Pietrusznik007 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Witam. Jestem dość szczęśliwym posiadaczem Shimano BR-M785 od jakichś 3 lat, lecz dziś coś czego nie umiem zrozumieć się z nim stało. Historia - nabyłem torbę do przenoszenia roweru i wczoraj go do niej wpakowałem. Wszystko fajnie pasowało no i tak sobie stał do dziaiaj kiedy mówię trzeba gdzieś skoczyć. Wyjąłem więc całość założyłem koła i mówie w droge, ale pojawił się problem. O ile tylny działa idealnie o tyle przedni stał się strasznie twardy, dostał bardzo zero jednykowego charakteru jak moje stare szczekowe magury. Mówie nacisnęła sie klamka a ja głupi nic miedzy klocki nie wsadziłem. Wiec na szybko reset tłoczków, zakładam koło pierwsze nacisniecie dociskał tłoczki wiec miekko, drugie prawie ok, trzecie jeat dobrze i nastepne klamka znow twarda. Modulacja na tylnym jest ok 1.5cm klamki na przednim mam teraz ok 0.5cm. Siła hamowania w sumie taka sama jak była tylko taki bardziej "narowisty" się stał. Niby nie trze ani nic ale kurcze słabo sie tego używa. Macie może pomysł co mogło się stać i jak to naprawić?
Pietrusznik007 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Opublikowano 27 Lipca 2020 Właśnie próbowałem kręcić tą skąd inąd bezużyteczną praktycznie śróbką na klamce. Ale obie mam wkręcone do końca a działają zupełnie inaczej. Chyba że da się to jakoś regulawać na zacisku?
vdcmike Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Przez przypadek hamulec ci sie samoczynnie odpowietrzył znaczy jakiś pęcherzyk powierza ktory do tej pory mieszkał sobie w zakamarku zacisku przedostal sie do zbiornika w klamce. A poważniej - dolewałeś oleju/odpowoetrzałeś w trakcie ekploatacji tego kompletu klocków? Edytowane 27 Lipca 2020 przez vdcmike
Accent_Szaj Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 3 godziny temu, Pietrusznik007 napisał: Shimano BR-M785 od jakichś 3 lat, Wymień olej
Pietrusznik007 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 W sumie od kąd go kupiłem tylko raz klocki były zmienione i tyle, wszystko śmigało więc stwierdziłem, że jak działa dobrze to niech działa, ale faktycznie chyba będę musiał poczytać, na nowo go zalać i zobaczyć czy wróci do stanu pierwotnego. Zastanawia mnie tylko co się z nim stało w tej torbie, że tak mu się porobiło
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Wkładałeś do transportu bloczki między klocki? Mogla sie klamka wcisnąć i masz teraz nieco blizej klocki w przodzie pezez co kontakt jest szybszy.
Pietrusznik007 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 1 godzinę temu, PrzeLuka napisał: Ta śrubka nie jest bezużyteczna... Kurde myślałem że to se po prostu tak dokręcam i odkręcam i ma się coś zmieniać a tutaj widzę inna szkoła jazdy faktycznie. Wykorzystam porady z tamtego tematu przy okazji odpowietrzania, tylko nigdy tego nie robiłem i muszę się zaopatrzyć w sprzęt. Godzinę temu, PiotrekGT napisał: Wkładałeś do transportu bloczki między klocki? Mogla sie klamka wcisnąć i masz teraz nieco blizej klocki w przodzie pezez co kontakt jest szybszy. Tak jak pisałem w pierwszym poście niestety nie miałem akurat tych rozpórek oryginalnych i tak go wsadziłem, ale później zdjąłem klocki i cofnąłem tłoczki... Z resztą wszystko w pierwszym poście
Red Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 12 godzin temu, PrzeLuka napisał: Może free stroke się rozregulował. Skok jałowy to się nazywa. Ale to tak na marginesie. Myślę że autor tematu po prostu ma wodę w układzie stąd twarda klamka. Hamulce powinno się przelewać/odpowietrzać raz na rok a co dopiero po trzech latach
Pietrusznik007 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 Znaczy ona nie jest twarda. W odczuciu jest dokładnie taka jak ta tylna tyle że tylna zaczyna łapać po ok powiedzmy 1.5cm i ładnie moduluje a ta jakby od 0.5 i modulacja jest przez to w odczuciu dużo gorsza po mojemu na logike jakby teraz tłoczki stanęły za blisko tarczy. Oczywiście nie neguję, że może byc tak że to wina mojego serwisowania ale czemu przez 1 noc sie tak stalo w torbie. Chyba ze nie umiem zresetowac tłoczków ale w to raczej wątpię bo to proste.
