Skocz do zawartości

Przerzutka Shimano m4000

Serol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiek ktoś może czy przerzutka m4000 będzie się mniej gibać, niż stara m360. Ogólnie planuje wymienić tylną przerzutkę właśnie na m4000, ponieważ stara m360 chyba mi się uszkodziła i źle zmienia biegi. Ale dzisiaj pojechałem sobie do lasu i w pewnym momencie wjechałem na korzenie, wiadomo, że trzęsło, ale chyba normalna przerzutka nie powinna od razu wkręcić się w szprychy... No i po tym wydarzeniu zdecydowałem definitywnie zmienić przerzutkę(chcę dziś zamówić), stąd moje pytanie: Czy m4000 coś zmieni, czy to nadal za słabe przerzutki do lasu?

Opublikowano

To nie są przerzutki do MTB. M4000 srosunkowo szybko się zużywa (luz na głównym pivocie) i na korzeniach łańcuch będzie z nią wyczyniał co mu się podoba (nawet jak nowa). Jeśli oczekujesz, że przerzutka ujarzmi niesforny łańcuch to czeka Cię przebudowa napędu na co najmniej 10s w tym przerzutka ze sprzęgłem.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, vdcmike napisał:

To nie są przerzutki do MTB. M4000 srosunkowo szybko się zużywa (luz na głównym pivocie) i na korzeniach łańcuch będzie z nią wyczyniał co mu się podoba (nawet jak nowa). Jeśli oczekujesz, że przerzutka ujarzmi niesforny łańcuch to czeka Cię przebudowa napędu na co najmniej 10s w tym przerzutka ze sprzęgłem.

Ehhh... Wymiana całego napędu do dosyć droga modyfikacja, a w końcu rower ma dopiero rok. A może chociaż powiesz mi czy do m4000 warto dopłacać, czy może jednak kupić m3000? I tak muszę jakąś kupić bo moje jest rozwalona.

Opublikowano

A co brakuje na rynku starszych typów przerzutek, że trzeba kupować te paści z serii M...... Dla przykładu M591

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 minut temu, Ares napisał:

A co brakuje na rynku starszych typów przerzutek, że trzeba kupować te paści z serii M...... Dla przykładu M591

Sugerujesz, że starszy model m591 jest lepszy? Szczerze mówiąc to nie brałem starszych modeli pod uwagę. Powiesz mi czemu miałby być lepszy?

Opublikowano

Nie sugeruję tylko to fakt nad którym się nie dyskutuje. To starszy typ klasycznej przerzutki z czasów kiedy jeszcze jakość to było coś. Po drugie sam bym taką wybrał mając już 25 letnie doświadczenie. Dla mnie te wszystkie obecne poniżej Deore to jest zwykły odpad nadający się na śmietnik. Zresztą kolega wyżej mniej więcej wyjaśnił o co się rozchodzi. 

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Serol napisał:

będzie się mniej gibać, niż stara m360.

Oczywiście że bedzie dużo lepsza.

Zakupiłem ją do mojego roweru z przed roku,który dostał mój syn. Jeździ na niej i jestem bardzo z niej zadowolony.

Napęd działa rewelacyjnie. Sprężyna jest bardzo mocna. Moim zdaniem cena/jakość,to ideał

Zauważcie @Ares i @vdcmike że jest to stosunkowo tania przerzutka i faktycznie nie ma co porównywać do Deore,ale w tej cenie ciężko jest znaleźć coś lepszego. Zauważcie że @Serol nie chcę pakować za dużo w rower.

Ps. Po wymianie części zrób zdjęcia,żeby nowej przerzutki nie wciągnęło w szprychy ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja nie chcę tu nikogo spierać, wierzę że macie większe doświadczenie, dlatego właśnie tutaj szukam porady. Wiem, że decyzja należy do mnie, ale wy na pewno wiecie więcej. Ja po prostu chce, żeby nowa przerzutka się tak szybko nie zużyła, mogę zapłacić trochę więcej(oczywiście bez wymiany całego napędu ), ale nie chcę mieć za rok tego samego problemu. Co prawda teraz będę częściej sprawdzać rower, bo widzę, że to się przydaje😅. Teraz to już nie wiem kogo mam się słuchać, bo jak patrzę na te przerzutki to chyba i tak żadna nie ma sprzęgła(a to by się przydało) . Z tego co zrozumiałem to M591 jest bardziej do MTB, ale podobno w M400 itd. i tak wzmocnili sprężyny. Jeżeli macie coś do dodania to będę wdzięczny jeżeli to napiszecie, wtedy szybciej się zdec😉yduję. 

