Skocz do zawartości

Wymiana napędu na Shimano 1x12 przy QR 135mm

TYMON K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, PiotrekGT napisał:

Strzelam, że masz tam kasetę 11-36 albo 32, wyobraż sobie falowanie przy 50T. Gdybym to ja robił dla siebie, wymienił bym piastę już dawno.

Dlatego na pewno wymienię piastę, tylko jeszcze się zastanawiam jaką wsadzić. Czy iść w Shimano FH-MT500 czy już zainwestować w DT Swiss. 

Nie mogę nigdzie tego wyczytać ale czy piasta DT swiss 350 na 135mm przy wymianie bębenka na Micro Spline, dobre rozwiązanie ? 

Czy jak kupię DT Swiss 350 na 135mm i w późniejszym czasie wymienię ramę na sztywną oś 12x142 to czy taką piastę DT swiss 350 135mm będę mógł przerobić za pomocą jakiś adapterów lub w inny sposób na 12x142mm ? 

https://www.dt4you.pl/micro-spline-rotor-star-ratchet-5x135-p-3400.html?osCsid=97d34f5244810d9294406e5458424fc6 

https://www.dt4you.pl/dbcl-h350icqar32sa4685s-p-1494.html?osCsid=97d34f5244810d9294406e5458424fc6

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrekGT napisał:

Jak za 2 piasty cena to 235zł więc zaryzykuje i zamówię sobie te piasty, nawet jakieś filmiki znalazłem o tych piastach. W sumie i racja że nie ma co inwestować w lepsze piasty i tak za sezon lub 2 będę się przymierać do zakupu nowego roweru. Zakup roweru to będzie dopiero wyzwanie :) Nie chce karbonu a wszystkie roweru ALU kończą na osprzęcie Deore, ostatnio jak oglądałem rowery to najlepsze opcje miał Ridley. Możliwe jednak że sam się zabiorę za budowę roweru od podstaw i będę mieć wszystko co mi się podoba. Ale to już temat na na sezon 2022 :) 

Opublikowano

Nie musisz kupować 2 piast, wystarczy 1 na tył, chyba że przód ci juz kona, no to wtedy 2 piasty są uzasadnione

Opublikowano
20 minut temu, PiotrekGT napisał:

Nie musisz kupować 2 piast, wystarczy 1 na tył, chyba że przód ci juz kona, no to wtedy 2 piasty są uzasadnione

Już zamówię 2 sztuki, przednią też się przyda wymienić na łożyska maszynowe. Ja sobie sam będę zaplatać koła oddam tylko do centrowania więc nie będzie to jakiś duży koszt. A do piasty z tego co producent podaje można dokupić adaptery na 12x100 i zawsze można zainstalować jakiś używany amortyzator ze sztywną osią za nie duże pieniądze. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-sid-air-27-5-100mm 

Opublikowano

Zamówiłem 2 piasty i dostałem szybką odpowiedz że jest w drodze, piasty mają dotrzeć 20-25 grudnia. Jak już zamówiłem te piasty to tak się zastanawiam czy nie kupić sobie jakiś tanich obręczy Alexrims MD19 i złożyć 2 zestaw kół, oryginalne które aktualnie posiadam zostawię z całym osprzętem i np. założyć cienkie opony na wypady po ścieżkach rowerowych. 

Możecie polecić jakieś dobre tanie obręcze a przedziale cenowym jak Alexrims ? 

Opublikowano

Szczerze to z tanich obreczy mozesz wziąć coś od dartmoora, tomcaty na przyklad. Teraz 19mm obrecz to już przezytek (dotyczy rownież XC). Tomcaty mają 28mm, na pewno ci to pomoże, wytrzymalosc na pewno wieksza od twoich obecnych i waga całkiem niezła bo 480g. Cena około 120zł.

Opublikowano

Ja polecam pod 29 dt swiss e512. Rower jest dużo sztywniejszy niż na seryjnej w moim wypadku obręczy krossa. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj przyszły piasty z Chin i ogólnie fajnie wykonane dobra jakość. Jednak pomylili się przy wysyłce i dostałem 2 piasty tylne, może ktoś chętny? 

20201218_114026.jpg
Opublikowano
1 godzinę temu, Wojciech_PSCO napisał:

Dzisiaj przyszły piasty z Chin i ogólnie fajnie wykonane dobra jakość. Jednak pomylili się przy wysyłce i dostałem 2 piasty tylne, może ktoś chętny? 

Najpierw się upewnij, sprzedać zawsze zdążysz. :)

Opublikowano

Popyt na olx na to jest bardzo duży, sporzedasz z zyskiem ;).

