Skocz do zawartości

Brak odstepu pomiedzy tarcza a klockami.

zaganka84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc.

Przeszukalam forum, ale wskazowki jakie znalazlam nie rozwiazaly mojego problemu.

Kupilam rower i zauwazylam, ze klocki strasznie tra o tarcze.

Standardowa regulacja nic nie dala, poluzowalam zacisk, zacisnelam klamke, dokrecilam zacisk. Zero rezultatu.

Sprobowalam rozepchac tloczki. Wyjelam klocki, ostroznie rozepchalam tloczki, zalozylam klocki. Pojawila sie ladna szpara pomiedzy, wyregulowalam zaciski, zero tarcia, wszystko super, przy kilkukrotnym nacisnieciu klamki tloczki wrocily na poprzednie miejsce.

Powtorzylam to co wczesniej, ale przed nacisnieciem klamki odkrecilam srobe odpowietrzajaca, aby wylala sie odrobina oleju, (pomyslalam, ze jest go za duzo), po nacisnieciu klamki, znow to samo.

Kilkakrotnie rozpychalam klocki, pozwalalam wyciec olejowi (w sumie wycieklo ok. 2-3 krople) i ciagle to samo. Przed nacisnieciem klamki jest wystarczajaca szpara, po nacisnieciu widze jak odstep sie zmniejsza, az w koncu nie ma go wcale.

Mam ten problem z przodu jak i z tylu.

Rower jest nowy, nieuzywany.

Hamulce to Magura MT7.

Prosze o pomoc, co moge zrobic. 

Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.

Edytowane przez zaganka84
Opublikowano (edytowane)

Będąc na etapie wyboru nowego zestawu hamulcowego naczytałem się o Magurze i problem jej wyregulowania jest ponoć całkiem popularny ze względu na grubszą tar.cze hamulcową niż w Shimano/Sram. Problem niby mija z czasem po naturalnym dotarciu klocków i ułożenia się ich z tarczą jeżeli wciskanie tłoczków z odkręconą śrubą zbiorniczka manetki nie pomogło.

Niektórzy nawet wymieniają fabryczną tarczę Magury na inne, które zwykle mają 1.8mm jako nowe - Magura ma standardowo grubość 2.0mm. Może ktoś inny z forum Ci doradzi jak pozbyć się tego problemu.

Edytowane przez Frost
Edycja z powodu tego paskudnego skryptu zamieniającego wyrazy na linki...
  • Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, zaganka84 napisał:

pozwalalam wyciec olejowi

Nie wiem skąd pomysł z olejem O.o

Jedyne co zrobiłaś ,to zapowietrzyłaś układ. Spuszczanie oleju nie powiększa FS.

Skoro rower jest nowy,to najlepiej podejść do serwisu i powiedzieć że rower nie jest przygotowany do jazdy.

Jeżeli chcesz mimo wszystko zrobić sama,to 

Odpowietrz hamulce. Na YT znajdziesz jak to zrobić.

Odnośnie ustawienia, to to są Magury 4-tłokowe zaciski z 4 klockami,więc naciśnięcie klamki i zakręcenie śrub nic nie da. Skorzystaj z poradnika pkt 6

Ps. Magury 4-tłokowe są bardzo ciężkie w ustawieniu ,aby nie tarły. @PiotrekGT i @Falcon_2002 mają MT5 i u nich minimalnie ocierają.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Producent prawdopodobnie przewidział wstępny okres docierania okładzin i tarcz dlatego tak ciasno wszystko spasował. Są dwa wyjścia, jeździć i docierać układ aż trochę okładziny się zetrą albo wyciągnąć klocki i po 0,15 - 0,20mm zetrzeć każdy klocek na płótnie ściernym.

• Lubię to! 1
Opublikowano
53 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Nie wiem skąd pomysł z olejem O.o

Gdzies, ktos na forum napisal, ze nowe fabrycznie hamulce czesto maja za duzo oleju, zeby ciupinke tego oleju spuscic, komus to pomolo....No i zasugerowalam sie.

Dziekuje za porady.

Strasznie mnie to ocieranie irytuje i sprobuje cos z tym zrobic.

