Skocz do zawartości

Kross Level Boost 1.0 (2020)

RalfiVR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jeżdżę nim od lutego i nie ukrywam że najbardziej drażni mnie  jakosc pracy napędu w terenie górskim. Pomimo regulacji dalej to nie jest to. 

Moje pytanie?

Czy wymiana osprzętu na np slx, czy  kasety na wyższej jakosci ma sens, ewentualnie Wasze inne sugestie, bez wymiany roweru.  

Opublikowano (edytowane)

Co do hamulców, nie ma z nimi problemu i na tym etapie (wymienione) a amortyzatora nie zamierzam wymieniać. Problem zgaszam tak jak wyżej. Łancuch też jest Ok, kolejna regulacja zrobiona 10 dni temu.

Edytowane przez RalfiVR
Opublikowano

Co Tobie konkretnie przeszkadza ? Jaki masz tam ten napęd? 

Cały zestaw m6000?

Opublikowano (edytowane)

Porządkując temat, bo trochę chaotycznie zacząłem. Mając budżet do 10K, chciałbym kupić ebike na Shimano Steps. Tutaj jestem zadowolony, napęd używam w ostateczności, opory bez wspomagania są minimalne i jeździ jak zwykły rower, te 21 Kg przy moje wadze 72kg jakoś da się jakoś znieść.

Niestety miałem świadomość że pozostałe kompenenty to półka budżetowa i pomimo gwarancji bedę musiał dokonać zmian.Hamulce wymienione po pierwszych mocniejszych zjazdach w Pieninach(nie trzymały) na grupę Deore, amortyzator mi nie przeszkadza daje radę (oczywiście jak dla mnie) poczekam do końca gwarancji.

Opony dają radę, jak zjadę je to będę szukał jakiś fajnych, siodełko i sztyca też wymieniona.

I tak jak pisałem mam problem z płynną pracą tylnego przeniesienia napędu (Deore M6000, kaseta HG500, łańcuch E6090). Jest mało dokładny, pomimo regulacji pracuje jak dla mnie za głośno i przerzucanie biegów nie zawsze jest płynne. Przy 300km potem przy 500 miałem już zerwany hak -bez włączonego napędu i jestem zdeterminowany nawet na wymianę na inną grupę, lepszą kasetę tylko nie chiałbym bym na darmo wyrzucać kasę w błoto, dlatego zapisałem się na forum Szajbajka, ponieważ śledzę jego Blogi już od dawna i wierze że otrzymam tutaj lepszą pomoc bo na serwisie Krossa mam wrażenie że mają deficyt wiedzy w temacie.

Edytowane przez RalfiVR
Opublikowano

Dziwne bo Deorka M6000 to na prawdę solidny sprzęt. Jaki powód zerwania haka ? Nie sądze aby zmiana na np. SLX dała Ci odczuwalną różnicę. 

Opublikowano

Może to jednak wina regulacji. W jakim stanie jest łańcuch? Może już wykazuje zużycie u to jest powód hałasu i braku kultury pracy. Czasem napęd zużywa się szybciej niż się człowiekowi wydaje. Moim zdaniem zmiana na slx niewiele zmieni. 

Opublikowano
32 minuty temu, DarekH napisał:

Dziwne bo Deorka M6000 to na prawdę solidny sprzęt. Jaki powód zerwania haka ? Nie sądze aby zmiana na np. SLX dała Ci odczuwalną różnicę. 

Dwa razy zerwany, może jakaś wada konstrukcyjna, serwis prawdy mi mie powie  bo to nie w ich interesie.Więc wymiana na mój koszt (za pierwszym razem uznali gwarancję teraz wmawiaja mi że to moja  wina). Co do płynności  pracy twierdzą  ze tak ma byc

1 minutę temu, elmapeto napisał:

Może to jednak wina regulacji. W jakim stanie jest łańcuch? Może już wykazuje zużycie u to jest powód hałasu i braku kultury pracy. Czasem napęd zużywa się szybciej niż się człowiekowi wydaje. Moim zdaniem zmiana na slx niewiele zmieni. 

Przy okazji spytam, czy deore obsłuży  np kasetę 11-46 10s bo trochę brakuje mi na podjazdach pary (jazda bez wspomagania) i z racji problemów ze stawem kolanowym bym sobie jeszcze ułatwil podjazdy 

Opublikowano

Słuchaj nie będę się wymądrzał ale... 

1. Elektryk służy do jeżdżenia na wspomaganiu - nawet minimalny ale jednak, jazda bez wspomagania to jest tryb niejako awaryjny

2. Powinien obsłużyć 11-46 bez problemu 

3. Jeżeli Twoja wina, to jak to argumentowali ? Może jednak musisz trochę popracować nad techniką ... sorry nawet XTR można zarżnąć.

