Skocz do zawartości

Przerzutka 8/9s + kaseta 10s

KarolGiant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodziło mi o podanie konkretnego modelu (link do specyfikacji lub  oferty sklepu) do manetek MTB 10s działających w systemie SIS.

Bo jak wiadomo klamkomanetki szosowe shimano 10s w SIS działają (z małym wyjątkiem) .

Opublikowano

Chyba tylko Deore (SL-M610) są indeksowane. 

Opublikowano
9 godzin temu, Red napisał:

Ty tak serio? Nie chodzi o ten kąt a o ten który tworzy przerzutka widziana od ty

Nie zajarzyłem, ale i tak ten kąt nie przeszkadza :)

44 minuty temu, Nemrod napisał:

Jak widać sl-m610 też działa w dyna-sys a nie isis...

Można użyć manetki 10s z grupy trekingowej LX SL-T670, ona działa w systemie SIS, a jest 10rzędowa.

Panowie, moim zdaniem szkoda kruszyć kopii na temat możliwości zestrojenia przerzutki 9s do systemu 10s. Chłopaki, którzy byli autorami tego dzieła stwierdzili, że szkoda zachodu,bo jest przy tym trochę zabawy, szczególnie przy regulacji przerzytki, aby śmigała jak należy. Tego laik rowerowy nie zrobi, a w serwisie shimano wymijająco odpowiedzieli, ze nawet jak to się zgra to i tak nie mogą tego się podjąć, ponieważ powinni działać zgodnie z tabelą kompatybilności. A jak widziałem w tabeli nie ma o tym mowy ;)

Poza tym oszczędność w przeszczepie jest, ale nie zbyt wielka,bo w zasadzie tylko w koszcie przerzutki. I tak kolega musiałby zakupić manetkę i kasetę, więc te sto parę złotych na dedykowaną przerzutkę nie powinno ąz tak mocno boleć. Wtedy rzeczywiście najlepiej jakby przeszedł na system Dyna-Sys.

Opublikowano
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Panowie, moim zdaniem szkoda kruszyć kopii na temat możliwości zestrojenia przerzutki 9s do systemu 10s. Chłopaki, którzy byli autorami tego dzieła stwierdzili, że szkoda zachodu,bo jest przy tym trochę zabawy, szczególnie przy regulacji przerzytki, aby śmigała jak należy. Tego laik rowerowy nie zrobi, a w serwisie shimano wymijająco odpowiedzieli, ze nawet jak to się zgra to i tak nie mogą tego się podjąć, ponieważ powinni działać zgodnie z tabelą kompatybilności. A jak widziałem w tabeli nie ma o tym mowy ;)

nie to ,żebym się czepiał ,ale nie mogłeś tak na początku napisać zamiast upierać się,że bedzie działać jak należy :D a teraz się wycofujesz z tego. ;)

, temat chyba wyczerpany.

pozdrawiam ( co złego to nie ja ?)

Opublikowano

@samuel_87 z niczego się nie wycofuje,bo skoro raz zadziałało to zadziała i drugi. Podałem konkrety, które to potwierdzają. Tylko nie wiem czy zauważyłeś, że kompletnie nie inetresuje to autora posta, wiec po co się wysilać? Stąd porzucam ten wątek i tyle. Tym bardziej, że dotarło do mnie że kolega wcale nie musi się znać na mechanice rowerowej i nawet jak dostanie garść informacji to może mu to niewiele pomóc. 

P.S.

Jak już tak śledzisz moje posty, i nadal nie czytasz ze zrozumieniem to prosze odpowiedz choć na moje pytanie dotyczące błędu który mi zarzucasz,bo jadę na urlop i chciałbym się do niego przyznać lub wystrzelić Cię w kosmos ;)

Opublikowano
5 minut temu, Franz Mauer napisał:

Tylko nie wiem czy zauważyłeś, że kompletnie nie inetresuje to autora posta, wiec po co się wysilać?

zaskoczę Cię bo zauważyłem i dlatego napisałem ,że temat chyba wyczerpany.

6 minut temu, Franz Mauer napisał:

Jak już tak śledzisz moje posty

nie śledzę Twoich postów tylko ten temat, zauważ, że w innych tematach Ci nie odpowiadam

8 minut temu, Franz Mauer napisał:

odpowiedz choć na moje pytanie dotyczące błędu który mi zarzucasz,bo jadę na urlop i chciałbym się do niego przyznać

przeczytaj ze zrozumieniem wszystko co napisałem to się dowiesz .

9 minut temu, Franz Mauer napisał:

wystrzelić Cię w kosmos ;)

groźba karalna? (Art.190 K.K)

11 minut temu, Franz Mauer napisał:

bo jadę na urlop

miłego wypoczynku ( nie myśl o mnie za często :D )

Opublikowano (edytowane)

@samuel_87

Obrona konieczna Art. 25 KK ;) 

Dzięki ! :)

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam że długo nie pisałem, było to ze względu na brak dostępu do komputera. A jeśli chodzi o tę nieszczęsną przerzutkę to jednak wymienię ją na nowszy model.

