Cajtek Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich entuzjastów rowerów Po kilkunastoletnim rozbracie z MTB postanowiłem wrócić do mojej starej pasji. Szukając roweru dla siebie miałem w miarę sprecyzowane wymagania- miał to być Specialized (wiem, dało się kupić coś na lepszym osprzęcie w tych pieniądzach) i koniecznie w kolorze czarnym Przeglądając oferty natchnąłem się na dość mocno przeceniony model Rochopper Pro z 2019 roku w rozmiarze L.... W planach mam zamianę napędu na 2x11 całość na Deore XT i może kiedyś koła, temat jest rozwojowy Rama - A1 SL Aluminum, Sport XC 29 Geometry, tapered head tube, internal cable routing, Boost QR 141x9mm forged dropouts, chainstay-mounted disc brake, replaceable alloy derailleur hanger Widelec - RockShox Recon RL, Solo Air, Boost, 51mm offset, 80/90/100mm of travel Przednia piasta - DT Swiss 350 Straightpull 6 śrub (Thru Bolt DT Swiss 9x100mm) Tylna piasta - DT Swiss 350 Straightpull 6 śrub (Thru Bolt DT Swiss 10x135mm) Szprychy - Sapim D-Light Obręcze - DT Swiss XR391 Dętki - brak Przednia opona - SHWALBE Racing Ray, 2.25" Snake Skin, TL Easy Tylna opona - SHWALBE Racing Ralph, 2.25" Snake Skin, TL Easy Mechanizm korbowy - Shimano Deore XT FC-M8000-B +3mm 175 36x26T Wieńce - Alloy, 36/22T Suport - Shimano XT BB-MT800 BSA HTII Manetki - Shimano SL-M8000 XT Przednia przerzutka - Shimano XT FD-M8025 DS DP Tylna przerzutka - Shimano XT RD-M8000 SGS Kaseta - Shimano XT CS-M8000 11-42 Łańcuch - KMC X11EL Przedni hamulec - Shimano BR-M8100, Shimano Deore XT, tarcza SM-RT86 180mm Tylny hamulec - Shimano BR-M8100, Shimano Deore XT tarcza SM-RT86 160mm Kierownica - PRO KORYAK 720 mm x 31,8 wzn 0 mm- przycięta do 700mm. Chwyty kierownicy - PRO Ergonomic Mostek - PRO KORYAK 80 mm +- 6 Siodło - PRO Falcon Carbon AF 142 mm Sztyca - FIZIK Cyrano 30,9 Alu, offset 25mm. Zacisk sztycy - Da Bomb Mark 3, 34,9 mm Pedały - Look X-Track Waga realna - 11,70 kg Tak było oryginalnie: Tak jest teraz: Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Cajtek Zmiany 2
m@rcin Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Dobra decyzja z zakupem Speca, sam mam rockhoopera experta teraz używany jako rower zimowy lub na długie spokojne wycieczki. 1
TOMALA72 Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Spec... aj będę krytykował, będę...😁 Fajny rower ale zdecydowanie za drogi jak na to co oferuje. Spec z roku na rok idzie w oszczędności. Korby, obręcze, mostki , kierownice Stout itp. Dobra jakość z Taiwanu ale z dodatkiem Pro do nazwy roweru to tak niewiele ma wspólnego. Piasty takie sobie, Shimano bez sztywnych osi. Amor już ujdzie. Dobrze że Spec nie wpierdzielił Suntoura. Typowy przedstawiciel marki. Mało za dużą kasę...ale większość widzę, że wymieniona więc jest lepiej ale po dopłacie:))) Lubię tą markę, miałem dwa ( w tym Stumpjumpera) i jeden kupiłem synowi:) Nowego już raczej nie kupię bo za dużo przepłacone. Na plus dobra jakość montażu i fajnie wykonane ramy:) 1
Cajtek Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Zdaję sobie z tego sprawę, to był świadomy wybór. Rower kupiony po ponad 20% zniżce w stosunku do ceny katalogowej, więc troche mniej boli. Do sedna, przygodę z MTB zacząłem w latach 90 tych XX wieku... W liceum dostałem od rodziców Treka 7000, co na tamte czasy to było coś. Jazda na MTB na tyle mi się spodobała, że zacząłem szukać czegoś lepszego, a wiadomo w tak młodym wieku gotówka mocno ograniczona...Dorabiałem sobie gdzie popadnie i udało mi się poskładać rower na ramie Marin Indian Fire (kupiona po sezonie od znajomego zawodnika) na osprzęcie XT/XTR.. Rower ten do tej pory jest w rodzinie i ma się dobrze (sprzedałem go kuzynowi, gdyż trafił się fajny wyjazd zarobkowy za granicę- praca w zawodzie). Cały czas jednak patrzyłem zazdrośnie w strone rowerów marki Specialized, zawsze chciałem mieć Specialized... Przez 7 lat za granicą i 4 po powrocie do kraju jeździłem na Fuji Pro-8 trekingowym (głównie do pracy) i tak aż do tego lata gdy postanowiłem dziecku kupić rower (dziecko 4,5 roku). Przeglądając oferty