Skocz do zawartości

Przerzutka Shimano m4000

Serol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Ja jak tak patrze na nowe deore to sie zastanawiam czy to będzie czegokolwiek warte (szczególnie te 10s) a co dopiero m4000. Bo nei wiem czy zauwazyliście ale nowa seria Derore 10s nazywa się M4100, dla mnie to po prostu następca alivio bo to nawet sprzęgła nie ma (m4120 sgs). 

@Accent_Szaj i wszyscy co są za m4000, miałem w ręku m952 i m4000, m4000 konstrukcja ich jest identyczna ale wykonanie.... m4000 to barachło z bazaru.

M951 nie ma jeszcze tego wihajstra więc nie wiem jak tam ze sprężyną, czy taka sama jak m952 czy inna, były produkowane równolegle.

Powiem tak, po tym jak widziałem jak wygina się M360 to wątpię, żeby było coś gorszego(chodzi mi o M4000 itd.), chyba że M591 i M592 było(jest) zrobione, w ogóle z innego stopu, czy coś. Bo teraz to wyszło na to, że tak na prawdę lepiej kupić taką samą M360 zamiast nowego modelu, bo jest gorszy. A jeżeli nowsze modele mają być według was jeszcze gorsze, czego nie wiem bo nie miałem ich w ręku, to chyba na moją jazdę musiałbym kupić przerzutkę sprzed 20lat(idąc waszym tokiem myślenia, który nie wiem, czy jest zły, czy dobry) Po to, abym jej nie rozwalił, a tu chyba nie o to chodzi. 

Przerzutki jeszcze nie zamówiłem, więc mogę jeszcze zmienić zdanie, ale nie wiem czym mam się kierować...

4 godziny temu, Ares napisał:

Nie jest Twoją winą, że jesteś młody. Przynajmniej tak mi się wydaje. Żeby użytkować to trzeba to robić bo jazda "wokół bloku" to żadne testy. 

Jeżeli chcesz wiedzieć, to masz racje, jestem młody.😉 No wiesz, ja jeżdżę raczej po różnych terenach, ale ostatnio M360 zepsuła mi przejażdżkę na korzeniach, w lesie, więc moja jazda to nie jest tylko jazda wokół bloku. Już nie mówiąc o tym, że nie mieszkam w bloku🙂. Gdybym sam kopną w tą przerzutkę czy coś to nie pytałbym się tutaj: "Czy jest jakaś wytrzymalsza?" 😂 Teraz i tak będę jeździć ostrożniej na moim sprzęcie, ale lepsza przerzutka nie zaszkodzi.

Opublikowano

@Serol bierz tą M3100. 

Nie ma sensu pakować więcej w ten rower.Skoro producent pakuje do niego tak słaby osprzęt,to znaczy, że nie jest on przeznaczony do MTB

OK ,może będziesz miał lepszą przerzutke,a posypuję Ci się amor,albo korba itd.

Myślę że @Ares i @PiotrekGT się że mną zgodzą ;)

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Serol napisał:

A jeżeli nowsze modele mają być według was jeszcze gorsze, czego nie wiem bo nie miałem ich w ręku, to chyba na moją jazdę musiałbym kupić przerzutkę sprzed 20lat(idąc waszym tokiem myślenia, który nie wiem, czy jest zły, czy dobry) Po to, abym jej nie rozwalił, a tu chyba nie o to chodzi. 

Jeżeli chcesz wiedzieć, to masz racje, jestem młody.😉 No wiesz, ja jeżdżę raczej po różnych terenach, ale ostatnio M360 zepsuła mi przejażdżkę na korzeniach, w lesie, więc moja jazda to nie jest tylko jazda wokół bloku. Już nie mówiąc o tym, że nie mieszkam w bloku🙂. Gdybym sam kopną w tą przerzutkę czy coś to nie pytałbym się tutaj: "Czy jest jakaś wytrzymalsza?" 😂 Teraz i tak będę jeździć ostrożniej na moim sprzęcie, ale lepsza przerzutka nie zaszkodzi.

