Skocz do zawartości

X Fusion Slide 29 '' - rysa na ladze.

Kotson9191

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zauważyłem niepokojącą rzecz. Otóż posiadam Dartmoora Primala Evo z tego roku, z widelcem x Fusion Slide 29''. Widnieje na nim rysa, z przodu i z tylu mniej więcej ta sama długość. Amor ma 140mm skoku, w sklepie ustawiono mi wpierw 100, po około 70-100km 120mm, i po kolejnych 100 kilometrach docelowe 140mm, dzisiaj właśnie byłem pierwszy raz w lesie użytkując nowy skok. Czy ta rysa to powód do niepokoju ? Wyczuwam ją pod paznokciem, ale pod opuszkiem nie, widoczna jest z bliska pod światło. Z góry dzięki i pozdrawiam.

20200622_172144.jpg

Opublikowano

Proponuję zrobić serwis bo może się ta rysa pogłębić i wtedy będzie problem.

Opublikowano

Czyli gwarancja tutaj nie ma sensu, gdyż najprawdopodobniej to z mojej winy tak?

Opublikowano

Nie napisałeś czy amper jest nowy?
Bo jak jest nowy to reklamuj nie powinno się to zdarzyć przy nowym widelcu
Jeżeli jest stary używany to trzeba zrobić serwis

Opublikowano
10 minut temu, Kotson9191 napisał:

Czyli gwarancja tutaj nie ma sensu, gdyż najprawdopodobniej to z mojej winy tak?

No stary jak tam Ci grzebali non stop z 3x to gdzie gwarancja, że coś nie wpadło pod uszczelkę. Takie rysy nie robią się z niczego. Trzeba dostać się do wnętrza w rejon uszczelki i zobaczyć co jest grane. Może być nawet jakiś opiłek z metalu i wtedy degradował będzie anodę cały czas.  

Opublikowano

Dzięki panowie za zainteresowanie. Wszystko nowiutkie, miesiąc niespełna temu odebrany, niestety ten serwis jest beznadziejny, kupiłem ze względu na zniżkę i wgl możliwość pozyskania dartmoora. Czyli nie pieścić się oddać na serwis do porządnego miejsca tak?

Opublikowano

Nie jak kupiłeś u nich rower jedz do nich i powiedz ze amor się rysuje niech coś z tym zrobią bo to oni powinni to ogarnąć lub wymienić
Po miesiącu takie coś daj spokój

Opublikowano

Rozumiem, kurna może i dobrze ze go przejrzałem teraz a nie za miesiąc. Jutro pojadę, dam znać co dalej. Dzieki wielkie.

Opublikowano

Witam ponownie,  tak wiec wybrałem się, stwierdzili, że to normalna rysa powstawała w wyniku eksploatacji w ciężkim terenie, absolutnie nie wpływająca na zużycie amortyzatora. Wstawiam zdjecie, czerwonym zaznaczyłem ryse, zielonym cos co przypomina dużą zajechana ryse, ale to tylko odbicie od lampy. Ta rysa jest nieodczuwala pod opuszkiem palca, jedynie pod paznokciem. Zarzekaja sie, ze jest Wzyskto ok i bedzie jeździł sprawnie długi czas. 

20200624_165326.jpg
Opublikowano

A jaki był powód ustawienia skoku 100mm w tym rowerze? Nominalnie ta rama wymaga skoku 120-130mm.

Opublikowano

Zmień serwis nie spied.... Widzę że cię olali

Przecież tak nie może być
Mój ma nie długo już dwa lata i nie mar żadnej ryski
Jedynie obice bo się przewrócił

Opublikowano

Chcieli go powoli rozkrecac, zamiast od razu wejsc na docelowe 140mm, gdzie tarlby na sucho. Taki byl powód dwukrotnego zwiekszania skoku

Opublikowano

Pierwsze słyszę o takim czymś
Chyba że jeszcze nie poznałem wszystkich technik serwisowania
Ja ma skok 170 to ile bym do nich jeździł żeby go rozruszać

Opublikowano

Jestem zalamany nie wiem co z tym zrobić. Zaznaczam ze chodzi o ta czerwona strzalke, zielona pokazuje odbicie lampy, które przypomina mocne zajechanie, i to wprowadza w błąd. Dzwoniłem do innego serwisu, mogą wysłać go za 400 złotych na oględziny do firmy, która zna amory x fusion. Późniejsze koszta nie sa znane. Nie rozumiem tego :(

Opublikowano

Idz do jakiegoś normalnego serwisu co widać, że serwisują amory. U mnie na chwilę pechowo między lagi nieco powyżej uszczelki dostał się kamień. Coś tam uszczelka zaciągła i też mam lekkie obicie i ryski. Jak nie ma głębokiej szramy to nic się nie dzieje ale trzeba sprawdzić czy "ciała obcego" nie ma pod uszczelką. Po licho gdzieś wysyłać do tego jakiś speców od X fussion i za 4 stówy. Za tyle to się robi pełny serwis amora z damperem a nie oględziny. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Skontaktowałem sie z serwisem kolejnym, odpowiedzą mi co dalej. Generalnie sytuacja jest przekichana, czy jak zyc z taka rysa?

Opublikowano

Podjadę do znajomego z ccr sport. Raczej załatwi mi serwis. Dam odpowiedz czy to sie rozwiazalo. Dziękuję wam Panowie za zainteresowanie no i nauczka na przyszłość, nie kupować tam, gdzie zaplecze serwisowe pozostawia wiwle do zyczenia

Opublikowano

O tym mowie właśnie, tam jedna osoba jest sprzedawca na zmiane serwisantem no i niestety wzystko w świetle soczyscie rzucanego miecha:/

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kotson9191 napisał:

Chcieli go powoli rozkrecac, zamiast od razu wejsc na docelowe 140mm, gdzie tarlby na sucho. Taki byl powód dwukrotnego zwiekszania skoku

Moim zdaniem chcieli ukryć wadę, o której wiedzieli (może jakiś zwrot po ich serwisowaniu). Inny powód to chcieli Cię naciągnąć na kasę za kilka serwisów połączonych z wydłużanie skoku. Trzeciej możliwości niestety nie ma.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kotson9191 napisał:

o fak..... to jest hit tego roku :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Polska to kraj rozwijający się, ale trochę w złym kierunku ;) W ciągu ostatnich 10 lat liczba tzw. serwisów rowerowych powiększyła się dwudziestokrotnie. I niestety 95% z nich to amatorka, która uczy się na błędach (co wcale nie musi być złe) i nie potrafi wziąć za nie odpowiedzialności.

Opublikowano

Właśnie rozkręcenie za darmo w cenie gwarancji na amor