję się odmrożeń. Cała reszta ciała jest OK, tylko te cholerne palce. Jest na to jakiś skuteczny sposób?
Bujak Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Mam zimowe buty XLC i marzną mi w nich nogi. Nie polecam. Zimowe buty do chodzenia są dobre
leejoonidas Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Skarpety wełniane plus do tego ocieplacze neoprenowe i możesz hulać nawet do minus dwudziestu
Chrismel Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 52 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał: Jest na to jakiś skuteczny sposób? Może amputacja ? A tak serio. Mam ten sam problem. Kupiłem buty trekingowe (mam platformy) które są dedykowane do temperatur typu -30°. Niestety z wiekiem krążenie się pogarsza i nawet w nich już po godzinie zaczyna mi być zimno. Daniel nagrał kiedyś taki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=A4pVxeeW-rs i powiem że ma to sens. Wymaga to częstych przerw ale kiedy robimy je regularnie bardzo pomaga. Można kupić ochraniacze na buty ale obawiam się że jak masz tak samo jak ja nie wystarczą. Jak masz bardzo luźne buty to egzamin zdają ogrzewacze, na przykład takie: https://www.decathlon.pl/p/ogrzewacz-stop-x10/_/R-p-161192?mc=8373955 Używałem ich kiedyś na na nartach, niestety wymagają sporo wolnego miejsca w bucie, inaczej cisną.
Łza Włóczynutka Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2020 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: do tego ocieplacze neoprenowe polecisz jakiś konkretny model, czy obojętne? Godzinę temu, Chrismel napisał: Może amputacja xd, dawaj namiar na jakiegoś chirurga
mareq Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 33 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał: xd, dawaj namiar na jakiegoś chirurga Tylko mu powiedz, żeby potem w kikutach zamontował inserty do przykręcania bloków SPD 😁. Każdy ma inne stopy. Ja w wełnianej skarpecie i neoprenowym ocieplaczu wytrzymuję 2h przy -4 stopniach. Używam Shimano S2100D. Wybrałem akurat te, bo najlepiej mi się je zakładało na buty. Po prostu poszedłem do DECA w swoich butach i przymierzałem co mieli na stanie. 1
Nemrod Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Ogólnie buty zimowe + 2 pary skarpet ( cieńsze wewnątrz i grubsze na zewnątrz). Najdłuższa moja jazda w takim zestawie to około 5 godzin w temperaturze od -6 do -3 stopni. Zimówki najlepiej kupić większe niż letnie. Nie powinno też się ich mocno "sznurować" aby nie ograniczać przepływu krwi. Podobnie skarpety nie powinny być zbyt ciasne.
Chrismel Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał: dawaj namiar na jakiegoś chirurga Kuba z Chłopów sam sobie ociął siekierą na pieńku i nie palce ale nogę. Twardym trza być
Argi Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 23 godziny temu, leejoonidas napisał: Skarpety wełniane plus do tego ocieplacze neoprenowe i możesz hulać nawet do minus dwudziestu Każdy jest inny. Mnie od lat marzną stopy i nie pomogą ani ocieplacze neopren, ani skarpety 85% merynos, ani zimowe buty. Jedyne co polepsz sytuację to wspomniane wyżej ocieplacze chemiczne z Deca. Nie potrzebują wiele miejsca, można je włożyć zarówno na jak i pod stopy i oddają miłe ciepełko przez kilka godzin. Należy tylko je uczciwie potrząsać przed założeniem, bo inaczej może być słabo. Są samoprzylepne i fajnie trzymają się skarpetki. Polecam.
liftlodz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 To proste, załóż platformy i buty trekkingowe najlepiej z goretexu (ja używam Salomonów) + skarpetki z merynosa.Stopy co marzną bo bloki są metalowe i tworzą mostek cieplny.Poza tym na platformie stopa się porusza.