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Godzinę temu, Red napisał: Skok jałowy to się nazywa. Ale to tak na marginesie. Serio? Co do resetu klocków, nigdzie nie napisałeś czy tak robiłeś czy nie ale lepiej się resetuje klocki przy popuszczonej śrubie od odpowietrzania w klamce.
Pietrusznik007 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 Nie no ja tylko wyjąłem klocki, dwie plastikowe przekładki bo bokach i przez środek łyżka do opon i wepchnęło mi to chyba bo pierwsze naciśnięcia klamki były miękkie bardzo i widać było w zacisku przerwe pomiedzy klockami a tarczą na oko ok 2mm ale szczelinomierza tam nie wkladalem
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 15 godzin temu, Pietrusznik007 napisał: Wiec na szybko reset tłoczk Po wymianie oleju twój "problem"* by zniknął,ale widzę,że dyskusja trwa w najlepsze. Na taką sytuacje miały wpływ dwa czynniki Brak wkładki dystansowej Wsadzenie roweru do futerału Przy wciśnięciu klamki bez wkładki tłoczki zmieniły odległość,aby je zresetować nie wystarczy je wcisnąć,bo stanie się dokładnie to: 15 godzin temu, Pietrusznik007 napisał: pierwsze nacisniecie dociskał tłoczki wiec miekko, drugie prawie ok, trzecie jeat dobrze i nastepne klamka znow twarda. Aby FS nie wrócił do poprzedniego,podczas resetu musisz odkręcić nakrętkę przy klamce,aby olej wrócił do swojego poziomu. Odnośnie 2 punktu.W futerale nie masz takiej wilgotności.Futerały są zrobione tak,aby wilgoć była minimalna i klocki.Stąd łapią tak świetnie. Podsumowując te dwa czynniki spowodowały,że masz takie wrażenie PS. Podkreśliłem i dałem w cudzysłów "Problem",bo każdy dąży do takiego efektu jak u Ciebie.Czyli twarda klamka minimalny FS i jeszcze brak ocierania o tarczę! No opad szczeny,że chcesz to zmienić
Red Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 54 minuty temu, PiotrekGT napisał: Serio? Co do resetu klocków, nigdzie nie napisałeś czy tak robiłeś czy nie ale lepiej się resetuje klocki przy popuszczonej śrubie od odpowietrzania w klamce. W angielskim nie występuje słowo "jałowy" w kontekście skoku nie mniej jednak "free stroke" określa właśnie taki a nie inny skok. Dwa, zmniejszenie skoku jałowego to nie to samo co zwiększenie modulacji. Ta wynika z ciśnienia płynu hamulcowego w klamce a nie od skoku jałowego.
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 15 minut temu, Red napisał: Dwa, zmniejszenie skoku jałowego to nie to samo co zwiększenie modulacji. Ta wynika z ciśnienia płynu hamulcowego w klamce a nie od skoku jałowego. Wynika. Jak masz małh skok klami (shimano z servo) to klamka nie zdąża zmienić przelozenia i modulacja znika. To wynika właśnie ze zbyt zblizonych okladzin do tarczy, 0.5cm to zdecydowanie zbyt mały skok. Poprawne odpowietrzenie układu rozwiąże wszystkie problemy 1
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 18 minut temu, Red napisał: Ta wynika z ciśnienia płynu hamulcowego w klamce a nie od skoku jałowego. To prawda,ale również nie tylko,również od właściwości płynu w układzie(Sram ma DOT) i innych czynników,tak jak wcześniej zauważyłeś, wody w układzie. 9 minut temu, PiotrekGT napisał: Wynika. Jak masz małh skok klami (shimano z servo) to klamka nie zdąża zmienić przelozenia i modulacja znika To prawda,klamka z serwo zachowuje się wtedy jak zwykła i działa 0-1 @Pietrusznik007 Dlatego wszelkie problemy znikną po wymianie oleju i odpowietrzeniu układu,więc działaj i zakończ te dyskusje
Gość Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Przelać świeżym olejem, zresetować tłoszki, odpowietrzyć, wyrególować FS i nad czym tu dłużej debatować.
