Skocz do zawartości

Pierwsze SPD

MrChudyxD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie jak to jest na początku. Wszystkiego brakuje. Spodni, koszulek, bluzy, bidonu, rękawiczek itd itd... a kasy nie ma:/  Wszyscy mówią że to na platformach człowiek uczy się techniki... wiec pomyślałem że polatam ten sezon i odłożę na SPD. M520 to już pewnik. A buty... jest kosmos z tym moim rozmiarem. Liczę że coś trafię okazyjnie do wiosny.

Opublikowano

Coście się tak tych klamer uczepili? Janusze bicyklingu na różnych forach piszą, że rzepy się odczepiają i w ogóle. Ja pół Karkonoszy w te wakacje przejechałem w SH XC31, przenosiłem rower w butach przez górskie potoki i byłem w błocie po kolana. Buty zakładałem rano, a zdejmowałem wieczorem bez poprawiania rzepu. 

Opublikowano

Bo klamra lepiej trzyma but i nie zużywa się jak rzep :)

Opublikowano
13 minut temu, zibi_j1 napisał:

Wiecie jak to jest na początku. Wszystkiego brakuje. Spodni, koszulek, bluzy, bidonu, rękawiczek itd itd... a kasy nie ma:/  Wszyscy mówią że to na platformach człowiek uczy się techniki... wiec pomyślałem że polatam ten sezon i odłożę na SPD. M520 to już pewnik. A buty... jest kosmos z tym moim rozmiarem. Liczę że coś trafię okazyjnie do wiosny.

W SPD też się człek uczy techniki. Ja pojeździłem miesiąc i sprzedałem. Do mojego sposobu jeżdżenia SPD'ki są po nic, a co się zamyśliłem, to glebka. Bo ja taki myślący jestem... :) 

Opublikowano

Ja chwilowo wracam do platform, na pewno zimą też spd pójdą na półkę i będą platformy. Ja spodenki kupiłem jakieś w deca, latam w zwykłych t-shirtach nie licząc 2 termoaktywnych ale to nie rowerowe, rękawiczki kupiłem na początku jakieś zwykłe bez palcy, teraz leżą w szufladzie, latam bez rękawic i nawet nie jest źle. Bidonu dorobiłem się po roku xD 

A klamra jest pewniejsza i tyle. To jak z rękawicami - nie kupię rękawic bez rzepu na nadgarstku, bez dobrego zapięcia to taka skarpeta na ręce a nie pewnie trzymająca rękawica 

Opublikowano

Przede wszystkim buty powinny byc wygodne dla nogi. NIe za duże i nie za małe. Czy będą wiązane, na rzepy, klamry, BOA to sprawa nawet trzeciorzędna. Na drugim miejscu powinno się zwrócić uwagę na sztywność buta. Wpływ na to ma zakres w jakim but jest wykorzystywany tzn. do jakiej jazdy. Ja posiadam 3 pary butów, w tym ma profesjonalne Shimano M310 z karbonową podeszwą na rzepy i klamrę.Sa mega sztywne i rzeczywiście robią super robotę na wyścigach, ale do rekreacyjnej jazdy są dość niewygodne. Niewygodnie się w nich poruszać. Drugie mam to Adidas Gran Corsico - wiązane z rzepem. Też dość sztywne,bo posiadają podeszwę z jakiegoś metalu, ale przy tym można bez problemu w nich chodzić zdecydowanie wygodniej niżw Shimano. Moim zdaniem wiązanie na sznorówki pozwala zdecydowanie lepiej ścisnąc but, no i trudniej te buty uszkodzić niż np. Shimano z klamrą. Ostatnie są tylko wiązane firm Lake i uzywam jes tylko na wyprawy. Są to w zasadzie trekingi z możliwością używania z blokami. Wg mnie zdecydowanie nejlepsze rozwiązanie dla rowerzystów turystycznych. Można sie w nich poczuć jak w zwykłych butach trekingowych i używać z pedałamibez zatrzasków. 

Odradzam kupowanie butów tylko z jednym pokrętłem BOA. Powinny być wyposażone w dwa lub system mieszany np.BOA + rzepy. Dlaczego? Bo mimo, ze eset to dość wygodny system to jednak wystarczy niefortunnie huknąć pokrętłem o kamień, lub zerwać linkę i jak nie ma dodatkowego zabezpeiczenia w postraci zapięcia to - koniec jazdy. Ostatnio byłem świadkiem jak chłopak podczas zawodów zachaczył butem Fizika o korzeń (w zasadzie pokrętło BOA, mogę się pomylić z firma) i nie majac mozłiwości innym sposbem zapięcia buta jazda sie faktycznie dla niego skończyła (przynajmniej ściganie). But nie trzymał stopy.

Opublikowano

dlatego M089 ma klamrę i 2 rzepy a w kieszeni warto mieć trytytki xD Chłopak od urwanego pokrętełka spiął by buta trytką i jechałby dalej ;)

Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

sh xc31 są bez klamry?  lepiej dołożyć 4 dyszki (w pewnym sklepie internetowym jest taka różnica) i kupić M089

Przy niedawnym wyborze butów brałem pod uwagę XC31, ale zrobiłem dokładnie tak jak pisze trollu

Opublikowano
sh xc31 są bez klamry?  lepiej dołożyć 4 dyszki (w pewnym sklepie internetowym jest taka różnica) i kupić M089

