Skocz do zawartości

Marin Pine Mountain 1 27,5+

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, TOMALA72 napisał:

Ładny jest ale czemu nie kupiłeś z dwiema sztywnymi osiami?

Bo kosztuje dwa razy więcej, nie tylko osiami wtedy się różni.

Opublikowano (edytowane)

Dziś po "sprzątaniu" łańcuch na smarowałem wd40 do ... Są dwie oliwki, na mokre i suche. Ciekawe jak będzie. 

IMG_20200629_161413.jpg IMG_20200629_163500.jpg IMG_20200629_161436.jpg IMG_20200629_161228.jpg

IMG_20200629_193228.jpg Edytowane przez TomekLodz1973
  • Lubię to! 1
Opublikowano

nie za ciężko na tych gumach 3.0. Sam mam w swoim 2.6 i zastanawiam się nad zmianą na 2.35

Opublikowano

Jak jest ciężko, opory toczenia, to wyższe ciśnienie zrób i po problemie. Opony 2,8 i jak moje 3,0 dają super przyczepność. Nigdy z nich nie zrezygnuję, zawsze zakładam najgrubsze opony w każdym rowerze. Powtórzę, napompuj więcej i po problemie. Opony w rowerze nie mają profilu jak samochodowe, czym więcej nadmucharz tym mniejszą powierzchnią opona do podłoża przylega. Sie napisałem 🤔

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TomekLodz1973 napisał:

Jak jest ciężko, opory toczenia, to wyższe ciśnienie zrób i po problemie. Opony 2,8 i jak moje 3,0 dają super przyczepność. Nigdy z nich nie zrezygnuję, zawsze zakładam najgrubsze opony w każdym rowerze. Powtórzę, napompuj więcej i po problemie. Opony w rowerze nie mają profilu jak samochodowe, czym więcej nadmucharz tym mniejszą powierzchnią opona do podłoża przylega. Sie napisałem 🤔

Tyle, że opon 3.0 nie zakłada się po to by pompować 4 bary ciśnienia:) po to kupujesz 3.0 by jeździć w terenie na niższym ciśnieniu, masz wtedy lepszą trakcję i komfort. To nie są opony na prędkość. Pompowanie opon plusowych do wysokiego ciśnienia jest bez sensu:) Po chusteczkę zakładać cięższe opony by potem tak je napompować aby miały jak najmniejszy "styk" z nawierzchnią? Chcesz szybciej, załóż 2.35.

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Kolega "Raptor" pisał że mu jest za ciężko więc zaproponowałem zwiększenie ciśnienia. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, TomekLodz1973 napisał:

Kolega "Raptor" pisał że mu jest za ciężko więc zaproponowałem zwiększenie ciśnienia. 

No tak, na chwilę by dojechać na miejscówkę po utwardzonej drodze to ma jakiś sens ale na dłuższą metę mija się z celem. Jazda w terenie na oponach plusowych napompowanych do wysokiego ciśnienia to jak skakanie siedząc dupskiem na piłce😁

Swoją drogą to muszę się po cichu przyznać, że sam swoje 2.6 jak jadę na miasto, pompuję trochę bardziej:) W Primalu, którego teraz użytkuje mój przerośnięty małolat (ponad 180 cm w wieku 14 lat) na przodzie jest 2.6 a z tyłu 2.35:)

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano (edytowane)

ale ja nic nie napisałem że mi ciężko.😉 Zapytałem z ciekawości bo 3.0 to już niezły kawał gumy. Sam do siebie zamówiłem Bontrager XR2 27.5z2.6 z łagodniejszym bieżnikiem. Chciałem zestaw Barzo przód i Mezcal tył ale nigdzie nie ma rozmiaru 2.6 😟

Edytowane przez Raptor
Opublikowano (edytowane)

Dobra już, każdy "dyma" ile chce, albo może, te oponki 😏 Dzisiaj taką trasę zrobiłem a dumny jestem bo mnie wszystko boli 🥵 Tak wiem, bardzo dużo czasu mi to zajęło ale pomoczyć nogi też musiałem. Droga, ścieżka przez las to tragedia teraz po tych ulewach.

Screenshot_2020-06-30-19-39-38-917_com.google.android.apps.fitness.jpg

Edytowane przez TomekLodz1973
Opublikowano

Mam awarie, chyba. Tylne koło, jak złapie za oponę u góry i chce przesunąć na lewo, prawo to słychać pukanie. Nie ma luzu w łożyskach natomiast podczas obrotu koła kaseta faluje. Oczywiście wszystko w stopniu bardzo znikomym ale jest w 100pro. Te kasety "Sunreice" są słabe, rok temu wyrwałem nakrętkę z kasety i koronki pospadały. Ale teraz to wygląda jak by oś była skrzywiona, po środku. Jest przecież dłuższa niż normalnie. Po wyjęciu szybko zamykacza jest ślad wytarcia prawie na środku. Tak nie powinno być bo to oznacza że oś w której jest szybko zamykacz jest skrzywiona. Osiem dni nie jeżdżę, jestem tak 🤬 że coś rozp ... Kupiłem rower w Decathlon a okazało się że sprzedają rowery których nie ma w Polsce. Ten na serwis do Warszawy, Hala Rowerowa. A może samemu wymienić tą oś tylko że nie ogarniam tematu tak dobrze. A może to tylko ta beznadziejna kaseta Sunreice. Zmienić na Shimano ? Co mam zrobić, POMOCY 🤯

Opublikowano

Luz jest na bębenku tylko. Ten zamykacz trzeba bardzo mocno zapiąć i jest ok. Rozebrałem i chciałem bębenek zdjąć a myślałem że jest na imbus. Okazuje się że jest na taką nasadkę z dwoma wycięciami. Składam to i tak zostawiam. Luz około pół milimetra. Jak się bardziej rozlata to dam na gwarancję. Marina nie sprzedaje bo Decathlon nie przysyła rowerów bo ich nie ma w PL. Mimo to cały czas sprzedaje online.

IMG_20200707_171604.jpg IMG_20200707_171535.jpg
Opublikowano

Luz na bębenku jest w normie, tak wypowiedział się serwis. W tej chwili nie dokonają naprawy. Efekt może powstać gdy jeździmy na niskiej kadencji. Są duże przeciążenia. Rada to zmieniać częściej biegi. To tak jak w aucie, każdy silnik lubi wysokie obroty a gdy za szybko zmieniamy biegi na wyższe to są duże przeciążenia i np dwumasa zużywa się. 

Opublikowano

Witam wszystkich,

rozglądam się za pierwszym konkretnym rowerem. Obecnie śmigam na ostrym w koło komina ale chciałbym uderzyć do lasu. Budżet to 5k.

W oko wpadły mi 3

Marin Pine Mountain

Marin Nail Trail 6

NS Eccentric Alu

Lub złożenie od podstaw w tej samej cenie na ramie stalowej na Eccentric Cromo

Nie ukrywam, że ramy stalowe mają swój urok i chciałbym stalową. Eccentrica mogę mieć w podobnej cenie. Tu właśnie zaczyna się cały problem. Co wybrać? Im więcej czytam, pytam tym mniej wiem.

Możecie coś doradzić?

Pozdrawiam

Marek

Opublikowano (edytowane)

NS zdecydowanie, najdroższy ale najlepszy:)

- sztywna oś z tylu

- dobra geometria, fajna rama

- wystarczające hamulce

- 1 x 12

- myk myk

- najładniejszy, choć to rzecz gustu lecz bezdyskusyjnie najfajniejszy:)

Stalowy Marin tez był by fajny ale nie ma sztywnej osi:)

Edytowane przez TOMALA72
  • Lubię to! 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

na wstępie przepraszam za odkopanie tematu starego jak świat ale nie widzę sensu zakładać nowego.

Chodzi mi po głowie zakup Pine Mountain na sztywnym widelcu (27,5"). Nigdy nie miałem do czynienia z tego typu rowerami, nie znam się też na piastach, osiach i kołach.

Przeglądając internety zidentyfikowałem następujące problemy:

1) Boost 141x9 mm - z tego co się orientuję, nie jest to jakiś powszechnie stosowany standard, czy w okresie najbliższych kilku lat należy liczyć się z brakiem dostępu do części zamiennych?

