Skocz do zawartości

3x8 na 1x8

Emil.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuję zastosować napęd 1x8 w moim rowerku.

Czy takie coś będzie pasować?(mam support na kwadrat,tylna przerzutka to acera[ta starsza 8rz bez sprzęgła],długość obecnej korby 170mm)

zębatka: https://allegro.pl/oferta/zebatka-narrow-wide-36t-fioletowy-snail-9235958973?reco_id=ec8d20df-bf8c-11ea-ab4b-b026284b7e80&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

korby: możecie coś podrzucić :) najlepiej nie drogie

Trzeba kupić coś jeszcze?Z góry przepraszam za niewiedzę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
50 minut temu, Emil. napisał:

zastosować napęd 1x8

Będzie Ci brakować przełożeń.

Jeszcze chcesz blat 36T?

Jaką masz kasetę? 

Cały czas padają tu takie pomysły,ale w większości przypadków udaje się je wyperswadować.

Opublikowano

Celowałbym raczej w 30-32, góra 34. Mi też się wydawało że zabraknie twardych przełożeń ale zamiast zakładać większy blat popracowałem nad kadencją. 3 minuty dziennie przez około 2 miesiące a zobaczysz jak duża jest różnica. Oczywiście jak jeździsz codziennie. Jak rzadziej to odpowiednio dłużej.

Opublikowano
34 minuty temu, Emil. napisał:

Na razie chcę 1x8 potem upgrade do 1x10

poczekaj sobie jak założysz conajmniej 1x10. Inaczej będziesz bardzo niezadowolony. Myślę że @Chrismel się że mną zgodzi ;)

Napęd 1x masz typowo w góry,czyli lecisz w twarde przełożenia.Przedni blat mały(28-30),bo przy 8s kasety nie mają za dużych koronek. Dlatego przy 1x masz 1x11, 1x12,a kasety 11-50,10-50, lub nawet 10-52

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Myślę że @Chrismel się że mną zgodzi

Tutaj Cię zaskoczę i to mocno. Po przejechaniu kilkunastu tysięcy kilometrów absolutnie  nie założyłbym napędu 1x10 z uwagi na stopniowanie kaset. Gdybym miał teraz to robić założyłbym w wersji budżetowej 1x9 z kasetą 11-36 albo w wersji full wypas 1x11 z kasetą SRAM 10-42. Wracając do stopniowania 10s mamy do wyboru 11-36 z bezsensownym 19-21 (skok 11%) oraz 11-42 z równie tragicznym 15-18 (skok 20%). Chociaż osobiście już wolę to 20% niż te 11% które realnie przekładało się u mnie na 19-24 czyli 26%. Po prostu zmiana o 11% w tym zakresie prędkości była mi po nic - tylko przeszkadzała zamiast pomagać. Kaseta 11-36 jest za to idealna do napędów 2x.

Jedynym argumentem przemawiającym za 1x10 jest dla mnie sprzęgło w Deorce (jeżeli ktoś jeździ ostre MTB i go potrzebuje). Bo w warunkach miejsko-leśnych przy wyłączonym sprzęgle nie udało mi się zrzucić łańcucha mimo że naprawdę mocno próbowałem.

BTW. Projektanci stopniowania kaset w Shimano powinni się udać na staż do Rohloff-a. Tak się to robi prawidłowo.

Opublikowano

Czyli co robić może być to 1x8 a potem wymiana na 1x9/1x11?

Opublikowano

Spokojnie może być jak nie mieszkasz w górach. Musisz tylko bardzo precyzyjnie dobrać zębatkę z przodu. Zakres przełożeń jest dość wąski i musisz idealnie trafić w swoje potrzeby. Tu Ci nikt nie pomoże - sam je musisz określić. Choć gdybyś miał wątpliwości lepiej wziąć mniejszą zębatkę. Najwyżej nie dokręcisz na maksa na zjazdach. Ale jak zabraknie na podjeździe to głupio schodzić z roweru i go prowadzić :)

Opublikowano
1 minutę temu, Emil. napisał:

może być to 1x8

Nie 1x8. Jak dla mnie to minimum 1x10,choć też mało.