Opublikowano (edytowane)

@SerolTeraz wyszła nowa grupa alivio M3100

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m3100-9rz-sgs-9416337312?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jest o 20zł tańsza,a nowe grupy Shimano są bardzo chwalone. Sam używam M8120 i porownując do świetnej M8000,moim zdaniem lepsza jest M8120

10 minut temu, Serol napisał:

M591 jest bardziej do MTB, ale podobno w M400 itd. i tak wzmocnili sprężyny

Dokładnie tak.

Grupa Deore nawet starsza jest lepsza od alivio.

Co do sprzęgła,to tak jak napisał @vdcmike musiałbyś zmienić napęd na 10s. (Shadow+), a to już droga impreza ;) 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
19 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Zauważcie @Ares i @vdcmike że jest to stosunkowo tania przerzutka i faktycznie nie ma co porównywać do Deore,ale w tej cenie ciężko jest znaleźć coś lepszego. Zauważcie że @Serol nie chcę pakować za dużo w rower.

Ale co na ten przykład ja mam zauważyć jak obie kosztują praktycznie tyle samo lub ta Deorka jest z max 20 zł droższa. 

@Serol dawnymi czasy przerzutki nie miały sprzęgieł a żyły lata bez  żadnych luzów. Miotało łańcuchem po kamieniach i korzeniach ale sama przerzutka była bez zarzutu. Widzisz gdzieś w przyzwoitym rowerze ten szajs m4000? Takim powiedzmy za mniej niż 4K? Zdarzy się ale szanująca się marka a przynajmniej udająca wrzuca przynajmniej Deore. Nie mam interesu by polecać Ci syf a o reszcie sam możesz sobie poczytać na temat dostępnych jeszcze przerzutek klasycznych. 

• Pomógł 1
Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@SerolTeraz wyszła nowa grupa alivio M3100

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-alivio-rd-m3100-9rz-sgs-9416337312?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jest o 20zł tańsza,a nowe grupy Shimano są bardzo chwalone. Sam używam M8120 i porownując do świetnej M8000,moim zdaniem lepsza jest M8120 

Czy to, że jest o 20 zł tańsza znaczy, że jest gorsza? Wiem, że to pochodne wnioski, ale z czegoś wynika niższą ceną.

11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@Serol

Dokładnie tak.

Grupa Deore nawet starsza jest lepsza od alivio. 

No dobrze, gdybym założył, że stawiam w całości na MTB, to co w tedy proponujesz?

3 minuty temu, Ares napisał:

Ale co na ten przykład ja mam zauważyć jak obie kosztują praktycznie tyle samo lub ta Deorka jest z max 20 zł droższa. 

@Serol dawnymi czasy przerzutki nie miały sprzęgieł a żyły lata bez  żadnych luzów. Miotało łańcuchem po kamieniach i korzeniach ale sama przerzutka była bez zarzutu. Widzisz gdzieś w przyzwoitym rowerze ten szajs m4000? Takim powiedzmy za mniej niż 4K? Zdarzy się ale szanująca się marka a przynajmniej udająca wrzuca przynajmniej Deore. Nie mam interesu by polecać Ci syf a o reszcie sam możesz sobie poczytać na temat dostępnych jeszcze przerzutek klasycznych. 

Ok, rozumiem, że deore to pierwsza grupa którą Shimano przeznaczyła wyraźnie pod MTB. Tylko, że z tych starszych modeli deore jest tylko m591 i m592, jednak nie wiem jaka jest różnica. Jedyne co zauważyłem to maks zębów, w pierwszej jest 36 a w drugiej 34.

Opublikowano
30 minut temu, Serol napisał:

Czy to, że jest o 20 zł tańsza znaczy, że jest gorsza?

Właśnie nie jest gorsza :D

31 minut temu, Serol napisał:

to co w tedy proponujesz?

Ja bym poszedł w M6000. Dobra sprawdzona grupa.

Lub M5100

Wtedy musiałbyś minimum zmienić 

Kaseta

Łańcuch

Przerzutka

Manetka

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Ja bym poszedł w M6000. Dobra sprawdzona grupa.

Lub M5100

Wtedy musiałbyś minimum zmienić 

Kaseta

Łańcuch

Przerzutka

Manetka

Źle się zrozumieliśmy, wymieniać cały napęd to może będę za kilka lat, jak zdecyduję, że podoba mi się ten sport. Interesuje mnie tylko przerzutka tylna, mówisz, że do lasu Deore jest tak czy siak lepsza, tak? No bo o to mi właśnie chodzi, na razie jedyne moje usterki były najprawdopodobniej spowodowane tym, że przerzutka przy wibracjach stawała się luźna i się gibała. Jeżeli starszy model deore może zniwelować ten problem to bardzo chętnie ją kupię. Pytanie czy tak będzie?

