Skocz do zawartości

Przerzutka 8/9s + kaseta 10s

KarolGiant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie chciałbym dowiedzieć się czy stara przerzutka Shimano Deore RD-M591 obsłuży mi 10 rzędową kasetę. Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Jeśli masz z długim wózkiem SGS to obsłuży Ci 10 rzędową kasetę. Jednak konieczna będzie wymiana manetki na 10s oraz łańcucha na 10s.

Opublikowano
2 godziny temu, KarolGiant napisał:

Witam, w tym temacie chciałbym dowiedzieć się czy stara przerzutka Shimano Deore RD-M591 obsłuży mi 10 rzędową kasetę. Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)

według mnie przerzutka 9 rzędowa nie obsłuży napędu 10 rzędowego , w grupach 10 rzędowych jest inna indeksacja .

32 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli masz z długim wózkiem SGS to obsłuży Ci 10 rzędową kasetę. Jednak konieczna będzie wymiana manetki na 10s oraz łańcucha na 10s.

czy aby na pewno ???

Opublikowano

Ta przerzutka powinna działać :)

Opublikowano

Tylna przerzutka a manetka

Podstawową kwestią w przypadku współpracy przerzutki z manetką, jest ilość ciągniętej linki w momencie zmiany biegu. W przypadku Shimano mamy trzy możliwości. Współczynnik wynosi albo 1:2 (czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm, a przy przerzutce przesuwa się o 2 mm) w przypadku napędu MTB 6/7/8/9-rzędowego oraz szosowego 6/7/8/9/10-rzędowego. Druga opcja to współczynnik, który wynosi 1:1, który Shimano wprowadziło w napędach MTB 10 i 11-rzędowych, oznaczanych symbolem Dyna-Sys. Aby przełożenia pracowały prawidłowo, zarówno tylna przerzutka, jak i prawa manetka muszą być kompatybilne z tym systemem. Przy zakupie trzeba zwrócić na to szczególną uwagę.

cytat z tego artykułu

https://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/

Opublikowano

Mało tego, jeśli zmienisz na dłuższą śrubę naciągu B przerzutki to ogarnie nawet zębatkę 36T.

Jedyne czego nie pamiętam to model manetki jaki chłopaki wsadzili.Można przetestować z deore.

Trzeba byłoby spróbować.

Opublikowano

Jak wyżej kolega pisał, nie będzie to do końca dobrze działało - inna indeksacja. 

Opublikowano

Szkoda, w takim wypadku nie wiem czy nie lepiej było by przejść na napęd 2-11

Opublikowano

@KarolGiant Co szkoda? Bedze działać. Koledzy przepisują internet, ale jak sądzę nigdy nie sprawdzili takiego zestawienia. Nawet Łukasz tego nie zrobił tylko też przepisał informacje.

Jeśli masz kogoś znajomego, kto jeździ na systemie 10s to wsadź do niego swoją przerzutkę, wyreguluj i sam się przekonaj :)

Opublikowano

Jak wyżej. Nie heh "przepisuje internetu" tylko sam kidyś próbowałem to ogarnąć. Dało się ustawić przerzutke by pasowały skrajne zębatki kasety ale po drodze zawsze łańcuch wskakiwał lub zeskakiwał o dwa biegi lub nie przeskakiwał wogóle.

Nie ma za to jak napisać trzy posty w jednym temacie, gdzie każdy wprowadza w błąd.

Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎07‎-‎09 o 19:46, Franz Mauer napisał:

Koledzy przepisują internet, ale jak sądzę nigdy nie sprawdzili takiego zestawienia

tak na przyszłość kolego szanuj zdanie innych , bo jak widać nie miałeś racji co kolega wyżej zasygnalizował i nie wmawiaj swojej racji bo nie jesteś wszechwiedzący jak i my wszyscy tutaj. Szanujmy się nawzajem .

Opublikowano (edytowane)

@Rezus, @Nemrod @samuel_87 zgadzam się z opinią odnośnie sytemu Dyna-Sys, ale żaden z Was nie zauważył, że Shimano dysponuje manetkami 10s, które nie pracują w systemie Dyna-Sys, są indeksowane w systemie SIS. Skok linki w standardowych systemach shimano 8s,9s i 10s wynosi 23mm, natomiast w systeme dyna-sys 36 mm. Co to jest ów skok linki? - ano jest to uciąg linki każdej z tylnych manetek który powoduje przejście tylnej przerzutki nad całą kasetą – tzn przez wszystkie biegi.  Przydatne jest to do wyliczenia jakie jest faktyczne przełożenie pracy manetki na ruch przerzutki. W systemy 8s-9s-10s są ze sobą kompatybilne ponieważ przełożenie wynosi odpowiednio1,53-1,52-1,54, ale już w systemie dyna-sys wynosi 0,99, czyli 1:1.