Argi Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 40 minut temu, liftlodz napisał: To proste, załóż platformy i buty trekkingowe najlepiej z goretexu (ja używam Salomonów) + skarpetki z merynosa. Stopy co marzną bo bloki są metalowe i tworzą mostek cieplny. Poza tym na platformie stopa się porusza. Tego nie próbowałem, trekkingowe buty na "szosę"
Chrismel Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Kontynuując temat natknąłem się na dwa rozwiązania których osobiście nie testowałem. W tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=KEyJYrTNDdg (7.00 min) gościu pokazuje takie skarpety: https://nastopy.pl/skarpety/bardzo-cieple/najcieplejsze-skarpety-na-swiecie-heat-holders-classic-meskie-super-cieple-na-mrozy-5080 W momencie nagrywania jeszcze ich nie użył ale później w komentarzach napisał: "Bardzo dobrze, z upodobaniem stosuję je nadal i jak będę miał okazję kupię kolejną parę" Poza tym można kupić skarpety lub wkładki podgrzewane elektrycznie, na przykład takie: https://www.xsonic.pl/1585-wkladki-do-butow-i-skarpetki-glovii Jest tego całkiem sporo na rynku, w różnych cenach i pewnie różnej jakości. Jednak przy rowerze jest problem z masą. Po założeniu mocno ocieplonych butów trekingowych które są oczywiście cięższe od takich których zwykle używam gorzej mi się pedałuje. Więc gdybym miał wybrać rozwiązanie na prąd szukałbym opcji z dłuższym kabelkiem żeby akumulatory nie były na cholewkach lub łydkach tylko w kieszeni spodni lub kurtki. Jeszcze taka uwaga. Podałem link do wkładek Glovii. Cena u nas 500 zł. Na Ali identycznie wyglądające: https://pl.aliexpress.com/item/1005001841466344.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.64067e825Uxfi0&algo_pvid=307d2071-a6cc-4b7d-822c-70c97deac707&algo_expid=307d2071-a6cc-4b7d-822c-70c97deac707-6&btsid=0b0a0ac216086978471833743eda48&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ 32,70 USD. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Chrismel
liftlodz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Tego nie próbowałem, trekkingowe buty na "szosę" Na zdjęciu w 1 poście widać rower MTB a nie szosę 1
zrdr Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Mam kilka par ale jak przychodzi co do czego to i tak nie mam co na siebie włożyć 😜 uwielbiam trampki i chodzę w nich od marca do listopada 😜 w adidasach mogę przebiegać cały rok i nie robi mi to różnicy glany to raczej na zimę, kiedyś okazyjnie zakładałam przez cały rok ale już mi się skończyło to 😜 jeżeli chodzi o kozaki zimowe to nie lubię ich nosić i nie lubię ich kupować. w ogóle w tym roku miałam sobie kupić jakieś to zanim się zdecydowałam to już nie było mojego numeru 😜 a że zeszłoroczne się rozleciały to na stanie kozaków brak 😜 Jeśli szukacie promocji na obuwie, to polecam rozglądać się w sklepach internetowych, ceny w nich są znacznie korzystniejsze niż w sklepach stacjonarnych. I jest o wiele większy wybór. Jesli szukacie wygodnych butów na jesien, polecam stawiać na te na koturnie a nie na obcasie bo noga jest stabilniejsza:
Łza Włóczynutka Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2020 12 godzin temu, liftlodz napisał: platformy i buty trekkingowe A jak się w takich butach jeździ? Trochę chodzę po górkach i mam takie ugoretexowione trekingi, ale to dosyć masywne buciory Muszę kiedyś spróbować
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Skarpety cienkie, woreczki na stopy skarpety grube i jest ciepło nie raz tak śmigałem w zimę i było okAle co to za zima u nas wczoraj wieczorem było 9 stopni
Accent_Szaj Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał: Muszę kiedyś spróbować Nie no nie rób jaj Przecież w Kraku nie ma tak źle, tym bardziej że od paru lat nie ma ostrej zimy. Ja jak ostatnio było te -9C, to mam takie polarowe skarpety na narty,na nie zakładam jeszcze jedne i w ogóle mi nogi nie marzną
Chrismel Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Każdy inaczej odczuwa temperaturę. To że Tobie stopy nie marzną nie oznacza że ktoś inny w tej samej temperaturze nie będzie miał ich lodowatych. Zresztą kolega już wcześniej zauważył: 16 godzin temu, Argi napisał: Każdy jest inny. Ja jeszcze dwa lata temu jeździłem w zwykłych butach trekingowych, tyle że w dwóch parach skarpet i było mi ciepło. Teraz mam drastycznie cieplejsze buty a nogi marną mi szybciej. Także ciesz się że Ci ciepło ale nie dziw się że ktoś inny kombinuje jak poprawić sobie komfort.
Łza Włóczynutka Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Przecież w Kraku Nie mieszkam w Krakowie , u mnie jest przeciętnie 5st C zimniej niż w Krk. Poza tym, bardzo często zabieram się z rowerem gdzieś dalej..
Accent_Szaj Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 14 minut temu, Łza Włóczynutka napisał: gdzieś dalej Najlepszy sposób, to rzeczy narciarskie. Przy trekkingach jest za sztywno na bajka.
liftlodz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ja jeżdżę w takich butach, to są buty do łażenia po górach, do tego pedały platformowe z 4 pinami.Właśnie idę na rower
Chrismel Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Moje ulubione to: https://keen.pl/product-pol-5160-Buty-trekkingowe-meskie-KEEN-OAKRIDGE-WP.html Na tegoroczną zimę kupiłem takie, czyli mega ciepłe: https://keen.pl/product-pol-8573-Buty-trekkingowe-meskie-KEEN-TARGHEE-LACE-BOOT-HIGH-POLAR.html Niestety latka lecą nieubłaganie i pełny komfort mam już tylko przez godzinę. Dlatego kombinuję z dogrzewaniem. W tych pierwszych jeździ się super bo idealnie trzymają się platform z pinami. Dopiero w tych drugich odczuwam że są ciężkie.
gavron Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Bontrager OMW. Buty które mogę w 100% polecić 👌
szosa Opublikowano 19 Stycznia 2021 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Można też owinąć palce folią - i na to skarpeta odpowiednia + odpowiedni but
Rekomendowane odpowiedzi