Wiesz może co oprócz technologii shadow wprowadzili w nowych przerzutkach typu M4000?

Jest już trochę późno, ja mogę pisać, ale jeżeli ty chcesz spać to ja oczywiście Ciebie nie trzymam, jutro też mam czas.😉

Edytowane przez Serol
Opublikowano

Tu masz filmik Szaja o alivio M4000

Absolutnie nie zgadzam się z opinią @Ares'a że jest to szajs. Wręcz przeciwnie. Bardzo dobra przerzutka w swoim przedzile cenowym

Idąc tym tokiem myślenia, to różnica M4000 do M591 to 20zł(Tak naprawdę 30) to dokładając kolejne 20 masz M5100, a kolejne jeszcze lepszą itd. 

Widzisz, @Serol może warto się zastanowić czy chcesz więcej dokładać do tej maszyny,bo czasem nie warto. Napęd może będzie MTB,ale rama,koła,amor itd.

Opublikowano

Powiem szczerze że dziś miałem maraton i nie wyobrażam sobie mieć coś innego. Do takiej trasy jak dziś podjazdy, zjazdy w błocie była to dobra inwestycja uciekać z napędem 3*9 złożonym jesienią tamtego roku na rzecz tego. Starcilem przy odsprzedaży ale zrekompensowało to tym że nie muszę wachlować ta przednią manetką jak wcześniej. Ja bym zmienił na 2*10 i nie czekał taka moja rada.

• Pomógł 1
Opublikowano
11 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

Powiem szczerze że dziś miałem maraton i nie wyobrażam sobie mieć coś innego. Do takiej trasy jak dziś podjazdy, zjazdy w błocie była to dobra inwestycja uciekać z napędem 3*9 złożonym jesienią tamtego roku na rzecz tego. Starcilem przy odsprzedaży ale zrekompensowało to tym że nie muszę wachlować ta przednią manetką jak wcześniej. Ja bym zmienił na 2*10 i nie czekał taka moja rada.

Niestety zmiana całego napędu itd. na ten moment nie wchodzi w grę, ale dzięki za opinię, na pewno kiedyś wezmę to pod uwagę.

14 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tu masz filmik Szaja o alivio M4000

Absolutnie nie zgadzam się z opinią @Ares'a że jest to szajs. Wręcz przeciwnie. Bardzo dobra przerzutka w swoim przedzile cenowym

Idąc tym tokiem myślenia, to różnica M4000 do M591 to 20zł(Tak naprawdę 30) to dokładając kolejne 20 masz M5100, a kolejne jeszcze lepszą itd. 

Widzisz, @Serol może warto się zastanowić czy chcesz więcej dokładać do tej maszyny,bo czasem nie warto. Napęd może będzie MTB,ale rama,koła,amor itd.

Powiesz mi w takim razie co się w zasadzie zmieniło w M3100 w porównaniu do M4000?

Pewnie masz rację, że nie warto dokładać ale na razie chce mieć działającą przerzutkę na lato i muszę się zdecydować. 

Czy ta różnica 20 zł pomiędzy M4000 a M591 jest widoczna w użytkowaniu? Zgodnie z moją intuicją nowszy model jest zwykle lepszy, ale @Ares na pewno ma trochę racji w tym, że teraz firmy idą po kosztach...

Opublikowano
6 minut temu, Serol napisał:

Powiesz mi w takim razie co się w zasadzie zmieniło w M3100 w porównaniu do M4000?

Kolor i pewnie  wyeliminowali najczęstsze usterki ;) Shimano przeważnie jak zmieni coś istotnego,to  piszę o tym,tu nie ma słowa

23 minuty temu, Serol napisał:

wymieniać cały napęd to może będę za kilka lat, jak zdecyduję, że podoba mi się ten sport. Interesuje mnie tylko przerzutka tylna

Zrób tak jak piszesz.Ja bym wziął na twoim miejscu M3100.To tylko przerzutka.

23 minuty temu, Serol napisał:

że przerzutka przy wibracjach stawała się luźna i się gibała. Jeżeli starszy model deore może zniwelować ten problem to bardzo chętnie ją kupię

Nie zniweluje.M591 to dalej jest przerzutka bez sprzęgła.Nie zauważysz wielkiej różnicy pomiędzy M591 i M3100.

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Kolor i pewnie  wyeliminowali najczęstsze usterki ;) Shimano przeważnie jak zmieni coś istotnego,to  piszę o tym,tu nie ma słowa

Zrób tak jak piszesz.Ja bym wziął na twoim miejscu M3100.To tylko przerzutka.

Nie zniweluje.M591 to dalej jest przerzutka bez sprzęgła.Nie zauważysz wielkiej różnicy pomiędzy M591 i M3100.