Zakupie zestaw do odpowietrzania i bede dalej probowac, sposcilam olej tylko w przednim hamulcu, wiec w tylnym sprobuje poluzowac tloczki.

Przy rowerze zawsze robie wszystko sama, pierwszy raz mam takie problemy z hamulcami. 

Przejade kilkaset kilometrow i jak mnie te hamulce beda dalej  doprowadzac do szewskiej pasji, to najwyzej kupie nowe.

Opublikowano

W tym temacie:

@CoolBreeze  wkleił link do "urządzenia" które pomaga ustawić odstęp. Wiem że problem jest inny ale może Ci się jakoś przyda.

Opublikowano

Jeśli tłoczki cofają się na podciśnieniu w układzie (zakładam szczelnym i bez powietrza) to upuszczając nieco oliwki trza by chyba wcisnąć nieco klamkę i wtedy zamknąć układ.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ahaja napisał:

Jeśli tłoczki cofają się na podciśnieniu w układzie (zakładam szczelnym i bez powietrza) to upuszczając nieco oliwki trza by chyba wcisnąć nieco klamkę i wtedy zamknąć układ.

Ja bym powiedziala, ze tloczki wychodza a nie cofaja sie, ale zadnym znawca nie jestem. Wcisnelam te tloczki, delikatnie i troszeczke odkrecilam srube odpowietrzajaca, troche oleju wycieklo, zakrecilam, wyciekly olej wytaram... Roznicy nie ma zadnej, tloczki wrocily na swoja poprzednia pozycje.

Nigdy nie mialam zadnych problemow z hamulcami i nie mam doswiadczenia z nimi. W poprzednim rowerze mialam hamulce Tekro i dzialaly bardzo dobrze, nigdy nie tarly.

NIe chce ani zmieniac tarczy na chudsza, ani scierac klockow. Uwazam, ze hamulce powinny tak byc wyprodukowane, aby nie byly takie trudne w regulacji. Jak swiece w zacisk latarka, nie widze zadnej, chocby minimalnej szpary, a tak, moim zdaniem, byc nie powinno.

Zamowilam sobie zestaw odpowietrzajacy i sprobuje w ten sposob z nimi powalczyc. 

Edytowane przez zaganka84
Opublikowano
8 godzin temu, Chrismel napisał:

urządzenia

To zwykłe blaszki,które można wyciąć z puszki ;),ale narzędzie wręcz genialne w swojej prostocie 

5 godzin temu, ahaja napisał:

chyba wcisnąć nieco klamkę i wtedy zamknąć układ.

Źle myślisz kolego ;)

8 godzin temu, zaganka84 napisał:

to najwyzej kupie nowe

Broń Boże. Masz jedne z najlepszych hebli,one tylko wymagają więcej cierpliwości ;)

4 godziny temu, zaganka84 napisał:

zadnym znawca nie jestem.

Ja również,ale coś tam wiem :D

otóż:

W klamce masz tłoczek ,który po wciśnięciu klamki zwieksza ciśnienie oleju i powoduje dociśnięcie klocków do tarczy.

Tak na prosto,to poprzez dobicie oleju w układzie możesz zmniejszyć  Free stroke(FS)

Spuszczając olej ,FS się nie zmienia,a jedynie możesz zapowietrzyć układ

4 godziny temu, zaganka84 napisał:

nie widze zadnej, chocby minimalnej szpary

Jak pisałem powyżej Magury mają 4 klocki,po 1 na tłoczek i nie mają spreżynki/bladzki ktora je rozpycha. Mają za to magnez, który łączy klocki z tłoczkami.

Mogło sie tak stać ,że przedni tłoczek wysunął się bardziej i stąd brak szczeliny.

Wcisnij wszystkie tłoczki do końca i wsadź pomiędzy tarcze i klocki podwójną blaszkę z puszki po napoju. Naciśnij klamkę 2-3 razy,wyjmij blaszki i zobacz czy jest szczelina.

