Jakub_K Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Cze艣膰, to m贸j pierwszy post w tej grupie. Witam wszystkich馃檪聽mam pytanie do Was, raczej z serii dziwnych, ale szczerze nigdzie nie znalaz艂em jednoznacznej odpowiedzi, a kilka artyku艂贸w przeczyta艂em. Je艣li jad臋 rowerem szosowym (wiem 偶e wed艂ug prawa nie ma to znaczenia jaki to rower) po drodze a droga rowerowa jest po przeciwnej stronie jezdni, czy mam obowi膮zek z niej korzysta膰? I jeszcze jedno pytanie czy wed艂ug jakiego艣 prawa jest w jaki艣 spos贸b sprecyzowane z jak膮 "minimalna" pr臋dko艣ci膮 mog臋 porusza膰 si臋 po drodze nawet kiedy jest 艣cie偶ka rowerowa. Kiedy艣 co艣 s艂ysza艂em na ten temat. Mo偶e potraficie to sprecyzowa膰. Pozdrawiam wszystkich i z g贸ry dzi臋kuj臋 za wypowiedzi na ten temat.
Go艣膰 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 27 minut temu, Jakub_K napisa艂: droga rowerowa jest po przeciwnej stronie jezdni, czy mam obowi膮zek z niej korzysta膰? Tak, masz obowi膮zek, bo nawet po przeciwnej stronie drogi, owa 艣cie偶ka jest nadal w Twoim kierunku jazdy.聽 29 minut temu, Jakub_K napisa艂: z jak膮 "minimalna" pr臋dko艣ci膮 mog臋 porusza膰 si臋 po drodze nawet kiedy jest 艣cie偶ka rowerowa. Mo偶esz si臋 porusza膰 z ka偶d膮 minimaln膮 pr臋dko艣ci膮 z jak膮 chcesz. Nie ma dolnych ogranicze艅, s膮 tylko g贸rne - 50 km/h w terenie zabudowanym na przyk艂ad.聽
mataman Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Nie ma obowi膮zku. Ostatnio nawet by艂 ostry wypadek jak rowerzysta chcia艂 zjecha膰 na 艣cie偶k臋 po lewej.
Chrismel Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Art. 33 prawa o ruchu drogowym: "Kieruj膮cy rowerem jest obowi膮zany korzysta膰 z drogi dla rower贸w lub pasa ruchu dla rower贸w, je艣li s膮 one wyznaczone dla kierunku, w kt贸rym si臋 porusza lub zamierza skr臋ci膰. Kieruj膮cy rowerem, korzystaj膮c z drogi dla rower贸w i pieszych, jest obowi膮zany zachowa膰 szczeg贸ln膮 ostro偶no艣膰 i ust臋powa膰 miejsca pieszym." Wnioskuj臋 偶e je偶eli droga dla rower贸w jest po przeciwnej stronie nie musimy z niej korzysta膰. Ale to moja interpretacja. Nie wiem co prawnicy na to. Ja w ka偶dym razie korzystam wtedy jak mi wygodnie ale nie poczuwam si臋 do obowi膮zku jazdy po niej. By艂 nawet wyrok w tej sprawie i tu zdania s膮 podzielone: https://czasopismo.legeartis.org/2017/07/rowerem-ulica-mimo-drogi-dla-rowerow/ Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Chrismel
Go艣膰 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 29 minut temu, mataman napisa艂: Nie ma obowi膮zku. Ostatnio nawet by艂 ostry wypadek jak rowerzysta chcia艂 zjecha膰 na 艣cie偶k臋 po lewej. To, 偶e gdzie艣 by艂 wypadek, bo kto艣 藕le wykona艂 manewr, niczego nie wnosi do dyskusji. To tak jak powiedzie膰, 偶e nie mamy obowi膮zku je藕dzi膰 praw膮 stron膮 jezdni, bo gdzie艣 kiedy艣 by艂 wypadek, w kt贸rym kogo艣 znios艂o, i zderzyli si臋 czo艂owo.聽 DDRy s膮 co do zasady dwukierunkowe, wi臋c je艣li DDR jest przeci膮gni臋ty wzd艂u偶 drogi, po kt贸rej jedziemy, jeste艣my obowi膮zani z niej korzysta膰. Bez wzgl臋du czy jest ona po naszej lewej聽czy prawej stronie. M贸wi膮c pro艣ciej: mamy jecha膰 艣cie偶k膮 jak jest przy tej drodze i tyle.