mkvtec Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Mam problem z przeskakującym łańcuchem w Talonie. Zrobiłem konwersje 1x9 na osprzęcie od MicroShift Nowe: Kaseta MS 11-42T Manetka MS Przerzutka MS Advent Łańcuch KMC Nowa Piasta i Freehub FH-M475 Shimano Przód Praxis Worx 32T Od razu napisze że ten sam problem występował na poprzednim osprzęcie Alivio. Po konwersji było okej przez kilka tygodni i byłem bardzo zadowolony z tego zestawu. Wiem że to zestaw bardzo budżetowy ale myślałem że naprawdę da rade. Wczoraj troche zwiększyłem długość pancerza linki wchodzącej w przerzutkę i tym samym zbliżyłem kasetę to przerzutki. Wymieniłem też freefub/bębenek piasty gdyż byłem na 90% pewien że to będzie sprawiało problem (choć poprzedni miał nie więcej niż 2 miesiące) lecz to nie dało żadnego rozwiązania. Kaseta, łańcuch względem linii do przodu jest idealnie. Przerzutki chodzą bez problemów. Kolega Accent_Szaj sugerował sprawdzenie i oliwienie łańcuchu / zrobione Przeskok następuję tylko na przełożeniach 7,8 i 9 pod dużym naciskiem na pedały. Jest to przeskok przypominający skok o jeden ząbek na kasecie albo skok na bębenku. Łączenie wolno biegu z piastą wygląda okej i nie widać żeby przeskakiwało na tej zębatce z tyłu. Jakoś nie chce mi się wierzyć że potrzebował bym nowy trzeci bębenek piasty choć dużo na to wskazuje. Jeżdżę dużo bo bike park mam pod nosem (codziennie) Pomocy, Marcin Edytowane 26 Października 2020 przez mkvtec
elmapeto Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Na pewno wolnobieg piszemy razem. Na moje to objawy zużycia . Założył bym nowy wolnobieg i łańcuch. Jeśli kręcisz sporo km to nie ma znaczenia kiedy wymieniłeś. Liczy się przebieg. Ja mając okresy w których robię ponad 1k km w miesiącu muszę łańcuch zmieniać praktycznie co miesiąc, żeby kaseta przetrwała dłużej. Sam zrobiłem u siebie z ciekawości 1x9 i wszystko śmiga jak trzeba.
mkvtec Opublikowano 26 Października 2020 Autor Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, elmapeto napisał: Na pewno wolnobieg piszemy razem. Na moje to objawy zużycia . Założył bym nowy wolnobieg i łańcuch. Jeśli kręcisz sporo km to nie ma znaczenia kiedy wymieniłeś. Liczy się przebieg. Ja mając okresy w których robię ponad 1k km w miesiącu muszę łańcuch zmieniać praktycznie co miesiąc, żeby kaseta przetrwała dłużej. Sam zrobiłem u siebie z ciekawości 1x9 i wszystko śmiga jak trzeba. Google robi auto korektę dla mnie to freehub Kolego wymieniłem wolnobieg i łańcuch 2 dni temu na nowiutki. Bez żadnej poprawy, a nawet wydaje mi się że jest gorzej. Możliwe że drugi był wadliwy z pudełka? EDIT: Mam bębenek piasty nie wolnobieg Edytowane 26 Października 2020 przez mkvtec
elmapeto Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Czyli masz kasetę , a nie wolnobieg. Skoro łańcuch i kaseta są nowe, dwudniowe to pozostaje tylko przerzutka, bo zakładam , że długość łańcucha jest ok.
mkvtec Opublikowano 26 Października 2020 Autor Opublikowano 26 Października 2020 4 minuty temu, elmapeto napisał: Czyli masz kasetę , a nie wolnobieg. Skoro łańcuch i kaseta są nowe, dwudniowe to pozostaje tylko przerzutka, bo zakładam , że długość łańcucha jest ok. Tak, sorry za wprowadzenie w błąd. Łańcuch jest raczej optymalnej długości. Dałem zdjęcia na najwyższym i najniższym przełożeniu wyżej.
elmapeto Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Może z przodu przeskakuje?
Accent_Szaj Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 1 godzinę temu, mkvtec napisał: Dałem zdjęcia na najwyższym i najniższym przełożeniu wyżej Kąt opasania jest bardzo dobry,tu nie dopatrywał bym się przyczyny. Zrobiłeś to? Czyszczenie i smarowanie łańcucha oliwką. Przy okazji sprawdź go ogniwo po ogniwie,czy ładnie i bez oporu się wygina.
zenobek Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Kiedyś miałem taki przypadek, że pękła kulka w łożysku wolnobiegu. W zależności od tego gdzie potoczyły się szątki kulki napęd albo przepuszczał, albo robiło się ostre koło. Droga powrotna do domu była męczarnią..... Felerny wolnobieg miał przejechane może ze dwie stówki. Edytowane 26 Października 2020 przez zenobek
Kajgana Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Tutaj na drugim zdjęciu widać, że linka ma dziwną drogę od ostatniej przelotki do przerzutki i od przelotki w przerzutce do jej pantografu.
mkvtec Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 5 godzin temu, elmapeto napisał: Może z przodu przeskakuje? Raczej nie ma jak. Z przodu jest zębatka Narrow/Wide wiec jakby się tam łańcuch podniósł to by od razu spadał. 4 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Kąt opasania jest bardzo dobry,tu nie dopatrywał bym się przyczyny. Zrobiłeś to? Czyszczenie i smarowanie łańcucha oliwką. Przy okazji sprawdź go ogniwo po ogniwie,czy ładnie i bez oporu się wygina. Tak kolego nawet 2 razy. Dziś go zdjęłam wyczyściłem dokładnie jeszcze raz i smarowałem. Czyściłem jeszcze raz już założony i wycierałem dokładnie. Jak miałem zdjęty łańcuch to sprawdziłem go ogniwo po ogniwie. Wszystko jest jak nówka (3 dni łańcuch) 3 godziny temu, zenobek napisał: Kiedyś miałem taki przypadek, że pękła kulka w łożysku wolnobiegu. W zależności od tego gdzie potoczyły się szątki kulki napęd albo przepuszczał, albo robiło się ostre koło. Droga powrotna do domu była męczarnią..... Felerny wolnobieg miał przejechane może ze dwie stówki. Kolego już skorygowałem to kaseta z bębenkiem nie wolnobieg. Sorry za wprowadzenie w błąd. 2 godziny temu, Kajgana napisał: Tutaj na drugim zdjęciu widać, że linka ma dziwną drogę od ostatniej przelotki do przerzutki i od przelotki w przerzutce do jej pantografu. Tak tam ma być raczej. Advent nie ma regulacji i linka wychodzi bezpośrednio z jarzma. Wiem że ta końcówka wygląda w kiepsko ale jak tylko uporam się z problemem przeskakiwania to wymienię linkę i pancerz. Napiszcie czy chcecie zdjęcie któregoś szczególnego elementu. Jutro zdejmę kasetę i dokładnie ja obejrzę a w szczególności przełożenie 7,8 i 9. Dam też fotki Czy to możliwe że ten bębenek po prostu nie daje sobie rady z moim naciskiem na pedała?
elmapeto Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Chyba nie pozostaje nic innego jak sprawdzić bębenek. Może faktycznie tam tkwi usterka. Edytowane 27 Października 2020 przez elmapeto
zenobek Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 4 godziny temu, mkvtec napisał: Kolego już skorygowałem to kaseta z bębenkiem nie wolnobieg. Ale zasada działania jest identyczna. Kropka w kropkę. Różnica tkwi tylko w tym, że w wolnobiegu zębatki (kaseta) z zapadkami (bębenek) tworzą całość.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 @elmapeto i @zenobek,przed wymianą napędu było Ok,dlatego bębenek na 99% nie. Skoro kolega zrobił z łańcuchem porządek to zostaje kaseta.Skoro jest nowa,może być wadliwa,bądź nie dotarta @mkvtecMasz 2 opcje. 1.Wymiana kasety na gwarancji na inną sztukę. 2.Troche pojeździć i dać łańcuchów trochę na dotarcie
zenobek Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 15 minut temu, Accent_Szaj napisał: dlatego bębenek na 99% nie Z tego co było pisane powyżej też tak uważam.... (ta moja uwaga o wolnobiegu - tak tylko w ramach ciekawostki przyrodniczo-krajoznawczej...)
Grz_Bo Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 A hak przerzutki prosty?Pozdrawiam,GB 1
Accent_Szaj Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 8 godzin temu, mkvtec napisał: chcecie zdjęcie któregoś szczególnego elementu. Zrób zdjęcie od tyłu haka. Na najmniejszej i największej koronce
mkvtec Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Dodaje kilka zdjęć kasety. Można zauważyć że cos się chyba z nią dzieje. Dziwi mnie trochę to że ząbki na 7 przełożeniu są w miarę dobrym stanie i tam najwięcej przeskakuje. Gdzie 8 i 9 są bardziej zużyte a przeskakuje na nich mniej. Ciekawostką też jest to że na od 6 w górę absolutnie nigdy nie było problemu. @Grz_Bo hak był już prostowany ale sprawdzę jeszcze raz. Gdzie śmigasz w UK? też pozdrawiam
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 32 minuty temu, mkvtec napisał: Dodaje kilka zdjęć kasety. Ja bym zmienił hak ,to grosze a będziesz miał pewność. Lub 2 opcja,bo tylko to ci zostało W dniu 27.10.2020 o 09:19, Accent_Szaj napisał: 1.Wymiana kasety na gwarancji na inną sztukę.
zenobek Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Ta kaseta jest źle złożona? Tam dwie ostatnie koronki przychodzą luźno, niepołączone z pająkiem. (tak?) Albo koronka 8 została włożona odwrotnie (o ile można odwrotne ją włożyć) albo brakuje jakichś podkładek albo są włożone nieprawidłowo.
elmapeto Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Może przy montażu coś poszło nie tak?
mkvtec Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Zaraz, zaraz Panowie... tego się nie da inaczej/źle złożyć. Względem zębów na bębenku, nie da się wsadzić raczej odwrotnie. Pomiędzy zębatkami nie ma żadnych podkładek.
elmapeto Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) To zależy od rodzaju kasety. Edytowane 28 Października 2020 przez elmapeto
zenobek Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 5 minut temu, mkvtec napisał: Zaraz, zaraz Panowie... tego się nie da inaczej/źle złożyć. Względem zębów na bębenku, nie da się wsadzić raczej odwrotnie. Pomiędzy zębatkami nie ma żadnych podkładek. Syfy, ziarenka piasku, opiłki czy bóg wie co jeszcze..... pomiędzy koronkami....
mkvtec Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Właśnie sprawdziłem (choć to było pewne) tej kasety na tym bębenku SHIMANO nie da się złożyć źle/inaczej, tu wszystko jest okej. Gdy bym odwrócił zębatkę to bym jej nie założył na bębenek. 6 minut temu, zenobek napisał: Syfy, ziarenka piasku, opiłki czy bóg wie co jeszcze..... pomiędzy koronkami.... Wyczyściłem jak można było kolego tam nic więcej nie ma. Swoją drogą nawet jakby było to ma to wszystko działać bez najmniejszych problemów. Nie sądzę żeby tu był problem.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 @mkvtec napisz jeszcze jaki łańcuch dałeś. Miałem kiedyś ten problem na 11 biegu i to była wina łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi