Skocz do zawartości

2x11 mtb - nietypowe zestawienie

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ahaja napisał:

najdłuuuuższy czas oczekiwania

No to jak to jest z tym oczekiwaniem? ;) 

3 godziny temu, ahaja napisał:

na info o przyjściu do paczkomatu kasety 11-32

No Panie,Piknie będzie xD 

Opublikowano

A manetka 12s będzie normalnie działać z kasetą i przerzutką 10s?

Opublikowano

Ano tak, że zakupy zrobiłem w poniedziałek, z dwóch innych miejsc miałem towar w środę (Rowewrplus i Piwnicarowerowa), w piątek dotarło z Biosternu ... a Sbike w swojej wspaniałomyślności był łaskaw przygotować do wysyłki ... fxxk.

Kaseta ma być 11s Sunrace 11-32 bo ma śliczne stopniowanie na wyższych biegach a na niskich nie potrzebuje więcej. Już taka 11-36 ma popsute stopniowanie na szybkich biegach. Stąd też dobór krzynki biegów w postaci RD-M786 SGS, która z 11s powinna sobie poradzić a jest dopasowana do mniejszych/starszych kaset.

No ja mam nadzieję, że to zadziała. Skoro Accent_Szaj sobie śmigał z taką manetką i kasetą 11s to ja również bym chciał :-). Tylko u niego zmieniarka była chyba 11s ale z dużą kasetą - ja takiej nie potrzebuję. Jestem dobrej myśli. 🙂

Opublikowano

Doszło to co brakowało. Kaseta na bębenek pasuje idealnie, nie ma tu kłopotu.

SL-M5100 Mono - super działa.

SL-M8100 / RD-M786 - no już nie za bardzo. Wrzucić na 32T wrzuci, ale mam wrażenie, że wchodzi tam już 12te kliknięcie - do 2 biegu (28T) bez kłopotu i stamtąd w dół również. Potwierdzeniem tego może być późniejsze spuszczanie na niższe koronki i w pewnym miejscu zawiecha. Naturalnie zmieniarka wyregulowana, zakresy pozapinane, śruba B takoż, linka zaśniedziała siemanowska, pancerze nówki z oliwką, łańcuch naturalnie nowy, zębata 32T nówka.

No to kupiłem  dzisiaj w nocy w Bikefaście SL-M8000/11  i ... jutro ma być :-). Zobaczymy co z tym będzie.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Damas y Caballeros

Nadejszła wielce sympatyczna SL-M8000/11 (jako dostawcę polecam Bikefast - nie, że prywata ale mam szacunek dla tych, którzy szanują innych a w szczególności swojego klienta). Tiwilizor zdemontowany na rzecz klapki - łacniej mi tak było poustawiać to na kierowniku.

Zamieniłem ją w miejsce SL-M8100/12, przyciąłem linkę - ruszyła od strzału. Śmiga pięknie po całej kasecie zarówno w górę jak i w dół, nieważne czy ze sprzęgłem zapiętym czy nie. Tym samym mam zmieniony napęd z 2x9 na 2x11 ale bez klamota z tyłu typu 11-42 a z sympatyczną, ciasną 11-32.

Co ciekawe, niezależnie czy z przodu będzie młynek czy blacik na całej rozpiętości kasety pracuje bez jakiegokolwiek obcierania, szurania, chrobotania czy innych niedogodności. Pancerz dałem pełen - będę miał spokój na długo. Do środka kapka oliwki i końcówki z kleksikiem smarowidła. Tradycyjnie jak to u mnie spięte to do budy trytytkami :-). Brzydko, solidnie, 5 punktów do antykradzieży.

Tu nieco prywaty - manetka SL-M8100/12 będzie do wzięcia - założę stosowny wątek w kramiku.

Wszystkim dziękuję za opinie, rady.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ponieważ temat jest o "uszosowieniu" napędu MTB to się pod niego podepnę.

W moim napędzie 1x11 miałem kasetę 11-46, w której koronkę 11T praktycznie nie używałem.
Raz, że to dla mnie było za dużo a dwa to, że sam przeskok z 13T na 11T był zbyt duży (kończyło się to szybkim powrotem na 13T).

Postanowiłem wymienić tą 11T na 12T i kupiłem:
- Y1Y912100 - Sprocket Wheel 12T B (Built in spacer type) for 12-25T
- Y1Y913100 - Sprocket Wheel 13T B (Built in spacer type) for 12-25T
Tą 13T szosową kupiłem ponieważ nie byłem pewny czy ta 12T będzie pasować do oryginalnej 13T MTB.

Po założeniu wygląda to tak:
471819886_kaseta12-46.thumb.jpg.720a46d43c200bf518afcbf77c83a976.jpg

Na stojaku przejścia z 13Road na 15MTB i odwrotnie odbywały się bez problemów.
Wczoraj był test praktyczny pod obciążeniem.
I tu również wszystko działa. Może mam wrażenie, że przejścia są trochę głośniejsze.

Oczywiście przejścia pomiędzy 12 a 13 działają też bez problemu.
Przejście z 13T na 12T jest zdecydowanie łagodniejsze; kadencja już tak nie spada.

