PiotrekGT Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Sprawdź czy konstrukcja servo (takie prowadniki) bie uległy uszkodzeniu, połamaniu. Twoje objawy leniwej klamki są identyczne do moich kiedy rozwalilem ten mechanizm. Jeśli nie to no to musi być coś ze sprężynami
Pietrusznik007 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Możesz jakoś przybliżyć jak to sprawdzić bo tak pobieżnie wrzuciłem w google ale kurcze żeby takie wyniki mi pokazało to nie powiem... A tak jak pewnie zdążyliście zauważyć w serwisowaniu m785 to jestem leszczem totalnym
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 w miejscu na ktore wskazuje długopisem jest plastikowy prowadnik rolki tłoczka. Symetrycnie do niego u góry klamki taki sam. Sprawdz czy nie odkształcają sie przy zaciskaniu klamki. Porownaj zachowanie tych elementow w lewej i prawej klamce. Jeśli nie to to jeszcze może zatarty/zabrudzony tloczek pompki.
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Godzinę temu, S2Ybk1 napisał: Proponuje od razu pozbyć się tego i przejść (powrócić?) do hamulców MECHANICZNYCH, jako szczęśliwego posiadacza avid bb5 nie dotyczy mnie problem z wodą w hamulcach po zimie (nierdzewna linka tarcza), kłopotliwy serwis, przegrzewanie się płynu podczas zjazdów Płacą ci za reklame BB5?
Huberto20 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Nie każdy chce używać linkowych hamulcy więc przestań namawiać na to innych
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 2 minuty temu, S2Ybk1 napisał: A tobie płacą za pracę w serwisie rowerowym więc na logikę - im więcej ludzi na hydraulikach tym więcej kasy? Nie pracuje w serwisie. 2 minuty temu, S2Ybk1 napisał: Więc wymieniaj DOT / olej odpowietrzaj, martw się o to czy na zjeździe sie płyn nie zagotuje i płacz Linka też się zużywa, brudzi (szczególnie przy wejsciu przy zacisku). Skutek: ciężka praca linki, słabe odbijanie klamki. Taka sama historia z pancerzem, wyciera się i rovi się lipa. Straty na sile hamowania spowodowane tarciem linki. Płyn hamulcowy posiada tak znikome opory przepływu, że ten problem nie występuje. Wymiana też nie jest skomplikowana, więc argument nietrafiony. Tak samo mowa o nierdzewnej lince i tarczy. Czy płyn rdzewieje? Gotowanie się plynu. Słyszaleś kiedys o hamowaniu pulsacyjnym? Swoją drogą pokaż mi "jednopalcową" klamke hamulcową na linke.
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 50 minut temu, S2Ybk1 napisał: Zauważyłem jedną rzecz o której nikt nie wspomina. Hydrauliczne hamulce nie dawają żadnej informacji zwrotnej co się dzieje z tarczą oraz klockiem. Płyn nie rdzewieje ale za to pochłania wilgoć, im większy % wody w płynie tym niższa temperatura wżenia płynu. Zwłaszcza jak zjeżdża się zjazdem 25% 5 kmh na mocno wciśniętym hamulcu - puść hamulec to momentalnie rozpędzisz się do takiej prędkości że już nie wyhamujesz. Powodzenia z tym "hamowaniem pulsacyjnym" zapomnij o takim stylu hamowania w takiej sytuacji. Czy ten sposób jest wgl bezpieczny? Zjeżdzamy sobie zwykłą górską drogą. Rozpędzamy się do 40 - hamujmy do 15 i tak cały czas, a niech ci się przednie koło bloknie na jakimś kamolu, ja tam wolę zjeżdżać na hamulcu (na co mi pozwalają mechaniki) niż bawić się w jakieś hamowanie pulsacyjne. A teraz załóżmy zwykłego rowerzystę który hamulców używa tylko do tego by zatrzymać rower (po uprzednim hamowaniu oporami powietrza opon łożysk) z prędkości 10 kmh do zera. Mimo że tak używa roweru i tak jego płyn hamulcowy pochłania wilgoć / starzeje się, więc i tak będzie musiał się tym zająć. Na mechanicznych tarczach - problemu nie ma Posłuchaj... hamowanie pulsacyjne to nic innego jak odpusczenie hamulca na chwile, co i tak ma miejsce bo nie jedzie sie 100% traski na hamulcu. Poza tym, odnieś swoje teorie do motoryzacji. Jaki jest czynnik hamujący w samochodach sportowych? Czyż jest to linka? Nie. A dlaczego jest tam DOT skoro tam są duże temperatury? Nie gotuje sie? Nie gotuje sie. Bo żeby to zagotować potrzeba troche czasu hamowania. Poza tym, temp wrzenia rośnie razem z ciśnieniem otoczenia, podczas hamowania ciśnienie podnosi tą temperaturę i lokalnie nie powstają żadne ogniska wrzące. Na prawde trzeba się postarać aby zagotować hamulec. Jakby tak nie było gotowałbyś sobie płyn w aucie na każdym stromym zjeździe, tam, gdzie hamowanie silnikiem już nie daje rady. Krótko więc mówiąc. Nie przekonasz nikogo posiadającego coś na poziomie XT, że linka jest lepsza
Pietrusznik007 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2020 22 godziny temu, PiotrekGT napisał: w miejscu na ktore wskazuje długopisem jest plastikowy prowadnik rolki tłoczka. Symetrycnie do niego u góry klamki taki sam. Sprawdz czy nie odkształcają sie przy zaciskaniu klamki. Porownaj zachowanie tych elementow w lewej i prawej klamce. Jeśli nie to to jeszcze może zatarty/zabrudzony tloczek pompki. Dzięki, sprawdziłem to, ale wszystko jest idealnie sztywno w obu klamkach tak samo. Co do teorii że zatarty / zabrudzony tłoczek to faktycznie byłaby opcja żeby tak mu się stało przez jedną noc w tobie na rower? Reszta wypowiedzi widzę mało w temacie, także prosiłbym o brak offtopów i nie mam też zamiaru zmieniać hamulców na mechaniczne, ani na jakiekolwiek inne ze względu na to, że coś im się stało przez jedną noc bez koła. A co do mechaników to przez kilka lat już mam do czynienia z tarczami w rowerach i mechaników zarówno naprawiałem jak i używałem kilku jak nie ponad dziesięciu i jak pokażesz mi mechaniki o skuteczności takiej żeby 100kg chłopa jednym palcem przez kierownicę przerzucały tak jak to robią XT z 180mm to kupuję, ale raczej takie coś nie istnieje. Co do problemów przegrzewania płynu, kiedyś raz tego doświadczyłem ale nie na XT. W XT albo te radiatorowane klocki dają radę, albo jakaś inna konstrukcja że nigdy tego zjawiska u siebie nie zaobserwowałem więc dla mnie to żaden argument za mechanikami.
Rekomendowane odpowiedzi