聽 Jednak jak wida膰 na powy偶szym przyk艂adzie: 34 minuty temu, Chrismel napisa艂: By艂 nawet wyrok w tej sprawie w Polsce jak kto艣 si臋 uprze, to w s膮dzie z wszystkiego si臋 wybroni. Wi臋c jak si臋 komu艣 nudzi i ma czas chodzi膰 po s膮dach, to spoko, 艂amcie jasne w znaczeniu i proste w przekazie przepisy, odmawiajcie przyjmowania mandatu a potem liczcie, 偶e w s膮dzie s臋dzia te偶 akurat b臋dzie z zami艂owania kolarzem i zechce trzyma膰 wasz膮 stron臋. 馃槈
Chrismel Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 10 minut temu, 艁ab臋d藕 napisa艂: 艂amcie jasne w znaczeniu i proste w przekazie przepisy By膰 mo偶e dla Ciebie to jest jasne. Moja interpretacja jest zupe艂nie inna. Jak poda艂em w linku prawnicy te偶 s膮 podzieleni. Tak偶e dla mnie przepis nie jest ca艂kowicie jednoznaczny.
Nemrod Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Og贸lnie by艂 na jednym z blog贸w rowerowych podobny przypadek. Autor jecha艂 praw膮 stron膮 na jezdni podczas gdy z lewej bieg艂 DDR. Mandatu nie przyj膮艂 i po 2 latach procesowania s膮d przyzna艂 mu racj臋. Wi臋c teoretycznie nie ma takiego obowi膮zku ale pod warunkiem, 偶e na drodze kt贸r膮 si臋 poruszamy nie ma znaku zakazu poruszania si臋 rowerem. Kt贸ry to cz臋sto towarzyszy biegn膮cej obok 艣cie偶ce.聽
raven Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 troch臋 to por膮bane jak droga nie jest g艂贸wna, a 艣cie偶ka d艂uga, to luz, ale je艣li droga jest ruchliwa albo ma kilka pas贸w, to musz臋 poczeka膰, a偶 艂askawie mnie kto艣 pu艣ci, a potem powiedzmy po 800m (zdarza si臋聽 i kr贸cej), jak 艣cie偶ka si臋 ko艅czy zn贸w mam przechodzi膰 na drug膮 stron臋 drogi... paranoja
Zajop Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Przede wszystkim, to masz obowi膮zek stosowa膰 si臋 do znak贸w drogowych umieszczonych po prawej stronie (bo tylko takie s膮 obowi膮zuj膮ce w Polsce). Wi臋c je艣li jedziesz praw膮 stron膮 drogi, a po przeciwnej jest droga dla rower贸w i jakim艣 cudem po Twojej prawej jest znak informuj膮cy o tym, to masz obowi膮zek ko偶ysta膰 z tej DDR. Ale zazwyczaj takiego znaku nie ma.聽 聽 A co do pr臋dko艣ci, to masz zakaz utrudniania ruchu innym u偶ytkownikom drogi. Wi臋c jazda 艣rodkiem pasa 4km/h przed ci膮giem samochod贸w jest wykroczeniem. (Tak, drogowi "szeryfowie" i kierowcy koparek pope艂niaj膮 wykroczenie drogowe)
艁za W艂贸czynutka Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Serio? Jak jest droga dla rower贸w, to nie b臋dziecie z niej korzysta膰, bo jest po drugiej stronie? Wolicie wdycha膰 spaliny prosto z rur? Wolicie by膰 wyprzedzani przez osob贸wki z bezmy艣lnymi sebixami za kierownic膮 i 40-tonowe tiry, mijaj膮ce was聽20cm od waszej kierownicy, bo im si臋 nie chce bardziej w lewo odbi膰?聽Wolicie nara偶a膰 si臋 na 艣mier膰, albo co gorsza kalectwo przez nast臋pne kilkadziesi膮t lat ni偶 pojecha膰 spokojn膮 drog膮 dla rower贸w, tylko dlatego, 偶e jest po drugiej stronie? Jeste艣cie psychopatami?