Aluzja do jazdy wokół bloku nie była w Twoją stronę. Akurat ja sobie zdaję sprawę, że śmigasz po jakimś lesie gdzie masz może spore korzenie i tak dalej. Wszystkie starsze przerzutki klasy Deore z czasów z przed shadow biją na głowę wszystko co tam powypuszczali póżniej. Kolega wyżej też zwrócił uwagę jak i z czego są robione już te najnowsze Deore. Dawniej liczyła się jakość i nikt nie zwracał szczególnej uwagi na wagę. Obecnie to "plastik fantastik" gdzie owszem technicznie to poszło do przodu ale jakość tworzyw i wykonanie to są żarty. Na M591 jeżdziło sporo ludzi i to w trudnym terenie po górach. Jak pisałem ona nadal się giba i lata lańcuch ale nie sypie się w oczach albo rozpada w rekach. 

Dlaczego nie wpiszesz w szukajkę zapytania o 591? Wyświetlają się tematy z dokłądnie tego forum gdzie większość ogarniętych ludzi jedzie po tym najnowszym szajsie równo. Mają identyczne problemy jak Ty. Nie napiszę kto ale pozytywnie wypowiada się tylko gość co nie ma bladego pojęcia o jakiejś solidniejszej jeżdzie. W tej dyskusji go nie ma. 

Tu masz opinię takiej ogarniętej osoby dla przykładu a jest nim @w0jta5 a temat tyczył modelu M582

Cytat

Jak dla mnie to znaczy, że warto wziąć Deore - nie jest odchudzona, co powinno się przełożyć na trwałość produktu. Dla mnie starsza wersja wyższej serii powinna wytrzymać dłużej, niż ten sam produkt zdegradowany do niższej serii.

Sam stałem przed zakupem przerzutki pod 9 rz. i Alivio M4000 sobie odpuściłem (bardzo dużo negatywnych opinii dot trwałości produktu na forach krajowych i zagranicznych). Finalnie wybrałem RD-M951. 

Weż sobie kartkę i w słupkach za i przeciw w tych wszystkich tematach na tematy podobne i już Ci wyjdzie kto jest za czym. Prosty rachunek i nie ma śmiemy bo wszystko masz przed monitorem. 

Ja widzę choć wczoraj strzelałem, że faktycznie różnica w cenie to z 15/20zł czyli paczka fajek. Dla mnie to nic ale faktycznie dla kogoś innego to może być argument na nie. 

Edytowane przez Ares
  • Pomógł 1
Opublikowano

@Serolmusisz sam wybrać. Tu dobrze kolega napisał.

31 minut temu, Ares napisał:

Weż sobie kartkę i w słupkach za i przeciw w tych wszystkich tematach na tematy podobne i już Ci wyjdzie kto jest za czym

Zastanów się jeszcze dodatkowo,czy warto pakować więcej kasy w ten rower.

Czy może sprawdzić że zabawa jest duża i kupić jakiś nowy rower.

W tej chwili pakowanie M591 jest jak byś do Wartburg'a wpakował silnik z Marca i myślał że wszystkie drogi twoje. 

Opublikowano (edytowane)

M951 i M952 były wykonane w pełni z alu (o ile pamiętam jak ją miałem w ręku) a nie z tego plastikokompozytoszajsu z którego są robione nowe deore i wszystko inne.

Powiem więcej, moja M952 którą wymieniłem na M6000 była sztywniejsza bocznie od M6000. Oczywiście napinanie łańcucha nieporównywalnie lepsze w M6000 ale rozumiecie co mamna myśli, w m6000 został już wprowadzony kompozyt i widać gołym okiem co to spowodowało. Dlatego nie rozumiem dywagacji czemu nie kupować M951. 

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PiotrekGT napisał:

M951 i M952

To jest czeski błąd? Czy faktycznie mówimy o XTR? Też go popełnił Wojtas w przytoczonym cytacie Aresa i mi trochę ułamki powychodziły.

@Serol napisałbyś swój model roweru

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@Serolmusisz sam wybrać. Tu dobrze kolega napisał.

Zastanów się jeszcze dodatkowo,czy warto pakować więcej kasy w ten rower.

