MrChudyxD Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Czołem, jakie polecacie jako pierwsze SPD i buty do roweru MTB i późniejszym czasie do gravela bądź szosy "kozła" . Edytowane 1 Lipca 2017 przez MrChudyxD
ByQ94 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Tak jak kolega wspomniał powyżej M520 jak dla mnie na początki z spd super sprawa. Tanie łatwe w obsłudze. Buty za pierwszym razem zakupiłem BUTY BONTRAGER EVOKE DLX ale wydają mi się bardzo ciężkie. 1
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Owszem tak jak koledzy napisali 520 na początek jak najbardziej sam 5 lat jeździłem i nawet serwisu Nie robiłem tylko tyle że moje pierwsze buty to SIDI genius 7 lat użytkowania Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka 1
Gość Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Pedały kup M520, a buty to kup takie, które będą wygodne na Twoją nogę. Nic Ci nie dadzą systemy za 1000 złotych, jeśli buty będą piły albo uciskały, a płetwy każdy ma trochę inne i jednemu bardziej pasują wąskie buty, a innemu szersze. Jeden ma wysokie podbicie, a drugi plastaki jak u gęsi. Trzeba mierzyć.
Jacenty Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Oryginalny nie będę, bo M520 wyśmienicie się nadadzą no i cena też swoje robi. W Decathlonie masz za 99zł z blokami do butów. Ale jeśli chodzi o buty, to kupiłem na początek sznurowane, turystyczne Shimano MTB MT34. Zależało mi na butach, w których mogę również pochodzić (do roboty jeżdżę rowerem), ale w planie mam też kupno wspomnianych Shimano M089, ze względu na fajny naciąg i mają sztywniejszą podeszwę. Nadadzą się do "większych bojów". PS. Uważaj na rozmiary podawane przez Shimano, numeracja jest nieco zawyżona. Edytowane 2 Lipca 2017 przez Jacenty 1
Red Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 34 minuty temu, Puncu napisał: Z butów polecam Shimano M089 Wyjaśnijmy jedno. To są buty Trail'owe (ścieżkowe). Mają miększą, mniej sztywną podeszwę a także słabiej trzymają piętę od XC31. Klamra to oczywiście fajna sprawa ale jeśli ktoś szuka sztywnych tanich butów to powinien sobie odpuścić ten model. 1
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Tak buty trzeba mierzyć i nie tylko Shimano czy SIDI czy inne marki maja różna rozmiarówkę i rozbieżność jest spora sam jak przymierzalem to trwało to prawie godzinę ale również wkładka jest ważna no i najważniejsze jest to że żadne buty nie będą dobre gdy Nie ustawimy prawidłowo bloków Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka 1
Sawatin Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 od siebie równiez polecam zestaw Shimano PD-M520 + Shimano XC-31. Sam korzystam od 3 miesięcy (jako swój pierwszy zestaw SPD) i jestem bardzo zadowolony. 1
SVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam wszystkich. Dołączając się do dyskusji pozwolę sobie mieć odmienne zdanie odnośnie wyboru pedałów. Sam od paru lat śmigam na shimano PD-M520 w góralu i PD-M8020 w gravelu i niestety muszę stwierdzić, że do dnia dzisiejszego nie potrafię się "dogadać" z żadną z tych par. Kombinowałem z ustawianiami na rożne sposoby i nie udało mi się wyeliminować drętwienia stóp i bólu kolan. Zmieniłem także bloki na H56 z większym luzem, ale to tylko poprawiło sytuację lecz nie zlikwidowało problemu całkowicie. Zrobiłem sobie nawet profesjonalny bike fitting i nadal problemy występują (moje buty w tej chwili to Specialized Comp MTB) pomimo zmiany obuwia ( i to wielokrotnego). Na tej podstawie śmiem twierdzić, że pedały Shimano nie są dobrym wyborem dla początek przygody z zatrzaskami. Obecnie zakupiłem model pedałów marki Time model XC 4 i powiem tylko tyle, że za żadne skarby ich nie zmienię! W Shimano ustawienie bloków to koszmar; przód-tył, prawo-lewo i na dodatek kąt mocowania. Początkujący tego nie ogarnie nawet przez kilka tygodni i prędzej się zniechęci. W nowych Timach muszę tylko ustawić blok w pozycji góra-dół, a o prawo-lewo i kąty dba specjalna budowa pedałów, które posiadają duży luz roboczy. Kolana i stopy mają dużo większą swobodę ruchu-czytaj brak bólu i drętwienia. Przeszkodą jest niestety cena. Shimano M520 to koszt ok 100 PLN, a najtańsze time atac xc 2 to ok 180 PLN. Kolejny minus to cena i trwałość bloków, te od Shimano nie dość, że prawie dwa razy tańsze to jeszcze dużo trwalsze. Ja jednak wolę dopłacić i cieszyć się komfortową jazdą i zdrowiem, niżeli siedzieć w garażu z kluczem w ręku, i szukać odpowiednich ustawień bloków. Pozdrawiam 1
