RadekMeridaBafang Opublikowano 10 Września 2020 Autor Opublikowano 10 Września 2020 1 minutę temu, PiotrekGT napisał: A co to za rama? Vitus Sommet VR
RadekMeridaBafang Opublikowano 12 Września 2020 Autor Opublikowano 12 Września 2020 W dniu 10.09.2020 o 12:09, PiotrekGT napisał: Nie jest konieczny adapter magury, moze być zwykly podszlifowany shimano, w taki sposób: Oczywiscie mowa o adapterze z 160 na 203, bo 180na 203 nie ma zadnego problemu. Czy moglbym prosic o zmierzenie szerokosci czy dlugosci(zależy jak patrzec)tego elementu z dwoch stron?
PiotrekGT Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 10 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Czy moglbym prosic o zmierzenie szerokosci czy dlugosci(zależy jak patrzec)tego elementu z dwoch stron? Jak wytrzymasz do jutra to zmierze bo na razie jestem na wyjezdzie
RadekMeridaBafang Opublikowano 13 Września 2020 Autor Opublikowano 13 Września 2020 4 godziny temu, PiotrekGT napisał: Jak wytrzymasz do jutra to zmierze bo na razie jestem na wyjezdzie Poproszę:)
PiotrekGT Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) 17,6mm w obu miejscach Edytowane 13 Września 2020 przez PiotrekGT 1
RadekMeridaBafang Opublikowano 13 Września 2020 Autor Opublikowano 13 Września 2020 1 godzinę temu, PiotrekGT napisał: 17,6mm w obu miejscach Wielkie dzieki!
RadekMeridaBafang Opublikowano 22 Września 2020 Autor Opublikowano 22 Września 2020 Wymienilem na zacisk magury pod tarcze 203 ale niestety problem dalej pozostal. Znikly co prawda te skrzypienia jak na filmie ale sa caly czas wibracje i pojawiaja sie takie odglosy jakby uderzyc blache do pieczenia. Dzieje sie to tylko w momencie jak nie hamuje. Tarcza nie ociera o klocki. Wyglada to tak jakby jakis rezonans przenosil sie na kolo a nastepnie na rame. Moga to byc ewentualnie szprychy albo jakis problem z piasta przy po prostu wiekszej tarczy?
PiotrekGT Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Wsadź mniejszą tarcze na test, najlepiej 160mm bez adaptera żeby był zacisk
RadekMeridaBafang Opublikowano 23 Września 2020 Autor Opublikowano 23 Września 2020 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: Wsadź mniejszą tarcze na test, najlepiej 160mm bez adaptera żeby był zacisk Wczesniej jezdzilem na tarczy 180 mm i wszystko dzialalo bez problemu. Nagralem 2 filmiki. Na jednym slychac delikatnie, poniewaz slychac tez odglosy jazdy, jak w trakcie tarcza chyba wydaje takie dzwieki jakby wlasnie przeciaganirm nozem czy czyms innym po blaszce do pieczenia. A na drugim filmie slychac jak uderzam palcem w tarczę. Na przodzie jest taki "osadzony odglos" a z tyłu takie brzeczenie, dzwonienie. Jak dotykam reka tylnych widelek to również czuje na nich wibracje. Tak samo jak mocniej dotkne tylnej czesci tylnych widelek odglos z tarczy jest juz bardziej osadzony. Cholera wie co to sie porobilo... Jutro bede zmienial na inne kolo bo mam i xobacze czy cos to pomoze. A na bank to nie tarcza ponieważ jak zamieniałem je miejscami to byla identyczna sytuacja.
RadekMeridaBafang Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 No i przelozylem dzisiaj tarcze na inne kolo i drgania i wibracje calkowicie ustapily. Jedynie co sie czasami pojawialo to te charczenia z same siebie jak na filmie. Co moze byc powodem w tym drugim kole ze na tarczy 203 mm sa te drgania? Piasta, obrecz czy szprychy bo przeciez nie opony😄 Zakonczenie od strony tarczy w tym kole ma metalowe zakonczenie. W tym drugim kole gdzie nie bylo drgan zakonczenie jest plastikowe. Moze tutaj lezec problem. Byc moze tarcze od 200 mm z racji wiekszej średnicy rotujacej moga wpadac w taki rezonans i przenosić je na ramę.
