Gość Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) 13.5kg jak odbierałem ze sklepu, rocznik 2019 Edytowane 10 Listopada 2020 przez Gość
Krys007 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 7.11.2020 o 19:39, maniol napisał: Też myślę aby zmienić hamulce i chyba zastosuje taki myk jak ty. Na pewno muszę kupić inne klocki, ale chyba też tarcze 180 z przodu. Z moimi robi się coś niedobrego, mam wrażenie, że puszczają olej. Dlatego powoli rozglądam się za czymś innym - fajnie byłoby włożyć tam Deore M6000 albo MT 501, ale ponad 5 stów za komplet to trochę za dużo jak dla mnie. Nie wiem tylko czy jest sens, fatygować się z tym do Deca - czy moje modyfikacje nie spowodowały anulowania gwarancji? Co do wagi - napęd w nowszym modelu jest to 2x10, i podejrzewam, że jest trochę lżejszy niż Twoje 3x9, choćby ze względu na korbę z drążoną osią. Ale i tak większość fagi urwano na oponach, które są bardzo lekkie jak na ten segment cenowy.
maniol Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Z moimi robi się coś niedobrego, mam wrażenie, że puszczają olej. Dlatego powoli rozglądam się za czymś innym - fajnie byłoby włożyć tam Deore M6000 albo MT 501, ale ponad 5 stów za komplet to trochę za dużo jak dla mnie. Nie wiem tylko czy jest sens, fatygować się z tym do Deca - czy moje modyfikacje nie spowodowały anulowania gwarancji? Co do wagi - napęd w nowszym modelu jest to 2x10, i podejrzewam, że jest trochę lżejszy niż Twoje 3x9, choćby ze względu na korbę z drążoną osią. Ale i tak większość fagi urwano na oponach, które są bardzo lekkie jak na ten segment cenowy. Ja cały czas bije się z myślami, czy warto w ten rower cokolwiek inwestować, czy nie lepiej kupić coś na kołach 29'Z jednej strony nowe tarcze, klocki, gripy i opony to Jest +/- 3oo zł, a nowy rower to 4ooo Chyba zostanę jesze z dwa lata na botwince a potem się pomyśli. W sumie i tak moim głównym rowerem jest szosa.Co do gwarancji z to ją masz na ramę, a na osprzęt 2 lata.Nie mam pojęcia jak podejdą do tematu hamulcy, ale w sumie deca jest pro konsumencki i reklamację raczej starają się bez zbędnego gadania realizować.Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Krys007 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, maniol napisał: W sumie i tak moim głównym rowerem jest szosa. Też ostrzę sobie zęby na jakąś tanią szosę na początek 2 godziny temu, maniol napisał: Ja cały czas bije się z myślami, czy warto w ten rower cokolwiek inwestować, czy nie lepiej kupić coś na kołach 29' Powiem Ci, że cały czas mam podobne dylematy. Ale stwierdziłem, że powoli będę rozwijał tę konstrukcję, ulepszał i przy okazji uczył się nowych rzeczy. Kiedyś kupię fajną maszynkę na 29', ale na razie zostaję przy RR 560. A to co w niego włożę, kiedyś przełoży się do nowego roweru
Gość Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 na podjazdach nie podnosi Ci przodu ? , bo cały czas mam dylemat z tym mostkiem, brać 35mm czy 60mm bo 80mm jest dla mnie za długi
TOMALA72 Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 20:25, Krys007 napisał: Kiedyś kupię fajną maszynkę na 29', ale na razie zostaję przy RR 560. A to co w niego włożę, kiedyś przełoży się do nowego roweru Tylko tych rogów nie przekładaj bo do krótkiego mostku i szerszej kierownicy pasują jak wół do karety🤪
Krys007 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2020 W dniu 22.11.2020 o 22:43, Becks napisał: na podjazdach nie podnosi Ci przodu ? Raczej nie mam tego problemu, ale ja to jeżdżę bardziej rekreacyjnie niż wyczynowo i to jeszcze, po płaskim Mazowszu . Rzadko mam jakiś stromy podjazd na trasie W dniu 23.11.2020 o 09:59, TOMALA72 napisał: Tylko tych rogów nie przekładaj bo do krótkiego mostku i szerszej kierownicy pasują jak wół do karety🤪 Faktycznie wygląda to trochę komicznie, ale w tym wypadku wygoda>wygląd. Rogi przede wszystkim dają mi więcej możliwości chwytu kierownicy, co przydaje się w dłuższej trasie. Nie zakładałem ich aby poprawić podjeżdżanie
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Godzinę temu, Krys007 napisał: Faktycznie wygląda to trochę komicznie, ale w tym wypadku wygoda>wygląd Ja tam żadnej komedii nie widzę. Moim zdaniem spoko to wygląda,jeszcze jak poprawia komfort,to już w ogóle Widzisz, Tomala jak to pisał to miał jeszcze w swoim RR różowe pedały. Dopiero teraz mu się gust naprostował
TOMALA72 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Tomala jak to pisał to miał jeszcze w swoim RR różowe pedały Fioletowe:))))) Edytowane 7 Grudnia 2020 przez TOMALA72
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 2 godziny temu, TOMALA72 napisał: Fioletowe:)))) I tak niewiele to zmienia
PanMarcinPL Opublikowano 16 Marca 2021 Opublikowano 16 Marca 2021 Fajne modyfikacje :) również posiadam ramę od 560 i na niej zbudowałem sobie rowerek: Na ramie RR 560 Rower wygodny, zwinny i sprawdza się również na konkretnych ostrych kamienistych zjazdach. Bardzo lubię geometrię Rockriderów, kilka lat temu posiadałem jeszcze RR 8.1, bardzo dobrze wspominam.
mktkrx01 Opublikowano 24 Maja 2021 Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) U mnie rowerek sprawuje się świetnie już 3 rok. Niestety ostatnio miał bliskie spotkanie z krawężnikiem i tylna obręcz do wymiany, więc pomyślałem, że przy okazji dołożę 4 szprychy i zmienię piastę. Nie znam się za bardzo na technikaliach rowerowych. I tutaj pytanie do was. Na jakie wymiary piasty powinienem patrzeć i jaką warto kupić, by przetrwała kolejne 20 tyś km? Chciałbym, żeby to było coś z większą liczbą punktów zaczepienia ala Rachet (ale nie upieram się) w cenie 200-800zł. Oryginalna tarcza mocowana na 6 śrub, ale ona i tak do zmiany pójdzie, więc możliwe, że zmienię przy okazji zmiany koła. EDIT: Piasta tył 9x135 mm NOVATEC D792SB 32 - 27 zazębień vs ok 15 w oryginale = kolosalna różnica, ale trzeba przygotować się na to, że cicho nie będzie. Z ciekawości zważyłem rower - 13.1 kg (L). Szkoda, że nie zważyłem go po zakupie. Po wymianie amora na powietrzny waga spadnie do około 12kg. Mam tylko nadzieję, że mimo tego co mówią, rama nie rozpadnie się na hopach Edytowane 21 Czerwca 2021 przez mktkrx01
Rekomendowane odpowiedzi