Czy może sprawdzić że zabawa jest duża i kupić jakiś nowy rower.

W tej chwili pakowanie M591 jest jak byś do Wartburg'a wpakował silnik z Marca i myślał że wszystkie drogi twoje. 

Z tego co inni piszą to M591 mam mocniejszy naciąg, na tym mi zależy. Widzę, że wiele osób mam zdanie podobne do @Ares, to że w starszych liczyła się jakość jest prawdą. Mogę zapłacić to 30 zł więcej, jeżeli będzie mocniej naciągać. Jeżeli u Ciebie Ares ta przerzutka długo wytrzymała to u mnie też może długo wytrzymać.

15 minut temu, Accent_Szaj napisał:

To jest czeski błąd? Czy faktycznie mówimy o XTR? Też go popełnił Wojtas w przytoczonym cytacie Aresa i mi trochę ułamki powychodziły.

@Serol napisałbyś swój model roweru

Jasne, mój model to chyba Merida big seven md-20, tak mi się przynajmniej wydaje z tego co pamiętam, na stronie producenta ten rower ma inny kolor, ale chyba tylko kolor.

Opublikowano (edytowane)

Co do przerzutki rd-m 591 jeśli planujesz nią jeździć z dużą prędkością po lesie czy polnych drogach i nie przeszkadza ci bicie wózka o prowadnik można brać śmiało bo to dobra przerzutka. Miałem ją chwilę i obsługiwała spokojnie kaste 9-rzędów 11-34. Nie miałem z na żadnych problemów. 

Edytowane przez Rowerowa Szajba
  • Pomógł 1
Opublikowano
29 minut temu, Accent_Szaj napisał:

No to chyba zaraz będę zamawiać.

21 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

Co do przerzutki rd-m 591 jeśli planujesz nią jeździć z dużą prędkością po lesie czy polnych drogach i nie przeszkadza ci bicie wózka o prowadnik można brać śmiało bo to dobra przerzutka. Miałem ją chwilę i obsługiwała spokojnie kaste 9-rzędów 11-34. Nie miałem z na żadnych problemów. 

Jeśli można spytać, to czym jest prowadnik ?

32 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

@Accent_Szaj, ale będzie pasować do tego roweru tak?

Opublikowano

7 minut temu, Serol napisał:

@Accent_Szaj, ale będzie pasować do tego roweru tak?

Tak,przerzutki mają uniwersalne mocowanie ;) 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Serol napisał:

Z tego co inni piszą to M591 mam mocniejszy naciąg, na tym mi zależy. Widzę, że wiele osób mam zdanie podobne do @Ares, to że w starszych liczyła się jakość jest prawdą. Mogę zapłacić to 30 zł więcej, jeżeli będzie mocniej naciągać. Jeżeli u Ciebie Ares ta przerzutka długo wytrzymała to u mnie też może długo wytrzymać.

Jasne, mój model to chyba Merida big seven md-20, tak mi się przynajmniej wydaje z tego co pamiętam, na stronie producenta ten rower ma inny kolor, ale chyba tylko kolor.

Co komu po lepszym naciągu jak zaraz rozpadnie się wszystko? Miej chociaż coś co pożyje dłużej. By mieć wyrażnie lepiej w temacie telepania łańcuchem musiał byś co było wspomniane przejść na napęd 10sp. 

Ja wielu przerzutek z tych dawnych lat nie miałem. To były produkty tak dobre, że nie pozbywało się ich ot tak z byle powodu. Wiele klasycznych przerzutek jak omawiana Deorka, dawne wypusty LX, XT, XTR nadal dzielnie walczą do dziś gdzie ścierwo z tych nowych serii gdzieś próbuje się rozkładać na wysypiskach śmieci. 

Rowerek jak rowerek... Mam podobny na treningi po szosie i taki lekki las. Też mam tam niestety starsze ale już to nowe Alivio. Co mnie ta przerzutka zdrowia i przekleństw kosztuje to głowa mała. Ale już niedługo bo przerzucam mają starą XT. 