mataman Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Na Mazowszu 99% 艣cie偶ek po lewej stronie jest bardziej niebezpiecznych ni偶 te mega niebezpieczne drogi.Nie popadajmy w paranoje. Ja nigdy na lew膮 艣cie偶k臋 nie zje偶d偶am bo taki manewr stanowi wi臋ksze zagro偶enie ni偶 jazda ulic膮. 1
zenobek Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 40 minut temu, mataman napisa艂: Ja nigdy na lew膮 艣cie偶k臋 nie zje偶d偶am bo taki manewr stanowi wi臋ksze zagro偶enie ni偶 jazda ulic膮. To zale偶y jak si臋 taki manewr wykona. Jak si臋 je藕dzi "na krech臋" nie patrz膮c na ruch dooko艂a聽to faktycznie mo偶e by膰 niebezpieczny. Je艣li ruszusz cho膰 troch臋 zmys艂y to nic ci si臋 nie stanie. 聽 Nie rozumiem sk膮d takie zacietrzewienie u niekt贸rych? Je艣li jest DDR to poprostu ni膮 jad臋 mi臋dzy innymi aby nie spowalnia膰 ruchu. Czy jest z prawjej czy lewej. Bez r贸偶nicy. To si臋 nazywa chyba jako艣 tak: "poszanowane dobrych obyczaj贸w". Nie jestem p臋pkiem wszech艣wiata,聽kt贸ry b臋dzie聽 ci膮gn膮艂 za sob膮 sznur zniecierpliwionych kierowc贸w samochod贸, ledwo dysz膮c pod g贸r臋 i pomykaj膮c z zawrotn膮 pr臋dko艣ci膮 20 km/h tylko dlatego, 偶e mam do tego prawo. HOWGH! Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez zenobek 3
bdudek Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Temat ostatnio bardzo modny w moim mie艣cie - powstaje sie膰 CPR-贸w i szosowcy p艂acz膮. Tutaj szczeg贸艂owo jest opisana sprawa DDR "po drugiej stronie" http://www.zblatuposwiecie.pl/2019/09/02/464/ Nawet jad膮c 100km/h nadal jeste艣 rowerzyst膮 - nie ma progu pr臋dko艣ci przy kt贸rej przestaj膮 obowi膮zywa膰 przepisy. I na koniec g艂os rozs膮dku - chodzi o rozstrzygni臋cie obowi膮zku korzystania z CPR/DDR a nie o to czy ich unikanie to dobry czy z艂y pomys艂.
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 godzin temu, 艁za W艂贸czynutka napisa艂: Serio? Jak jest droga dla rower贸w, to nie b臋dziecie z niej korzysta膰, bo jest po drugiej stronie? Wolicie wdycha膰 spaliny prosto z rur? Wolicie by膰 wyprzedzani przez osob贸wki z bezmy艣lnymi sebixami za kierownic膮 i 40-tonowe tiry, mijaj膮ce was聽20cm od waszej kierownicy, bo im si臋 nie chce bardziej w lewo odbi膰?聽Wolicie nara偶a膰 si臋 na 艣mier膰, albo co gorsza kalectwo przez nast臋pne kilkadziesi膮t lat ni偶 pojecha膰 spokojn膮 drog膮 dla rower贸w, tylko dlatego, 偶e jest po drugiej stronie? Jeste艣cie psychopatami? Ale wiesz, 偶e to jest odwieczny problem "kolarzy PRO" na szosach. Jako艣 u normalnych ludzi tego typu rozkmin nie spotka艂em, jest droga dedykowana to jad膮 niezale偶nie, czy ten znak z prawej jest, czy go niema, czy jest zakaz wjazdu rower贸w, czy te偶 nie. Wielu szosowc贸w w miejsce treningowe wyje偶d偶a z miasta 艣cie偶kami niezale偶nie, czy to b臋dzie Wroc艂aw, Zielona G贸ra, Katowice, Krak贸w, Warszawa, Gda艅sk, Bia艂ystok. Zrozumia艂y jest wyjazd grupy kt贸ra z oczywistych przyczyn nie wjedzie na 艣cie偶k臋 rowerow膮 , ale taka grupa ( nie m贸wi臋 o ustawkowiczach co to im si臋 z marszu kable wypinaj膮) potrafi si臋 w takim miejscu zachowa膰 i nie stwarza problemu dla innych u偶ytkownik贸w. Dlatego drogi autorze tego tematu: Je偶eli jest droga dedykowana to po prostu ni膮 jedziesz i tyle. Wyj膮tkiem jest kiedy prowadzi ona w przeciwnym kierunku, lub jej stan jest zagra偶aj膮cy zdrowiu. Natomiast co do pr臋dko艣ci masz j膮 dostosowa膰 na tyle, by nie zagra偶a膰 innym u偶ytkownikom. Przepisy przepisami, realia realiami. 