Skocz do zawartości

Geometria na za krótkim widełku...

p_chudy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykonanie wizualne na poziomie topowych marek. Klasyczna geo pod xc. Pierwsze rowery na niej które poskładałem mają już ponad rok i nic się z nimi złego nie dzieje. Z minusów - sztywność boczna mogłaby być większa (tragedii nie ma), nie ma boosta (łatwiej dzisiaj o dobre, wyprzedażowe koła w booscie). Mają niby podobną ramę pod boost ale jest przekombinowana.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.09.2020 o 22:16, vdcmike napisał:

A czemu taka przekombinowana jest? I jeszcze jedno pytanko, suport masz na press-fit? 

Edytowane przez p_chudy
Opublikowano

Ta rama wyżej ma pf. 

Boost jest przekombinowana bo ma dziwne przekroje rurek i zintegrowany zacisk sztycy na co mam uczulenie.

Opublikowano (edytowane)

A co z tym zaciskiem jest nie tak? Bo faktycznie to niecodziennie wygląda. A co do przekroju rurek, to nic szczególnego nie widzę. Tak dla ścisłości CF-O52 to ta z zwykłym zaciskiem i występuje w wersjach 135x9 / 142x12, a CF-053 ma zintegrowany zacisk i wersje 135x9 / 142x12 i 148x12.

Kurcze, tak się zastanawiam... Czytam o tych chińskich karbonowych ramach i tak, jedni sobie chwalą, jeżdżą i nic się nie dzieje, inni o mało co zębów nie pogubili bo coś im pękło na pierwszym lepszym dołku. 

Edytowane przez p_chudy
Opublikowano

Owszem, ryzyko jest. Na przypadkowej ramie pewnie bym nie chciał jeździć. Z drugiej strony napatrzyłem się też na połamany markowy węgiel jak również alu (np. wspomniany peak czy węglowe ns snaab).

Opublikowano

Ile już masz i jeździsz na swoich chińskich karbonach? No i kto na nich jeździ, i z czym? Jeśli można spytać.

Tak jak już wspominałem (a może i nie):

• Ważę ok. 90kg (nawet trochę ponad)
  • Jeżdżę głównie po asfaltach, ale jakiś szuterek czy las, to już raczej sporadycznie, a jeśli już to nie pędzę jak głupi tylko wolę powoli jechać po trudnym terenie z znajomymi
  • Czasem potrzebuję spakować się na dzień czy dwa na rower czyli kilka(naście kilo więcej
  • A jeśli już się spakuję to komfortowo przejechać dziesiąt kilometrów
Opublikowano

Ja na chińskich nie jeżdżę. Składałem kilka szt. znajomym i rodzinie. Moja żona ma na cf-52 rower poskładany (1x12, Reba 120mm, kierownica i sztyca również chiński węgiel). Jeździ na nim single głównie korzenno-kamieniste. W kazdym razie miałem okazję się tym przewieżć i przy moich 110kg dawał radę. Chwilowo jest robebeszony bo użyczył kilku komponentów do innego, częściej używanego roweru. Zimą mam zamiar to odkopać i przebudować nieco (m.in. węgielne koła).

Opublikowano (edytowane)

Ja bardziej myślę nad cf-053 bo ma gwintowaną mufę suportu. Rozmiar piasty, to już drugorzędna kwestia, ale pozostaje jeszcze wybór widelca. OG-EVKIN ma ciekawy model - fk007 w Boost. Tylko że znowu martwię się o jego wytrzymałość.

Albo jeszcze jest opcja użycia ramy Accent Peak

Edytowane przez p_chudy