Jako, że przerzutka RD-M591 ma wystarczający zapas, aby być wciągnięta na 10 zębatkę to wystarczy zgrać ją z manetką 10s nie w systemie dyna-sys i wyregulować. Mało tego, przerzutka ta współpracuje ze starszymi manetkami STI.

Nikogo nie obrażam, tylko czytam to kto coś pisze i ma to sens.

1 godzinę temu, Nemrod napisał:

Jak wyżej. Nie heh "przepisuje internetu" tylko sam kidyś próbowałem to ogarnąć. Dało się ustawić przerzutke by pasowały skrajne zębatki kasety ale po drodze zawsze łańcuch wskakiwał lub zeskakiwał o dwa biegi lub nie przeskakiwał wogóle.

W jakim systemie miałeś manetkę? Pewnie Dyna-Sys, prawda?

Zapomniałem jaką dokładnie manetkę chłopaki wsadzili, że to działało. Teraz mi na myśl przyszła manetka LX trekingowa pod 10s.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

@Rezus jak przeczytasz moje wcześniejse posty na spokojnie to zauważysz,że ja nic nie zakładałem odnośnie tego jaką manetkę posiada kolega,ale napisałem,że bedzie potrzebna nowa 10s ,ale nie pamiętam jaką dokładnie. Wydaje mi się,że właśnie dlatego,że systemy przed dyna-sys działały mniej precyzyjnie kolegom udało się złożyć zestaw 10s na przerzutce trekingowej RD-M591? 

Rozpisywanie sie wcześniej na ten temat nie miało sensu,bo ja sam uwierzylem w to jak zobaczyłem,a potem dowiedziałem się dlaczego tak jest.

Irytuje mnie tylko czytanie posta bez zrozumienia i odpowiadanie potem tekstami nie do końca zwiazanymi z pytaniem. Często sam na siebie jestem wściekły jak na sxybko coś niedoczytam i potem piszę pierdoly nic nie wnoszące,co nie oznacza że wskazane przez Was uwagi są nieprawdą,wręcz przeciwnie,ale nie w tym temacie. ☺

Popatrz wśród obecnie dostepnych manetek 10s w trekingach, czy zauważyłeś,że nie wszystkie mają oznaczenia dyna-sys? Dlatego napisałem,ze trzeba sprawdzić.

Opublikowano
Dnia 8.07.2017 o 21:23, Nemrod napisał:

Jak wyżej kolega pisał, nie będzie to do końca dobrze działało - inna indeksacja. 

Tu nie chodzi o indeksację (w DynaSys chyba tego nie ma). Przerzutki 10s Shimano po prostu pracują pod innym kątem aby ogarnąć koronkę 36T. Na chłopski rozum to przy mniejszym zakresie kasety np 11-34 można spróbować pożenić przerzutkę 9s z manetką 10s i być może da radę. Nie kombinował bym jednak z śrubą B ponieważ zbytnie odchylenie przerzutki od kasety sprawi że ta będzie się szybciej zużywać.

Opublikowano
45 minut temu, Red napisał:

Nie kombinował bym jednak z śrubą B ponieważ zbytnie odchylenie przerzutki od kasety sprawi że ta będzie się szybciej zużywać.

Górne kółko powinno być w jednej linii z zębatką, więc żadnych kątów być nie powinno, chyba że o jakiś inny kąt Ci chodzi?. Śrubą B należy wyregulować odległość górnego kółka wózka od największej zębatki, aby nie haczył. Oryginalnie śruba w tej przerzutce jest przewidziana +/-  do największej zębatki 34T, ale wystarczy wkręcić śrubę np. z modelu M610 lub m615 i regulacja sięgnie koronki 36T. Przerzutki konstrukcyjnie mają większe zakresy pracy niż piszą oficjalnie producenci, aby nie pracowały ona na skrajnościach. Jedyne co może ulec szybszemu zużyciu przy przerzutce 9s to sprężyna przesuwająca wózek przy pracy na największej zębatce. Ale trudno określić jak to wygląda czasowo,bo podczas prób wszystko działało, a czy działa nadal - tego niestety nie wiem,bo nie mam kontaktu z właścicielem roweru.

Ale być może prawdą jest, aby lepiej nie kombinować, szczególnie jak się ktoś na tym nie zna. Koszt nowej przerzutki, manetki i kasety pod system dyna-sys nie jest tak przytłaczający i zamknie się w 450-500 zł (przy nowych). Jedynie podałem to jako ciekawostkę w odpowiedzi na pytanie właściciela postu.

Tak samo powszechnie twierdzi się, że nie da się zespolić napędów SRAM z SHIMANO, a tymczasem czytałem na jakimś forum, że w oparciu o informacje o których pisałem wcześniej złożone zostały takie zestawy napędowe, które na dodatek działają bez problemów:

Kaseta 8 rzędowa 13-32 będąca zbieraniną luźnych koronek Shimano

Łańcuch 8 rzędowy Shimano HG50

Manetka SRAM 7.0 ESP gripshift, 8 rzędowa

Przerzutka Shimano Zee DH Dyna Sys, 10 rzędowa.

Kaseta 9 rzędowa Shimano Alivio 11-32

Łańcuch 9 rzędowy KMC z9000

Manetka SRAM X.0 ESP Trigger, 9 rzędowa

Przerzutka Shimano Zee DH Dyna Sys, 10 rzędowa

Marketing, to marketing ;)

Opublikowano
22 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Górne kółko powinno być w jednej linii z zębatką, więc żadnych kątów być nie powinno, chyba że o jakiś inny kąt Ci chodzi?.

Chodzi o budowę pantografu. Nie o kąt pod jakim pracuje kółko prowadzące. 

Opublikowano

Moim zdaniem śruba B nie ma żadnego związku z kątem o którym piszesz. A pantograf widocznie ma wystarczający zapas, aby pracować z koronką 36T bez problemów. Niestety nie widziałem tego w rzeczywistości, ale wielokrotnie słyszałem, że ta przerzutka obsłuży taką koronkę. Zresztą potwierdzeniem tej teorii może być któryś z filmików Szajbajka o napędach, w którym sam wspomina, że przerzutki maja zapas do współpracy z faktycznie większą zębatką niż podaje producent. Być może podobnie jak w samochodach wynika to z dbania o mniejszą awaryjność podzespołów.

Opublikowano
8 minut temu, Franz Mauer napisał:

A pantograf widocznie ma wystarczający zapas, aby pracować z koronką 36T bez problemów. Niestety nie widziałem tego w rzeczywistości, ale wielokrotnie słyszałem, że ta przerzutka obsłuży taką koronkę.

innym zarzucasz,że przepisują Internet a sam opierasz swoją podpowiedz ,że coś tam gdzieś słyszałeś?

i czy to nie jest irytujące . Jak komuś coś radzisz to wyrażaj się konkretnie i rzeczowo bo wprowadzisz kogoś w niepotrzebne koszta

Opublikowano

@samuel_87 nie chcę być niegrzeczny, ale już kiedyś zwracałem Ci uwagę, abyś czytał ze zrozumieniem. Przecież wypowiedziałem się rzeczowo na zadane przez właściciela posta pytanie. Ty wkleiłeś informacje na temat dyna-sys, który w tym przypadku nie ma zastosowania. Poza tym o jakim wpędzaniu w koszty Ty piszesz? Jeśli ktoś będzie chciał rzeczywiscie coś z tą przerzutką zrobić to dopyta o szczegóły i wspólnie postaramy sie ten problem rozwiązań. Po to jest forum - prawda?

Jeśłi Cię moje wypowiedzi na tym forum nie ineteresują to po prostu przestań je czytać, a tym bardziej komentować jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia. Ja bardzo chetnie czytam ciekawe rzeczy, które mogą mi się kiedyś przydać, ale nie biorę ich jako prawdę objawioną, ale w miarę możliwości staram się je zweryfikować. A dlaczego?, bo mam kolegów, którzy pracują w serwisie shimano i sami opowiadają jak ich ten sprzęt jest w stanie zaskoczyć, o czym na szkoleniu nie było ani słowa.

Zakończmy na tym dyskusję,bo znowu komuś robimy syf s posta.

Opublikowano
7 minut temu, Franz Mauer napisał:

nie chcę być niegrzeczny, ale już kiedyś zwracałem Ci uwagę, abyś czytał ze zrozumieniem.

z całym szacunkiem ale uwagę to możesz zwrócić swojemu dziecku jak już,a to czytanie ze zrozumieniem to sam wiesz ,że tyczy się Ciebie i tego co mi zarzucałeś bo nie umiałeś przeczytać prostej wypowiedzi.

wracając do tematu -dla mnie rzeczowa odpowiedz powinna zawierać jaka manetkę ma konkretnie kupić, a nie kup manetkę 10s. Jaki model się pytam? Prosty przykład autor kupi manetkę deore 10s i nagle się okaże,że to nie działa i co? Napiszesz ,że zapomniałeś dodać,iż ma być inny model a rachunek na niewłaściwą część pokryjesz Ty??

chcesz uchodzić za wszechwiedzącego a nie potrafisz przyznać się do prostego błędu.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Rezus napisał:

Chodzi o to ze sram od zawsze idzie w systemie 1:1 a Shimano dopiero od dyna sys.  A więc żaden marketing. Z 9s przerzudka nie polaczysz tego 

Całkiem mozliwe. Nie sprawdzałem tego,bo sma nie mieszam sprzetu i lubię Shimano. Wiec może dlatego w przytoczonych przykładach mowa jest o tylnej przerzutce w systemie Dyna Sys Shimano. 

35 minut temu, samuel_87 napisał:

Prosty przykład autor kupi manetkę deore 10s i nagle się okaże,że to nie działa i co? Napiszesz ,że zapomniałeś dodać,iż ma być inny model a rachunek na niewłaściwą część pokryjesz Ty??

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem,a nie pluł jadem to zauważyłbyś, że nie określiłem jaką manetkę 10s ma kupić, a już na pewno nie użyłem sforułowania dyna-sys. W trzecim poście przyznałem, ze nie pamiętam jaką dokładnie manetkę nalezy zastosować, choć zasugerowałem że można spróbować sprawdzić deore. Jednak nie rozijałem tego wątku,bo widocznie właśicciel postu nie był tym zainteresowany. Gdyby był -  to zapytałby, a wtedy poszukalibyśmy jeszcze konkretniejszego rozwiązania. 

Nie jestem wszechwiedzący, ale w miarę możliwości staram się pomóc jak mogę najlepiej. Jeśli sam czegoś nie wiem, a zależy mi na pomocy danej osobiw to szukam kogoś kto jest w stanie mi to wytłumaczyć, abym mógł przekazać dalej. Próbowałeś kiedyś tak?To pomaga w życiu. 

Napisz mi do jakiego błędu mam się przyznać to zrobię to. 

a... i proszę napisz mi w wiadomosci prywatnej lub na którymś z moich postów, aby nie robić gnoju właścicielowi tego posta. Tego też nie zrozumiałeś czytając?

@Rezus rzeczywiście tak jak piszesz w systemie indeksacji SRAM (ESP) skok linki w 10s wynosi 35,5mm czyli różnica w stosunku do Dyna-Sys wynosi raptem tylko 0,5mm (co chyba zawiera sie w granicy jakiegoś błedu konstrukcyjnego). Dodatkowo jak się okazuje wpółczynnik przełozenia manetka/przerzutka wynosi 0,98, czyli niemalże tyle samo co w dyna-sys. Na pewno przyda się to dla tych co chcą mieszać sprzęt :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem,a nie pluł jadem to zauważyłbyś, że nie określiłem jaką manetkę 10s ma kupić, a już na pewno nie użyłem sforułowania dyna-sys.

z tym pluciem jadem to mowisz o sobie :D - dobrze,że to wyjaśniliśmy, właśnie problem w tym ,że upierasz sie ,że będzie działać ale nie wiesz w połączeniu z czym - chcesz zrobić z autora królika doświadczalnego by sprawdzał twoje teorie gdzieś słyszane w praktyce? Nie sądzę,że to wyjdzie taniej niż kupienie dedykowanej przerzutki pod 10s .Tyle w tym temacie ,autor tematu sam zdecyduje co zrobić.

pozdrawiam

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@samuel_87 Jednak nic nie zrozumiałeś... :/

Opublikowano

UP: Prosiłbym o linka do manetek shimano 10 s działających w systemie sis.

Opublikowano
14 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Moim zdaniem śruba B nie ma żadnego związku z kątem o którym piszesz.

Ty tak serio? Nie chodzi o ten kąt a o ten który tworzy przerzutka widziana od tyłu.

2 godziny temu, Nemrod napisał:

UP: Prosiłbym o linka do manetek shimano 10 s działających w systemie sis.

Trochę wiedzy fachowej http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Dyna_Sys_VS_ESP_-_czyli_prezent_Shimano..html