2) Czy wobec powyższego, jest możliwa jakaś bezproblemowa konwersja na system współcześnie stosowany? Obiło mi się o oczy hasło "DT Swiss 350 + adaptery" ale póki co nie znalazłem jeszcze żadnych szczegółów.

3) Obecnie PM sprzedawany jest na kołach 29" - rozumiem, że gdybym 6 grudnia znalazł takie koła pod poduszką (a przecież Mikołaj widzi wszystko), to będą pasowały do modelu ze sztywnym widłem?

Dziękuję i pozdrawiam :)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Warto go wziąć pod sakwy? Z tego co widzę to musiałbym opony wymienić na węższe, bo nie uprawiam MTB, szukam po prostu roweru na dziurawy asfalt, szuter, las czy polne drogi. No i dystanse ponad 100 km dziennie.

Opublikowano (edytowane)

Czytam, że stawiają duży opór. Nie jeżdżę po górach tylko generalnie drogami różnej jakości. Jeśli taki rower z kilkoma dodatkowymi kg bagażu pozwoli mi przejechać 100 km, to w niczym.

Po prostu nie jeździłem na niczym szerszym od 38.

Tylko pytam :)

Edyta:

A gdyby wymianę opon połączyć z przejściem na 29"? Miałoby to sens?

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Jeździłem tymi Marinami i właśnie najbardziej mi żal tych opon po sprzedaży roweru.

Niesamowita przyczepność. 

W terenie 1,7 a po asfalcie 2,2 i było pięknie.

Jedyny minus na twardym podłożu to hałas.

Źle podchodzisz do tematu bo już się nastawiłeś że opony są złe bo Ty jeździsz ...

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Szukam roweru do specyficznych zastosowań, gdybym mniej jeździł po asfalcie to bym się nie wahał...
A ten napęd też mało szosowy...

Niestety, w każdym praktycznie rowerze, jaki oglądałem, coś byłoby do wymiany...

Gravele są zbyt szosowe (opony, przełożenia), górale - za mało ;)

Dzięki za uwagi!

Opublikowano

To znowu ja :) Czy ktoś może mi coś doradzić w kwestii kół/opon? Rozumiem, że jest to fajny rower do jazdy po dziurach. Mnie jednak zastanawia jako baza do czegoś bardziej trekingowego - odjąłbym mu dzielności terenowej na rzecz mniejszych oporów toczenia.

Zastanawiam się nad drugim kompletem kół - na węższej oponie o łagodniejszym bieżniku, tak żeby rower lepiej jechał po asfalcie ale na odcinkach błotnistych czy piaszczystych dawał sobie radę lepiej niż typowy "gravel" obciążony sakwami na oponie 30 - 40.

Nie chodzi mi o to, żebym się nim mógł nie wiadomo jak rozpędzić na asfalcie tylko, żeby jazda po takiej nawierzchni była efektywna, np. żeby nie trzeba było pedałować także z górki, żeby rower jechał.

Co do napędu - w zasadzie pod sakwą przełożeń szosowych nie używam, bo albo jest za ciężko albo jedzie się z kimś, więc to ten najwolniejszy wyznacza tempo.

Niestety co do kół/opon to nie wiem nic na ten temat - ani co do optymalnej szerokości, ani co do średnicy ani co do kosztów. Czy w kwocie do 2000 zł dałoby się kupić względnie sensowne koła i opony?

Jeśli gra jest warta świeczki, to można zrobić z niego sensowny rower wyprawowy - skoro ma tyle oczek, możliwość założenia bagażnika, to szkoda tego nie wykorzystać.  Jednocześnie mając koła "terenowe" można się też pobawić w niedzielę na jakichś wertepach.

Dzięki!

Opublikowano

Pewnie że do 2 tys złożysz porządne kola z oponami , ale mi się wydaje że do twoich potrzeb lepszy byłby marin four corners , mieści opony do 50 mm  I aktualnie framsety są do kupienia na olx ,można go postawić na porządnych kołach z dobrą grupa napędowa , kona sutra ltd też byłaby ok , Riverside touring 920 od deca ale ciężko z dostepnoscia