Ustaw zacisk zgodnie z 6 pkt poradnika :)

Powodzenia

• Lubię to! 1
Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Broń Boże. Masz jedne z najlepszych hebli,one tylko wymagają więcej cierpliwości ;)

Dzieki 🙂 Opanuje te hamulce, nie musza byc idealnie ustawione, byle tak masakrycznie nie tarly.

7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wcisnij wszystkie tłoczki do końca i wsadź pomiędzy tarcze i klocki podwójną blaszkę z puszki po napoju. Naciśnij klamkę 2-3 razy,wyjmij blaszki i zobacz czy jest szczelina.

Zrobilam tak, ale uzylam kartonu. Po wyjeciu kartonu i nacisnieciu klamki, tloczki wrocily na swoje miejsce. Sprobuje to zrobic jeszcze raz.

Nie poddaje sie i bede walczyc dalej.

Mam pytanie. Czy odpowietrzac te hamulce? Przedni na pewno, ale czy tylni tez? W tylnym nawet nie dotykalam srub odpowietrzajacych. Czy jest taka mozliwosc, ze fabrycznie jest zapowietrzony, albo ilosc tego oleju jest zla? Czy odpowietrzanie ma jakis sens?

Opublikowano

Co dzis wykonalam z tylnym hamulcem:

Zdjelam kolo, wyjelam klocki. Jak najdokladniej wyczyscilam tloczki. Naciskajac klamke tloczki sie wysuwaly, a ja delikatnie w kazdym zakamarku postaralam sie je wyczyscic. 

Po nacisnieciu klamki tloczki bardzo nierownomiernie sie wysuwaja i za kazdym razem inaczej. Raz jeden sie wysunie, raz drugi sie wysunie, raz oba sie wysuna, raz trzeci sie wysunie itd.

Po puszczeniu klamki tloczki nie wracaja na wczesniejsza pozycje. Uwazam, ze tak byc nie powinno. Co moge z tym zrobic??

Nastepnie zalozylam klocki z powrotem, zalozylam kolo i na oko wyregulowalam zacisk. Kolo przepieknie sie obracalo, zero tarc. Marzenie.

Wlozylam miedzy tarcze a klocki kartonik, zacisnelam kilkakrotnie klamke, wyjelam kartoniki, zakrecilam kolem, super, zero tarc.

Zacisnelam kilkakrotnie klamke, zakrecilam kolem i piekna szparka miedzy tarcza a klockami zniknela i tarcie w dalszym ciagu jest.

Co robie nie tak? Co moge jeszcze zrobic?

Opublikowano
2 godziny temu, zaganka84 napisał:

czy tylni tez?

Z tylnym jak nic nie robiłaś to nie ;)

Przedni jak tylko odkręciłaś korek od klamki,to może też nie jest tak źle i wystarczy dolać te 2 krople.

Chodzi o to ,żeby po złożeniu hamulców ,naciśnięciu i puszczeniu klamki,czyli tłoczki są w pozycji 0. Odkręcasz korek na klamce i dolej te 2 krople. Pod korek 

19 minut temu, zaganka84 napisał:

Po nacisnieciu klamki tloczki bardzo nierownomiernie sie wysuwaja i za kazdym razem inaczej. Raz jeden sie wysunie, raz drugi sie wysunie, raz oba sie wysuna, raz trzeci sie wysunie itd

Możesz wziąć olej na patyczek i oczyścić na około tłoczki. Czyli pkt 3 z poradnika

Jeszcze co do kartonika,to może być za duży/gruby złóż kartkę na 4 i wsadź po obu stronach tarczy

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Chodzi o to ,żeby po złożeniu hamulców ,naciśnięciu i puszczeniu klamki,czyli tłoczki są w pozycji 0.

U mnie tloczki nie wsuwaja sie z powrotem.😕 NIe wiem czemu. Bede probowac je delikatnie poczyscic olejem. Moze pomoze .

8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Jeszcze co do kartonika,to może być za duży/gruby złóż kartkę na 4 i wsadź po obu stronach tarczy

Kartonik jest cienki, ale sprobuje z kartkami 😉

Teraz to sie uparlam i bede walczyc do zwyciestwa. Albo te hamulce albo ja😉

Dziekuje serdecznie za wszystkie rady 😃

Opublikowano
7 minut temu, zaganka84 napisał:

NIe wiem czemu. Bede probowac je delikatnie poczyscic olejem.