Pietrusznik007 Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Opublikowano 28 Lipca 2020 Ok. Na ten moment dziękuję wszystkim. Działam ze znalezieniem potrzebnych przyrządów do świeżego zalewu i dam znać czy to faktycznie to
vdcmike Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 3 godziny temu, Red napisał: Skok jałowy to się nazywa. Ale to tak na marginesie. Myślę że autor tematu po prostu ma wodę w układzie stąd twarda klamka. Hamulce powinno się przelewać/odpowietrzać raz na rok a co dopiero po trzech latach Skąd woda w oleju mineralnym (współczesne syntetyczne płyny DOT również nie wchłaniają)? Poza tym woda daje podobny objaw ale po mocnym rozgrzaniu hamulców.
Red Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: Wynika. Jak masz małh skok klami (shimano z servo) to klamka nie zdąża zmienić przelozenia i modulacja znika. To wynika właśnie ze zbyt zblizonych okladzin do tarczy, 0.5cm to zdecydowanie zbyt mały skok. LOL. Śrubą od skoku jałowego wpływasz tylko na szybkość reakcji tłoczków na naciśnięcie klamki. Natomiast odległość klocków od tarczy się nie zmienia. 1 godzinę temu, vdcmike napisał: Skąd woda w oleju mineralnym (współczesne syntetyczne płyny DOT również nie wchłaniają)? Poza tym woda daje podobny objaw ale po mocnym rozgrzaniu hamulców. Z nieszczelnego układu. Jeśli jeździłeś w zimie to woda w hamulcach Shimano nie powinna być zaskoczeniem.
vdcmike Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Gdyby układ był nieszczelny to przy ciśnieniu jakie w nim panuje w czasie hamowania sikałby na wszystkie strony nie wspominając o zapowietrzaniu.
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, Red napisał: LOL. Śrubą od skoku jałowego wpływasz tylko na szybkość reakcji tłoczków na naciśnięcie klamki. Natomiast odległość klocków od tarczy się nie zmienia. Mam na myśli sytuacje w której podczas transportu bez bloczków wciśniesz klamke i wypchniesz nieco tłoczki.
Red Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) Taka sytuacja może owocować zapowietrzeniem układu (co jest dość ciężkie jeśli klocki są w zacisku). Jeśli do zapowietrzenia nie doszło wystarczy cofnąć tloczki na swoje miejsce. Nie trzeba tu grzebania przy jakiejkolwiek śrubie. Edytowane 28 Lipca 2020 przez Red
Pietrusznik007 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Pora odmrozić dyskusję. Próbowałem odpowietrzyć całość sam. Wydawało się wszystko jak na poradnikach - niestety klamka twarda jak szlak. Mówie jestem leszcz i znajdę kogoś co się zna. Znajomy podesłał mi kontkat do lokalnego magika od rowerów "lepszych" - przygotowuje 3 córkom i sobie sprzęt na cykl maratonów od 8 lat więc mówie sie zna. Zajechałem do niego mówi no no 785 zna dużo robił swego czasu bo jedna z nich jezdzila na slx potem właśnie na XT. Mówi dziwny temat ale spróbujemy odpowietrzyć. Odpowietrzał 1 raz lipa dalej to samo. Potem mowi ze trzeba resetnąć tłoczki i po tym jeszcze raz ospowietrzanie. Niestety wracają do punktu wyjścia. Zmierzyliśmy szczelinomierzem odległości klocków od tarczy i wychodzi że faktycznie ten przedni ma ponad 2x mniejszy luz i on zauważył jesscze że prawa klamka jest fajna sprężysta i szybko wraca a lewa musi chwilę się zastanowić zanim wróci pomimo tego że ma krótszą drogę. Macie jakieś kolejne wskazówki? Bo wczoraj już było późno i dopiero do niego mam jechać we wt jak nie znajde peoblemu a już mnie tak irytuje że mała bania.
Rekomendowane odpowiedzi