PiotrekGT Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Ale w żadnej piaście nie widziałem plastikowych endcapów, raczej są aluminiowe tylko w dotyku ci się wydają być plastikowe. Może delikatny luz na łożyskach, zacznij od przesmarowania, dobij smaru do oporu. Później możesz zanieść komuś kto ma praske żeby poprawić wpasowanie łożysk. Btw, co to za piasta? Teraz, PiotrekGT napisał: Ale w żadnej piaście nie widziałem plastikowych endcapów, raczej są aluminiowe tylko w dotyku ci się wydają być plastikowe. Może delikatny luz na łożyskach, zacznij od przesmarowania, dobij smaru do oporu. Później możesz zanieść komuś kto ma praske żeby poprawić wpasowanie łożysk. Btw, co to za piasta? (ta co wyje)
RadekMeridaBafang Opublikowano 24 Września 2020 Autor Opublikowano 24 Września 2020 11 minut temu, PiotrekGT napisał: Ale w żadnej piaście nie widziałem plastikowych endcapów, raczej są aluminiowe tylko w dotyku ci się wydają być plastikowe. Może delikatny luz na łożyskach, zacznij od przesmarowania, dobij smaru do oporu. Później możesz zanieść komuś kto ma praske żeby poprawić wpasowanie łożysk. Btw, co to za piasta? W sensie lozysko w piascie? No tak na bank plastik to nie jest ale zakonczenie ma łagodne a tutaj sa takie ząbki. Jest to piasta pochodna od producenta tego roweru czyli Vitus. Tam gdzie jest cisza to sprawdzony Novatec.
PiotrekGT Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Te elementy: Zawsze są alu/stal. Czy chropowate czy nie to zalezy od producenta. Czy to była ich wina? Trudno powiedzieć
RadekMeridaBafang Opublikowano 27 Września 2020 Autor Opublikowano 27 Września 2020 No i niestety, piasta przesmarowana, bardzo mocno kapsle dokrecone i dalej rezonuje jak cholera. Juz calkowicie brak pomyslow co i jak... Czy to w ogole idzie od piasty, tez nie wiadomo...
elmapeto Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Próbowałeś założyć to koło do innego roweru i sprawdzić czy będzie to samo?
RadekMeridaBafang Opublikowano 27 Września 2020 Autor Opublikowano 27 Września 2020 5 minut temu, elmapeto napisał: Próbowałeś założyć to koło do innego roweru i sprawdzić czy będzie to samo? Narazie nie mam innego roweru zeby to sprawdzic. Ale inne kolo na tym samym rowerze nie daje juz takich objawow
elmapeto Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Rozumiem. Po prostu byłem ciekaw czy w innej ramie też dźwięki będą się pojawiać. Swoją drogą to jestem ciekaw jaka będzie przyczyna. Zawsze możesz spróbować sprzedać to koło i kupić nowe.
RadekMeridaBafang Opublikowano 27 Września 2020 Autor Opublikowano 27 Września 2020 2 minuty temu, elmapeto napisał: Rozumiem. Po prostu byłem ciekaw czy w innej ramie też dźwięki będą się pojawiać. Swoją drogą to jestem ciekaw jaka będzie przyczyna. Zawsze możesz spróbować sprzedać to koło i kupić nowe. Ja mysle ze to chyba jakims cudem od piasty to idzie tylko czemu nie ma tego przy tarczy 180 mm to juz nie wiem...
RadekMeridaBafang Opublikowano 28 Września 2020 Autor Opublikowano 28 Września 2020 Jak sie okazalo podczas kolejnych testow nawet przy tarczy 180 mm wystepuje rezonans. Nie chce wymieniac piasty bo jest nowa i musze dalej kombinowac🙂 Myslicie ze danie cieniutkiej podkladki z gumy pomiedzy piaste a rame moze cos dac?
PiotrekGT Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 Nie, to powinno być twarde połaczenie
RadekMeridaBafang Opublikowano 29 Września 2020 Autor Opublikowano 29 Września 2020 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: Nie, to powinno być twarde połaczenie Dalem taka papierowa podkladke ale tez nic to nie dało. Dzisiaj sprawdzilem jazde w ogole bez jakiejkolwiek tarczy i sie okazalo ze te wibracje sa niezalezne od nich. Mam wrazenie ze sie pojawiaja w momencie jak przestaje pedalowac i xacxyna cykac bebenek. A wibracje czuje juz nawet na kierownicy. I te wibracje nie wystepuja caly czas ale czesto sie pojawiaja. Slyszeliscie o czyms takim ze moze cykanie bebenka wplywac na taki rezonans?
PiotrekGT Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 10 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Slyszeliscie o czyms takim ze moze cykanie bebenka wplywac na taki rezonans? Nie. Ale zatarte łożysko już tak.
RadekMeridaBafang Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 16 minut temu, PiotrekGT napisał: Nie. Ale zatarte łożysko już tak. Ale lozyska nowiutkie, pieknie chodza...
PiotrekGT Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 Być może złe osadzenie. Kręcać bębenkiem, lub samą osią bez bębenka nic nie czuć? To samo kręcenie samymi łozyskami bębebka. Tylna piasta ro wcale nie skomplikowana konstrukcja i nie ma się tam zbytnio co zepsuc poza samymi łozyskami
RadekMeridaBafang Opublikowano 30 Września 2020 Autor Opublikowano 30 Września 2020 18 minut temu, PiotrekGT napisał: Być może złe osadzenie. Kręcać bębenkiem, lub samą osią bez bębenka nic nie czuć? To samo kręcenie samymi łozyskami bębebka. Tylna piasta ro wcale nie skomplikowana konstrukcja i nie ma się tam zbytnio co zepsuc poza samymi łozyskami No wszystko pieknie, gladko chodzi. Zadnych luzow...
Rekomendowane odpowiedzi