Gość Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Cześć. Nie mogę dojść do ładu z tylnym heblem w Rockim. Dla przypomnienia, jest to DEORE M6000 na tarczy Hayes. Problem to drastycznie spadająca skuteczność hamowania. Zwłaszcza po postoju.Hamulec zachowuje się jak by był skrajnie zaolejony. Jedno wielkie wycie i brak możliwości zablokowania koła nawet przy niskiej prędkości. Pierwszy raz problem wystąpił wiosną. Uznałem że przez zimę klocki się zatluściły. Zrobiłem serwis z pełnym czyszczeniem, równaniem klocków, uzupełnieniem płynu i regulacją, jednak problem nie ustąpił. W kolejnym podejściu wywaliłem klocki i przełożyłem półmetaliki z przedniego koła. Heble brzytwa. Po dwóch tygodniach emeryckiej jazdy (z dzieckiem) i lekkim deszczyku znowu wycie i słaba skuteczność. Trzeci serwis z odtluszczaniem wszystkiego i wygładzaniem klocków na papierku. Tarcze hamulcową również cała zmatowiłem papierem ściernym i odtłuściłem. Heble brzytwa. Po czasie skuteczność nieco spadła ale nie piszczały. Rower stał około tydzień i jest masakra. Skuteczność zerowa. Teraz prawa klamka to generator hałasu... Dla jasności:- wszystko jest suche. Nie ma śladu oleju na tarczy czy klockach. To samo wewnątrz zacisku. Lekki czarny nalot po przetarciu tarczy papierkiem to zapewne pył z klocków. - wszystko wyregulowane jest Perfect. Nic nie dzwoni i nie ociera. Przerwa między klockami prawidłowa- klocki równane na idealnie gładkiej powierzchni a mimo to ślady na tarczy wskazują, że nie biorą całą powierzchnią. Doradźcie co z tym dalej robić. Bliski jestem zakupu nowej tarczy rt66. Mam kolejny komplet klocków ale boje się ich zniszczyć. Mi skończyły się pomysły. Poniżej foto tarczy.
Gość Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Kumpla żona miała podobny problem z heblami. Czyściłem, odtłyszczałem i nic. Pomogła dopiero wymiana tarcz.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Miałem identyczny problem i to w M8120! Pomogło,jak ja to napisałem,hamulcowe SPA 1.Tarcze Mycie płynem do naczyń i wytarcie do sucha Mycie IPA Wycieranie ręcznikiem papierowym 2.Odpowietrzenie Pełne dwustronne odpowietrzenie Lekkie dobicie,aby zmniejszyć FS Ustawienie zacisków. Ustawienie odległości klamek 3.Czyszczenie klocków Potraktowanie palnikiem Starcie papierem Mycie IPA Wycieranie ręcznikiem papierowym 4.Test Heble są cichutko i zatrzymują rower w miejscu.Jednym słowem. Kotwice 4 godziny temu, zibi_j1 napisał: Tarcze hamulcową również cała zmatowiłem papierem ściernym i odtłuściłem. Ps. Ja uważam traktowanie tarczy papierem jako błąd.Powstają wtedy mikro rysy w które możesz łapać syf. Zrób to co ja w 1pkt. Bardzo ważne,aby potem użyć IPA,bo ludwik ma gliceryne Edytowane 30 Maja 2020 przez Accent_Szaj
elmapeto Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Z moim tylnym m6000 mam dokładnie to samo. Przod bez zarzutu , natomiast tył tak sobie. Zauważyłem ,że dopiero po rozgrzaniu, jest w porządku. Daj znać @zibi_j1 czy nowa tarcza pomogła jakby co.
Huberto20 Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Miałem tak samo z tyłu i zrobiłem podobnie jak accent pisał ale bez odpowietrzania i działa fajnie 1
lukaszzsch Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 U mnie dokładnie to samo, ceramiki szajbaja wyją jak zarzynane bydło, skuteczność wątpliwa.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Godzinę temu, Huberto20 napisał: ale bez odpowietrzania Do tyłu jest dłuższy przewód,który częściej się zapowietrza,dlatego wolałem odpowietrzyć
Greyo Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Też miałem podobny problem z tylnym hamulcem. Poradziłem sobie w ten sposób, że najpierw przy pomocy papieru 180 wyczyściłem z grubsza ten czarny nalot. W następnej kolejności użyłem papieru 320, którym wyczyściłem tarcze prawie na zero. Po wyczyszczeniu papierem, odtłuściłem tarcze środkiem " WURTH ZMYWACZ DO HAMULCÓW". Na samym końcu wymieniłem klocki hamulcowe, na żywiczne wzmacniane (te ze sklepu SzajBajka). U mnie to pomogło, tylko na początku hamulec był trochę słabawy, ale po paru mocniejszych hamowaniach wszystko się ułożyło i teraz tył hamuje lepiej jak przód .