Widzisz @Chrismel jest już wytrenowany i wie jakie przełożenia są mu potrzebne. Ty,jak zaczynasz,to raczej nie rób tego błędu

Ps. Napisz co Tobą kieruje że chcesz napęd 1x ?

Opublikowano

Moje korby są ciulowe i jak mi łańcuch poleci z przodu to się blokuje ZAWSZE.

Poza tym wygląd oraz brak manetki na kierownicy.

Chęć ulepszania roweru.

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Jak dla mnie to minimum 1x10,choć też mało.

Ale 11-36 w 9s ma lepsze stopniowanie niż 11-36 w 10s a zakres przełożeń jest dokładnie ten sam.

2 minuty temu, Emil. napisał:

Moje korby są ciulowe i jak mi łańcuch poleci z przodu to się blokuje ZAWSZE.

Poza tym wygląd oraz brak manetki na kierownicy.

A jaka wygoda z myciem jak jeździsz cały rok. Mi ogarnięcie roweru w zimę zajmowało 5 minut a domycie napędu z przodu podnosiło tętno do 200 :)

Opublikowano
1 minutę temu, Chrismel napisał:

Ale 11-36 w 9s

Ale w 9s,a nie w 8 ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Chrismel napisał:

domycie napędu z przodu podnosiło tętno do 200 :)

Mi też.Nie da się tego umyć

1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Ale w 9s,a nie w 8 ;)

Pisałem że do późniejszej rozbudowy na razie chce 1x8 a potem rozbuduję.

Opublikowano

Jeszcze jedna uwaga. Jak zdecydujesz się na zębatkę 30T to z reguły występują one od razu z kominami które odsuną ją odrobinę od ramy (ale musisz to sprawdzić). Na przykład: https://banless.pl/pl/p/Zebatka-okragla-104BCD/25

Offset - 2mm (30t), 0mm (32t, 34t, 36t, 38t)

Jak weźmiesz większą będziesz raczej potrzebował śrub z kominami.

Opublikowano
9 minut temu, Emil. napisał:

Chęć ulepszania roweru.

Z tym że nie ulepszasz, a okaleczasz

13 minut temu, Emil. napisał:

Poza tym wygląd oraz brak manetki na kierownicy

To czemu nie 1x1? Nie będzie żadnej manetki xD (taki żarcik)

Zresztą zrób jak chcesz. Musisz przekonać się na własnej skórze.

Ps. Blaty do 1x przeznaczone są do napędów od 9s dlatego,że wew. Szer. łańcucha od 9-12s jest taka sama.

Natomiast ta polecona powyżej jest od 10s.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Z tym że nie ulepszasz, a okaleczasz

To czemu nie 1x1? Nie będzie żadnej manetki xD (taki żarcik)

Zresztą zrób jak chcesz. Musisz przekonać się na własnej skórze.

Ps. Blaty do 1x przeznaczone są do napędów od 9s dlatego,że wew. Szer. łańcucha od 9-12s jest taka sama.

Natomiast ta polecona powyżej jest od 10s.

Wiem że ty się znasz możesz mi coś doradzić?

Tak żeby pasowało wszystko zębatkę 32t i korby do supportu na kwadrat możliwie jak najtaniej.

Zębatka najlepiej fiolet xD.

Wiem że proszę o dużo ale sam się nie znam.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Emil.
Opublikowano
6 minut temu, Emil. napisał:

Wiem że proszę o dużo

Dlaczego? Musimy sobie pomagać ;)

Moja rada jest taka.

Jak już musisz mieć 1x,(którego osobiście nie lubię,ale rozumie dlaczego ludzie je lubią) to musisz mieć minimum 9s z tyłu

Wiąże się to z 

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

wew. Szer. łańcucha od 9-12s jest taka sama.

Łańcuch 8s jest szerszy,więc łańcuch będzie miał luzy boczne na blacie i napęd będzie się szybciej zużywał,może również spadać

Czytaj również pomiędzy wierszami.