Taka uwaga na koniec. Jak lecisz po korzeniach czy cokolwiek to odsuwaj przerzutkę w dół tak by nie była na największych zębatkach kasety. Ja dodatkowo zawsze wskakiwałem też w napędzie 3x na środkowy blat. Wielu jeżdzi w układzie mała tarcza przód i dóża tył i dziwi się, że zdarzy się wpadnięcie w szprychę. W układzie 1x1-2 łańcuch jest naprawdę słabo napięty bo to przełożenia są podjazdowe. Ja nawet w napędzie 1x na zjazdach schodzę dla bezpieczeństwa na 3-4 koronkę od góry. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tak,przerzutki mają uniwersalne mocowanie ;) 

Ok 

4 minuty temu, Ares napisał:

Co komu po lepszym naciągu jak zaraz rozpadnie się wszystko? Miej chociaż coś co pożyje dłużej. By mieć wyrażnie lepiej w temacie telepania łańcuchem musiał byś co było wspomniane przejść na napęd 10sp. 

Ja wielu przerzutek z tych dawnych lat nie miałem. To były produkty tak dobre, że nie pozbywało się ich ot tak z byle powodu. Wiele klasycznych przerzutek jak omawiana Deorka, dawne wypusty LX, XT, XTR nadal dzielnie walczą do dziś gdzie ścierwo z tych nowych serii gdzieś próbuje się rozkładać na wysypiskach śmieci. 

Taka uwaga na koniec. Jak lecisz po korzeniach czy cokolwiek to odsuwaj przerzutkę w dół tak by nie była na największych zębatkach kasety. Ja dodatkowo zawsze wskakiwałem też w napędzie 3x na środkowy blat. Wielu jeżdzi w układzie mała tarcza przód i dóża tył i dziwi się, że zdarzy się wpadnięcie w szprychę. W układzie 1x1-2 łańcuch jest naprawdę słabo napięty bo to przełożenia są podjazdowe. Ja nawet w napędzie 1x na zjazdach schodzę dla bezpieczeństwa na 3-4 koronkę od góry. 

Ok, dzięki za radę, będę stosować. Jeżeli uważasz, że kiedyś robili jakościowe, to pewnie masz rację.

Przerzutka zamówiona, jak zamontuję to wyślę tu zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)

Myślę że ze względu na ciąg linki m6000 by nawet nie wchodziła w grę (jak założyłem ją do napędu 8rz koledze to obslużyłą chyba 6 i dalej koniec (nie dało się tego ustawić - shimano tak wykombinowało by nie dało się łączyć tych rzeczy i dało inny ciąg linki)

Ja to testowałem na napędzie 3x8

Wyżej była opinia że m591/2 da radę przy twoim napędzie a na przykład m6000 raczej tam nie zamontujesz jeżeli masz 8rz to z tego co wiem te przerzutki m591/2 są na 9rz i mogą nie pasować (jeżeli ktoś przetestował to z tym napędem który ma @Serol lub jest to napęd 9rz to też jestem za m591 /m592

Ile masz przełożeń z tyłu? (Słyszałem że ciąg jest inny w 5-6-7-8 niz 9 niż 10 niż 11 -tylko tego nie zostawiłem z praktyką oprócz tego co pisałem )

Wnioskuje że masz 7 albo 8 bo miałeś m360

Nie wiem dokładnie jak jest z tym ciągiem więc mogłem coś źle napisać

Edytowane przez Falcon_2002
  • Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Falcon_2002 napisał:

Myślę że ze względu na ciąg linki m6000 by nawet nie wchodziła w grę (jak założyłem ją do napędu 8rz koledze to obslużyłą chyba 6 i dalej koniec (nie dało się tego ustawić - shimano tak wykombinowało by nie dało się łączyć tych rzeczy i dało inny ciąg linki)

Ja to testowałem na napędzie 3x8

Wyżej była opinia że m591/2 da radę przy twoim napędzie a na przykład m6000 raczej tam nie zamontujesz jeżeli masz 8rz to z tego co wiem te przerzutki m591/2 są na 9rz i mogą nie pasować (jeżeli ktoś przetestował to z tym napędem który ma @Serol lub jest to napęd 9rz to też jestem za m591 /m592