zobaczyłem Rower dziecięcy Specialized Rockrider na 16 calowych kołach (który z resztą kupiłem córce) i dawna miłości do marki wróciła... Dość długo się broniłem przed zakupem tego roweru. Miałem coraz mniej argumentów, gdyż od marca pracuje tylko zdalnie z domu w związku z COVID i nie muszę wydawać pieniędzy na benzynę i bramki (około 100 km dziennie), więc zaoszczędzone pieniądze wydałem na Rockhoppera Projekt jest rozwojowy, na pewno ten rower się trochę zmieni i jedyne czego trochę żałuje to brak sztywnej osi z tyłu, bo przód można ogarnąć zamieniając amortyzator... Edytowane 6 Lipca 2020 przez Cajtek Styl 1
m@rcin Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zbyt rozwojowy projekt to nie jest bo dużo już nie pozostało do zmiany. Miałem ten sam dylemat z moim experta jednak doszedłem do wniosku że jeśli chce coś zmienić to najlepiej rower. Kupiłem kolejnego speca epica experta w dobrej cenie. Spec może jest i drogi ale daje dobre rabaty na starsze modele pozatym porównując mojego epica z rowerami w tym samym przedziale cenowym nie różnią się od siebie zbytnio osprzętem. 1
Cajtek Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Opublikowano 6 Lipca 2020 Epic fajny rower, może za 2,3 lata o nim pomyślę .Fakt, projekt średnio wymagający, ale jeszcze kilka rzeczy zostało, a Rockhopper na tą chwilę w zupełności mi wystarcza. Trzeba wrócić na dobre na "szlaki", a później myśleć o full'u .
Cajtek Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Trochę się rower zmienił, wpadło trochę gratów i wagi ubyło. Ogólnie z roweru jestem bardzo zadowolony. Geometria dla mnie idealna i na brak sztywności nie mogę narzekać. Muszę się tylko za jakimś siodłem rozglądnąć, bo deska od majfrenda wygodna, ale zaczęła pękać Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez Cajtek Poprawiono układ zdjęć. 1
Accent_Szaj Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 No całkiem w moim stylu. Czerń z kropelką czerwieni. Na napędzie XT. Miodzio Co do siodełka. Pro ma akcję na topowe siodła 30dniowa gwarancja zwrotu kasy. Bierzesz ujeżdżasz i jak Ci nie pasuje oddajesz. 1
Cajtek Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Dzięki, Pro brałem jak najbardziej pod uwagę, wgłębię się w temat .Mam tylko problem jeden mały z przednią manetką, nie umiem tego wyregulować, żeby to ładnie chodziło z napędem 2x. Teraz niby działa, ale mam "półbieg", a wolałbym to mieć jakoś zablokowane. Dawno się nie bawiłem serwisem i braki wiedzy niestety mam...
Accent_Szaj Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Cajtek napisał: Teraz niby działa, ale mam "półbieg", a wolałbym to mieć jakoś zablokowane Rozwiń myśl. Tak się wydaje że to banał,ale ogarnij to od nowa. 1. Ustaw wysokość(3 mm od dużego blatu) 2. Sprawdź czy jest równolegle do łańcucha 3. Ustaw zakres L 4. Załóż linkę 5. Ustaw zakres H 6. Kręcąc baryłkę ustaw prawidłowe działanie 1
Cajtek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Chodzi mi o to, że manetka m8000 jest 3 rzędowa, tzn nie ma pod spodem przełącznika 2/3 biegi. Gdzieś mi się rzuciło w oczy, że można to jakoś regulacją ustawić, tzn zablokować jeden bieg w manetce.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Cajtek napisał: tzn zablokować jeden bieg w manetce. Nie w manetce,tylko skręcając srubką H ,tak aby nie można było wbić tego 3 blatu. 1
Cajtek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dziękuję za instrukcję, pobawię się tym w weekend .Siodło zamówione, Pro Falcon AF Carbon z czerwonymi wstawkami, powinno kolorystycznie do roweru pasować. Mam nadzieję, że moje 4 litery też będą zadowolone
Accent_Szaj Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Miałem dokładnie tak samo jak Ty i wymieniłem manetke na M8100 pod ispec-ev monolever. Jak sprzedaż swoją,to wymiana nie będzie droga Tu masz mojego bajka 21 minut temu, Cajtek napisał: Pro Falcon AF Carbon Haha nawet siodełko,jak miałem z Pro,to to samo zamówiłem
Cajtek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Po pracy poczytam, dziękiNie byłeś zadowolony z tego siodełka?