XC31 są do XC i lepiej trzymają stopę. M089 to buty ścieżkowe nastawione również na podchodzenie. Podeszwa jest miększa a na błotnych maratonach trzymały się stopie tylko dzięki klamrze która nie rozmaka (co nie jest bolączką każdych rzepów). Jednak na sucho wyraźnie słabiej trzymają niż XC31.
Jeśli ktoś chce coś z klamrą lepiej dołoży do czegoś o oczko wyżej co faktycznie jest butem do XC/XCM. No chyba że nie szukasz takich butów.
Opublikowano
Dnia 30 sierpień 2017 o 14:51, Dany napisał:

@zibi_j1 Nie kupuj butów SPD na miękkiej podeszwie. Jacek z UC nagrał o tym filmik niedawno i na dłuższych dystansach nie będziesz zadowolony. Z drogimi pedałami też nie ma co kombinować, bo obkupisz się w profesjonalny sprzęt, a i tak na nic się to zda. Ja długo przymierzałem się do zakupu zestawu SPD i wybór padł na buty SHIMANO MTB SPD SH XC31 i do tego pedały SHIMANO PDM-520 w cenie 399,00 zł za komplet. Sklep jest w Warszawie na Ursynowie, więc zrobiłem przy okazji wycieczkę rowerem :D Nie będę tu spamować reklamami, więc jeśli chcesz namiary na sklep to napisz na priv. Dodatkowo odkąd jeżdżę na SPD, już nigdy nie wrócę na platformówki. 

Ja zmieniłem właśnie na miększą podeszwę śmigałem wcześniej na Northwave Pro Lizard SBS. Bardzo wygodne buty lecz nie do końca mi pasowała sztywność bardzo niewygodne na długie dystanse, pewnie to wina budowy moich stóp. Lecz zaryzykowałem i kupiłem Shimano AM5 i po pierwszych 2 jazdach od razu jak nowo narodzony ból stóp uleciał jak powietrze z MAXXIS'ów ICON ;)  Na początek polecam pedały Shimano M-520 i co do butów na początek polecam pojechać do sklepu rowerowego nie do jednego tylko to paru się porozglądać po przymierzać i zastanowić się dokładnie które najwygodniejsze. Na pewno nie zweryfikujesz po pierwszych kilku jazdach czy pasują czy nie ponieważ budy muszą trochę się rozciągnąć i rozjezdzić. Kwestia butów to kwestia doświadczenia i chyba każdy po kilku zakupionych parach butów znalazł już swój idealny model :)

Opublikowano

Red - co na sucho słabiej trzyma? skala twardości ta sama, jedne jak i drugie mają dość agresywny protektor. Ja mam szczupła stopę, zawsze miałem problem z doborem butów bo był luz. M089 pasują idealnie.

Opublikowano

Tylko weź coś przymierz jak w tej rozmiarówce w SPD masz 47 a Shimano 48. Zostają zakupy internetowe

Opublikowano (edytowane)

a jak masz nr buta? 

tak jak pisałęm - shimano jak to u Japończyków - są skrupulatni. Jak w opisie jest rozmiarówka i jest podana długość wkładki to tak jest. U mnie dł. wkładki w shimano i NB się pokrywa

Edytowane przez trollu
Opublikowano
Red - co na sucho słabiej trzyma? skala twardości ta sama, jedne jak i drugie mają dość agresywny protektor. Ja mam szczupła stopę, zawsze miałem problem z doborem butów bo był luz. M089 pasują idealnie.

Chyba masz problem ze zrozumieniem. Napiszę odwrotnie. XC31 trzymają wyraźnie lepiej stopę od M089. Jakbyś przyjrzał się obu modelom zauważyłbyś że budowa tylnej części cholewki jest inna. XC31 lepiej trzymają piętę a M089 pozwalają na większą swobodę ruchów. Oba mają agresywny prorektor ale M089 mają miększy (znów nacisk na podchodzenie) i w moim odczuciu/obserwacji nieco głębszy. Indeks sztywności jest taki sam ale to buty o innym przeznaczeniu i to po XC31 sięgam chętniej. Klamra nie ma nic do rzeczy.

BTW odnośnie budowy stóp. Przy 1.91 ważę 76kg to jaką według ciebie mam stopę?
Opublikowano

co do tyłu buta - na foto wygląda na to, że xc31 lepiej trzyma. Jak jest w rzeczywistości - nie wiem bo w xc31 nie jeździłem ;)

waga a wzrost nie definiują np wysokości podbicia

Opublikowano (edytowane)

@zibi_j1 pooglądaj sobie też inne jego filmiki na Facebooku. Można się naprawdę wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. Jacek z UC nie owija w bawełnę i jeśli coś jest do kitu to mówi o tym wprost.

Edytowane przez Dany
Opublikowano

teraz zastanawiam się czy jak już nadejdzie "TEN" moment, brać pedały 520 czy 530... 

Opublikowano

Bierz M520. Od siebie polecam VP VX-1000. Bardzo dobre pedały

Opublikowano

Chcecie mieć wygodne i dopasowane do stopy buty to kupujcie buty termoformowalne. Zarówno dotyczy to wkładki buta jak i samej skorupy ;)

Opublikowano
4 godziny temu, zibi_j1 napisał:

teraz zastanawiam się czy jak już nadejdzie "TEN" moment, brać pedały 520 czy 530... 

Oczywiście, że 520.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Chcecie mieć wygodne i dopasowane do stopy buty to kupujcie buty termoformowalne. Zarówno dotyczy to wkładki buta jak i samej skorupy
To mnie zainteresowało. Właśnie mam problem z profilem buta przy śródstopiu, obecnie ratuje się dwoma wkładkami na but.

Możesz podać przykład takich butów? Interesują mnie pod system Shimano ;)