Opublikowano
20 minut temu, DarekH napisał:

1. Elektryk służy do jeżdżenia na wspomaganiu - nawet minimalny ale jednak, jazda bez wspomagania to jest tryb niejako awaryjny

3. Jeżeli Twoja wina, to jak to argumentowali ? Może jednak musisz trochę popracować nad techniką ... sorry nawet XTR można zarżnąć.

Może tak właśnie jest jak piszesz. Kolega nie używa wspomagania i ciągnie tego kloca.  Jak nogę ma silną to zajeżdża  napęd. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DarekH napisał:

Kazda uwaga cenna i tak

Odp 1,  Moze i sluszny punkt widzenia, jesnoczesnie napęd i na wspomaganiu jak i bez pracuje poniżej oczekiwac jak na Deore, skoro wymiana nie ma sensu skupie sie na wskazówkach z postów powyżej a jak to nie pomoże będę rozważał droższe rozwiązania 

Odp 2, dzięki za info

Odp 3, twierdza że nastąpiło uderzenie, problem że  nie śladów,  dluga historia, a że sezon w pełni chcialem jak najszybciej odzyskac sprzęt. 

Opublikowano

Nie jestem jakimś doświadczonym e-bajkowcem... ale ostatnio tydzień temu wypożyczyłem ebajka w Dolomitach, miałem plecak ok. 10kg+dzieciaka na holu czyli pakiet 120-130kg razem, do dyspozycji miałem hardtaila Corratec z tyłu kaset wprawdzie 10-51 ale tam się robi 1,2-1,5 km przewyższeń i po prostu jeździłem tym jak bym jechał normalnym rowerem, czyli wysoka kadencja, większość trasy (zrobiłem z rodzinką ok. 45km) po Alpe Di Siusi i wszystko kręciło się wspaniale... baterię ze wzgledu na cieżar pakietu zchodziła dosyć szybko, jednak w wielu miejscach jeździłem na trybie minalnego wspomagania, na ciężkich podjazdach wrzucałem 3 z 4 trybów i nigdy nie miałem problemów ... wydaję mi się, że niestety trochę źle używasz tego sprzętu , bo żona moja ma Kelly Tygon 50 na Shimano Steps i odczucia mam dokładnie takie same, jasne dla lekkiej osoby, to silnik jest w stanie pociągnąć nawet na ciężkim przełożeniu, ale pod duże górki nauczyłem ją "obsługi" przerzutki i idzie jak rakieta na podjazdach a bateria starcza na duuuużo dłużej, i trail mode włącza przy większych obciążeniach, płaskie jeździ na trybie Eco. Tryb Boost to już praktycznie jak motorower ... przy mocniejszjeszej nodze to jest pocisk.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, elmapeto napisał:

Może tak właśnie jest jak piszesz. Kolega nie używa wspomagania i ciągnie tego kloca.  Jak nogę ma silną to zajeżdża  napęd. 

Moze i noga silna ale nie aż tak jak sila jaki daje moment obrotowy silnika na wspomaganiu.

Może Deore nie jest  stoworzone pod wspomaganie, może  mam trefną sztukę  pytanie czy jest twarlszy naped pod tego elektryka, tym bardziej ze 60Nm to wynik  średni, sa elektryki  70Nm i wiecej.

20 minut temu, DarekH napisał:

Nie jestem jakimś doświadczonym e-bajkowcem... ale ostatnio tydzień temu wypożyczyłem ebajka w Dolomitach, miałem plecak ok. 10kg+dzieciaka na holu czyli pakiet 120-130kg razem, do dyspozycji miałem hardtaila Corratec z tyłu kaset wprawdzie 10-51 ale tam się robi 1,2-1,5 km przewyższeń i po prostu jeździłem tym jak bym jechał normalnym rowerem, czyli wysoka kadencja, większość trasy (zrobiłem z rodzinką ok. 45km) po Alpe Di Siusi i wszystko kręciło się wspaniale... baterię ze wzgledu na cieżar pakietu zchodziła dosyć szybko, jednak w wielu miejscach jeździłem na trybie minalnego wspomagania, na ciężkich podjazdach wrzucałem 3 z 4 trybów i nigdy nie miałem problemów ... wydaję mi się, że niestety trochę źle używasz tego sprzętu , bo żona moja ma Kelly Tygon 50 na Shimano Steps i odczucia mam dokładnie takie same, jasne dla lekkiej osoby, to silnik jest w stanie pociągnąć nawet na ciężkim przełożeniu, ale pod duże górki nauczyłem ją "obsługi" przerzutki i idzie jak rakieta na podjazdach a bateria starcza na duuuużo dłużej, i trail mode włącza przy większych obciążeniach, płaskie jeździ na trybie Eco. Tryb Boost to już praktycznie jak motorower ... przy mocniejszjeszej nodze to jest pocisk.

