Mateusz05 Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 O, to ja u siebie miałem dużo tych kresek, wokół lagi, oby dwie miały lagi miały te kreski na mniej więcej taką samą długość U siebie miałem te rysy dosyć gęsto, w serwisie przypuszczali nawet, że mogą być krzywo osadzone tuleje ślizgowe, więc wolałem go oddać na gwarancje
Kruk Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Wszystko zależy od spasowania ślizg - goleń i konstrukcji ślizgów. W moim byłym Sidzie WC miałem na tyle luzu że nic nie było zaś w Pike Ultimate mam te ryski od nowości i w jednym i drugim, ten sam model. Kupiłem nowiutkie lagi od RS'a do niego i po 1 założeniu już są. Wyglądają jakby ktoś zrobił je czymś do polerowania, pod palcem nic, mokre lagi nic, dopiero suche, odtłuszczone lagi ukazują te ryski. Fakt Pike ma bardzo dobrze spasowane łączenia ślizg - laga. Jakbyś popatrzył na odstępy od tych rys i rozłożył amor na pół to na 95% rysy pokrywały by się ze szczelinami na ślizgach ( zaznaczone na czerwono): Sprawdzałem u siebie na 2 amorach i tak, to jest od nich. póki nic nie czujesz pod paznokciem i nie widzisz żywego alu to luz.
Kotson9191 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 Niestety pod paznokciem jest to już wyczuwalne.
Gość Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Jak pod paznokciem czuć to można goleń przeszlifować papierem wodnym np 2000
Kotson9191 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 Ja chyba zadzwonię jutro do spider, dlaczego dzieje się tak z nowymi goleniami, mimo, że nie ma żadnego obcego przedmiotu pod uszczelkami. Jeśli tym razem, nie zmienią, to opcje są dwie prawda? Albo jest tak cienka ta rysa, i nie będzie sie pogłębiać, że mogę to olac. Albo bedzie lekko łapać kurz, co przyspieszy interwały serwisowe i wymiany uszczelek. No ale to sport ekstremalny, widzialem mase amorow z różnymi nawet odbiciami i wszystko cacy
Mateusz05 Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Jak robiłem serwis tego amortyzatora X Fusion u siebie, to tam tuleje ślizgowe nie miały żadnych szczelin Ja już czekam prawie 3 miesiące na nowe lagi, zobaczę co będzie potem 2 godziny temu, Kotson9191 napisał: Niestety pod paznokciem jest to już wyczuwalne. A na ladze masz po 2 rysy czy wiele? Bo u siebie na amortyzatorze miałem bardzo gęsto te rysy, i było czuć delikatnie taką "tarkę" pod paznokciem, pod opuszkiem palca laga była gładka
Kotson9191 Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Opublikowano 18 Listopada 2020 No właśnie wtedy bylo jak sie okazalo 7, teraz wyczulem dwie, po jednej na lage z tylu w tym samym miejscu .
Mateusz05 Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Możliwe że jak lagi i ślizgi amortyzatora się do siebie dotrą już wszystko będzie ok, bo to tylko takie zaznaczenie, ale takie rysy nie powinny się robić, w dodatku na nowym amortyzatorze
Mateusz05 Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 16:07, Kotson9191 napisał: Ja chyba zadzwonię jutro do spider, dlaczego dzieje się tak z nowymi goleniami, mimo, że nie ma żadnego obcego przedmiotu pod uszczelkami. Jeśli tym razem, nie zmienią, to opcje są dwie prawda? Albo jest tak cienka ta rysa, i nie będzie sie pogłębiać, że mogę to olac. Albo bedzie lekko łapać kurz, co przyspieszy interwały serwisowe i wymiany uszczelek. No ale to sport ekstremalny, widzialem mase amorow z różnymi nawet odbiciami i wszystko cacy I coś wiadomo od Spiderów czemu tak się z goleniami dzieje?
Kotson9191 Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 Nie dzwonilem nie mialem czasu, jak sie dowiem odświeże wątek. Mam lekkie obawy bo wysłałem im dwa maile miesiac temu, oba bez odpowiedzi.
Mateusz05 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Około tydzień temu dostałem z powrotem swój amortyzator, i znowu to samo, porobiły się rysy, widoczne tylko pod światło, pod paznokciem można wyczuć delikatnie, pod palcem ich nie czuć, są tylko takim zaznaczeniem na powłoce, ale przestały się powiększać, więc nie ma chyba sensu się nimi przejmować. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Mateusz05
GrzesiekNowak Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Krzywe/ciasne/wadliwe tuleje ślizgowe.
Mateusz05 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 @Kotson9191 i w jakim stanie są lagi, rysy się jeszcze powiększają?
Kotson9191 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2020 od października nie jezdze bo zapiekla sie sztyca w ramie serwis z uzyciem imadla ja cudem wyjal. Niezle jaja z tym rowerem. Teraz nie mam czasu i wolnych srodkow na zakup nowej.
Mateusz05 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) To musisz nową ramę kupić? Na gwarancję powinni przyjąć Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Mateusz05
GrzesiekNowak Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 6 godzin temu, Mateusz05 napisał: @Kotson9191 i w jakim stanie są lagi, rysy się jeszcze powiększają? Jak robią to wadliwe tuleje ślizgowe to napewno będą się powiększać.
Mateusz05 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Jak robiłem serwis tego amortyzatora to tuleje wyglądały normalnie, nie miały żadnych skaz na sobie, za ciasne też one nie są bo amortyzator działa bez żadnego oporu. A zauważyłem że te rysy się nie powiększają, więc możliwe, że poprostu musiało się to dotrzeć.
Rekomendowane odpowiedzi