Accent_Szaj Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 58 minut temu, Cajtek napisał: Nie byłeś zadowolony z tego siodełka? Siodełko jest super ,tylko ja jestem specyficzny i dla mnie wygląd i waga są najważniejsze .Kupiłem Falcon nie carbon,a zwykłe,stąd zmiana
Cajtek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 20 minut temu, Accent_Szaj napisał: Siodełko jest super ,tylko ja jestem specyficzny i dla mnie wygląd i waga są najważniejsze .Kupiłem Falcon nie carbon,a zwykłe,stąd zmiana Ufff, kamień z serca .🙂 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Nie w manetce,tylko skręcając srubką H ,tak aby nie można było wbić tego 3 blatu. Masz może linka do jakiegoś filmiku lub manuala?
Accent_Szaj Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) 59 minut temu, Cajtek napisał: Masz może linka do jakiegoś filmiku lub manuala? To chodzi o tę śrubkę Po założeniu linki klikasz raz z przodu dajesz na duży blat ,a z tyłu na najmniejszą koronkę Kręcisz rzeczoną śrubką H do momentu aby łańcuch nie ocierał,ale był jak najbliżej sanek/wózka przedniej przerzutki i tyle Tu masz manuala swojej przerzutki https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/FD-M8025-H.html Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta :/ 1
Cajtek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 @Accent_Szaj jeszcze raz dziękuję.Jakoś dziwne wizje miałem jak się z tym problemem uporać i prosty przekaz do mnie nie docierał.Po pracy na spokojnie w garażu 5 minut i manetka klika 2 razy i wszystko gra
Cajtek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Siodło dotarło, nie było dziś czasu ani pogody na długie testy, ale wygląda na to, że się polubimy Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Cajtek Edycja zdjęć
Accent_Szaj Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 W dniu 14.08.2020 o 17:03, Cajtek napisał: 5 minut i manetka klika 2 razy i wszystko gra No i świetnie
Cajtek Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Ostatnie szlify dokonane, rower osiągnął zamierzony wygląd (czerwone detale) oraz wagę. Jest jeszcze 700 gramów (jak nie więcej) do zbicia na amortyzatorze, ale to nie w tym sezonie 🙂 1
Accent_Szaj Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Cajtek napisał: Ostatnie szlify dokonane, Haha,uważaj bo Ci uwierzę To jest choroba zwana roweroza. Zawsze można coś dokupić,coś poprawić Jak dla mnie pięknie wygląda. Ja bym jeszcze pomyślał nad krótszym mostkiem.
Cajtek Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Haha,uważaj bo Ci uwierzę To jest choroba zwana roweroza. Zawsze można coś dokupić,coś poprawić Jak dla mnie pięknie wygląda. Ja bym jeszcze pomyślał nad krótszym mostkiem.Żonie rower dziś kupiłem, więc limit pieniędzy na rower na ten sezon został wyczerpany... :-)Cieszę się, że Ci się podoba.Co do mostka, to był krótki (60 mm) , ale stare nawyki wygrywają (teraz jest 100 mm). Dałem mu szansę, ale to nie moja bajka. Wolę być bardziej wyciągnięty na rowerze. Tak samo kierownica powyżej 700 mm to nie dla mnie. Rogi to też obowiązkowe wyposażenie mojego roweru :-)
Accent_Szaj Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 7 minut temu, Cajtek napisał: na ten sezon Ta jasne 7 minut temu, Cajtek napisał: to był krótki (60 mm) , ale stare nawyki wygrywają (teraz jest 100 mm Też tak miałem,kupiłem 130 carbon Ritchey Superlogic,ale tak mi się gryzł z resztą że wyleciał Tu jest wątek o tym Co do kiery i rogów pięknie wygląda jako całość. Tylko ten mostek mi się nie podoba,reszta ideał 1
Rekomendowane odpowiedzi