Tak zrób.Ja już będą oczyszczone i po delikatnym naciśnięciu 4 będą się wysuwać i chować to wciśnij je Max i oczyść zacisk alkoholem dokładnie jak na filmie.

10 minut temu, zaganka84 napisał:

Kartonik jest cienki,

Aaaaa, to może  być ;)

Trzymam kciuki :D

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Trzymam kciuki :D

Dzieki, dam znac jak mi poszlo 😉

Poki co, ide sie odstresowac i poszalec na rowerze 😆

Opublikowano
Godzinę temu, ahaja napisał:

A dlaczego

Bo wciskając klamkę odcinasz układ od zbiorniczka wyrównawczego ,który jest w klamce.

Układ jest jednokierunkowy. Spuszczając olej ze zbiorniczka ,spowodujesz jego zapowietrzenie.

Jedyną możliwością zmiany FS jest dobicie oleju do układu od strony zacisku,ale wówczas go zmniejszamy,a tego w  tym wypadku nie chcemy ;)

Opublikowano

Jestem z siebie dumna ☺️ Ale od poczatku.

Poki co zajelam sie przednim hamulcem, zaraz biore sie za tylny.

Bardzo dokladnie i delikatnie wyczyscilam tloczki olejem. Delikatnie je wciskalam za pomoca plastikowej lyzki do opon, delikatnie wyciskalam klamka i dookola wyczyscilam patyczkiem higienicznym z olejem. I tak wciskalam i wyciskalam i tym olejem.... Po pewnym czasie tloczki zaczely sie bardziej rownomiernie wysuwac i bardzo delikatnie, niemal niezauwazalnie same wsuwac z powrotem.  Delikatnie, troszeczke powciskalam je i one wracaly na poprzednie miejsce 😃 No to je dalej troche tym olejem potraktowalam. Potem wcisnelam je do samego konca, zaciski bardzo dokladnie wyczyscilam uzywajac do tego odtluszczacza. Zamontowalam klocki, kolo i zabieram sie za ustawianie zacisku.

Zacisk lekko poluzowalam, ustawilam go na oko posrodku, i zaciskam klamke.

Patrze i nie widze zadnego odstepu....

Swiece latarka i jakis mini odstep jest 😃 No to wsadzam cienki kartonik.

Kartonik okazal sie zdecydownie za gruby, no to biore jakas grubsza kartke...za gruba...no to biore gazete...za nic nie idzie jej tam wepchnac, za bardzo sie gnie.

Nic to, pozostaje latarka.

Swiecac latarka na wprost nic nie widzialam, musialam to robic od tylu. To jakas masakra. Tarcza przeszkadza. kolo przeszkadza, ledwo cos widac...

No ale nie poddaje sie i staram sie, aby bylo widac chocby ociupinke swiatlo latarki.

Bardzo delikatnie stukalam w zacisk to z jedej to z drugiej strony. 

Minimalnie dokrecalam srubki zacisku (moze z 1/6 obrotu), zaciskalam klamke, sprawdzalam latarka czy sa mini szpareczki, krecilam kolem czy trze. 

I tak do calkowitego dokrecenia zacisku.

Oczywiscie musialam pare razy luzowac srubki i zaczynac od poczatku, ale oplacilo sie!😄

Klocki o tarcze oczywiscie tra, ale bardzo leciutko, jestem sklonna to zaakceptowac. W porownaniu do tego co bylo na poczatku jest o wiele, wiele lepiej. I na pewno bedzie lepiej jak klocki sie troche zetra.

Oczywiscie, musze sie teraz rowerem przejechac i kilkakrotnie bardzo mocno zahamowac. Dopiero wowczas wyjdzie, jak dobrze te hamulce sa wyregulowane, ale w razie czego moge operacje powtorzyc.

Biore sie za tylny hamulec.

Bardzo serdecznie dziekuje wszystkim za wszystkie rady, a zwlaszcza  @Accent_Szaj 😃 Wielkie dzieki.