Ok, nie ma sensu płacić za dużo puki nie robię zasadniczych zmian, chyba zdecyduje się na M3100, liczę, że dobrze się sprawdzi. I tak na pewno będzie lepsza od poprzedniej. Jak widać pisana mi jest na razie mniej agresywna jazda i OSTROŻNOŚĆ. Raczej i tak nowa, będzie mocniejsza(tzn mocniejsze sprężyny itd.), a od teraz będę po prostu często serwisować rower i sprawdzać czy ma luzy.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Serol napisał:

Ok, nie ma sensu płacić za dużo puki nie robię zasadniczych zmian, chyba zdecyduje się na M3100,

I świetnie ;)

Dopiszę Ci jeszcze jedno.

Zaraz po M4000,miałem kaprys i kupiłem M772(Deore XT) wyższy model od M591 i wielkiej różnicy nie było.Dlatego jak dawałem rower synowi,to XT pogoniłem i zostawiłem młodemu Alivio 

Ps.Sprawdzaj luzy,dbaj o czystość napędu,a posłuży Ci trochę.

I nie zapomnij:

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Ps. Po wymianie części zrób zdjęcia,żeby nowej przerzutki nie wciągnęło w szprychy ;)

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Chodzi ci o zrobienie zdjęć nowej, zamontowanej i wysłanie zdjęć tutaj, żebyś sprawdził, czy czegoś nie sierkwaczyłem, tak? Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałem.

Opublikowano
22 minuty temu, Serol napisał:

czy czegoś nie sierkwaczyłem, tak?

Hahaha  xD Dokładnie tak.Lepiej bym teego nie ujął ;) 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Hahaha  xD Dokładnie tak.Lepiej bym teego nie ujął ;)

Ok, jutro zamówię przerzutkę, pewnie na allegro i będę czekać, jak tylko ją zamontuję to wyślę zdjęcia, pewnie stanie się to za parę dni.

Dziękuję Ci za pomoc @Accent_Szaj , na prawdę dużo mi doradziłeś.

P.S. Teraz idę spać, bo już mi się powieki kleją.😉

Edytowane przez Serol
Opublikowano
13 godzin temu, Serol napisał:

Czy ta różnica 20 zł pomiędzy M4000 a M591 jest widoczna w użytkowaniu? Zgodnie z moją intuicją nowszy model jest zwykle lepszy, ale @Ares na pewno ma trochę racji w tym, że teraz firmy idą po kosztach...

Nie jest Twoją winą, że jesteś młody. Przynajmniej tak mi się wydaje. Żeby użytkować to trzeba to robić bo jazda "wokół bloku" to żadne testy. Cóż jeśli moja stara XT jest tyle samo warta albo inaczej czyli tyle samo bym zrobiła km co na niej na tych najnowszych Alivioskich paściach to... nie mam więcej pytań. Sami sobie gotujemy los chłamu, syfu i czego tam jeszcze po drodze. Posądzam, że jak by ktoś rzucił na rynek kontener starej grupy typu XT czy STX to nadal prawie wszyscy kupowali by na 8/9sp to obecne plastikowe barachło. To już naprawdę lepiej wykombinować nawet z piekła nieco grosza i szarpnąć się na tą Deorekę 10 rzędową. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jak tak patrze na nowe deore to sie zastanawiam czy to będzie czegokolwiek warte (szczególnie te 10s) a co dopiero m4000. Bo nei wiem czy zauwazyliście ale nowa seria Derore 10s nazywa się M4100, dla mnie to po prostu następca alivio bo to nawet sprzęgła nie ma (m4120 sgs). 

@Accent_Szaj i wszyscy co są za m4000, miałem w ręku m952 i m4000, m4000 konstrukcja ich jest identyczna ale wykonanie.... m4000 to barachło z bazaru.

M951 nie ma jeszcze tego wihajstra więc nie wiem jak tam ze sprężyną, czy taka sama jak m952 czy inna, były produkowane równolegle.

Edytowane przez PiotrekGT
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Ares Sam ostatnio piszesz że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"

Przeważnie odradzasz pakowanie kasy w bezsensowne modernizację, a sam teraz do bardzo budżetowego roweru (fabrycznie na acer'ze) proponujesz aby kolega kupił deorke o 50% droższą (M591)od alivio M3100?

Każdy o M4000 może mieć swoje zdanie. Co najzabawniejsze zgadzam się z Tobą i @PiotrekGT że nie jest to jakaś wyczynowa przerzutka,ale na pewno nie zgadzam się że jest to"syf i inne synonimy"

Musicie poczytać co pisze @Serol ,że jest to rower do sprawdzenia czy ten sport mu się spodoba. Będzie jeździł spokojniej i kontrolował,czy nie łapie luzu.

• Lubię to! 2