Czyli,jak już się uprzesz na 1x8, to musisz mieć albo świetną kondycję,albo tracisz znacznie na prędkości Max.

Druga trafna sugestia osoby która używa i lubi napęd 1x.

1 godzinę temu, Chrismel napisał:

Ale 11-36 w 9s ma lepsze stopniowanie niż 11-36 w 10s a zakres przełożeń jest dokładnie ten sam.

Nie idź W napęd 1x10,tylko 1x9,lub 1x11. Z tym że 1x9 będzie dużo tańszy

Podsumowując.

Nie rób napędu 1x8, to będzie pomyłka.

Ja również czytam między wierszami ;)

1 godzinę temu, Emil. napisał:

jak mi łańcuch poleci z przodu to się blokuje ZAWSZE.

Napisz coś więcej. Co się dzieje?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Napisz coś więcej. Co się dzieje?

Łańcuch spada między ramę a zębatki i się klinuje kiedyś musiałem ściągać korbę aby go wydostać

Możesz podesłać kasetę 9rz aby ją zamontować zamiast tej mojej?

Coś takiego?

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m3100-9rz-sgs-9416337312

https://allegro.pl/oferta/kaseta-mtb-shimano-9-rzedowa-11-34-alivio-hg400-9-9083303984

https://allegro.pl/oferta/manetka-przerzutki-tyl-9rz-shimano-acera-sl-m3000-7020545270

Polecisz jakieś korby dosyć tanie?Mam support na kwadrat

I jakąś dobrą zębatkę przednią+łańcuch

Edytowane przez Emil.
Opublikowano
1 godzinę temu, Emil. napisał:

Możesz podesłać kasetę 9rz aby ją zamontować zamiast tej mojej?

Jaki masz styl jazdy?

Opublikowano
4 minuty temu, Emil. napisał:

W jakim sensie?

Ile % las,ile % asfaltu? Czy jeździsz ostro, czy bardziej  rekreacyjnie ?

14 godzin temu, Emil. napisał:

Łańcuch spada między ramę a zębatki i się klinuje

Musisz dobrze ustawić przerzutke.

Daj sobie na 3 bieg z przodu i 8 z tyłu.(Największy blat i najmniejszą koronkę)

Dokręć śrubkę H na przedniej przerzutce tak aby łańcuch nie ocierał o wózek. Ma być bardzo mały odstęp (~0,5mm)

Opublikowano (edytowane)

50/50 lecz dużo jeżdżę po hopach i dropach.

Przerzutki mam dobrze ustawione,ale gdy skoczę z czegoś i łańcuch poleci to nie da się go wydostać.

W ogóle co myślisz o tym :https://pl.aliexpress.com/item/32914864948.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.245f616bMFsiFZ&algo_pvid=4590d8cf-38e4-4fa1-abc8-b367d473d8b0&algo_expid=4590d8cf-38e4-4fa1-abc8-b367d473d8b0-7&btsid=0b0a182b15941168331444671e8a9f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ 

Wystarczy tylko zamontować odpowiednią zębatkę? Taka może być? https://allegro.pl/oferta/zebatka-narrow-wide-32t-fioletowy-snail-9235942605 ?Czy jakieś podkładki czy coś innego?

Edytowane przez Emil.
Opublikowano
2 godziny temu, Emil. napisał:

dużo jeżdżę po hopach i dropach.

No to lipa,bo dopiero napędy od 10s mają sprzęgło,czyli shadow+ .

Są dwie opcje poradzenia sobie z twoim problemem.

Tańszy-zostawić twój napęd 3x8 i jak skaczesz dajesz na środkowy blat.

Droższy- dajesz sobie napęd 10s i kupujesz Deorke Shadow+,

Najdroższy - 11s i wkładasz SLX M7100.

Co do tej korby z Ali w życiu bym jej nie kupił,ale @PiotrekGT lubi tam kupować ;), na pewno Ci coś poleci