Chrismel Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2020 Wygląda na to że polecanej przez @Kruk-a manetki XT m780 tak łatwo nie dostanę. To znaczy lewe są, prawych brak. Mam w związku z tym prośbę. Czy manetka SL-T8000-R będzie pasować do przerzutki RD-M6000-GS ? Czyli to: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-t8000/SL-T8000-R.html do tego: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/RD-M6000-GS.html Wiem że na stronie Shimano jest tabelka kompatybilności ale nie mogę się w niej połapać. Przy okazji. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby ją kupić ? Na przykład gorsza od XT m780 ?
Chrismel Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2020 Problem z ciężką zmianą przełożeń w manetce M6000 rozwiązany. Wielu z kolegów zapewne pokiwa z politowaniem głową - przecież to oczywiste - ale pierwszy raz mam przerzutkę ze sprzęgłem. Wystarczy je wyłączyć i biegi wchodzą lekko.
Kruk Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Noo to logiczne ale nie ma co się śmiać Nie myli się ten co nic nie robi Jeśli chcesz to odkręć pokrywkę przerzutki, tam gdzie jest sprzęgło i imbusem chyba 1,5mm możesz sobie poluźnić jego pracę. ( dopiero XT i XTR ma osobną zaślepkę by regulować sprzęgło bez ściągania pokrywki. )
vdcmike Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Mogę być drugim wyjątkiem potwierdzającym regułę. Od zawsze mam graty z wysokich półek ale manetka M8000 może bardzo skutecznie zniechęcić do jazdy. Zarowno M780 jak i M8100 działaja jak najbarsziej akceptowalnie. Jakimś herlakiem nie jestem, blisko 190cm, 100kg, w przeszłości trochę zawodowstwa więc to też nie jakieś fanaberie.
Chrismel Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2020 Dzięki @Krukza kolejną cenną wskazówkę. Pojeździłem z wyłączonym sprzęgłem po mieście i tu nie jest potrzebne. Pomyślałem że jak wjadę gdzieś w teren wtedy włączę. Ale jak znam życie zobaczę łańcuch cały w piachu i wtedy sobie przypomnę że zapomniałem Także pogmeram tym imbusem i zobaczę na ile to się da regulować.
Kruk Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 18 godzin temu, vdcmike napisał: Mogę być drugim wyjątkiem potwierdzającym regułę. Od zawsze mam graty z wysokich półek ale manetka M8000 może bardzo skutecznie zniechęcić do jazdy. Zarowno M780 jak i M8100 działaja jak najbarsziej akceptowalnie. Jakimś herlakiem nie jestem, blisko 190cm, 100kg, w przeszłości trochę zawodowstwa więc to też nie jakieś fanaberie. Noo to witaj w klubie bo ja też mam 190cm i ooło 100kg wagi Prawda manetka 12 XT i XTR pracują lżej niż 11 XT i XTR 1
Chrismel Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2020 Faktycznie ta regulacja działa bardzo dobrze. Nie doszedłem jeszcze do optymalnego ustawienia ale zakres jest na tyle duży że na pewno takie sobie znajdę. Otwartą pozostaje kwestia manetki. Mam ochotę wypróbować polecaną przez Ciebie 780 ale posucha na rynku. Jednak teraz mogę spokojnie poczekać aż się trafi za rozsądne pieniądze. Jeszcze raz dzięki.
Kruk Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 58 minut temu, Chrismel napisał: . Mam ochotę wypróbować polecaną przez Ciebie 780 ale posucha na rynku. Właśnie z tego powodu bo jest to chyba najlepsza manetka do napędu 10 rzędowego prócz XTR m980 a jeszcze teraz sztucznie ceny podwyższyli o 10-20% to już w ogóle.
Rekomendowane odpowiedzi