聽 Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez kaido2 2
Zigfir Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Wsz臋dzie trzeba zachowa膰 zdrowy rozs膮dek, ale i ka偶dy kij ma dwa ko艅ce. Gdyby wszystkie 艣cie偶ki by艂y budowane, z g艂ow膮 problem贸w by艂oby du偶o mniej. Czasem brak miejsca na 艣cie偶k臋 rowerow膮 a mimo wszystko projektanci j膮 na si艂臋 wciskaj膮. Akurat bujam si臋 po mniejszych miejscowo艣ciach i tam logika tworzenia 艣cie偶ek rowerowych potrafi czasem sk艂oni膰 do 艣wiadomego ich omijania. Bo wybaczcie, ale przyk艂adowo poszerzenie chodnika z fazowanej kostki o 70 cm i poprowadzenie go przez obni偶one wjazdy posesji + przeplatanka mi臋dzy stronami drogi to nie 艣cie偶ka rowerowa tylko kpina. Do tego pi臋kna szersza ni偶 standard droga i minimalny ruch. Ale znak zakazu stoi. 2
mareq Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Do tego dochodz膮 kraw臋偶niki na skrzy偶owaniach z dojazdami do posesji o wysoko艣ci kilku centymetr贸w. Na krzy偶贸wkach z boczn膮 drog膮 przed skrzy偶owaniem jest znak z ko艅cem drogi a po drugiej stronie z pocz膮tkiem. Czasem nawet co 100m trzeba si臋 zatrzyma膰, zsi膮艣膰 z roweru i go przeprowadzi膰. Czasem DDR idzie po prawej ale nie ma jak normalnie na ni膮 wjecha膰 z drogi, bo mamy na tyle wysoki kraw臋偶nik, 偶e pokonanie go pod ostrym k膮tem na w膮skich oponach jet niemo偶liwe. Trzeba by si臋 zatrzyma膰 na drodze i wnie艣膰 rower. Ostatnio w Wi艣le trafi艂em na 艣cie偶k臋 utwardzon膮 t艂uczniem. Szos贸wk膮 nie da si臋 przejecha膰. Jak 偶y膰? Ciekawe co by powiedzieli samochodziarze, gdyby na drodze mieli w poprzek co chwil臋 kraw臋偶nik jak jest skrzy偶owanie albo zjazd na posesj臋... Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez mareq 3
mataman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 I tak w艂a艣nie wygl膮da wi臋kszo艣膰 艣cie偶ek na wsiach na Mazowszu wi臋c sorry, nie mam najmniejszego zamiaru porusza膰 si臋 czym艣 takim.Przy ruchliwych g艂贸wnych drogach 艣cie偶ek w艂a艣ciwie brak tak na dobr膮 spraw臋.
艁za W艂贸czynutka Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Mo偶e macie nieodpowiedni聽rower? Nie spotka艂em si臋 jeszcze z drog膮聽rowerow膮, kt贸ra by by艂a nieprzejezdna lub w jakikolwiek spos贸b mnie ogranicza艂a. https://www.motocaina.pl/artykul/dlaczego-kolarze-nie-jezdza-po-drogach-dla-rowerow-wyjasnia-krol-rowerow--36147.html 7 minut temu, mataman napisa艂: nie mam najmniejszego zamiaru porusza膰 si臋 czym艣 takim. Mam nadziej臋, 偶e szybko trafisz na jaki艣 patrol, kt贸ry na bloczku Ci wyja艣ni jak szanowa膰 siebie i innych.
