Skocz do zawartości

Kamera na kasku

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

zastanawiam się nad kupnem kamery i chyba najwygodniej byłoby mocować ją na kasku. Zastanawia mnie jednak kwestia bezpieczeństwa. Czy kask z zamontowaną kamerą jest nadal bezpieczny dla głowy? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

specialized34

Ja jeżdżę z kamerka na kasku od 4 miesięcy miałem już dwie wywrotki nawet jedna do rzeki i nic się nie stało wiadomo że podczas wywrotki kamerka może ucierpiec i zależy jakie mocowanie i jaka kamerka ale głowa wytrzymała myślę że nie będzie żadnych problemów

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Przed chwilą, Sziva napisał:

Hej,

zastanawiam się nad kupnem kamery i chyba najwygodniej byłoby mocować ją na kasku. Zastanawia mnie jednak kwestia bezpieczeństwa. Czy kask z zamontowaną kamerą jest nadal bezpieczny dla głowy? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Mam mocowanie na kasku, szelki na klatkę piersiową, a na rowerze na kierownicy oraz pod siodłem.

Miałem dość sporą glebę w górach z kamerą na kasku i wielkich szkód kamera nie wyrządziła. kask został tam gdzie miał zostać, czyli na głowie.

Najlepsze ujęcia są z klatki piersiowej i to mocowanie lubię najbardziej.

Edytowane przez Gość
Przed chwilą, Sziva napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Jak mi coś z pensji zostanie na koniec miesiąca, to kupię kamerę i podzielę się spostrzeżeniami :)

Polecam SJCAMa produkty. Tanie i dobre ;)

podobno- robi dużą różnice

Wiadomo ile osób tyle opinii, jednak polecam bardziej szczegółowo poszukać recenzji,testów by nie wbić się na minę.
Ja zbieram na kamerkę ze stajni Garmin.

ps. jak zauważyłaś używając kamerkę na klacie,głowie sami amortyzujemy

Edytowane przez Gość

Hejo :) przetestowałem mocowania przeróżne, podobnie jak SpiderMAN. Ujęcia z głowy są ciekawe, ale jak ktoś podczas jazdy majta łbem to będzie miotało jak szatanem. Mocowanie na kierownicy fajne, ale jak zjedziesz z asfaltu to będzie miotało jak szatanem. No i pozostaje mocowanie na klacie poprzez szelki lub jak kto woli, biustonosz ;) Jest to najlepsze rozwiązanie, bo raz, że jest najdynamiczniejsze (widać i rower i to co przed nim, nawet moja żona mówiła, że wygląda jak w grze komputerowej), a dwa podczas jazdy klatka piersiowa porusza się relatywnie bardzo mało, więc obraz jest dość stabilny.

W przypadku Gitup musisz sobie Sziva odpowiedzieć samodzielnie na pytanie: do czego mi ta kamera ma być potrzebna. Jeżeli dla użytku własnego to będzie spoko, natomiast jeżeli do publikacji i zbierania fejmu - no to niestety świat poszedł do przodu i standardy są obecnie nieco wyższe.

• Pomógł 2
  • Administrator
Dnia 5.07.2017 o 14:34, Sziva napisał:

jest nadal bezpieczny dla głowy?

Kamerka na kasku nie powinna zmniejszyć Twojego bezpieczeństwa, z wyjątkiem leśnych ścieżek z nisko wiszącymi gałęziami, ale to już raczej kwestia bezpieczeństwa samej kamery. Ja ciągle zahaczam kaskiem o jakieś chaszcze.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 3
Andrzej Sawicki
Dnia 7.07.2017 o 11:51, Yarpenn napisał:

Ujęcia z głowy są ciekawe, ale jak ktoś podczas jazdy majta łbem to będzie miotało jak szatanem.

Trzeba mieć trzecie oko i dwie ciężkie kamery jak Lucas Brunelle, wtedy jest stabilnie. ;)

Moim zdaniem najlepiej jest się zaopatrzyć w szelki i przymocować kamerkę na klatkę piersiową. Co do kamerki na kasku to jeśli nie masz fullface'a albo skate'owego odpowiednika, może się pojawić problem z mocowaniem lepu (Może po prostu się nie trzymać). Jest też inny problem, kamerka (jeśli jest ciężka) może przeważać ci jedną część kasku co będzie nie komfortowe. Ja jakoś poradziłem sobie z problemem przylepienia ale jednak wolę szelki. Na aliexpress możesz kupić je bardzo tanio: Link do aliexpress

Edytowane przez BlackHawkPL
Zbyt długi link (Jest skrócony)

Hej. Ja też polecam jak przedmówcy korzystanie z mocowania na klacie niż kasku. Stabilniej i bezpieczniej dla kamerki zwłaszcza jak się ma coś droższego, a ujęcia wychodzą świetne.Z resztą widać to na filmach Szajbajka :)

Jeszcze co do samej kamery, jeżeli ma być często stosowana do jazdy na rowerze warto może pomyśleć o takiej z GPS i czujnikiem przeciążenia G-Force (np. Go Pro Hero 5 to ma). Można wtedy korzystać z geotagów, a na filmie umieścić takie dane jak: odległość, wysokość, kompas, prędkość, przeciążenia itp. Też na filmach Szajbajkowych czasem to jest :)

• Pomógł 1

Hej wszystkim!

Ostatecznie kupiłam Gitup Git2 Pro i póki co jestem bardzo zadowolona z jakości - nagrywam w 1080p 60fps. Mam mocowanie na kask, ale moja szyja nie do końca czuje się komfortowo z dodatkowym obciążeniem. Za to mocowanie na szelkach jest praktycznie przeze mnie nieodczuwalne i megawygodne. 

Kuźwa jak Wy to robicie, że Wam tak dużo kierownicy widać i sporo nieba, a ja co wchodzę na rower to muszę walczyć o kadr, żeby coś było.

Chyba po prostu jestem za tłusty :D

• Lubię to! 1

Hmmm, może spróbuj z brzucha przenieść mocowanie wyżej na piersi. Ja na początku tak zrobiłam, ale jak mi się na dziurach wszystko rozbujało, to stabilizacja była bezsilna, więc musiałam zejść z mocowaniem poniżej balonów ;) Każdy ma jakiś problem :D 

U mnie właśnie wisi do góry nogami - wtedy można spokojnie odchylić kamerę na mocowaniu i po pochyleniu tułowia, kamera filmuje na wprost. Jak już ustawisz sobie odpowiedni kąt, to warto zaznaczyć sobie markerem pozycję na obudowie i mocowaniu.Trzeba tylko w ustawieniach obrócić obraz o 180 stopni.

Fajnie wygląda i w sumie najlepiej z klatki lecz podczas gleby na klatke nie chciałbym żeby mi się to mocowanie wbiło. Ogólnie przy ciężkich upadkach mocowania z kamerą  aby szkodzą nam czy na kasku czy na klatce jeszcze w dodatku gdy mamy oryginalne mocowania przyklejone gdzie występują dość mocne kleje i przy odklejaniu wyrywa farbę z kasku tak miałem z mocowaniami CONTOUR najlepsza opcja na kask bardzo małe opory toczenia lecz wiadomo są mniejsze kamery i lżejsze.

Z odwróceniem kamery nie jest taka prosta sprawa... Ja tak do tej pory jechałem i okazało się... że wszystkie moje filmy mają błędy :D O ile samo nagranie jest ok, o tyle niestety GPS w kamerze zaczyna wariować. Nie pokazuje pozycji, prędkości prawie wcale a jeśli już to zamiast 25 km/h pokazuje z 10 i ... zawsze pokazuje wysokość 100 metrów niżej niż w rzeczywistości. Zgłosiłem ticketa do Garmina Polska i Garmina Szwajcaria, na razie czekam na odpowiedź... W sumie wydaje mi się, że może to nie być błąd kamery, bo w sumie logicznie GPS wysyła sygnał w górę do satelit, a jeżeli czujnik jest skierowany do ziemi to wariuje. Wczoraj nagrałem film na wyprostowanej kamerze i będę testował.