Skocz do zawartości

Quest- jakość, rozmiarówka, wrażenia

fan91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Napaliłem się na koszulkę z Questa (dokładnie z serii magnetic) i zastanawiam się jak z rozmiarami? Średnio mi się chce jechać do Jeleniej Góry na przymiarkę :P Może ktoś zamawiał, ma i chciałby się podzielić szeroko pojętymi wrażeniami? 

chrzanSTUNTERmtb
Opublikowano

ja nie zamawiałem ale zapytaj się sprzedawcy o wymiary koszuli:D

Opublikowano

Wymiary są podane na stronie (wymiary ciała do rozmiaru) ale to niestety nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości. Znany przypadek attiq'a gdzie podobno rozmiary z tabelki nie miały nic wspólnego z rzeczywistością. A przy tak dopasowanych krojach zależy mi, żeby koszulka leżała jak należy a nie była żaglem na wietrze :D 

Opublikowano

jezeli  nie jestes pewien rozmiaru a firma ma sklep online to zamawiaj 2 a nawet 3 rozmiary. ja mam posture misiowata wiec zazwyczaj zamawiam xl lub 2xl bo nawet od jednego producenta zdarzaja sie roznice w rozmiarach a jak nie pasuje to zawsze mozesz odeslac.

Opublikowano

Ja za ok 1-2 tygodnia będę już miał od nich przesyłkę ze strojem kolarskim robionym na zamówienie pod nasz amatorski klub MTB także wypowiem się co i jak. Już mamy zatwierdzony projekt tylko czekamy na zrealizowanie i wysyłkę. 

Opublikowano

Będę bardzo wdzięczny za info :) Bo właśnie jestem trochę w rozmiarze XL a trochę w L :P 

Opublikowano

Ja ostatnio kupiłem sobie koszulkę Questa z serii magnetic, dokładnie tę:

https://questsport.pl/p173-magnetic-team-koszulka-kr-qmag0333.htm

Nie było jakiejś krzywej niespodzianki z rozmiarem. Ten rozmiar, który wybrałem dla siebie z tabeli na stronie producenta okazał się pasować w rzeczywistości, gdy koszulka przyszła w paczce (skądinąd w gustownym i dobrze wyglądającym firmowym pudełku). Ja akurat brałem M. Jakość koszulki wyśmienita, leży idealnie i wykonana jest z szeregu różnych, funkcjonalnych, naprawdę porządnych materiałów. Zobaczymy jak się będzie zachowywała jak trochę ją pomęczę w boju, ale póki co - wrażenia super.

Opublikowano

Nie. Przesyłka została nadana jakoś całkiem zaraz po zamówieniu, o czym poinformowano mnie z automatu mailem. Firma kurierska też jakoś nie zamarudziła z dostawą, więc cały proces zamknął się w ciągu dosłownie paru dni roboczych. Dla porównania, w tym samym czasie zamówiłem z innej polskiej firmy dwie koszulki (http://sklep.bcmnowatex.com.pl/) i tu dostawa zamknęła się w bodajże półtora tygodnia, co wydawało mi się jakąś wiecznością w porównaniu do Questa. ;) 

Opublikowano

O, a mógłbyś porównać te dwie marki? Która koszulka lepsza BCM czy Quest? 

Opublikowano

Na podstawie poszczególnych sztuk (jedna koszulka z Questa i dwie z BCM) trudno mi wyrokować co lepsze. Ja może za mało marudny jestem, ale ze wszystkich trzech jestem zadowolony. Obie firmy uszyły, według mnie, produkt solidnie i fachowo, z bardzo dobrej jakości materiałów. Trzymasz to w rękach i już z miejsca czujesz, że nie jest to chiński plastik o oddychalności jednorazowej reklamówki na zakupy z supermarketu, tylko konkretnie funkcjonalna odzież. Zamki błyskawiczne dobrej jakości, strefy odprowadzania ciepła w sensownie rozmieszczonych częściach (pod pachami, bo bokach). 

Różnice wynikają właściwie chyba tylko i wyłącznie z przeznaczenia tych koszulek - moje dwie z BCM mają charakter bardziej, powiedziałbym, codzienny, użytkowy, praktyczny (luźniejszy krój, odblaskowy wszyty pasek na plecach, jedna z kieszonek sprytnie pomyślana z nieprzemakalną podszewką), a koszulka z Questa sprawia wrażenie bycia takiej, no wiesz, bardziej PRO (przylegający jak druga skóra krój, obcisłe rękawy, wrażenie dalej posuniętej lekkości i ograniczenie tylko do niezbędnych elementów). Osobiście mi bardziej sprawiają przyjemność w dotyku tkaniny z koszulki Questa, dlatego do niej przychyliłbym się, gdybym musiał wybrać, ale zaznaczam, że to wybór podyktowany właściwie tylko kwestią gustu. Jak dla mnie, tak Quest jak i BCM solidnie dają radę.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o wysyłkę to ja miałem przygody . Co prawda nie koszulkę a zamawiałem ze sklepu spodenki już gotowe szybko zapłaciłem, w między czasie dostałem maile potwierdzające zamówienie. Zamówienie złożyłem w środę , w piątek dostałem telefon od nich co do zapłaty poinformowałem ich że od razu zapłaciłem, dla pewności wysłałem elektronicznie do nich potwierdzenie przelewu. Czekałem na przesyłkę , niestety nie dochodziła. W środę w następnym tygodniu ja do nich zadzwoniłem i usłyszałem że dopiero wyślą . Spodenki przyszły w piątek , czyli po 9 dniach , dla mnie tragedia . W tym roku zamawiałem w Martonbike dwukrotnie i oni błyskawicznie dostarczyli mi przesyłki. Podkreślam że w obu przypadkach zamawiałem już gotowe projekty . Rozmiarówka zgadzała się i w Quest i Martonbike gdzie brałem także koszulkę . 

Edytowane przez tomek040982
  • Pomógł 1
Opublikowano

Biorę właśnie też pod uwagę Martombike ale jakoś ich wzory mi średnio pasują, może będą jakieś nowe w najbliższym czasie. Albo Vitesse ale oni z kolei się strasznie ociągają z otwarciem sklepu dla zamówień na gotowe rzeczy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 11.04.2017 o 21:47, Łabędź napisał:

Ja ostatnio kupiłem sobie koszulkę Questa z serii magnetic, dokładnie tę:

https://questsport.pl/p173-magnetic-team-koszulka-kr-qmag0333.htm

Nie było jakiejś krzywej niespodzianki z rozmiarem. Ten rozmiar, który wybrałem dla siebie z tabeli na stronie producenta okazał się pasować w rzeczywistości, gdy koszulka przyszła w paczce (skądinąd w gustownym i dobrze wyglądającym firmowym pudełku). Ja akurat brałem M. Jakość koszulki wyśmienita, leży idealnie i wykonana jest z szeregu różnych, funkcjonalnych, naprawdę porządnych materiałów. Zobaczymy jak się będzie zachowywała jak trochę ją pomęczę w boju, ale póki co - wrażenia super.

Hej. Jestem na etapie zamawiania koszulki z serii Fanatic i jak zwykle mam problem z rozmiarem, który oscyluje wokół S lub M. Pracownik sklepu był raczej mało pomocny.

Jaki masz obwód klatki?  Ja przy moim 93cm mam dylemat w który z rozmiarów się wstrzelić. 

Opublikowano
3 godziny temu, Whitey napisał:

Jaki masz obwód klatki?  Ja przy moim 93cm mam dylemat w który z rozmiarów się wstrzelić. 

Ja mam 94,4 cm i rozmiar M leży super.

Opublikowano

Dzięki wielkie. W takim razie zamawiam rozmiar M

Opublikowano

Pamiętaj, że jakby jakimś cudem jednak nie pasował Ci ten rozmiar, to zawsze możesz go u nich wymienić na inny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może ktoś będzie czytał jeszcze kiedyś ten temat więc zostawię info: Ja przy klatce 103 i reszcie wymiarów na rozmiar L kupiłem właśnie L i jest dobra. Także te 3cm nie robią  różnicy w klatce, a cała reszta się dobrze układa :) Jedyne co mnie trochę denerwuje to dosyć długie rękawki, wiadomo jak to wygląda, gdy później się chodzi w zwykłym T-shircie po mieście :P chociaż trzeba uczciwie przyznać, że każda dobra koszulka ma stosunkowo długie rękawki (jak na koszulkę z krótkim rękawkiem)

Opublikowano

Ja mam Questa koło siebie i problem jest z rozmiarówkami. Nieraz XL potrafi być mniejsze niż L lub M. Najlepiej poproście ich o przesłanie dokładnych wymiarów. Rozmiarówka zależy od serii z jakiej są ubrania.

