Anuczek Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) (poprawiony post mam nadzieje że nie narusza) Witam wszystkich użytkowników forum. Kupiłem używane Giant Glory 2012, odrestaurowano je, włożone zostały części z najwyższej półki jednak mam problem ze strzelaniem w okolicach dampera, strzały dobiegają właśnie z tamtych stron i rozchodzą się po pustej w środku ramie co powoduje że ni mogę stwierdzić co dokładnie strzela. Strzelanie lubi sobie ustać na kilka godzin po czym tak totalnie bez powodu wrócić. Kiedyś ustawiłem rebound tak że nie strzelało jednak teraz nie udaje mi sie wrócić do tego stanu ponieważ regulacja jest mi cały czas potrzebna. Czy jest to wina dampera? Jest to marzocchi roco wc. Boje się że jak kupie nowy damper to może okazać się że strzelało np mocowanie go do ramy. Edytowane 20 Listopada 2020 przez Anuczek
Unknown Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 Panie, nie bede sie madrzyl bo nigdy nie mialem dampera. Jednak jak jeszcze ich nie było ani nawet tych przednich na widlach to problem byl stary jak swiat. Wilgotność powietrza nawet może miec znaczenie. Podziele sie tylko wlasnym doswiadczeniem wlasnie sprzed ponad 25 lat, gdzie to wszystkich kolegów przesladowalo i kazdy wlasnie mial wlasne wizje, a to napewno z korby, a nie to z osi pedalow, nieeee to napewno ze sztycy , z kierownicy itp itd. - każdy niestety mial rację i kazdy sie mylił. Doszedłem w oparciu o wlasne doswiadczenie ze to jak kornik w lozku moze byc wszedzie- tak sie rozchodzi dźwięk z ramy. Nie dawalo mi to spokoju, skrecalem rozkrecalem, czyscilem wszystko, w koncu sie poddalem. Co na chwile ustawalo, zaraz znowu sie po kilku km pojawialo. Jade w południe do pracy gra, wracam wieczorem jak juz rosa na zewnątrz byla- cisza. Nagle koniecznosc wymiany siodla- magia, cud, wszystkie terorie kolegow i moja wlasna padly. Zakladam spowrotem stare siodlo, jest git gra cudnie jak wczesniej, wszystko pieknie pyka i zgrzyta. Zakladam nowe siodlo - milknie. Czyszczę wszystkie elementy starego siodla znowu cisza. Tak to jest niestety, ze czasem konstrukcja czegos w twoim rowerze bedzie moim zdaniem powodowac, ze juz po 5/10 km jedno ziarenko piasku moze trafic tam gdzie " gra muzyka" i albo uda ci sie je zdiagnozowac i trafic, albo trzeba sie z tym pogodzić. Pisalem takze o wilgoci bo to także moze miec wplyw jak u mnie. Nie musi to byc ziarenko piasku, moze to byc zwyczajne naprezenie między dwoma scisle przylegajacymi do siebie powierzchniami, metal- metal, metal- plastik itp. Życzę powodzenia, ale to moze być jak szukanie kornika, czasochłonne i denerwujące ale skuteczne😉. Obecnie po tylu latach mam jeden najlepszy patwnt na wszystkie tego typu dźwięki, juz sie tym wogóle nie przejmuje- sluchawki w uszach. 1
elmapeto Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 21 godzin temu, Anuczek napisał: (poprawiony post mam nadzieje że nie narusza) Witam wszystkich użytkowników forum. Kupiłem używane Giant Glory 2012, odrestaurowano je, włożone zostały części z najwyższej półki jednak mam problem ze strzelaniem w okolicach dampera, strzały dobiegają właśnie z tamtych stron i rozchodzą się po pustej w środku ramie co powoduje że ni mogę stwierdzić co dokładnie strzela. Strzelanie lubi sobie ustać na kilka godzin po czym tak totalnie bez powodu wrócić. Kiedyś ustawiłem rebound tak że nie strzelało jednak teraz nie udaje mi sie wrócić do tego stanu ponieważ regulacja jest mi cały czas potrzebna. Czy jest to wina dampera? Jest to marzocchi roco wc. Boje się że jak kupie nowy damper to może okazać się że strzelało np mocowanie go do ramy. Tak jak pisze kolega @Unknown wyżej. To może być wszystko. Sprawdź w pierwszej kolejności mocowanie sztycy oraz jażemko. Wyczyść, nasmaruj i nie dokręcaj na maksa tylko wg zaleceń. 50 minut temu, Unknown napisał: Panie, nie bede sie madrzyl bo nigdy nie mialem dampera. Jednak jak jeszcze ich nie było ani nawet tych przednich na widlach to problem byl stary jak swiat. Wilgotność powietrza nawet może miec znaczenie. Podziele sie tylko wlasnym doswiadczeniem wlasnie sprzed ponad 25 lat, gdzie to wszystkich kolegów przesladowalo i kazdy wlasnie mial wlasne wizje, a to napewno z korby, a nie to z osi pedalow, nieeee to napewno ze sztycy , z kierownicy itp itd. - każdy niestety mial rację i kazdy sie mylił. Doszedłem w oparciu o wlasne doswiadczenie ze to jak kornik w lozku moze byc wszedzie- tak sie rozchodzi dźwięk z ramy. Nie dawalo mi to spokoju, skrecalem rozkrecalem, czyscilem wszystko, w koncu sie poddalem. Co na chwile ustawalo, zaraz znowu sie po kilku km pojawialo. Jade w południe do pracy gra, wracam wieczorem jak juz rosa na zewnątrz byla- cisza. Nagle koniecznosc wymiany siodla- magia, cud, wszystkie terorie kolegow i moja wlasna padly. Zakladam spowrotem stare siodlo, jest git gra cudnie jak wczesniej, wszystko pieknie pyka i zgrzyta. Zakladam nowe siodlo - milknie. Czyszczę wszystkie elementy starego siodla znowu cisza. Tak to jest niestety, ze czasem konstrukcja czegos w twoim rowerze bedzie moim zdaniem powodowac, ze juz po 5/10 km jedno ziarenko piasku moze trafic tam gdzie " gra muzyka" i albo uda ci sie je zdiagnozowac i trafic, albo trzeba sie z tym pogodzić. Pisalem takze o wilgoci bo to także moze miec wplyw jak u mnie. Nie musi to byc ziarenko piasku, moze to byc zwyczajne naprezenie między dwoma scisle przylegajacymi do siebie powierzchniami, metal- metal, metal- plastik itp. Życzę powodzenia, ale to moze być jak szukanie kornika, czasochłonne i denerwujące ale skuteczne😉. Obecnie po tylu latach mam jeden najlepszy patwnt na wszystkie tego typu dźwięki, juz sie tym wogóle nie przejmuje- sluchawki w uszach. Zgadzam się z Tobą , choć uważam , że słuchawki to nie jest dobry pomysł. Chyba ,że na szlaku w lesie. Jedna uwaga tylko. Pisz po polsku🙂 1
Unknown Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) @elmapeto Uważam z kolei, że słuchawki to najlepszy pomysł. I całe szczęście, że każdy może sobie uważać co chce dopóki nie robi tym krzywdy głównie innym...bo sobie już może. @Anuczek Można - jeśli to możliwe( nie znam damperow) aby go nie uszkodzić np próbne spryskanie wd40 głównie gwinty, miejsca mocowań i łaczeń. W kolejnych krokach jeśli by to nie pomogło oczyszczenie wszystkiego w takich miejscach. To wstępnie może dać diagnozę co do miejsca występowania naprężeń. Paweł Ps. Zwracanie komuś uwagi o języku polskim przy jednoczesnym nie stosowaniu jego wszystkich zasad odbieram za swego rodzaju "contradictio in contrarium" 😉 Widget spanWidget span Edytowane 21 Listopada 2020 przez Unknown Błąd 1
Accent_Szaj Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 3 godziny temu, elmapeto napisał: Chyba ,że na szlaku w lesie I nie usłyszy watahy zbliżających się wilków W dniu 20.11.2020 o 09:43, Anuczek napisał: strzelało np mocowanie go do ramy. Strzelanie może być wszędzie. Dumper zostaw na deser,a zacznij od sztycy i suportu. Jak zacznie strzelać stań na pedały 1
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 dzięki wszystkim. rower był rozebrany do ostatniej śrubki, przesmarowany, wszystkie gwinty oraz tuleje chodzą płynnie. Niezmiennie wszystko strzela... niby taka głupota a robi sie z dnia na dzień gorzej...
Accent_Szaj Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 40 minut temu, Anuczek napisał: Niezmiennie wszystko strzela Zrób co napisałem W dniu 21.11.2020 o 10:13, Accent_Szaj napisał: zacznij od sztycy i suportu. Jak zacznie strzelać stań na pedały Spróbuj nagrać chociaż ten dźwięk 1
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) później spróbuje i postaram się zamieścić film na yt do którego dam link (jeśli to dzowolone) sztyca wyczyszczona a suport smarowany Edytowane 22 Listopada 2020 przez Anuczek
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Spróbuj nagrać chociaż ten dźwięk nagrałem oto link do filmu w którym słychać jak strzela na paltformie YouTube
Gość Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 PanieWyjmij damper i wyczyść tuleje będziesz miał jeden punkt do skreśleniaJak wyjmiesz damper sprawdź też czy strzela czy skrzypi poprzez ruszanie zawiasem
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 2 minuty temu, piter614 napisał: Panie Wyjmij damper i wyczyść tuleje będziesz miał jeden punkt do skreślenia Jak wyjmiesz damper sprawdź też czy strzela czy skrzypi poprzez ruszanie zawiasem jak już mówiłem, rower był rozebrany do ostatniej śrubki a tuleje wyczyszczone i nasmarowane w zeszły piątek, ale jeśli to niezbędne to zrobie to jeszcze raz
Gość Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 6 minut temu, Anuczek napisał: tuleje wyczyszczone i nasmarowane w zeszły piątek A sprawdzałeś bez dampera? Śruby zawieszenia dokręcasz np kluczem dynamometrycznym ?Czy dokręcasz na siłę może zbyt mocno dokręciłeś i skrzeczy na tulejach
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 1 minutę temu, piter614 napisał: A sprawdzałeś bez dampera? sprawdzałem , bez dampera nie skrzypi, dopiero jak jest solidny nacisk po kilku h jazdy 2 minuty temu, piter614 napisał: Śruby zawieszenia dokręcasz np kluczem dynamometrycznym ?Czy dokręcasz na siłę może zbyt mocno dokręciłeś i skrzeczy na tulejach niestety bez ale luzowałem i dokręcałem mocniej tak aby było ok ale nie ważne czy dokręce mocniej czy słabiej i tak strzela. Myśle właśnie czy nie strzela ta oś (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) ta która trzyma damper na dole lub sprężyna dampera...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 Moim zdaniem to będzie sprężyna damperaMoże gdzieś pod nią dostał się piach i dlatego tak strzela A co to za damper?
Anuczek Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Opublikowano 22 Listopada 2020 45 minut temu, piter614 napisał: Moim zdaniem to będzie sprężyna dampera ehh ja już sie poddaje, luzowałem, ściaśniałem, nawet kompresor nie pomógł... piach wydmuchany... 46 minut temu, piter614 napisał: A co to za damper? Marzocchi roco wc z roku 2012
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zrób jeszcze takWyjmij damperWeź śrubokręt większy z gumową otulina wsadzić go do dolnej tuleji,weź drugi wsadź do górnej tulejiPo ściskaj go i porozciągać będziesz wiedział czy to on piszczy
Anuczek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 2 godziny temu, piter614 napisał: Zrób jeszcze tak Wyjmij damper Weź śrubokręt większy z gumową otulina wsadzić go do dolnej tuleji,weź drugi wsadź do górnej tuleji Po ściskaj go i porozciągać będziesz wiedział czy to on piszczy tak zrobie i o godzinie 17 napisze co uda mi się zaobserwować
Anuczek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Zrobiłem tak: sprawdziłem czy nadal strzela. - strzelało. wyjąłem damper, i wsadziłem w tuleje dampera 2 owinięte śrubokręty, spuściłem troche powietrza i pouginałem. Nic nie strzelało ale ciężko mi było sprawić żeby w ogóle drgnął. Sprawdziłem czy ruchome elementy ramy bez dampera strzelają - nie strzelały. skręciłem wszystko od nowa, dałem smaru na tuleje, napompowałem damper - nic nie strzelało. Poszedłem chwile pojeździć i znowu zaczyna sie delikatne strzelanie zupełnie tak samo jak zawsze, najpierw delikatnie a potem coraz mocniej... co teraz powinienem zrobić? czy jest w ogóle jakieś wyjście? Odłożone mam troche na czarną godzinę ale szkoda mi pieniędzy na "nowy" używany damper (nie są to groszowe sprawy) tylko po to aby sprawdzić czy z innym modelem będzie strzelać... damper i tak planowałem zmienić ale nadal nie jestem pewien czy to właśnie on wydaje te niepożądane dźwięki nie wiem jak Panu dziękować że poświęca Pan swój prywatny czas na tak początkującą osobę jak ja, jednak nikt nie potrafi powiedzieć mi nawet na żywo co jest uszkodzone... Edytowane 23 Listopada 2020 przez Anuczek
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 2 minuty temu, Anuczek napisał: nie wiem jak Panu dziękować że poświęca Pan swój prywatny Po to jest forum i ta siedzę na L4 bo sporty to zdrowie Ps na forum wszyscy są równi nie ma Pan ale miło i to się szanuje Wiesz co tu ostatnio był bum na trzeszczące rowery i okazywało się że trzeszczał zwyczajnie hak przerzutki musiał byś go odkręcić i dać smaru Powiedz mi jeszcze czy rozbierałeś cały rower na części tak wiesz wszytko Mogą strzelać -łożyska sterów -sztyca bo się dostał piasek -suport z korbą -hak przerzutki -masz zawias może zgrzytać gdzieś łożysko (ja bym go spokojnie rozebrał na kawałki i smarował i czyścił po kolei )teraz tak taka pogoda Jak nie będziesz czegoś wiedział to pomogę Damper zostaw na koniec bo tak jak pisałeś jak nie strzela jak go ruszałeś ręcznie to raczej on odpada 18 godzin temu, Anuczek napisał: Marzocchi roco wc z roku 2012 Może w nim strzelać piach pod sprężyną trzeba by ją zdjąć ściąga się ja łatwo
Motke Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 23 minuty temu, Anuczek napisał: Poszedłem chwile pojeździć i znowu zaczyna sie delikatne strzelanie zupełnie tak samo jak zawsze, najpierw delikatnie a potem coraz mocniej. Może to wpływ temperatury? Może jak jest ciepły to jest OK ale jak się coś skurczy na mrozie proporcjonalnie więcej od innych części to się zaczyna strzelanie.
Anuczek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, piter614 napisał: Wiesz co tu ostatnio był bum na trzeszczące rowery i okazywało się że trzeszczał zwyczajnie hak przerzutki musiał byś go odkręcić i dać smaru przed chwilą sprawdziłem, dokładnie okolice dampera, mocowanie haka był pozmarowane Godzinę temu, piter614 napisał: -sztyca bo się dostał piasek to strzelanie wyeliminowałem czyszcząc dokładnie wodą z płynem do naczyń oraz kompresorem Godzinę temu, piter614 napisał: -łożyska sterów wprasowane zostały nowe łożyska (wszystkie naprawy miały miejsce około 2 tygodnie temu a w piątek (13 listopada) odebrałem rower z serwisu który podjął się złożenia tego roweru od zupełnych podstaw. Tak jak wspominałem do ostatniej śrubki. Można zadać pytanie w jakim celu wymieniano łożyska - myślałem że to one strzelają. Jednak sie myliłem. Rower strzelał zarówno w lato jak i teraz więc temperaturę można odhaczyć. Godzinę temu, piter614 napisał: -sztyca bo się dostał piasek to przyszło mi w pierwszej kolejności na myśl więc powtórzyłem eksperyment z filmiku który wysłałem wyżej tylko z wyjętym siodełkiem oraz sztycą i zaciekiem. Godzinę temu, piter614 napisał: -hak przerzutki przed sekundą sprawdziłem, nie on bo w jego okolicy jest cicho Godzinę temu, piter614 napisał: -masz zawias może zgrzytać gdzieś łożysko (ja bym go spokojnie rozebrał na kawałki i smarował i czyścił po kolei )teraz tak taka pogoda Myślę że to może być taka oś która na dole mocuje damper, jest ona zupełnie inna niż ta na górze, nie wiem czy wszystkie rowery full maja 2 różne mocowania, nie zwracałem na to uwagi nigdy. W mojej ramie siedzą 3 takie ośki, w tym 1 trzyma damper na dole. Myśle że damper ciasno na niej siedzi i po chwili jak smar sie wytrze to łapie metal-metal i idzie trzask. (przepraszam że nie znam poprawnych nazw ale taki rower posiadam od sierpnia i mam z nim troche problemów jak widać..) być może jest to sprężyna która po określonym czasie jazdy lekko sie wyrabia i wydaje ten dźwięk Godzinę temu, piter614 napisał: Może w nim strzelać piach pod sprężyną trzeba by ją zdjąć ściąga się ja łatwo a i jeszcze jedno, rower zakupiłem w stanie takim że zawiechy nie widziały serwisu chyba od czasu produkcji więc przez to wpadł mi do głowy damper, sprężyna była ściągana a gwint na który sie ją nakręca posmarowany. Teraz po odrestaurowaniu roweru, nałożeniu nowego lakieru, z oryginału została mi tylko rama damper koła i kierownica. Rama sama w sobie bardzo pasuje mi swoją geometrią więc nie chce się jej pozbywać. Jeszcze co do dampera, serwis wyniesie mnie 200 zł a sam damper jest nie wiele więcej wart Edytowane 23 Listopada 2020 przez Anuczek
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 3 godziny temu, Anuczek napisał: a i jeszcze jedno, rower zakupiłem w stanie takim że zawiechy nie widziały serwisu Miałeś wymieniane łożyska w ramie ? Sprawdź tą dolną śrubę co pisałeś może jest zbyt ciasna lub zbyt mocno dokręcona
Anuczek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 37 minut temu, piter614 napisał: Miałeś wymieniane łożyska w ramie ? Łożyska zostały wymienione (12 łożysk) ale strzela dokładnie tak samo jak przed wymianą więc to na 100% nie one bo nawet dźwięk trzasku się nie zmienił 38 minut temu, piter614 napisał: Sprawdź tą dolną śrubę co pisałeś może jest zbyt ciasna lub zbyt mocno dokręcona Właśnie luzowałem ją a nawet bardzo mocno dokręcałem, jednak efektu nie było widać ani przy luźnej ani przy skręconej śrubie... to jest aż dziwne że tak ciężko mi to ustalić bo już sprawdziłem chyba wszystko, więc być może to dźwięk sprężyny ale nie jestem pewien czy sprężyna wydaje trzask. Jeszcze pragne zauważyć że w pwenym momencie filmu podnosze rower do góry za siodło i wtedy też strzela więc może to sprężyna sie luzuje, jak wginam damper to nic nie strzela tylko przy luzowaniu
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 W takim razie zostanie dać może dampera na serwis lub zrobić samemu
Anuczek Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 29 minut temu, piter614 napisał: W takim razie zostanie dać może dampera na serwis lub zrobić samemu okej dziękuję mam nadzieje że pomoże
Rekomendowane odpowiedzi