Ile masz przełożeń z tyłu? (Słyszałem że ciąg jest inny w 5-6-7-8 niz 9 niż 10 niż 11 -tylko tego nie zostawiłem z praktyką oprócz tego co pisałem )

Wnioskuje że masz 7 albo 8 bo miałeś m360

Nie wiem dokładnie jak jest z tym ciągiem więc mogłem coś źle napisać

Z tego co wiem to prawie wszystkie przerzutki 9rz będą pasować do 8rz, to zależy od manetek. W kasetach 9rz rozstaw pomiędzy kasetami jest po prostu mniejszy niż 8rz, całkowita szerokość jest taka sama. To zależy od manetek, ponieważ one ciągną mniej lub więcej linki. Dopiero przy 10rz coś się zmienia, niewiem tak naprawdę co, bo się nie znam. Może @Accent_Szaj lub @Ares

Opublikowano

@Serol jest tak jak piszesz.Przy 7,8 i 9 skręcasz na przerzutce przełożenia.Dopiero przy 10s w shimano wchodzi DynaSys,który ma inny ciąg linki ;) .Śmiało bierz tą M591 lub M592  

• Pomógł 1
Opublikowano

Zatem tak jak piszą najlepszą opcją są m591/2

(Opierałem się wyżej na podstawie tego co usłyszałem w serwisie kilka lat temu gdy wyszedł dopiero dynasys ale od tamtego czasu serwisów już nie odwiedzam bo mówili też że łopatka turneya 3x7 nie zadziała z 3x10 a mi się to udało wyregulować zatem jest wiele takich rzeczy które są teoretycznie niekompatybilne ale jednak działają

Ja też do tygodnia temu myślałem że ciąg zmienia się tylko w manetkach ale wiem że np w deore m6000(dynasys) również na przerzutce dlatego miałem co do tego wątpliwości ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Falcon_2002 napisał:

a mi się to udało

A to ciekawe co piszesz.

W przypadku napędu MTB 6-9s masz Index 1:2 ,czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm, a przerzutka przesuwa się o 2 mm. W DynaSys jest 1:1. Dlatego jak dasz zwykłe manetki do przerzutki DynaSys,to nie dociągniesz do 1(największej koronki). Dlatego nie da się tego nieinwazyjne* ustawić ;)

*możesz rozwiercić ramię przerzutki,aby przesuwała się o 2mm

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

W przypadku napędu MTB 6-9s masz Index 1:2 ,czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm, a przerzutka przesuwa się o 2 mm.

Przesuwa się o 1.7 mm

Te 1:2 to takie marketingowe bla bla bla.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Chyba zostało źle zrozumiane mam tylko łopatkę turneya manetki m6000 korbe dynasys 5?? - nie pamiętam ale jest wg. tabelki kompatybilna z tym napędem(2?-32-44) kaseta chyba cs-hg50(11-36) przerzutka m6000 i łańcuch shimano deore 10s całość chodzi jak dla mnie wystarczająco

?- nie do końca pamiętam modele

planuję też założyć temat o moim rowerze ale to pewnie pod koniec wakacji ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 29.06.2020 o 20:17, Accent_Szaj napisał:

Tak, mój błąd, chodziło oczywiście o RD-M591. Śmigała u mnie sporo czas i bez najmniejszej awarii. 

Opublikowano

Ok przerzutka jest już na moim rowerze, wszystko działa, udało mi się ją ustawić. Coś czuję, że jeszcze dziś zrobię niemałą przejażdżkę😂.

Przesyłam zdjęcia, sprawdźcie czy wszystko ok...

Nie wiem jak jest z jakością na tej stronie, ale coś tam powinniście zobaczyć.

IMG_20200701_160739.jpg IMG_20200701_160612.jpg IMG_20200701_160624.jpg IMG_20200701_160727.jpg IMG_20200701_160050.jpg IMG_20200701_160104.jpg IMG_20200701_160118.jpg IMG_20200701_160123.jpg
  • Lubię to! 1