Marceliszpakbike Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 U mnie z przodu na dobrej jakości tarczy (Magura HC Storm) deorka m6000 to kotwica nawet na żywiku fabrycznym. Tył do przyszłego tygodnia mam jakąś szajs tarczę Tektro i jest dużo gorzej.
lukaszzsch Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 U mnie z przodu na dobrej jakości tarczy (Magura HC Storm) deorka m6000 to kotwica nawet na żywiku fabrycznym. Tył do przyszłego tygodnia mam jakąś szajs tarczę Tektro i jest dużo gorzej.Tarcze specjalnie zmieniłem na rt66Klocki trzy razy zmieniłem- seryjne żywiczne, które hamowały najlepiej zmieniłem na Metalliki shimano i wtedy słabo działał przód.Zmieniłem je po pół roku na żywiczne od szajbaja i po krótkim zachwycie zaczęły wyć i słabo hamować....Całość wielokrotnie myłem, szlifowałem, cuda na kiju poza odpowietrzeniem i to ostatnie może być kluczem - ucinałem zbyt długi przewód od tylnego hamulca mniej więcej zaraz pl wymianie klocków z żywicznych. Z rozpędu zrobiłem także przód i może coś poszło źle...
Gość Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Numer polega na tym, że taki zabieg faktycznie pomaga i kotwicę itd, tyle że przez chwilę. Jedyne co to heble faktycznie się nie miały szansy dogrzać...
Kruk Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Zibi, powiedz, to są nowe tarcze czy stare? Moją uwagę zwróciło to że są tak jakby paski na nich, niestarty metal-starty-niestarty (środek) -starty- niestarty.
Gość Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Zibi, powiedz, to są nowe tarcze czy stare? Moją uwagę zwróciło to że są tak jakby paski na nich, niestarty metal-starty-niestarty (środek) -starty- niestarty. To stara tarcza. Kupiłem z nią rower. Wczoraj wjechałem na największą górę w okolicy i zjechałem z niej na hamulcu. Ok 40km/h przez dwie minuty. Hamulec zaczął blokować koło, ale mimo to nie jest to działanie jakiego oczekuję.
Kruk Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 No dla mnie jakoś ta powierzchnia cierna tarczy wygląda dziwnie, albo jakby klocek na środku nie dociskał i nie tarł albo jakby było przepalona.
Gość Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Ja bym wymieniła tarczę. Ta ewidentnie jest nierówno zjechana.
lukaszzsch Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Powiem Wam kochani, że moja tylna tarcza Shimano rt66 z przelotem góra 100 km tez ma ten pasek na środku. Także ten tego...PrzódI tyłTył hamuje dużo, dużo słabiej i wyje jak...
Gość Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Z moimi RT66 nic się nie dzieje. Ba! Młodemu do roweru kupiłem komplet i do drugiego roweru założyłem kolejny.
lukaszzsch Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Jak założyłem te tarcze z klockami cermiacznymi to były kotwice. Po chwili coś się zamiast polepszać to spierdzieliło po prostu. Zginął mi wężyk, bo miałem je wczoraj przeserwisowac i odpowietrzyć dokładnie. Może coś się poprawi. W ogóle jeszcze mi się przypomniało coś ważnego chyba- raz zobaczyłem na tyle klocków okrągłe mokre ślady. Myślałem, ze woda z kałuży jakiejś, ale może puściły uszczelnienia tłoczków? Przy czym to byłby hit, bo nowe deorki założyłem w połowie zeszłego sezonu...
Kajgana Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Przyszło mi do głowy jeszcze jedno. Pracuje na kolei. Mieliśmy kiedyś taki problem z kompozytowymi wstawkami (klockami) hamulcowymi. Tak szlifowały obręcz koła jak i siebie, że powierzchnia była jak szklanka. Bardzo zmniejszyło to tarcie, wydłużało drogę hamowania. Może u Ciebie występuje podobny efekt? Może trzeba wymienić tarcze? Nie wiem jaka jest minimalna grubość, ale podejrzewam, że na pewno jest trochę zapasu. Może ktoś by się podjął zrobienia szlifu? Tak np. 1 setkę?
Bujak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 @zibi_j1 kiedy odowietrzałeś ten hamulec? Jak dawno to zacznij od tego, bo zapowietrzony tłoczek może wpadać w wibracje przy hamowaniu.
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Odpowietrzałem faktycznie dawno...Wczoraj przyszła niebieska paczuszka... Będziemy dziś walczyć
pkonrad Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 @zibi_j1 Mam identyczny problem w moim rowerze. Klamla BL-MT201 + zacisk BR-UR300. Tarcza to SM-RT54. Rower w serwisie miał odtłuszczone i wyczyszczone hamulce, wymienione klocki na nowe. Po tygodniu nie używania przedni hamulec piszczy i skuteczność hamowania bardzo słaba. Czy u Ciebie udało się rozwiązać problem?
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 [mention=2170]zibi_j1[/mention] Mam identyczny problem w moim rowerze. Klamla BL-MT201 + zacisk BR-UR300. Tarcza to SM-RT54. Rower w serwisie miał odtłuszczone i wyczyszczone hamulce, wymienione klocki na nowe. Po tygodniu nie używania przedni hamulec piszczy i skuteczność hamowania bardzo słaba. Czy u Ciebie udało się rozwiązać problem?Nie udało się. Problemu upatruje w klockach. Jeżdżę tym rowerem tylko z synem, więc prędkość max 20 km/h. W takich warunkach klocki się szklą i działają coraz gorzej aż w końcu przestają blokować koło. Zjechanie na hamulcu z jakiejś konkretnej góry i przegrzanie ich poprawia skuteczność na jakiś czas... Spróbuję zmienić klocki i zobaczymy. Chociaż ten sam komplet pracował na przodzie i problemu nie było...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 @zibi_j1 spróbuj na jakiś czas zamienić klocki z tyłu z przodem. Zobaczysz czy Twoje przypuszczenia się potwierdzą.
Rekomendowane odpowiedzi