Jeszcze sie pochwale jak mi poszlo z tylem i jak jest po jezdzie rowerem i mocnym hamowaniu.

Edit: Tylny hamulec zrobiony 😃

Niestety trze bardziej niz przod, ale to dlatego, ze tarcza jest minimalnie skrzywiona i mikro szparka pokazuje sie raz z lewej raz z prawej. Ale to nic, jest o niebo lepiej niz bylo wczesniej 😄

Przede mna jazda probna i test hamulcow. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

I na pewno bedzie lepiej jak klocki sie troche zetra.

Dokładnie tak będzie. One się ułożom.

Jestem z siebie dumna ☺️

My tak samo ;) Zuch dziewczyna :D

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 godzin temu, ahaja napisał:

Zaganka - gratulacje 🙂

Dziekuje ☺️

17 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Zuch dziewczyna :D

Dziekuje ☺️

Test hamulcow wyszedl pozytywnie 😄

Delikatne tarcie pozostalo, ale takie to moze byc, najwazniejsze, ze nie jest gorzej 🙂

Nagle zaczely mi sie bardzo podobac. Ale mam zaje... ekhem...zarabiste hamulce! Mega 😆

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziekuje za wszelkie wskazowki i rady 😄 Jestescie super! 😆 Wielkie dzieki! 😄

• Lubię to! 1
Opublikowano
44 minuty temu, zaganka84 napisał:

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziekuje za wszelkie wskazowki i rady 

Dobrze że się nie poddałaś. Ja zawsze mówię że nasze dziewczyny są bardzo technicznie ogarnięte. :D

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Ja zawsze mówię że nasze dziewczyny są bardzo technicznie ogarnięte. :D

Przeciez to wcale trudne nie jest, jak juz sie wie co i jak 😉 Proscizna 😆

Opublikowano
7 minut temu, zaganka84 napisał:

trudne nie jest,

Tak,ale potrzeba cierpliwości i precyzji,czego wielu brakuje ;)

W dniu 14.09.2020 o 08:45, zaganka84 napisał:

delikatnie wyciskalam klamka i dookola wyczyscilam patyczkiem higienicznym z olejem. I tak wciskalam i wyciskalam i tym olejem.... Po pewnym czasie tloczki zaczely sie bardziej rownomiernie wysuwac i bardzo delikatnie, niemal niezauwazalnie same wsuwac z powrotem. 

I

W dniu 14.09.2020 o 08:45, zaganka84 napisał:

Minimalnie dokrecalam srubki zacisku (moze z 1/6 obrotu), zaciskalam klamke, sprawdzalam latarka czy sa mini szpareczki, krecilam kolem czy trze. 

I tak do calkowitego dokrecenia zacisku.

Co jak co,ale robota czasochłonna,a co najważniejsze,nikt,ale to nikt,żaden serwis, by ci tak tego nie zrobił. Po prostu im się nie chce. Dlatego,nie bez powodu, szacun 4u :D

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Tak,ale potrzeba cierpliwości i precyzji,czego wielu brakuje ;)

Oj, tak... Moja cierpliwosc zostala poddana wilekiej probie 😉 Niecenzuralne slowa scielily sie gesto 😄

5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Co jak co,ale robota czasochłonna,a co najważniejsze,nikt,ale to nikt,żaden serwis, by ci tak tego nie zrobił. Po prostu im się nie chce.

Dlatego wole  przysiasc, zrobic to sama. Jak sie robi dla siebie, to sie to zrobi porzadnie. W serwisie robia szybko i byle jak (oczywiscie nie wszedzie, ale przewaznie).

Poza tym w serwisie, tam gdzie kupilam rower, maja bardzo duzo rowerow do naprawy, musza je szybko "robic" zeby sie wyrobic. Wiem, ze rower jest na gwarancji i moglam go oddac do naprawy, ale podejrzewam, ze lepiej by nie bylo. 

No i sie nauczylam swoich nowych hamulcow, teraz wiem jak funkcjonuja i nie bede miala problemow z ich regulacja w przyszlosci ☺️

• Lubię to! 1