piotr.solek Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 01/07/2017 o 23:32, MrChudyxD napisał: Czołem, jakie polecacie jako pierwsze SPD i buty do roweru MTB i późniejszym czasie do gravela bądź szosy "kozła" . Zastanów się czy zakładasz jazdę tylko w specjalnych butach czy chcesz mieć możliwość jazdy w normalnych (górskch lub innych) butach. Są fajne modele mające z jednej strony platformę a z drugiej możliwość wpięcia buta. But musi być w miarę wygodny (możliwość lekkiego poruszania palcami). Sam mam dwie pary butów : na deszcz z membraną goreteksową i lekkie buty na suchą pogodę. Kwestia samego budżetu też ma znaczenie by nie skończyć ze sprzętem , który nie pasuje lub sprawia dyskomfort podczas dłuższej jazdy. Z butami trochę kiepsko ale pedały spd można poszukać używane. Dnia 06/08/2017 o 15:07, SVEN napisał: .. pedały Shimano nie są dobrym wyborem dla początek przygody z zatrzaskami. Obecnie zakupiłem model pedałów marki Time model XC 4 i powiem tylko tyle, że za żadne skarby ich nie zmienię! W Shimano ustawienie bloków to koszmar; przód-tył, prawo-lewo i na dodatek kąt mocowania. Początkujący tego nie ogarnie nawet przez kilka tygodni i prędzej się zniechęci. W nowych Timach muszę tylko ustawić blok w pozycji góra-dół, a o prawo-lewo i kąty dba specjalna budowa pedałów, które posiadają duży luz roboczy. Kolana i stopy mają dużo większą swobodę ruchu-czytaj brak bólu i drętwienia. Mam Shimano (przejechane ponad 3000km) i polecam. Ustawienie proste (warto oglądnąć kilka filmików Szajbajka), luz roboczy jest i faktycznie pomaga jak można stopą (mam nr 46) trochę pokręcić. Piszesz jak by poruszanie stawami , nie wiadomo jak mocno było ograniczone, co jest nie prawdą. Nie piszesz na jakich dystansach masz problem drętwieniem i bólem..co też jest dużym uogólnieniem. Przykładowo u mnie przy mocnej jeździe po 20km drętwiał duży palec prawej stopy i wiedziałem , że muszę coś zmienić. Po przesunięciu o parę milimetrów udało się wyeliminować drętwienie. Ps ustawienia mogą się różnić między prawym a lewym butem. Popracuj nad techniką jazdy:)) i sprawdź kolana. Ten "bajk fiting" chyba wniósł jakąś poprawę czy to była jakąś okrojona wersja usługi? Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez piotr.solek 1
Nurek_ Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Ja jako pierwsze pedały polecę shimano spd PD-424 Mają nieco inny system regulacji siły wypięcia niż M520 i dzięki temu można ustawić bardzo lekkie wypinanie. Dla początkującego, i nie tylko naprawdę świetna sprawa.
piotr.solek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Dnia 06/08/2017 o 19:18, Nurek_ napisał: Ja jako pierwsze pedały polecę shimano spd PD-424 To nic , że wyglądają jak podkowy
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Musze zmienić moje pedały i bardzo mocno zastanawiam się nad przejściem na SPD. Problem mam z butami. Nie dość ze są drogie to rozmiarówka jest KOSMICZNA. Zwykle noszę 45-46. Mierzyłem kilka modeli SHIMANO i 47 był ciasne. Musze szukać 48:/ Doradźcie czy iść od razu w sztywne buty MTB, czy zacząć od takich turystycznych jak np te:http://pl.sportsdirect.com/muddyfox-tour-100-low-mens-cycling-shoes-144093?colcode=14409341 Cenowo fajnie i nadałyby się na jesienne dojazdy do pracy. Są wygodne w miarę ale mają dwie wady: - nawet bez przykręconego bloku ta część gdzie powinien być wystaje na tyle ze chodzenie w tych butach jest nierealne, - blok po prostu się przykręca. zerowa możliwość regulacji. A przy takim rozmiarze nogi trzeba myśleć o tym czy np nie będę piętą haczyć o tylne widełki. (ten sam problem odkryłem np w decathlonowych butach czy w Shimano MT34 Jeśli MTB to cenowo to wygląa nieźle http://pl.sportsdirect.com/6hsf/muddyfox-mtb100-mens-cycling-shoes-144012?colcode=14401203 niestety nie było rozmiaru więc nie mierzyłem. Jakość materiałów nie zachwyca... Ciągle bije się z myślami czy iść w SPD ale kuszą bardzo.
