bulaboys22 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Witam posiadam rower tzw. Markeciak Boss revolution carnage, chcę kupić amortyzator rockshox forks 30 silver solo tk, pytanie czy będzie on pasował do średnicy rurki ramy roweru. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez bulaboys22
Accent_Szaj Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 18 godzin temu, bulaboys22 napisał: będzie on pasował Z tego co piszą na stronie to ma główkę AHEAD, czyli jak kupisz amor z prostą rurą 1i 1/8 To będzie pasować. Daj na wszelki wypadek zdjęcia główki ramy
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Szukałem kiedyś używanej ramy z funkcją amortyzatora z tyłu ,ale ceny porażają. 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Daj na wszelki wypadek zdjęcia główki ramy
Accent_Szaj Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 22 minuty temu, bulaboys22 napisał: Z tego co widać, to tak jak napisałem powyżej 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Czyli jak kupisz amor z prostą rurą 1i 1/8,to będzie pasować.
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: A jaką gwiazdkę muszę kupić 1" czy 1-1/8" ? Edytowane 17 Grudnia 2020 przez bulaboys22
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 To jest, jak widać ahead ale 1". Bez pomiarów to możemy dukać. Odkręć mostek i po prostu zmierz średnice sterówki. Zadziwia mnie jak ludzie potrafią komikować sobie życie a wystarczy użyć mierki.
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Teraz, Accent_Szaj napisał: 1i1/8 1i1/8 to nie jest zewnętrzna średnica rurki amora ? Wewnętrzna na chłopskie myślenie jest mniejsza ..
PiotrekGT Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 to jest zewnętrzna średnica rury sterowej, tej co na nią jest nałożony mostek, też mi się wydaje że to jest 1" i pod żadnym pozorem nie wkładaj tam RS, nawet jakby pasował, stracone pieniądze, szukaj innego roweru jak chcesz pojeździć lepiej
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 11 minut temu, PiotrekGT napisał: pod żadnym pozorem nie wkładaj tam RS, nawet jakby pasował, stracone pieniądze, szukaj innego roweru jak chcesz pojeździć lepiej Niby czemu nie, z tyłu mam rockshox rmonarch rl i spisuje się dobrze. Pozatym sami znawcy tu widzę są.
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 9 minut temu, bulaboys22 napisał: Pozatym sami znawcy tu widzę są. Jak wiesz lepiej to co tu robisz? Nie nauczyli w szkole używania miarki? Możesz sobie tam zamontować nawet Pika a rower nadal będzie tanią kotwicą ale to Twoja kotwica, więc rób z nią co chcesz i nie zawracaj nikomu głowy problemami do rozwiązania których wystarczą proste przyrządy pomiarowe.
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Nie miałem nigdy do czynienia z amortyzatorami i ich wymiarami, Niżej myślę że jest trochę grubsza średnica na łożysko kulkowe ,więc nie wiem o co chodzi z tymi pomiarami. Co z tego że zmierze w rowerze tą rurkę od amortyzatora, skoro nie mogę zmierzyć realnie tego którego chcę kupić. Co do bezczelności Co niektórych, to mój rower i będę z nim robił Co mi się podoba. Nie skacze nim po górach tylko jeżdżę po mieście. Piszę i kieruję pytania do ludzi którzy mają do czynienia z mechaniką rowerów, nie tworze quizu kto wie lepiej i ma lepszy rower. Wewnętrzna średnica 22,20mm Zewnętrzna 25,54 mm
PiotrekGT Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 36 minut temu, bulaboys22 napisał: Pozatym sami znawcy tu widzę są. Ci znawczy Ci po prostu podpowiadają, że nie warto inwestować nic w tą ramę, pisałeś że "Szukałem kiedyś używanej ramy z funkcją amortyzatora z tyłu ,ale ceny porażają." Przerażają, bo to są rowery do jazdy typowo terenowej (już nie ważne czy XC czy enduro). Jedne są drogie bo są lekkie inne drogie bo wytrzymałe. Ja Ci dobrze radze, do miasta, to kup sobie rowrer miejski, bez baranka, na prostej kierownicy, lub jak już bardzo chcesz mieć "górala" to zwykłego 29ninera. Np taki: Progresywnej geo nie potrzebujesz ani nic w tym stylu. Masz do wyboru jeszcze decathlona, np Rockrider 540. Bardzo fajny sprzęcik w dobrej cenie. Twój monarch w twojej ramie tylko buja i męczy twoje nogi podczas miejskiej jazdy (jeśli faktycznie masz rame z monarchem, po zdj tego nie widać), do miasta tylko sztywna rama, po krawężnikach trzeba nauczyć się jeździć, unieść lekko tyłek a nie lecieć na siedząco jak lord farquad. 20 minut temu, bulaboys22 napisał: Piszę i kieruję pytania do ludzi którzy mają do czynienia z mechaniką rowerów, nie tworze quizu kto wie lepiej i ma lepszy rower. Masz więc odpowiedź ludzia który ma do czynienia z mechaniką rowerów i nie mówie Ci, że mam lepszy rower, tylko, że ty możesz mieć lepszy 21 minut temu, bulaboys22 napisał: Wewnętrzna średnica 22,20mm Zewnętrzna 25,54 mm Oraz odpoiwadam: 25,54mm = 1 cal. Szukanie na siłe RS'a pod 1" jest bez sensu. Standardem dziś jest 1,1/8"-1,5". 1,1/8" już wymierają nawet. Więc spokojnie, bez spiny, może i lubisz swój rower, ale to tak jakbyś mówił, że lubisz swoje daewoo tico, rozumiem, że lubisz ale wiem, że to kupa złomu i zamiast go tuningować lepiej kupić sobie golfa czwórke
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Czyli nie nadaje się do mojego roweru ten amortyzator ? Czyli nie wejdzie 1-1/8? Edytowane 17 Grudnia 2020 przez bulaboys22
GrzesiekNowak Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Rama ma miski na zewnątrz to, może i by tam upchał rurę 1 i 1/8 cala. Tylko trzeba inne stery. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez GrzesiekNowak
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Najlepiej to było by znaleźć i kupić lekką ramę pod koła 27,5" I poprzenosić wszystko z tego roweru do nowej ramy tylko z tym żeby do ramy pasował mój rockshox monarch rl Macie jakieś propozycje?
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Godzinę temu, bulaboys22 napisał: Czyli nie nadaje się do mojego roweru ten amortyzator ? Tak, nie nadaje się. Godzinę temu, GrzesiekNowak napisał: Rama ma miski na zewnątrz to, może i by tam upchał rurę 1 i 1/8 cala. Tylko trzeba inne stery. Nie ma takich sterów 1 1/8 pasujących pod 1" główke ramy. Godzinę temu, bulaboys22 napisał: Macie jakieś propozycje? To nie miejsce na pogaduszki o ramach. Sam czegoś poszukaj i podlinkuj w wątku napisanym w właściwym miejscu.
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 1 minutę temu, PrzeLuka napisał: To nie miejsce na pogaduszki o ramach. Sam czegoś poszukaj i podlinkuj w wątku napisanym w właściwym miejscu. Przepraszam wasza wysokość 😆
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Daruj sobie te tenie złośliwości, bo nikt tu tego tolerować nie będzie. Zachowuj się proszę albo się pożegnamy.
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 To forum to miejsce dla ludzi z rowerami z górnej półki, nie takiego taniego markeciaka jak mój. Zamykaj temat. Za rzyczliwość dziękuję, Typowo Polską pogardę potępiam. 1
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Możesz napisać do sprzedającego by Ci zmierzył średnicę rury w amortyzatorze który cię interesujeWtedy zostanie Ci tylko kupić np nowe stery i będziesz pan zadowolony
PiotrekGT Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Właśnie to była dobra rada, aby nie marnować pieniędzy na taki rower, tylko sobie odpuścic, ten sprzedać i kupić po prostu lepszy, wcale nie wydając fortuny.
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Sądzę że może być problem z długością tej rury patrząc po twojej ramie masz dość mocno podniesiony mostekZ reguły rury sterowe w używanych amortyzatorach są dość często przycięte na krótko
bulaboys22 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Kupić nowy ? Takie rowery chodzą po 20.000 zł i więcej. Więc jest różnica między ceną roweru a amortyzatorem.
Rekomendowane odpowiedzi