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) 聽聽 30 minut temu, Zigfir napisa艂: Wsz臋dzie trzeba zachowa膰 zdrowy rozs膮dek, ale i ka偶dy kij ma dwa ko艅ce. Gdyby wszystkie 艣cie偶ki by艂y budowane, z g艂ow膮 problem贸w by艂oby du偶o mniej. Czasem brak miejsca na 艣cie偶k臋 rowerow膮 a mimo wszystko projektanci j膮 na si艂臋 wciskaj膮. Akurat bujam si臋 po mniejszych miejscowo艣ciach i tam logika tworzenia 艣cie偶ek rowerowych potrafi czasem sk艂oni膰 do 艣wiadomego ich omijania. Bo wybaczcie, ale przyk艂adowo poszerzenie chodnika z fazowanej kostki o 70 cm i poprowadzenie go przez obni偶one wjazdy posesji + przeplatanka mi臋dzy stronami drogi to nie 艣cie偶ka rowerowa tylko kpina. Do tego pi臋kna szersza ni偶 standard droga i minimalny ruch. Ale znak zakazu stoi. 聽 聽 Obecnie wygl膮da to ju偶 zupe艂nie inaczej, bo jednak wielu klient贸w, projektant贸w jak i wykonawc贸w zdoby艂o ju偶 pewne do艣wiadczenie w tej materii, ale聽 produkty jeszcze tak z przed 15-tu lat to jest jak to piszesz kpina. Tylko z聽 drugiej te偶 strony budowanie tego typu : 艣cie偶ek" kt贸re obecnie s膮 podpi臋te pod DDR/CPR wtedy kierowane by艂y do troch臋 innego odbiorcy,a聽 znaki zakazu jeszcze nie sta艂y. te stare wynalazki, aby spe艂nia艂y normy w tym bezpiecze艅stwa je偶eli m贸wimy tu o DDR聽 powinny zosta膰 rozebrane przeprojektowane i na nowo zrobione. Tym razem jad膮c聽 zn贸w w nocy przez K艂omnice, tak skorzysta艂em z takowego wynalazku, bo przecie偶 te Tiry i akurat u Ciebie s膮 one zjadliwe natomiast s膮 miejsca, ze na prawd臋 strach jecha膰 i tak, to co piszesz o rozs膮dku, trzeba zachowa膰 zdrowy. 8 minut temu, mataman napisa艂: I tak w艂a艣nie wygl膮da wi臋kszo艣膰 艣cie偶ek na wsiach na Mazowszu wi臋c sorry, nie mam najmniejszego zamiaru porusza膰 si臋 czym艣 takim. Przy ruchliwych g艂贸wnych drogach 艣cie偶ek w艂a艣ciwie brak tak na dobr膮 spraw臋. Ale Mazowsze jest do艣膰 du偶e. S膮 powiaty ( np Siedlecki) i gminy o kt贸rych diabe艂 nawet zapomnia艂, a s膮 takie gdzie wygl膮da to bardzo dobrze. 聽 4 minuty temu, 艁za W艂贸czynutka napisa艂: Mo偶e macie nieodpowiedni聽rower? Nie spotka艂em si臋 jeszcze z drog膮聽rowerow膮, kt贸ra by by艂a nieprzejezdna lub w jakikolwiek spos贸b mnie ogranicza艂a. Nie to nie o rower chodzi, a to co siedzi w g艂owie + brak pewnych umiejetno艣ci technicznych. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez kaido2
艁za W艂贸czynutka Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 1 minut臋 temu, kaido2 napisa艂: Nie to nie o rower chodzi, a to co siedzi w g艂owie + brak pewnych umiejetno艣ci technicznych. Dok艂adnie, dok艂adnie, nic doda膰 nic uj膮膰.聽Widzia艂em szos贸wki pomykaj膮ce po szutr贸wkach w Alpach, po takich szutr贸wkach, po kt贸rych ja bym pojecha艂 tylko z oponami MTB, co najmniej 2.5. Ale szos贸wkami, jak si臋 przekona艂em - te偶 si臋 da.聽Tylko trzeba umie膰. No ale skoro kto艣 nie umie przejecha膰 szos贸wk膮聽po kostce brukowej, albo przez skrzy偶owanie, to mo偶e powinien zmieni膰 rower na jaki艣 艂atwiejszy, odpowiedni聽do jego poziomu umiej臋tno艣ci?
