Skocz do zawartości

Kamera na kasku

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Yarpenn napisał:

GPS wysyła sygnał w górę do satelit

Twój GPS niczego nie wysyła tylko odbiera sygnał z co najmniej trzech satelitów i na tej podstawie oblicza położenie, prędkość i wysokość.

Edytowane przez antek
Opublikowano
12 godzin temu, LukasFR22 napisał:

Fajnie wygląda i w sumie najlepiej z klatki lecz podczas gleby na klatke nie chciałbym żeby mi się to mocowanie wbiło. Ogólnie przy ciężkich upadkach mocowania z kamerą  aby szkodzą nam czy na kasku czy na klatce jeszcze w dodatku gdy mamy oryginalne mocowania przyklejone gdzie występują dość mocne kleje i przy odklejaniu wyrywa farbę z kasku tak miałem z mocowaniami CONTOUR najlepsza opcja na kask bardzo małe opory toczenia lecz wiadomo są mniejsze kamery i lżejsze.

Opory toczenia na kasku?

Zastanawiałam się ostatnio, co by się stało, gdybym zaryła klatką piersiową w kierownicę. Płytka, do której jest zamocowana kamera, ma stosunkowo dużą powierzchnię, więc w pewien sposób chroni to przed punktowym wbiciem w ciało. Do tego płytka opiera się o żebra, więc one też stanowią ochronę przed penetracją wnętrza.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz przy sporym uderzeniu płytka praktycznie ciebie nie chroni klatki i żeber przed połamaniem ponieważ to jest twarde w miarę i nie ma żadnej właściwości absorbująca energię podczas uderzenia. Tak przy starszych go-pro w dodatku w obudowach przy dłuższym mocowaniu daje opory ja na fullface odczuwałem to sporo a przy Contour praktycznie wcale ponieważ ta kamera jest praktycznie przytulona do kasku, a i można nią zamontować jak się chce... ponieważ ma obracany obiektyw ;) Jeżeli posiadasz umiejętności w jezdzie na rowerze i upadki praktycznie wcale się tobie nie zdarzają to nie masz nawet co się martwić ;) Dla mnie najlepszą alternatywą na klatkę jest GoPro Hero Session i odchudzone szelki czasami zapomina się że ma się ten zestaw na klatce.

Edytowane przez LukasFR22
Opublikowano

Opory toczenia, to raczej opony mają. W przypadku kasku i kamery, to raczej opory aerodynamiczne są.

O tym, że żebra polecą przy dzwonie, to nie mam wątpliwości, ale może się zdarzyć, że przy punktowym uderzeniu płytka częściowo rozproszy energię uderzenia na swoją powierzchnię. Lepiej oberwać kapciem niż z tą samą siłą szydłem.

Opublikowano
19 godzin temu, Sziva napisał:

Opory toczenia, to raczej opony mają. W przypadku kasku i kamery, to raczej opory aerodynamiczne są.

O tym, że żebra polecą przy dzwonie, to nie mam wątpliwości, ale może się zdarzyć, że przy punktowym uderzeniu płytka częściowo rozproszy energię uderzenia na swoją powierzchnię. Lepiej oberwać kapciem niż z tą samą siłą szydłem.

Tak tak opory aerodynamiczne, zmęczony byłem gdy to pisałem ;) Co do szelek z kamerą w żaden sposób nie pomogą tobie w ochronie klatki piersiowej w żadnym stopniu jedynie mogą zaszkodzić, miałem kiedyś nieprzyjemny upadek na klatkę na korzenia i strasznie to wspominam podczas gdy prawie mi się wbiło pęknięte mocowanie od GoPro. Nie od parady zawodnicy nagrywają tylko z kasku ;)