Jesli miałbym podzielić uzywanie trybów to 65% bez wspomagania,  25% eco, 8% trail i 2% boost,  wiec staram się oszczędzać napęd i pracować przerzutką, unikam szarpać na wspomaganiu  przy zmianie biegów . Inna rzecz,  że zanim jeszcze dojadę  do górki redukuje przerzutkę,  caly czas myślisz krok naprzód. 

Taka konkluzja, patrzac na to trochę z boku.....może to jest tak że kupując e-bike w takim budżecie, ktory korzysta z osprzętu  "zwyklych" rowerow jestem skazany na awarie  albo trzeba wyłożyć  furę siana na rower za 30k który  ma dedykowany pod duży moment obrotowy osprzęt i sprawdzona technologię w praktyce.....

Biorac pod uwage uraz stawu kolanowego myślałen ze to jest to, a moze warto  bylo pomyśleć o jakimś lekkim hardtailu, jak nie dasz rady zawsze mozesz wepchać na szczyt 🙂

Edytowane przez RalfiVR
Opublikowano (edytowane)

Wydaję mi się, że powinieneś jednak zrównoważyć to w kierunku eco i trail. Jednak pamiętaj, że to jest >20kg żywej wagi... zajedziesz ten napęd za każdym razem. 

Tak teraz czytam co uzupełniłeś... masz jakiś uraz kolana, i ciśniesz ciężki rower bez wspomagania, nie uważasz tego za nielogiczne. E-bike to rower który ma być wspomagany z założenia cały czas. Podstawowym trybem jazdy jest trail, i tak powinieneś z niego korzystać, na co ten rower oszczędzasz, rower nie jest tani (+8k) i to nielogiczne nie korzystać z tego napędu, tym bardziej, że Steps naprawdę bardzo fajnie ciągnie a różnica pomiedzy trybami jest zauważalna. Żaden elektryk nie ma specjalnie dobranych elementów no może poza łańcuchem, reszta jest standardowymi elementami kasety, przerzutki itp. Używaj tego jak elektryka a nie jak analoga a na pewno zmienisz odczucia. 

Argument, że rowery 30k mają lepsze elementy, to Ci powiem, że taki Spec Levo SL za 25k ma napęd NX... 

Edytowane przez DarekH
Opublikowano

Myśle ze trzeba troszkę uporządkować to co tu piszesz... 

po pierwsze przerzutka nie „przenosi” mocy, po drugie deore m6000 znakomicie sprawdza się w ebike’u, po kolejne szarpanie, strzelanie nie urywa haka (czasem sam bym się spoliczkował jak pomyśle o tym jak ja traktuje napęd),  waga zawodnika, tryb wspomaganie nie urwie haka, ale za to już zawinięcie łańcucha na przednią zębatkę moze to zrobić. Jeśli napęd hałasuje to jest źle wyregulowany (bo piszesz że to nowy rower i ma niski przebieg wiec raczej nie jest zużyty), m6000 jeśli jest dobrze ustawiony przerzuca biegi prawie bezszelestnie. 
Masz dobre komponenty, napęd od shimano, deore, zabierz to do serwisu niech to ustawią, albo sam ustaw. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, cepelia napisał:

Myśle ze trzeba troszkę uporządkować to co tu piszesz... 

po pierwsze przerzutka nie „przenosi” mocy, po drugie deore m6000 znakomicie sprawdza się w ebike’u, po kolejne szarpanie, strzelanie nie urywa haka (czasem sam bym się spoliczkował jak pomyśle o tym jak ja traktuje napęd),  waga zawodnika, tryb wspomaganie nie urwie haka, ale za to już zawinięcie łańcucha na przednią zębatkę moze to zrobić. Jeśli napęd hałasuje to jest źle wyregulowany (bo piszesz że to nowy rower i ma niski przebieg wiec raczej nie jest zużyty), m6000 jeśli jest dobrze ustawiony przerzuca biegi prawie bezszelestnie. 
Masz dobre komponenty, napęd od shimano, deore, zabierz to do serwisu niech to ustawią, albo sam ustaw. 

Dzięki za  info, tak zrobię tylko w  innym  serwisie.

Pytanie z innej beczki, zastanawiam się nad kaseto 11-46 10s, bo podobno nie trzeba nic zmieniać. Czy warto ?

Opublikowano

Nie rozumiem ładowania się w taką kasete.Załączasz wspomaganie i podjeżdżasz praktycznie wszędzie.

Opublikowano

Jeśli czujesz, że przerzutka pracuje leniwie i łańcuch hałasuje to sprawdź dokładnie czy hak przerzutki ew. jej wózek się nie wygięły. Musi to być idealnie prostopadłe do osi koła w każdej z 2 płaszczyzn.

Opublikowano

Po rozmowie ze znajomym oddalem rower do jego kolegi z serwisu Kellys, ma zrobić mi dokładny przegląd i sprawdzić ewentualne wady w tym konstrukcyjne. Gość mega ogarniety, wiec liczę ze dostanę rzetelne info

Jak będę zainteteresowany,  założy mi też przerzutkę SLX RD M7000 11 SGS z kasetę 11-46 11s i manetkę za dopłatą 400zl (Deore bierze  w rozliczenie)

Opublikowano

Bez urazy, ale muszę przyznać, że kompletnie nie rozumiem Twojego zakupu oraz podejścia do tego typu roweru. 

Jak ja  bym wydal dychę na rower z dopalaczem to bym śmigał na nim ,że aż miło. 65% jazdy bez wspomagania??  Z tego wynika ,że ten zakup był nieprzemyslany.  

Opublikowano
Godzinę temu, elmapeto napisał:

Bez urazy, ale muszę przyznać, że kompletnie nie rozumiem Twojego zakupu oraz podejścia do tego typu roweru. 

Jak ja  bym wydal dychę na rower z dopalaczem to bym śmigał na nim ,że aż miło. 65% jazdy bez wspomagania??  Z tego wynika ,że ten zakup był nieprzemyslany.  

No cóż  nie widzę frajdy jazdy elektrykiem po płaskim i tak bym malo korzystał bo działa do 25km/h, tak naprawdę wykorzystuje napęd jak jeżdżę po górach i wtedy jest mega frajda.

Zakup byl przemyślany ale krótka perspektywa  pokazyje ze potrzebuje drugi mtb zwykly do jazdy dziennej. Znajomy ma fajnego traila z Kellys i chce go sprzedać na jesień...Zobaczymy. 

Opublikowano
11 minut temu, RalfiVR napisał:

No cóż  nie widzę frajdy jazdy elektrykiem po płaskim i tak bym malo korzystał bo działa do 25km/h, tak naprawdę wykorzystuje napęd jak jeżdżę po górach i wtedy jest mega frajda.

Zakup byl przemyślany ale krótka perspektywa  pokazyje ze potrzebuje drugi mtb zwykly do jazdy dziennej. Znajomy ma fajnego traila z Kellys i chce go sprzedać na jesień...Zobaczymy. 

Powodzenia kolego. 

Opublikowano

Wiem, że to jest de facto nielegalne ale można "zainwestować" w soft do Steps-a. Są 2 drogi, albo chip, albo soft wgrany przez przystawkę. Impreza kosztuje trochę cebulionów, ale rower jest zupełnie inny... dobry i ogarnięty gość, podciągnie i zrównoważy wspomaganie na 3 trybach i rower zyska na płaskim nowe wcielenie. Jak ze wszystkim trzeba mieć głowę na karku, bo na boost to w mieście strach depnąć, i hamulce jednak muszą być jednak lepsze. 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, DarekH napisał:

Wiem, że to jest de facto nielegalne ale można "zainwestować" w soft do Steps-a. Są 2 drogi, albo chip, albo soft wgrany przez przystawkę. Impreza kosztuje trochę cebulionów, ale rower jest zupełnie inny... dobry i ogarnięty gość, podciągnie i zrównoważy wspomaganie na 3 trybach i rower zyska na płaskim nowe wcielenie. Jak ze wszystkim trzeba mieć głowę na karku, bo na boost to w mieście strach depnąć, i hamulce jednak muszą być jednak lepsze. 

Hamulce na szczęście wymienione, te seryjne jeszcze na plaskim jako tako ale w górach "piszczały" z bólu 😬

Edytowane przez RalfiVR
Opublikowano

Za pracę napędu w ogromnym stopniu odpowiadają manetki. Jak coś chcieć poprawić to od tego bym zaczął. 

Sporo ludzi widuję na elektrykach pchających pod górę tam gdzie powinni wjechać. Coraz więcej też oszczędza prąd gdzie popadnie wiec taka jazda bez wspomagania wcale nie dziwi. Baterie są słabe na długą jazdę a nie ma nic gorszego jak brak prądu gdzie trochę km zostało i to jak na złość pod górę. 

Opublikowano
10 minut temu, Ares napisał:

Baterie są słabe na długą jazdę

Elektryka nie kupuje się raczej dla długiej jazdy. Jeżeli ktoś kupuje taki rower w tym celu to wydaje mi się, że rozmija się dość znacznie z przeznaczeniem takiego roweru i powinien ze 2 razy przemyśleć taki zakup.