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 14 minut temu, mareq napisa艂: Szos贸wk膮 nie da si臋 przejecha膰. Co Ty gadasz? Prosz臋 Ci臋. Opony 700x23c I zakres pr臋dko艣ci 25-37 km/h. Problem pojawia si臋 dopiero przy wi臋kszym piachu. 17 minut temu, mareq napisa艂: Do tego dochodz膮 kraw臋偶niki na skrzy偶owaniach z dojazdami do posesji o wysoko艣ci kilku centymetr贸w. Przy pierwszych produktach kt贸re pojawi艂y si臋 w naszym kraju z pocz膮tkiem lat 80-tych kraw臋偶niki oscylowa艂y w wysoko艣ci nawet 15 cm i jako艣 da si臋. A no tak, czasem trzeba si臋 zatrzyma膰 na sekund臋, ale czy to jest jaki艣 problem?
mataman Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Generalnie temat do przepychanek i tyle.Wg mojej interpretacji obowi膮zku takiego nie ma, wg kogo艣 innego jest, wi臋c mo偶na tak sobie do ko艅ca 艣wiata dyskutowa膰. Mam nadziej臋, 偶e szybko trafisz na jaki艣 patrol, kt贸ry na bloczku Ci wyja艣ni jak szanowa膰 siebie i innych.Patrole na takie zadupia nie zagl膮daj膮. A gdyby nawet to mog膮 mnie cmokn膮膰 Mam rozum i wiem co mog臋, a co nale偶y, wi臋c nie matrw si臋, dam sobie rad臋. 1
kaido2 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 3 minuty temu, 艁za W艂贸czynutka napisa艂: No ale skoro kto艣 nie umie przejecha膰 szos贸wk膮聽po kostce brukowej, albo przez skrzy偶owanie, Wiesz, to jest wszystko przekonanie, 偶e szos贸wka to rower na g艂adki asfalcik i st膮d te wszystkie bzdury. No i聽 ludzie tak przytruci bzdurami wszedobylnie panuj膮cymi聽 dooko艂a powielanymi jak mantra聽 przez coraz to bardziej rozrastaj膮ce si臋 spo艂ecze艅stwo, zamiast sami odkrywa膰 mo偶liwo艣ci sprz臋tu, to t艂ucz膮 tymi szosami聽 ja艂owe kilometry, a przecie偶 ten rower z uwagi na swoje specyficzne w艂a艣ciwo艣ci nadaje si臋 do wielu innych聽 zastosowa艅. 聽 10 minut temu, 艁za W艂贸czynutka napisa艂: Ale szos贸wkami, jak si臋 przekona艂em - te偶 si臋 da. Pewnie , 偶e si臋 da i to bardzo skutecznie . Rower szosowy nie jest z dykty i musi聽 by膰 minimum tak samo wytrzyma艂y jak rower MTB. 聽 2 minuty temu, mataman napisa艂: Generalnie temat do przepychanek i tyle. Wg mojej interpretacji obowi膮zku takiego nie ma, wg kogo艣 innego jest, wi臋c mo偶na tak sobie do ko艅ca 艣wiata dyskutowa膰. 聽 Raczej do rozm贸w, dopiero ludzie nie umiej膮cy rozmawia膰 u偶ywaj膮 si艂y. Je偶eli co艣聽 jest nakazane prawnie i istnieje tego zapis to obowi膮zek stosowania si臋聽 do tego jak najbardziej jest. Policjant nie dyskutuje, tylko egzekwuje prawo, podyskutowa膰 sobie p贸藕niej mo偶na pr贸bowa膰 w s膮dzie. Inna rzecz to o czym wspomnia艂em realia: Je偶eli wiadomym jest, 偶e dana droga nie nadaje si臋 do u偶ytku to nikt normalny si臋 nie przypierdzieli. To si臋 nazywa elastyczno艣膰 stosowana.
Zigfir Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Godzin臋 temu, 艁za W艂贸czynutka napisa艂: Dok艂adnie, dok艂adnie, nic doda膰 nic uj膮膰.聽Widzia艂em szos贸wki pomykaj膮ce po szutr贸wkach w Alpach, po takich szutr贸wkach, po kt贸rych ja bym pojecha艂 tylko z oponami MTB, co najmniej 2.5. Ale szos贸wkami, jak si臋 przekona艂em - te偶 si臋 da.聽Tylko trzeba umie膰. No ale skoro kto艣 nie umie przejecha膰 szos贸wk膮聽po kostce brukowej, albo przez skrzy偶owanie, to mo偶e powinien zmieni膰 rower na jaki艣 艂atwiejszy, odpowiedni聽do jego poziomu umiej臋tno艣ci? Jak by nie by艂o, greavel to te偶 szosa tyle, 偶e pozwala na za艂o偶enie "innej" gumy i ma troch臋 solidniejszy wide艂. Ale mimo wszystko jak lecisz na szybki trening po asfalcie na k贸艂kach z wy艣cigowymi gumami, a trafiasz na 艣cie偶k臋 z ostrego t艂ucznia i widzisz nakaz jazdy ni膮, mimo 偶e istnieje bezpieczna alternatywa to raczej co艣 tu nie gra. I to nie dlatego 偶e si臋 nie da ni膮 przejecha膰.聽 Godzin臋 temu, kaido2 napisa艂: 聽Obecnie wygl膮da to ju偶 zupe艂nie inaczej, bo jednak wielu klient贸w, projektant贸w jak i wykonawc贸w zdoby艂o ju偶 pewne do艣wiadczenie w tej materii, ale聽 produkty jeszcze tak z przed 15-tu lat to jest jak to piszesz kpina. Tylko z聽 drugiej te偶 strony budowanie tego typu : 艣cie偶ek" kt贸re obecnie s膮 podpi臋te pod DDR/CPR wtedy kierowane by艂y do troch臋 innego odbiorcy, a聽 znaki zakazu jeszcze nie sta艂y. te stare wynalazki, aby spe艂nia艂y normy w tym bezpiecze艅stwa je偶eli m贸wimy tu o DDR聽 powinny zosta膰 rozebrane przeprojektowane i na nowo zrobione. Tym razem jad膮c聽 zn贸w w nocy przez K艂omnice, tak skorzysta艂em z takowego wynalazku, bo przecie偶 te Tiry i akurat u Ciebie s膮 one zjadliwe natomiast s膮 miejsca, ze na prawd臋 strach jecha膰 i tak, to co piszesz o rozs膮dku, trzeba zachowa膰 zdrowy. Akurat u nas w K艂omnicach zakazu ruchu dla rower贸w nie ma, a jako pomocnicza ta 艣cie偶ka si臋 sprawdza. Tym bardziej teraz - nasza droga, biegn膮ca przez centrum wsi jest alternatyw膮 dla budowanej autostrady. Do艣膰, 偶e nie wr贸偶y to dobrze, jak ju偶 zaczn膮 na niej op艂aty zbiera膰, to jak si臋 co艣 dzieje na tej budowie (a zdarza si臋 to do艣膰 cz臋sto), to bywa ci臋偶ko. Troch臋 szkoda odcinka na Radomsko, ale w niedziel臋 da si臋 jeszcze u偶y膰. S膮 te偶 alternatywy o mniejszym ruchu. 聽
艁za W艂贸czynutka Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, Zigfir napisa艂: Ale mimo wszystko jak lecisz na szybki trening po asfalcie na k贸艂kach z wy艣cigowymi gumami, a trafiasz na 艣cie偶k臋 z ostrego t艂ucznia Dziwna logika - w takim razie mi艂o艣nicy jazdy g贸rskiej, enduro itp powinni marudzi膰, 偶e 艣cie偶ki s膮 asfaltowe, a powinny by膰 wype艂nione lu偶nymi kamulcami wielko艣ci pi臋艣ci, korzeniami i hopkami. I poniewa偶 s膮 asfaltowe, to nie mog膮 nimi je藕dzi膰, bo zawieszenie w rowerze nie pracuje i smar si臋 zastoi, no i s膮 za r贸wne dla ich rower贸w, wi臋c mog膮 si臋 wywali膰 i zabi膰. Drogi rowerowe nie s膮 przeznaczone do trening贸w. Je艣li wykorzystujesz je niezgodnie z przeznaczeniem, to nie jest wina drogi, tylko Twoja, 偶e nie ogarn膮艂e艣 trasy tak, 偶eby j膮 dopasowa膰 do swoich potrzeb.聽 Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez 艁za W艂贸czynutka 2
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