Edytowane przez KarolGiant
Opublikowano
Dnia 8.07.2017 o 20:40, samuel_87 napisał:

Tylna przerzutka a manetka

Podstawową kwestią w przypadku współpracy przerzutki z manetką, jest ilość ciągniętej linki w momencie zmiany biegu. W przypadku Shimano mamy trzy możliwości. Współczynnik wynosi albo 1:2 (czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm, a przy przerzutce przesuwa się o 2 mm) w przypadku napędu MTB 6/7/8/9-rzędowego oraz szosowego 6/7/8/9/10-rzędowego. Druga opcja to współczynnik, który wynosi 1:1, który Shimano wprowadziło w napędach MTB 10 i 11-rzędowych, oznaczanych symbolem Dyna-Sys. Aby przełożenia pracowały prawidłowo, zarówno tylna przerzutka, jak i prawa manetka muszą być kompatybilne z tym systemem. Przy zakupie trzeba zwrócić na to szczególną uwagę.

cytat z tego artykułu

https://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/

Przepraszam, że może powielam pytanie, ale czy:

manetka DEORE XT SL-M780 ( 10 rzędowa, i tak ma system o którym piszesz wyżej) będzie współpracować z DEORE XT RD-M8000 SGS RD+ (11-rzędowa, aktualny model) ?

Opublikowano (edytowane)

według mnie manetka 10 rzędową powinna współpracować z przerzutką 11 rzędową jesli z tyłu jest kaseta 10 rzędową ( ręki sobie za to nie utnę :D )

Edytowane przez Gość
Opublikowano
19 minut temu, samuel_87 napisał:

wedle mnie manetka 10 rzędową powinna współpracować z przerzutką 11 rzędową jesli z tyłu jest kaseta 10 rzędową ( ręki sobie za to nie utnę :D )

Ryzyko fizyk jak założę zestaw co opisałem to podam jak i czy dało się to normalnie wyregulować...

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć wszystkim, mam pytanie czy jest możliwość połączenia przedniej przerzutki Shimano Alivio M4020 z kastą 10 rzędową obsługiwaną przez tylną przerzutkę Deore? Pozdrawiam,

Opublikowano
13 minut temu, Manfred535 napisał:

połączenia przedniej przerzutki Shimano Alivio M4020 z kastą 10 rzędową obsługiwaną przez tylną przerzutkę Deore

NIe bardzo rozumiem co chcesz zrobić? Przednia przerzutka do przednia a tylna to tylna. z przodu możesz mieć korbę pod 9 rzędów 3 blatową a z tyłu mozesz mieć 10 przerzutkę z 10 kasetą.

Opublikowano

Chodzi o to czy z przodu mogę zostawić Alivio na 2 laty a z tyłu wyrzucić 9 rzędową Acerę i zastąpić Deore :)

Opublikowano

Z przodu możesz mieć co chcesz, a z tyłu jak masz acerę 9 to możesz dać deore 9, jakbyś dał kasetę 10 z tyłu przy napędzie 9 by wszystko się rozjechało. Jakbyś chciał kasetę 10 to musisz i przerzutkę 10 kupić, i łańcuch 10, manetkę 10 no i kasetę 10 :)

Opublikowano

Czyli jeśli dobrze rozumiem mogę mieć z przodu 3 lub 2  blaty na przerzutce nawet altus i nie będzie miało to znaczenia jeśli wymienię kasetę na 10 rzędową plus obsługującą ją przerzutkę deore oraz na kierownicy manetkę prawą obsługującą 10 przełożeń? :) Bardzo dziękuje za udzielone wcześniej odpowiedzi.

Korba Shimano Acera MT210 obsłuży łańcuch 10?

Opublikowano

Tak, wystarczy przerzutkę, kasetę , manetkę i łańcuch zmienić,  oczywiście jeśli nie masz jakieś korby pod 8 biegów z tyłu starej. Mt210 powinna łańcuch 10 przyjąć ale tylko wtedy gdy same blaty na korbie nie są zużyte. :) 

• Pomógł 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Siemanko podepnę się pod temat.właśnie jestem po takiej kombinacji deore rd m592 s9, łańcuch cn-hg54,kaseta cs-hd50-10 , manetka sl-6000 ispe2 . I nie gra gubię 3 biegi od wyregulowania zależy które. Mam do wyboru 3 przezutki i  nie wiem którą wybrać deore rd m4120 czy deore rd-T6000 lub z drugiej ręki deore xt  m780 .Z góry dziękuję za podpowiedzi 

Opublikowano

Deorka m4100 będzie chyba najfajniejszą opcją bo ma nową ulepszoną, budową wózka. 

Opublikowano

Super dzięki ,kolega Jabol sugeruje sprzęgło w sumie jeszcze jest opcja na m 5120 ona chyba ze sprzęgłem a że nie miałem do czynienia z żadnym schadow to moje pytanie czy warto dorzucić zamiast 4120

Opublikowano
17 minut temu, przem napisał:

czy warto dorzucić zamiast 4120

Jaka różnica cenowa?

Opublikowano

Moim zdaniem sprzęgło dzisiaj to podstawa. 

• Lubię to! 1