Opublikowano
5 minut temu, Motke napisał:

1x11 miałem kasetę 11-46,

Czemu nie zmieniłeś przodu?

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Czemu nie zmieniłeś przodu?

Po pierwsze - to bo już nie ma 26T :).
Po drugie to i tak by niczego nie rozwiązywało. Przejście 11-13 jest drugim po 37-46 największym przeskokiem (procentowym) na tej kasecie.
Zmieniłem z tego samego powodu, dla którego w szosach używa się takiego gęstego stopniowania.

Opublikowano

Wymiana przodu nie zawsze się udaje, nie zawsze też jest najlepszym wyjściem - bo kaseta na szybkich biegach (z gatunku tych dużych 42T>>) ma japy jak rów mariański i niewygodnie się jeździ. Przynajmniej dla mnie skok o 2 zęby czy więcej to dużo, bo w zależności czy jestem padnięty, czy i ile mam siły jestem w stanie sobie idealnie dopasować przełożenie.

Teraz mam tak: konfiuracja 2x11 (22/32 / 11-32).

Ja szukając kasety najchętniej też kupiłbym taką zaczynającą się od 12T, wtedy zapewne częściej bym z niej korzystał niż z 11T - bo ile razy i jak długo po lesie polecę 40km/h abo i lepi ... Teraz mam tak dobrany napęd, że prędkości przelotowa jest +-22...25km/h a łańcuch jest na środku kasety - ideał. Jak bym wsadził np 36T z przodu to tak pięknie by nie było bo bym leciał na większych koronkach - testowałem.

Wczoraj miałem małą rundkę bo się nie mogłem opanować i jest pięknie.

A przypomniały mnie się piękne czasy, kiedy to szło się do składu i dobierało koronki i składało kasetę ...

Opublikowano
Godzinę temu, ahaja napisał:

A przypomniały mnie się piękne czasy, kiedy to szło się do składu i dobierało koronki i składało kasetę ...

A teraz idziesz do sklepu, sprzedawca sprawdza w Shimano Polska i okazuje się, że może będą za 14 tyg. czyli przyszłym roku. Swoje kupiłem w Niemczech.

Opublikowano

Huberto20

Masz link do filmu ze zmieniarką - najpierw bez sprzęgła, potem z załączonym:

Opublikowano

Też myslałem 0 12t zamiast 11. Ale jednak potrzebuje dokręcać na zjazdach i nawet 10t by się prrzydało więc odpuścilem. Sunrace ma ciekawą kasetę na bębenek XD - 10-46t 11s.

Opublikowano

A - jeszcze jedna sprawa:

mianowicie wraz z kasetą była do niej w komplecie dołączona taka podkładka jak na zdjęciu. Ma równo 0,4mm. Kasetę zamontowałem bez niej - czy raczej powinienem zamontować z nią?

podkładka do kasety.jpg
Opublikowano (edytowane)

C.D. o "uszosowieniu" napędów MTB.
Napęd 2x11 (HT)

Kaseta_14-40.thumb.jpg.13d82eac005d4f16a8b43420ad19c1af.jpg

Kaseta 14-40: 14-15-16 - 17-19-21-24-27-31-35-40

Oryginalne 3 pierwsze zębatki (11, 13, 15) z kasety CS-M8000 zastąpiłem zębatkami z kasety CS-R8000 (14-28):
- Y1Y914100 Sprocket Wheel 14T B (Built in spacer type) for 14-28T
- Y1Y915100 Sprocket Wheel 15T B for 14-28T
- Y1Y916000 Sprocket Wheel 16T A for 14-28T
+ Sprocket Spacer (t=2.18 mm)

Wymieniłem bo w praktyce najmniejsze 11T i 13T były nieużywane.
Na stojaku i w praktyce pod obciążeniem nie zauważyłem jakiś kłopotów z przechodzeniem pomiędzy 16T (szosowa) a 17T (MTB).
Teraz przejścia na najmniejszych są dość łagodne; nie ma już spadku kadencji.

Taka kaseta 14-40 po przeskalowaniu jest dość podobna do 11-32 i jest jakąś alternatywą jeśli nie można założyć (ze względu na piastę) prawdziwej kasety szosowej 11.

Edytowane przez Motke
Opublikowano

🙂 super. Prawda, że na szybkich biegach to piękna sprawa? Szczególnie do takiej kasety można dać 36/26 albo 38/28 na przodzie i będzie git. Większa ilość zazębień = mniejsze zużycie zarówno na korbie jak i na kasecie. Producenci stoją naturalnie w opozycji ... bo po co maja mniej zarabiać ... 😉

Też troszkę myślałem o zrobieniu takiej kasety jeno dawcy nie było, dlatego kupiłem gotową.

Trochę o składaniu pisał na swoim blogu Uzurpator, ciekawe rzeczy.

Opublikowano
2 godziny temu, ahaja napisał:

Też troszkę myślałem o zrobieniu takiej kasety jeno dawcy nie było, dlatego kupiłem gotową.

Ja też nie miałem dawcy. Wszystkie zębatki kupiłem luzem na bike-discount.de bo w Polsce takie rarytasy są niedostępne.