Skocz do zawartości

Powrót do treningów po uszkodzeniu mięśni

puzel66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie, krótko opiszę historię jaka mi się przydarzyła, żebyście mogli dokładnie zrozumieć czego chciałbym się dowiedzieć pisząc tego posta.

Mianowicie po latach przerwy wróciłem pod koniec 2019 roku do treningów rowerowych. Do tej pory biegałem 3 razy w tygodniu dystans 5,10, 20km i czułem się świetnie ale postanowiłem ograniczyć bieganie i skupić się na pasji z lat młodszych i postawić na rower. Pierwsze kilka miesięcy obyło się bez żadnych problemów. Były nawijane kilometry i coraz większe dystanse pokonywane w terenie i po asfalcie. W maju postanowiłem zwiększyć intensywność treningów i..... uszkodziłem sobie mięśnie ud. Klasycznie za dużo, za często, za mało snu, za mało wody, zła dieta czyli wszystko co mogłem zrobić źle zrobiłem. Skończyło się makabrycznym bólem w mięśniach podczas każdego zejścia po schodach oraz lekarzu, badaniach itd. Diagnoza: uszkodzone mięśnie ( poziom kinazy kreatynowej 6300 przy górnej granicy normy 190 oraz wyniki morfologii wskazujące na osłabienie ).

Teraz jestem już po 4 tygodniowej przerwie w treningach i z ponownymi wynikami badań blisko wartości nominalnych.

W związku z tym chciałbym wrócić do treningów ale tym razem z głową. Mielibyście może dla mnie rady jak wracać i w jakiej częstotliwości/objętości? Na co uważać? Jakie wprowadzić ćwiczenia dodatkowe? Jak Wy bronicie się przed uszkodzeniem mięśni i ile odpoczywacie po mocnych treningach?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!