A jak nie to jest mozliwośc zwrotu do paczkomatu lub jakoś inaczej. Ale ja bym sprzedał, bo zarobić troche złoty można. Sam nieraz kupowałem piasty okazyjnie na ali i sprzedawałem na olx z zyskiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co powiecie o obręczy za 99zł Dt-Swiss 533d ? 

https://www.centrumrowerowe.pl/obrecz-dt-swiss-533d-pd816/

Czy obręcze Dartmoore Tomcat będą lepsze od Dt-Swiss z linku ? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, chciałbym zmienić w moim rowerze na pęd z 2x10 na 1x12, myślałem początkowo o zestawie:

kaseta sram nx (bo mam bębenek shimano) korba nx (mam aktualnie presfit pf30 wiec musiałbym suport) - i tu pierwsze pytanie czy są jakieś korby które będą pasowały pod PF 30 i bedą grały z kasetą nx 12? manetkę i przerzutkę chciałem zamontować GX. 

Potem doczytałem na forum że jest dużo problemów z regulacją Srama, zacząłem zastanawiać się nad shimano i wtedy wchodzi w grę:

kaseta sunrace 12s, korba slx- i tu drugie pytanie nie wiem jaką dobrać korbę żeby mieć odpowiednią linię łańcucha  (szerokość piasty mam 142 mm - sztywna oś)? Manetka i przerzutka slx lub xt - w tym przypadku też musiałbym zmienić wkład suportu. Może mógłbym do mojej aktualnej korby  SRAM S-1250 104/64mm BCD dokupić blat narrow wide i nie wymieniać korby ? - i tu trzecie pytanie jaki blat ewentualnie kupić żeby zachować odpowiednią linię łańcucha? 

mój rower to Specialized  EPIC COMP 29 : https://www.specialized.com/pl/pl/epic-comp-29/p/106374?color=196654-106374&searchText=90316-5202

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, 

Udało się wreszcie złożyć koła na tych piastach FastAce. Poniżej opis całego zestawu i koszt.

Piasty : FastAce DA201

Obręcze : Dt Swiss XM401 27,5

Szprychy CNSpoke

Waga koła tył 920g

Waga koła przedniego 835g

Komplet kół pod 1x12 MicroSpline waży 1755g przy wydatku 726zł (260zł piasty, 300zł obręcze, 96zł szprychy, 70zł centrowanie). Czy to dobra waga przy tej cenie ? 

Opublikowano

Przyzwoita. Aczkolwiek należy brać pod uwagę, że uzyskana za pomocą wylajtowanych, chińskich piast co może mścić się w przyszłości.

Opublikowano

Wiem że to chińczyk ale za dużo producentów nie robi piast MicroSpline pod QR. Jest chyba do przerobienia piasta DTSwiss350 ale to jednak spory koszt taka piasta a Shimano wypuściło piastę MicroSpline na łożyskach kulkowych a ja już chciałem coś na maszynowych. Opinie o piastach FastAce raczej są pozytywne, mam nadzieję że cały sezon wytrzymają. 

Wrzucam zdjęcie bo ładnie wyszły, wczoraj wieczorem jeszcze założyłem Ikony z mleczkiem. 

20210218_170606.jpg
Opublikowano

Chciałem się pochwalić co wyszło z mojej zmiany napędu 3x10 na 1x12. Napęd naprawdę się sprawdza już pierwsze kilometry ma za sobą, był problem z regulacją przełożeń ale już jest ok. Rower na ta chwilę waży 11,9 kg. 

20210224_110205.jpg 20210224_110147.jpg
Opublikowano
W dniu 19.02.2021 o 08:34, Wojciech_PSCO napisał:

Wiem że to chińczyk ale za dużo producentów nie robi piast MicroSpline pod QR. Jest chyba do przerobienia piasta DTSwiss350 ale to jednak spory koszt taka piasta a Shimano wypuściło piastę MicroSpline na łożyskach kulkowych a ja już chciałem coś na maszynowych. Opinie o piastach FastAce raczej są pozytywne, mam nadzieję że cały sezon wytrzymają. 

Tak dla potomnych - bębenek MicroSpline jest dostępny dzisiaj praktycznie do wszystkiego włączając budżetowe DT 370 czy jeszcze bardziej budżetowe Novatec D042/032...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej,

przerabiam napęd 3x10 11-36 QR dtswiss 350 na 2x12 36/26 10-45T.

@Wojciech_PSCO udała się podobna sztuka przy 1x12, ale nie ogarniam jak to działa skoro linia łańcucha korby SLX7100 to 52 mm podczas gdy dla QR to 47,5-50 mm ?