trollu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 ja mam buty M089 i mogę polecić. Rozmiarówka jest ok, wg tabeli długości wkładki pokrywają się np z NB w których chodzę na codzień. Jak chwilę pojeździsz w twardych butach (dla mnie M089 są twarde chociaż są w połowie skali ale to moje pierwsze buty spd) to kiedy przyjdzie Ci jechać w zwykłych butach innym rowerem, stwierdzisz że jakoś miękko i niestabilnie bloki wystają, słychać je ale bez przesady, dość wysoki protektor po bokach pomaga, da radę w nich chodzić bez obaw o zbicie zębów
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 wyczytałem ze zimą lubią w SPD marznąc nogi... Podszlifuję technikę w tym sezonie a na nowy odłożę na SPD
trollu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 tutaj akurat sztywność i dobre dopasowanie buta nie pomaga. Ale gdzie tam do zimy
Multi Robol Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 10 godzin temu, zibi_j1 napisał: wyczytałem ze zimą lubią w SPD marznąc nogi Ocieplane ochraniacze na buty i problem z głowy. Za chyba 70 zł można kupić naprawdę ciepłe accenta. Sam niedawno (grudzień 2016) przeszedłem na SPD. Wybrałem buty M089 i pedały 530. Buty jak dla mnie super. Pedały 530 to to samo co 520 plus platforma. Uf platforma jest całkiem pomocna przy pierwszych wpięciach, jak stopa nie wie jeszcze gdzie dokładnie jest zatrzask na pedale, a trzeba kręcić korbą by nabrać prędkości. Cena za 530 około 125 zł.
trollu Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 no właśnie nie problem z głowy, marznięcie zimą czasami ma wiele powodów. Jak ktoś ma jakieś problemy z krążeniem to w spd będzie gorzej. Twarda podeszwa, stopa nie ma ruchu, tak samo jak z drętwieniem
mataman Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Jak buty, to tylko z klamrą. Jak pedały to oczywiście m520/530, na początek zestaw idealny.
Red Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Ocieplane ochraniacze na buty i problem z głowy. No nie z głowy bo stopa nie marznie tylko od góry co spowodowane jest przewiewną cholewką, ale też od spodu za co odpowiedzialny jest blok i jego mocowanie w bucie które się wychładza i chłodzi stopę. Warto więc zaizolować podeszwę. W tym roku uratowały mnie dodatkowe wkładki wykonane z pianki pod panele.
Multi Robol Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Każdy z nas jest inny. Mi do około -5 nie marzną stopy, chyba że padający śnieg topnieje na butach i od tego mokną.
Dany Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dnia 28.08.2017 o 20:55, zibi_j1 napisał: Doradźcie czy iść od razu w sztywne buty MTB @zibi_j1 Nie kupuj butów SPD na miękkiej podeszwie. Jacek z UC nagrał o tym filmik niedawno i na dłuższych dystansach nie będziesz zadowolony. Z drogimi pedałami też nie ma co kombinować, bo obkupisz się w profesjonalny sprzęt, a i tak na nic się to zda. Ja długo przymierzałem się do zakupu zestawu SPD i wybór padł na buty SHIMANO MTB SPD SH XC31 i do tego pedały SHIMANO PDM-520 w cenie 399,00 zł za komplet. Sklep jest w Warszawie na Ursynowie, więc zrobiłem przy okazji wycieczkę rowerem Nie będę tu spamować reklamami, więc jeśli chcesz namiary na sklep to napisz na priv. Dodatkowo odkąd jeżdżę na SPD, już nigdy nie wrócę na platformówki. 1
trollu Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 sh xc31 są bez klamry? lepiej dołożyć 4 dyszki (w pewnym sklepie internetowym jest taka różnica) i kupić M089
mataman Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Klamra musi być koniecznie, zupełnie inny komfort jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi