Skocz do zawartości

DEORE m6000 - zerowa skuteczność i piszczenie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze straszna lipa z tymi hamulcami hydraulicznymi. W poprzednim rowerze Merida Crossway 600 (model 2018) miałem hamulce Shimano BR-M315 i działały rewelacyjnie. Jeździłem na nim 1,5 sezonu i nic przy nich nie trzeba było robić. Nawet tracz nie odtłuszczałem ani razu. Rower hamował rewelacyjnie. Canyon RoadLite CF 7.0 chociaż w teorii ma lepszy model hamulców, niestety w porównaniu do Meridy hamuje beznadziejnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj zrobiłem dwie rzeczy:
-wywaliłem klocki ceramiczne szajbaja
-włożyłem z powrotem najzwyklejsze żywiczne klocki shimano(te które były w komplecie z hamulcami)
-ustawiłem zaciski na wizytówkę.

Efekt:
-hamulce brzytwy i cichuteńko pracują.

Nie chcę wieszać psów na klockach, bo przednie, które znacznie mocniej wyły były widocznie krzywo zdarte i to mogło powodować hałas, ale:

-po wyjęciu z opakowania nie mogłem ich zamontować, bo były jakby za grube
-wyły i piszczały
-skuteczność hamowania dyskusyjna (porównując z żywicznymi i metalikami shimano)
-znikały w oczach choć przebieg był symboliczny.

To wszystko. Pozdrówka

Opublikowano

Ja przyznam ,że odkąd nie odtluszczam  hamulcy w domu, tylko czyszcze na myjni nie mam problemu z hamulcami.  Daje z pistoletu na myjni z niskiego ciśnienia na tarcze oraz na klocki i jest super. Odtluszczenie 100% . 

Opublikowano
7 godzin temu, lukaszzsch napisał:

Wczoraj zrobiłem dwie rzeczy:
-wywaliłem klocki ceramiczne szajbaja
-włożyłem z powrotem najzwyklejsze żywiczne klocki shimano(te które były w komplecie z hamulcami)
-ustawiłem zaciski na wizytówkę.

Efekt:
-hamulce brzytwy i cichuteńko pracują.

Nie chcę wieszać psów na klockach, bo przednie, które znacznie mocniej wyły były widocznie krzywo zdarte i to mogło powodować hałas, ale:

-po wyjęciu z opakowania nie mogłem ich zamontować, bo były jakby za grube
-wyły i piszczały
-skuteczność hamowania dyskusyjna (porównując z żywicznymi i metalikami shimano)
-znikały w oczach choć przebieg był symboliczny.

To wszystko. Pozdrówka

To dziwne bo u mnie na odwrót, wyrzuciłem żywiczne a założyłem ceramiczne od szajbaka i działa siła hamowania zdecydowanie lepiej. Może to wina tarcz jakie posiadacie w swoich maszynach?