W/g shimano do 2x12 pasuje tylko korba FC-MT610-2 bo obsługuje 135/142 OLD ?

Czy mogę zatem z powodzeniem użyć korby FC-M7100-2 - z linią łańcucha 48,8 mieszczącą się w QR ?

Obie korby FC-MT610-2 i FC-M7100-2 maja tą samą linię łańcucha 48,8 mm.

Edytowane przez rafas
Opublikowano
22 godziny temu, rafas napisał:

Hej,

przerabiam napęd 3x10 11-36 QR dtswiss 350 na 2x12 36/26 10-45T.

@Wojciech_PSCO udała się podobna sztuka przy 1x12, ale nie ogarniam jak to działa skoro linia łańcucha korby SLX7100 to 52 mm podczas gdy dla QR to 47,5-50 mm ?

W/g shimano do 2x12 pasuje tylko korba FC-MT610-2 bo obsługuje 135/142 OLD ?

Czy mogę zatem z powodzeniem użyć korby FC-M7100-2 - z linią łańcucha 48,8 mieszczącą się w QR ?

Obie korby FC-MT610-2 i FC-MT610-2 maja tą samą linię łańcucha 48,8 mm.

Ja za bardzo nie znam się na tych wymiarach ale u mnie korba wychodzi na 50mm, oczywiście z 2 podkładkami od strony napędu. Myślę że linia łańcucha została utrzymana przez piastę dedykowaną pod QR MicroSpline która przesunęła kasetę bliżej środka osi roweru. Takie oczywiście jest moje zdanie. W moim napędzie łańcuch jest idealnie prosty na 7 przełożeniu, czyli jak w większości nowych rowerów z napędem 1x12. 

Napęd już zrobił 250km i nie mam najmniejszych problemów z przełożeniami, oczywiście napęd jest dość głośny na najwyższym biegu szczególnie w mokrych warunkach ale działa super. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 1.12.2020 o 09:27, Wojciech_PSCO napisał:

Witam, 

Jestem szczęśliwym posiadaczem Unibike Expert 27,5 2017 i w planie mam wymianę napędu z 3x10 na 1x12. Szukałem na forum coś w tym temacie ale znalazłem tylko szczątkowe informacje, chyba że nie umiem szukać. Rower aktualnie został pozbawiony przedniej przerzutki i 2 blatów a środkowy blat został wymieniony na 34, tak więc aktualnie jeżdżę na 1x10. Nie mogę narzekać na tego typu rozwiązanie bo pozbyłem się zbędnych części, nawet można powiedzieć że mały i duży blat nie był nigdy użyty dlatego zdecydowałem się je ściągnąć. 

https://www.unibike.pl/unibike2017/expert27.html 

Nie jeżdżę zawodowo bardziej dla sportu/rekreacji ale lubię ciskać po ciężkim terenie dlatego rozważam wymianę napędu na 1x12, rozwiązanie 1x10 na podjazdach bywa dosyć męczące. Chciałbym wszystko wymienić na grupę Shimano SLX 7100, wiem że musze się liczyć z dodatkową wymianą piasty tylnej na Micro Spline. Do tej pory znalazłem piastę która pasuje do mojego Unibike i jest nią piasta Shimano FH-MT500. Na rok 2021 nie mam budżetu na wymianę roweru dlatego zdecydowałem się na taką przeróbkę, chciałem tak przerobić napęd i pośmigać z 2 sezony zanim zorganizuje budżet na cos nowego. Teraz dysponuję budżetem w wysokości 2000zł i myślę że na spokojnie się zmieszczę w tym budżecie a nawet będzie mnie stać aby władować jakieś opony TR. 

Czy znacie inną piastę 135mm Micro Spline?

Słyszałem że można przerobić piastę DT Swiss 350 Micro Spline na 135mm, czy ktoś już coś takiego zrobił? 

Czy taka przeróbka w moim rowerze ma sens ? 

Fajnie by było zobaczyć film z taką przeróbką na kanale SzajBajk, myślę że jest dużo chętnych na przerobienie starych systemów na nowy (3x10 na 1x12) 

Buduję rower dla żony na jakiejś ramie z Decathlona, wymyśliłem, że zmienię napęd z 3x7 na wolnobiegu na 1 x 8. Mam pytanie: jak zmieniłeś w swoim rowerze te zębatki to łańcuch ci nie spadał albo nie chodził głośno? Masz zębatkę narrow wide czy jakąś standardową. Boje się, że coś nie zadziała...