Opublikowano
Dnia 12.06.2017 o 21:24, fan91 napisał:

dosyć długie rękawki, wiadomo jak to wygląda, gdy później się chodzi w zwykłym T-shircie po mieście

To prawda, ciężko to potem doopalać porządnie. :D

Opublikowano

Powiem Wam, że obsługa klienta w Quest jest...no średnia. 

Moje wymiary oscylują zawsze między S i M i napisałem do Quest o poradę na co otrzymałem link do....rozmiarówki :)

A na delikatną sugestię, że rozmiarówkę widziałem a chodzi mi o to, jaki mam rozmiar konkretnie wybrać przy moich wymiarach usłyszałem,  niestety nic nie mogą doradzić ale jakby co to wymienią. 

Sama koszulka jest bardzo dobra, rękawki faktycznie długie a opalenizna to już taki nasz kolarski folklor :)

Opublikowano

W sumie nic innego nie mogli za bardzo zrobić. Podali Ci oficjalna wersję rozmiarów, jak będzie źle to wymienią i tyle. Jakby Cię dopasowali do jakiegoś rozmiaru co jest trudne, bo sam mówisz, że oscylujesz na granicy, to potem mógłbyś mieć do nich pretensje, że źle Ci dobrali.

Tak więc zachowali się asekuracyjnie, po to są wymiany w ciągu 14 dni

HTC & TT

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 15.06.2017 o 07:20, Whitey napisał:

Powiem Wam, że obsługa klienta w Quest jest...no średnia. 

Moje wymiary oscylują zawsze między S i M i napisałem do Quest o poradę na co otrzymałem link do....rozmiarówki :)

A na delikatną sugestię, że rozmiarówkę widziałem a chodzi mi o to, jaki mam rozmiar konkretnie wybrać przy moich wymiarach usłyszałem,  niestety nic nie mogą doradzić ale jakby co to wymienią. 

Sama koszulka jest bardzo dobra, rękawki faktycznie długie a opalenizna to już taki nasz kolarski folklor :)

No nie wiem co w tym zachowaniu obsługi klienta uważasz za średnie. ;) 

Zrobili co mogli - podali wymiary, żebyś sobie mógł pomierzyć, a skoro zauważyłeś, że je znasz, to zapewnili, że jak coś nie tego, to wymienią. Mnie by to uspokoiło. Na co więcej liczyłeś? Że przyjadą, zdejmą z Ciebie wymiary i uszyją na miarę? :D 

Udanego korzystania!

Opublikowano
Dnia 26.06.2017 o 07:20, Łabędź napisał:

No nie wiem co w tym zachowaniu obsługi klienta uważasz za średnie. ;) 

Zrobili co mogli - podali wymiary, żebyś sobie mógł pomierzyć, a skoro zauważyłeś, że je znasz, to zapewnili, że jak coś nie tego, to wymienią. Mnie by to uspokoiło. Na co więcej liczyłeś? Że przyjadą, zdejmą z Ciebie wymiary i uszyją na miarę? :D 

Udanego korzystania!

Moje wymiary klasyfikują mnie zwykle pomiędzy rozmiarami S i M przez to kilka razy przestrzeliłem w jedną lub drugą stronę. 

Kupuję dużo rzeczy Endury i zwykle w przypadku wątpliwości otrzymuję konkretną poradę dotyczącą rozmiaru danej rzeczy natomiast ogólne stwierdzenie "jeśli wymiar nie podejdzie to wymienimy na inny " jest ok lecz to dla mnie zbyt mało ;)

Koszulka generalnie jest bardzo dobra i warta zakupu.

Opublikowano
5 godzin temu, Whitey napisał:

zwykle w przypadku wątpliwości otrzymuję konkretną poradę dotyczącą rozmiaru danej rzeczy

Czyli jak to wygląda w praktyce?

Mówisz:

- panie, mam tak, że jestem na granicy rozmiarów S i M i nie wiem co kupić. Co robić?

- Weź pan eSkę, jak ciutkę będzie piła pod pachami, to się pan mocno schyl do przodu, pomachaj rękami w lewo, potem w prawo, znów w lewo, zrób dwa przysiady, powinna się naciągnąć i będzie dobrze. 

No chyba nie. ;) Czyli co w takim razie kryje się pod pojęciem konkretna porada? Skoro nie działa podanie długości, szerokości i każdego innego wymiaru w centymetrach, żeby sprawdzić, czy S czy M będzie lepiej na mnie leżał, to jak jeszcze można pomóc? 

Serio pytam.