Unknown Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 @Anuczek jak dla mnie jest to naprezenie 2 materiałów sądząc po dźwięku oraz jego częstotliwości drgania zależnego jak pokazałeś we filmie od siły czy szybkości nacisku. Sluchawkami tego jednak nie " lecz" tak samo by mnie to wkurzalo. Nie sądzę aby to byl piasek lub pył. Jeśli masz możliwość spróbuj jeszcze tak jak robisz na filmie ale poproś drugą albo nawet dwie osoby aby chwytaly wszystkie elementy ramy czy dampera, obejmując dłońmi tak aby nimi wyciszyc źródło rozprzestrzeniania sie dźwięku. Cos na wzór jak kamerton, uderzając mlotkiem wyda dźwięk, dotykajac go dłonią lub trzymając dźwięk będzie zupełnie inny. Drugim sposobem jakim bym starał się to zdiagnozować jest prawie całkowite luzowanie osi o ktorych wspomnialeś, i dokrecanie ich po kolei coraz mocniej ( ale tylko w sposób jak na filmie, nie w trakcie jazdy). Jeśli kontrukcja dampera i sposób jego dzialania by na to pozwolil bez ryzyka uszkodzenia jego samego lub ramy, spróbuj także wykręcać po kolei każda z wspomnianych srób i tulei aby dotrzeć do tego która z nich moze to powodować. ( warunek, takze w sposób jaki pokazywales na filmie, nie w trakcie jazdy) Jeśli Ci sie chce zrób jeszcze taki test. Pomiędzy wszystkie powierzchnie styku, w n/w miejscach zrob z papieru np. z gazetki marketowej podkladki ( na jedną 3 -4 warstwy na które nałóż smar). Cos czuję, ze to wystepuje w miejscach, które albo powinny mieć oryginalnie właśnie jakieś podkladki może z gumy albo teflonu. Tam z pewnością wystepuja bardzo duże napręzenia. Nie znam konstrukcji damperow, ale ten dźwięk wydaje mi się może pochodzić z miejsc gdzie występują największe siły tarcia. Podejdź albo zadzwoń do serwisu gdzie robili Ci remont i zapytaj czy istnieja jakies właśnie formy podkladek, dystansow itp. w miejscach gdzie są osie i tuleje.
Anuczek Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2020 Dziękuję za rady, przepraszam za późną odpowiedź. Jest to na 100% ta dolna oś która trzyma damper i to ona powoduje ten dźwięk. Smarowałem ją od nowa jednak nadal nic. Czy da się ją dokupić/dorobić? Czy może to właśnie element dampera z którym ta oś się styka? Jest to na pewno ona lub element dampera przez który przechodzi. Co powinienem zrobić mając te wiedzę? Serwisy są bezradne w tej sprawie, mówili mi ze to strzela sprężyna dampera ale to definitywnie nie to. Nie chcę poddać się będąc tak blisko rozwiązania. Miałem w planach zmiane dampera ale czy warto ryzykować? Jest pod długość montażową 222 więc w razie pomyłki że to nie mój wadliwy damper strzela, stracę około 500zł. Mam nadzieję że ktoś jeszcze coś podpowie :)) Pozdrawiam
Unknown Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 @Anuczek Aboslutnie sie nie poddawaj 😄 tym bardziej skoro jak sam określiłaś jestes juz tak blisko. Moje subiektywne zdanie co ja bym zrobił, choć nigdy nie mialem dampera. Wiem ze to moze byc trudne i klopotliwe, ale moze gdzies na forum, nie koniecznie tym znalalzbys bajkera z tym samym modelem, ktoremu podeslalbys zdjecia dokladne rozlozonych elementow tej osi, wraz z damperem. Moze okazaloby sie ze jakis element zostal wymontowany. Drugi wariant to zwrócenie sie do Giant, lub poszukanie w sieci specyfikacji technicznej. Moze byc tak ze nawet drobna tulejka, oring podkladka itp robi cała robote, i na nizc żadne smarowania itp. Wydaje mi sie, ze problem piasku juz mozna wyeliminować, trzeba sie teraz skupic na tym co wywoluje naprezenia lub luzy ktore przyczyniaja sie do tego. Dopóki jest to bezpieczne, nie laduj sie w zbędne koszty.... drąż temat. Jest wiele osób, w końcu ktoś na cos wpadnie i ci pomoże. Trzymam za Ciebie kciuki. To co mi przychodzi do głowy to zaczepic jeszcze jednego bardzo dobrze znającego tematy takze yotubera jak Szajbajk- Dominik z onthebike.com. Ma sporą wiedzę, może sie z tym spotkał.
Anuczek Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2020 Dziękuję bardzo za pomoc. Na trafienie kogoś o takim samym modelu nie będzie łatwo aczkolwiek glory z 2011, 2012, oraz 2013 miały podobną geometrię. Giant nic na to raczej nie poradzi bo jak zaprowadzę na Fabryczną to postoi miesiąc i zupełnie nic się nie zmieni. Lokalnie też nikt nic nie poradzi. Mogę spróbować jakoś te ośkę zamówić. Jutro zadzwonię do dystrybutora rowerów Giant. Jest możliwość kontaktu z Dominikiem z onthebike.com? Oglądam na youtube ale nigdy się nie zastanawiałem czy można podpytać o radę. Mam nadzieję że się uda Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi