Skocz do zawartości

Zmiana z 3x na 1x. Korba na kwadrat.

piotr.solek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Coś mnie naszło na zamianę w konfiguracji mojego roweru z trzech blatów 48-38-28 (support un-26 122,5mm) na jeden. Z tyłu 6rzędowy wolnobieg 13-28.

Kwadrat i wolnobieg zostają. Zainspirowały mnie rowery :

https://www.edinburghbicycle.com/specialized-alibi-2017.html

https://www.evanscycles.com/pinnacle-lithium-1-2017-hybrid-bike-EV275571

Na co powinienem zwrócić uwagę? Blat za jakim będę się rozglądał to coś między 38 a 44. Ramiona korby model Shimano FC-M730. Support do wymiany na mniejszy czy obecny się nada? Z góry dzięki za sugestie.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Blat aż 38 - 44 ? 

Przy trekingu lepiej zostawić dwa blaty. 1x raczej używa się w XC.

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie to taki "mieszczuch" na którego "każdy" szanujący się kolarz popatrzy z kpiną. Cóż poradzę na sentyment :). Mam swoje objeżdżone trasy i niemal na pamięć zmieniam biegi. Obecnie jeżdżę na drugim 38 i trzecim blacie 48 kiedy chcę pocisnąć powyżej 40km/h. Kiedy zwiększyłem kadencję podczas codziennej jazdy, czuję , że mógłbym jeździć tylko na 38+.

Opublikowano

Więc zostaw blat 38 skoro on Ci najlepiej pasuje i dajesz radę w terenie ;)

Opublikowano

Miałem napęd 1x9 w takim rowerku.
Jeżeli w rowerze jeszcze nic nie odkręciłeś to sprawdź linię łańcucha na środkowym blacie i 3-4 biegu. Jeżeli linia będzie dobra to długość suportu jest odpowiednia.

Jeżeli będzie kiepska to można to policzyć i dobrać coś odpowiedniego ;)f67353efea9412a568318780b392007d.jpg

Opublikowano (edytowane)

No właśnie. Linia łańcuch mnie zastanawia. Puszczam wiadomość wśród znajomych może ktoś znajdzie coś dla mnie na przymiarkę choć to kwadrat więc będzie problemik.

Dnia 21/07/2017 o 04:19, Puncu napisał:

sprawdź linię łańcucha na środkowym blacie i 3-4 biegu

Na tym zakresie łańcuch mam prosty. Właśnie.. jeszcze łańcuch będzie trzeba dopasować. Nowe ,tanie modele z jednym blatem raczej nie mają tych udziwnień w stylu "narrow&wide". Mam nadzieje , że to nie spowoduje niespodzianek ze spadającym łańcuchem, tym bardziej na ulicy. Przydało by się coś ładnego pod styl shimano metrea .

Tak się zastanawiam czy kupić markową używaną korbę klasy XT z 89r. czy nową korbę noname ze zintegrowaną tarczą czy jakąś korbę klasy altus gdzie można częściowo wymieniać blaty. Mam trochę czasu na zakup wszystkiego nim obecny napęd się zużyje.

Marzec 2018

Jednak zostały trzy blaty: 

RpLzHSa4UxL_nQCY4Rc8Nt4whdeqp-jA3ABeXqIdEps-2048x1232.thumb.jpg.d7f4c99a20ab019badfab652d0f7c469.jpg